Het Krijtlandpad is een streekpad van 90 km in het uiterste zuiden van Limburg. Op sommige momenten loop je letterlijk langs de oude grenspalen met België en Duitsland. Verder kom je, startend in fraai Maastricht, in het roemruchte Valkenburg, Gulpen en onder andere in het Drielandenpunt met uitkijktoren en doolhof. Je pakt dan meteen het hoogste punt van Nederland mee. Maar ook fraaie plaatsen als Noorbeek, Mheer en Eijsden worden aangedaan terwijl je tussendoor door heuvelachtig en bosrijk landschap wandelt.
Locatie/bereikbaarheid
Het uiterste zuiden van Limburg is voor veel mensen een aardige rit. Met de trein en auto is Maastricht heel goed bereikbaar, maar het duurt dus doorgaans wel een paar uurtjes voor je er bent.
Geschikt voor
Wandelaars die wel van een stevige tippel houden. Hoewel het Nederland blijft en nooit Zwitserse, Oostenrijkse of Franse bergen worden, zijn de hoogteverschillen toch best voelbaar aan de kuiten op het eind van de dag. En aan het begin van een nieuwe wandeldag nog steeds.
Oordeel
Vooral het gebied waarin je over het Krijtlandpad wandelt zal veel mensen bevallen. Het biedt mooie afwisseling, doorkijkjes en ondertussen kom je met regelmaat toch in kleinere en grotere plaatsen die doorgaans alleraardigst zijn. In de zomer weten veel toeristen die in Limburg verblijven dit meest zuidelijke deel van de provincie ook wel te vinden. Alles bij elkaar een 9, een absolute aanrader kortom.
Wat ga je doen?
De route start in Maastricht en loopt standaard tegen de klok in. Andersom lopen kan uiteraard ook heel goed, dat is de manier waarop op IsDitLeuk.nl het grootste deel van de route is beschreven. Hieronder wordt dan ook de beschrijving op deze site in het kort samengevat.
Vanaf het station loop je meteen naar het Oosten, je mist daarbij dus de aantrekkelijke binnenstad van Maastricht. Wil je die meepakken dan is het dus zaak daar extra tijd voor in te ruimen. Via Amby loop je al snel in de natuur en via een oude steengroeve en langs de Geul, meteen al twee fraaie stukken van deze wandeltocht, bereik je het toeristische Valkenburg. Je haat het of je vindt het leuk, maar in ieder geval zit hier leven in de brouwerij. En dat geldt helemaal letterlijk voor de volgende plaats, want van Valkenburg gaat het verder naar Gulpen met de bijbehorende bierbrouwerij. Je bent dan ondertussen al door een stuk typisch Limburgs landschap gewandeld.
Na Gulpen gaat het meteen naar een letterlijk Katholiek hoogtepunt; het Mariabeeld op de Gulperberg. Vlak hierna kun je, afwijkend van het Krijtlandpad, rechtsaf slaan en langs de Geul richting Mechelen en vervolgens Epen lopen. Daar pik je het Krijtlandpad weer op, maar wel tegen de klok in. De wandeling langs de Geul is precies zo leuk als het klinkt.
Vanuit Epen gaat het oostwaarts richting het Drielandenpunt bij Vaals. Je loopt hier heel dichtbij de Belgische grens in een langgerekte strook bos. De route is hier behoorlijk heuvelachtig, met aan het eind het Drielandenpunt als hoogste punt van Nederland. Ondanks het feit dat het Nederland is en geen Nepal, hakken de hoogteverschillen er behoorlijk in. En als het ook nog hoogzomer is met temperaturen die makkelijk tot 30 graden of hoger oplopen…dan ben je blij met de grote hoeveelheid schaduw die de bomen hier geven.
Letterlijk op de grens met Duitsland loop je naar en vervolgens door Vaals waarna je koers zet naar Holset. Een plaats met een leuke kerk en nog mooier, een terras met lekkers waar je uitzicht op diezelfde kerk hebt. De route vervolgt verder westwaarts langs Vijlen, Nijswiller en Eys. Allemaal prima overnachtingsplaatsen of een ommetje waard als je nog wat extra wandelmeters wilt maken. Vlak voordat je weer in Gulpen aankomt passeer je het oude klooster van Wittem, waar je zeker even een kijkje binnen moet nemen.
In Gulpen, wat na alle voorgaande wandelkilometers hopelijk nog tot enige herkenning leidt, kun je nu via de Gulp richting het zuiden lopen. Ook dit is typisch Zuid-Limburgs landschap, waarbij je uiteindelijk in Slenaken terecht komt. Vanaf hier gaat de route naar het alleraardigste Noorbeek en Mheer waarna je aan de Maas eindigt in het historische Eijsden. Juist in het deel van Eijsden naar Maastricht, je denkt langs de Maas maar helaas, zit misschien wel het lelijkste deel wandelcorvee. Maar daarna heb je een mooi streekpad volbracht en kun je met een mooie herinnering en wellicht moeie benen naar huis.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
Dit pad is niet gigantisch lang en het hele gebied is de moeite waard. Het hele Krijtlandpad in een aantal etappes lopen is dus het beste idee.
Laat maar zitten
Er is werkelijk maar weinig te vinden dat niet bijster aantrekkelijk is. Kleine stukjes wandelcorvee, zoals net onder Maastricht, zijn niet te voorkomen.
Handige tips
Van het boekje over het Krijtlandpad is alleen een flink verouderde versie uit 2005 verkrijgbaar. Toch heb je er nog wel wat aan, al was het alleen maar om de aanvullende beschrijvingen die erin zijn te vinden. Op wandelnet.nl staan updates online en via die website zijn ook GPX-tracks voor op de mobiele telefoon te downloaden.
Overnachten kan via de vereniging “Vrienden op de fiets” tegen een laag bedrag. Een lunchpakket is doorgaans geen probleem en op die manier blijven de kosten nog meer binnen de perken. In de buurt van Valkenburg is de spoeling opvallend dun; verhuur via andere kanalen levert meer op.
De beschreven etappes kun je natuurlijk inkorten of verlengen. Wees in verband met het heuvelachtige karakter een beetje voorzichtig met het verlengen van de etappes.
Kritische noot
Het is echt jammer dat het boekje met de beschrijving van het Krijtlandpad uit 2005 stamt en dus vreselijk verouderd is. Niet alleen de route is inmiddels anders, ook de beschrijvingen van het landschap en de dorpen/steden die je aandoet kan wel een update gebruiken. En dat voor zo’n mooi pad.
Het pad loopt dwars door een hypertoeristisch gebied. Dat heeft voordelen, want aan horeca geen gebrek, maar natuurlijk ook nadelen. Zeker in dorpjes en in de directe omgeving kan het enorm druk zijn. Loop je weer even door, dan waan je je op veel plaatsen toch wel weer alleen op de wereld. Maar op uren wandelen zonder een andere levende ziel tegen te komen moet je hier maar niet rekenen.
Prijs
Het pad is gratis te lopen. De schoenen, het reizen, de horeca en overnachten zijn dat toch niet. Afhankelijk van je gedrag en wensen onderweg kan het een heel goedkoop maar ook best prijzig uitje worden.
Lengte bezoek
De tocht van totaal 90 km is in 5 dagen prima te lopen. Op IsDitLeuk.nl is ook deze indeling aangehouden, maar is er nog een extra stukje aan toegevoegd waardoor de route geen lus maar de vorm van een liggende “8” heeft gekregen.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Langs de route zijn veel horeca en overnachtingsmogelijkheden te vinden, je bevind je niet voor niets in een erg toeristisch deel van Nederland. Het kan wel voorkomen dat horeca in het najaar/winter gesloten is of pas laat op de dag opent, dus voldoende proviand en zeker water meenemen is verstandig. Bovendien bespaart het flink wat geld en aan de Geul picknicken is werkelijk een stuk leuker dan op een druk terras midden in een dorp.
Praktische info/openingstijden
Het pad is het hele jaar door te lopen. Ook in het najaar of in de winter zijn sommige etappes misschien nog wel mooier dan in de zomer, maar denk wel even aan de kleding. Zelfs bij flink doorstappen kan een gure oostenwind er na enige wandeluren behoorlijk inhakken.
Nog meer wandelingen
Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier
Alle etappes van het Krijtlandpad:
- Wandelen Krijtlandpad etappe 1: van Maastricht naar Valkenburg via Amby en Berg
- Wandelen Krijtlandpad etappe 2: van Valkenburg via Gulpen, Partij, Mechelen naar Epen
- Wandelen Krijtlandpad etappe 3: van Epen naar Eys
- Wandelen Krijtlandpad etappe 4: van Eys naar Mheer
- Wandelen Krijtlandpad etappe 5: van Mheer naar Maastricht
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 20 maart 2020