Wandelen Krijtlandpad etappe 5: van Mheer naar Maastricht

Over het Krijtlandpad van Mheer via Eijsden naar Maastricht. Vanuit het heuvellandschap loop je richting Maas waar het oude Eijsden met een fraai kasteel ligt te wachten. Via de kleine maar oude binnenstad loop je langs de maas, door de Eijsder Beemden, richting Maastricht. Langs het provinciehuis en het Bonnefantenmuseum kom je in stadse sferen terecht. Natuurlijk is het dan mogelijk nog lange tijd in centrum Maastricht door te brengen, maar uiteindelijk eindigt de etappe op het NS-station van Maastricht. Dat is ook al een attractie op zichzelf en daarmee als laatste toefje Krijtlandpad de moeite waard.

Locatie/bereikbaarheid

Mheer kent een busverbinding en Maastricht is het OV-knooppunt in het zuiden.

Geschikt voor

Wandelaars die van een afwisselende wandeling langs de Maas maar ook door de heuvels ten oosten van Eijsden houden.

Oordeel

Er zitten mooie stukken bij zoals de Eijsder Beemden net boven Eijsden en leuke paden door de heuvels tussen Mheer en Esijden. Maar er is toch ook wel wandelcorvee op het stuk tussen Oost-Maarland en Maastricht. Al met al krijgt deze etappe een 7,5.

Wat ga je doen?

Vanaf Mheer loop je langs de kerk en het kasteel het dorp uit. Heb je de kerk of het kasteel nog niet gezien, besteed daar dan zeker even tijd aan voordat je je route vervolgt. Het kasteel is niet van binnen te bezichtigen en naar het schijnt is het historisch interieur in de loop der tijd grotendeels verloren gegaan. Door de poort kun je echter zo het voorplein oplopen waarna je een fraai zicht hebt op het hoofdgebouw. In de kerk voor het kasteel kun je ook alleen in het voorportaal komen en let daar vooral op het bijzonder vormgegeven vat met wijwater. Als je erin gelooft, kun je wat gewijd water meenemen voor de komende etappe. En als je er niet in geloofd is het ook een gewone lekkere dorstlesser voor onderweg.

In Mheer loop je als laatste door de Rondelenstraat waar vanaf de hoek met de Duivenstraat nog een paar mooie vakwerkhuizen zijn te zien. Daarna vervolgt het Krijtlandpad afwisselend over grindwegen en smalle bospaden. Je zult hier ook de nodige campings tegenkomen die loom in de weilanden liggen te wachten op hopelijk weer een mooie dag. De omgeving is bijzonder fraai maar als je op de gedachte komt om hier ook eens te gaan kamperen, bedenk dan wel dat Maastricht-Aachen Airport hier vlakbij ligt. Dit vliegveld kent niet veel vervoer van passagiers maar wel van vrachtvliegtuigen die tot het maximum worden beladen. Ook tijdens het wandelen komt er met enige regelmaat eentje over je hoofd heen vliegen die maar langzaam aan hoogte wint. Het is bepaald geen Schiphol hier, maar juist omdat het in deze omgeving verder zo enorm stil is valt het des te meer op.

Grindwegen, holle wegen en bospaden blijven zich afwisselen, de A2 komt helaas langzaam maar hoorbaar dichterbij. Bij doorkijkjes richting het westen zijn Eijsden en de steile wand aan de westzijde van de Maas al duidelijk te zien. Het pad daalt af richting Eijsden waarbij je na een laatste klim via een weiland op de Ezelsweg terecht komt. Aan het eind gaat het Krijtlandpad scherp naar rechts en loop je via een brug over de A2 heen. Hemelsbreed is het op dit punt nog geen kilometer naar de Belgische grens.

Nadat je de A2 bent gepasseerd loop je Mariadorp binnen. Dit gehucht kent een aantal straten met strak in het gelid wint geschilderde arbeidershuizen. Meest opvallende gebouw hier is de Maria-Tenhemelopnemingkerk. Het oordeel is aan jezelf, de meeste mensen zullen deze kerk spuug- en spuuglelijk vinden. Dat is op zichzelf, na alle fraaie exemplaren, ook wel weer een prestatie. Langs deze kerk loop je verder richting Eijsden en onderlangs kom je dan aan de zuidkant, via het kleine station, bij Kasteel Eijsden uit. Daar moet je zeker even de poort doorlopen. Hoewel het gebouw niet binnen kan worden bezichtigd is het voorplein met uitzicht op het kasteel meer dan de moeite waard. Ook de omliggende tuin is grotendeels opengesteld dus als je wandelbenen nog niet te moe zijn dan kun je een fraaie ronde maken.

Daarna vervolg je je weg naar het oude centrum van Eijsden. Het Krijtlandpad buigt al aan het begin van het Eijsden af richting Maas. Je kunt ook uitgebreider genieten van het beschermd dorpsgezicht van Eijsden door de Diepstraat en Kerkstraat door te lopen. Je eindigt dan op de Vroonhof, wat overigens juist niet het fraaiste plein van heel Zuid-Limburg is. Via de kerk loop je vervolgens alsnog richting Maas.

Vanaf een terrasje langs de Maas vervolgt het pad een fraai stuk vlak langs het water. Het pad blijft wel een beetje oppassen want er zijn doodlopende wandelpaden op lange dammen. Maar de Eijsder Beemden, zoals het gebied hier heet, is niet voor niets een van de 10 hotspots. Wie weet kom je ook Koninkpaarden tegen of, als je hier gaat picknicken, komen ze vanzelf langs voor een hapje en een drankje. Na een haakse bocht loop je dit gebied via een lange laan uit richting Oost-Maarland. Dit kleine dorpje doorkruis je, maar afgezien van en paar niet onaardige bouwwerken zul je hier geen lange tijd spenderen.

De weg loopt tot het spoor waarna nog een grindweg van bijna 2 km volgt. Helaas ontkom je daarna niet aan een stuk heel lelijk wandelcorvee over een gigantisch industrieterrein wat overigens nog angstwekkend leeg is. Aan het eind kom je op de Hoge Weerd, de drukke tweebaansweg parallel aan de Maas. Ga hier niet, zoals door de stickers van het Krijtlandpad aangegeven, op het fietspad langs de Hoge Weerd lopen. Veel leuker is het pad dat begint als je de weg recht oversteekt, op het kleine parkeerplaatsje het hekje doorgaat en dan parallel aan de Hoge Weerd maar wel via een apart wandelpad dichter bij de Maas gaat lopen. Het lijkt op het pad dat je al eerder liep door de Eijsder Beemden, en dat is niet verkeerd.

Aan het eind loop je even met de bocht mee richting Maas en steekt dan via het eerste bruggetje aan je rechterhand een kleine beek over. Het parkeerterrein steek je schuin naar het noorden over en je vervolgt de geteerde weg naar het noorden. Als deze een scherpe bocht naar rechts maakt kun je een smal pad links in en daarmee heb je weer een stuk natuurpad te pakken. Het komt vanzelf weer uit op de Krijtlandroute, die je nu vervolgens kunt blijven volgen.

Een laatste aardig stukje natuur voordat je in Maastricht eindigt is de Kleine Weerd, waar je in een paar haakse bochten doorheen loopt. Inmiddels ligt het Provinciehuis al voor je neus, waar je met een wandelpad tussen- en onderdoor loopt. In alle andere provincies huist in het provinciehuis de commissaris der Koningin, maar hier kun je als je wilt bij de Gouverneur op bezoek. Zo zie je maar weer dat Limburg probeert eigen gebruiken en termen te handhaven. Vervolgens komt het Bonnefantenmuseum in zicht. Heb je nog puf over, loop dan hier gelijk naar binnen en anders moet je het beslist voor later op je bucket list zetten. De markante stenen Sint Servaasbrug over de Maas is op dat moment ook niet meer te missen en als je daar bent aangekomen sta je voor de laatste keuze van het Krijtlandpad; ga je rechtsaf voor de laatste honderden meters richting station of ga je linksaf de binnenstad van Maastricht in om deze tocht met de nodige uren of zelfs dagen te verlengen?

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Zoals in de tekst hierboven al geschetst zijn in deze etappe onderweg het kasteel van Mheer en Eijsden de hoogtepunten. Neem daar dus zeker een kijkje.

Aan het eind eindig je in Maastricht en afhankelijk van de energie en tijd die je dan nog hebt kun je hier nog heel veel extra dingen doen.

Laat maar zitten

Het stuk wandelcorvee tussen Oost-Maarland en Maastricht moet je maar snel vergeten. Er is eigenlijk geen goed alternatief, of je moet langs de Hoge Weerd gaan lopen die parallel aan de Maas vanuit Maastricht naar het zuiden loopt. Dat is echter een nog slechter idee.

Handige tips

In Mheer is de plaatselijke kerk zeker een kijkje waard. Je kunt doorgaans alleen maar in het voorportaal komen dus een lang bezoek wordt het niet. Het is een klein model kerk van degene die Cuypers in heel Nederland heeft neergezet dus als de vorm je een beetje bekend voorkomt dan is dat niet gek. Ook het kasteel, dat achter de kerk ligt, is een bezoekje waard. Je kunt er niet in, maar wel vrij het voorplein bezoeken en ook dat is de korte wandeling van het centrum van Mheer dik waard.

Kritische noot

Het Vroonhof in Eijsden wordt nogal ontsierd door de grote parkeerplaats die hier is gecreëerd. Aan de oostzijde staan een aantal monumentale panden, in de noordoosthoek is wel een aardig beeld te vinden en in de zuidwesthoek de Sint-Christina kerk die gedeeltelijk uit mergel is opgetrokken. Ook deze kerk is echter niet het mooiste exemplaar van de hele omgeving.

Prijs

Wandelen over het Krijtlandpad is gratis en een bezoek aan het voorplein van de kastelen in Mheer en Eijsden evenzo. Het boekje van het Krijtlandpad is een aanrader; je vindt daarin niet alleen de routebeschrijving maar ook achtergrondinformatie. Het is de paar tientjes die het kost meer dan waard.

Door de enorme hoeveelheid horeca onderweg zul je vast niet de verleiding kunnen weerstaan om te gaan genieten van koffie of thee met een punt vlaai erbij. Of nog iets totaal anders natuurlijk; biersoorten zijn er ook genoeg in de aanbieding en verdere lekkernijen evenzo.

Lengte bezoek

De etappe van Mheer via Eijsden naar Maastricht is een dikke 20 km en daarmee een uur of 4-5 wandelen. Het eerste stuk is nog heuvelachtig wat het wandeltempo zeker drukt. Verder passeer je onderweg enkele kastelen, vergezichten, het oude centrum van Eijsden en in Maastricht kun je eigenlijk zo lang blijven als je wilt. Met andere woorden; trek voor deze etappe een dag uit. Als je wilt kun je er moeiteloos een trip van meerdere dagen van maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er in Mheer, onderweg, in Eijsden op grote schaal en bereikt zijn maximum in Maastricht. Datzelfde geldt voor overnachtingsmogelijkheden.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen, al is het met regen op sommige paden vast glibberig.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Krijtlandpad:

Krijtlandpad etappe 1: Maastricht – Valkenburg
Krijtlandpad etappe 2: Valkenbrug – Epen
Krijtlandpad etappe 3: Epen – Eys
Krijtlandpad etappe 4: Eys – Mheer
Krijtlandpad etappe 5: Mheer – Maastricht

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 28 april 2020