Wandelen Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim

Wandelen van Oldenzaal naar het Duitse Bad Bentheim. De wandeling start in Oldenzaal maar al heel snel loop je door natuurgebied Boerskotten, langs Limousin koeien richting de Dinkel en daarmee de Duitse grens. De weg vervolgt door voor Duitse begrippen woest bos waarna je het alleraardigste Gildenhaus bereikt en via de Bergstrasse naar de molen loopt. Met een beetje geluk is het er gezellig druk. De route eindigt in Bad Bentheim en dat is geen straf. Er staat een fraai kasteel op je te wachten en ook de horeca lacht je hier vriendelijk toe.

Locatie/bereikbaarheid

Oldenzaal is goed te bereiken per trein, de route loopt vlak langs het station. Ook kan er heel goed op de P+R op het station worden geparkeerd. Terug vanuit Bad Bentheim is het met de trein een rechtstreekse reis van maar liefst 10 minuten. Let wel op, de trein gaat eenmaal per uur.

Geschikt voor

Wandelaars uiteraard. Het is met 26km niet echt een korte tocht, dus enige wandelervaring of grote motivatie is wel aan te raden. Bovendien is het in Duitsland licht heuvelachtig. We zagen verschillende keren fietsers die ondanks elektrische hulp de fiets naar boven aan het duwen waren.

Oordeel

Het Nederlandse deel vonden we uiteindelijk wat spannender dan het Duitse. In Duitsland is het heuvelachtiger wat een gemiddelde Nederlander wel aanspreekt, maar ook wel erg veel asfalt om te lopen. Bij elkaar een gemiddeld totaalcijfer van 7,5.

Wat ga je doen?

Al heel snel wandel je in Oldenzaal via een gemoedelijke straat de stad uit. Na een klein halfuur heb je het gevoel dat je terugloopt. En inderdaad, al snel loop je weer langs Oldenzaal. Het wordt veroorzaakt door de weg die je moet volgen om de A1 over te steken. Hier blijkt maar weer eens wat een obstakels snelwegen eigenlijk in het landschap zijn. Overigens is het bij R67 te overwegen een stukje het pad van het Overijssels Havezatenpad te volgen, bij R76 komen dit pad hen het Marskramerpad weer bij elkaar.

Het pad vervolgt door natuurgebied Boerskotten, waar nog restanten van zijn te vinden. Het meest verbazingwekkende hier zijn misschien nog wel de Maria kapelletjes, die heel veel meer naar het zuiden in grote getale te vinden zijn. Na ongeveer 10 km en dus bijna twee uur wandelen passeer je ’t Loeboerke, een boerderij waar boerenijs wordt verkocht. Maar gelukkig ook koffie met Twentse krentewegge. Na dit punt is er urenlang geen horeca, dus grijp de kans!

Even daarna is een boerderij te vinden met Limousin koeien. Deze dames en een enkele heer zijn behoorlijk nieuwsgierig en als je even de tijd neemt komen ze vanzelf polshoogte nemen. Het zijn fraaie beesten en het vlees ervan is hier ook te koop. Of het handig is om met de wandeling verder mee te slepen is verhaal twee, maar de mogelijkheid bestaat.

Het pad vervolgt met een tamelijk recht betonpad door een open landschap richting Duitse grens. Aldaar steek je de Dingel over waarna Duitsland wordt bereikt.

De weg vervolgt over een paar rechte paden maar dwars door het Forst Bentheim, een alleraardigst on-Duits woest stuk bos. Na dit bos komen, erg Duits tegenwoordig, de windmolens die al eerder zichtbaar waren heel dichtbij en de weg vervolgt richting Gildenhaus. Bij de oude spoorbaan wordt de weg al glooiender en bij Gildenhaus volgt een kleine klim, de Muhlenberg op. Deze weg, helemaal aan de zuidzijde van Gildenhaus, doet denken aan honderden jaren geleden. Recht doorlopend komt hij uit op de brede Bergstrasse, die in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, gelukkig behoorlijk vlak is. Aan het eind is een leuk stukje met een molen en als je geluk hebt buitenactiviteiten met de in Duitsland onmisbare lange tafels + bier.

De weg vervolgt met een wat minder fraai, licht glooiend stuk richting Bad Bentheim. Vlakbij Bad Bentheim niet vergeten naar links af te slaan en na enige honderden meters kan het wat verwarrend worden want de route lijkt links een stukje nieuwbouw in te schieten. Ga echter rechtsaf een landweg in, die vervolgt in een laatste stuk bos dat tegen Bad Bentheim aan ligt. Geniet ervan want na nog even loop je tussen de huizen van Bad Bentheim en via een oude straat nog wat meer naar boven en eindigt met een mooi hoogtepunt van deze wandeling: Kasteel Bad Bentheim. Daarbij zijn ook genoeg terrasjes te vinden dus de wandeling gepast afsluiten met een drankje en een hapje is hier zeker geen probleem.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Hou in ieder geval tijd en energie over om in Bad Bentheim het kasteel te bezoeken, dat is echt de moeite waard.

Handige tips

Lopen van Bad Bentheim naar Oldenzaal of andersom? Het Marskramerpad loopt van Bad Bentheim naar Den Haag. Toch is de etappe eigenlijk beter te lopen van Oldenzaal naar Bad Bentheim. Als je op tijd start in Oldenzaal, heb je dan in de middag lekker de tijd om het kasteel in Bad Bentheim te bezichtigen. Andersom loop je al ’s ochtends bij het kasteel, en omdat je dan nog aan de wandeling moet beginnen is dat echt niet handig. De route is beide kanten op gemarkeerd, dus andersom lopen dan in het boekje aangegeven staat is geen probleem.

Vergeet niet eten en drinken voor onderweg mee te nemen. Horeca is spaarzaam onderweg en het meeste zit in Bad Bentheim, aan het einde dus.

In Nederland wordt het Marskramerpad aangegeven met de bekende wit-rode markering. Maar er lopen hier een paar paden vlakbij en door elkaar, dus let wel op dat je de juiste wit-rode markering volgt. De term “Marskramerpad” staat waar nodig in het witte gedeelte. In Duitsland is de markering een zwarte letter T (van Töddenweg, het Duitse deel van het pad dat doorloopt naar Osnabrück). Je ziet het teken met de hand geschilderd terug op talloze borden, bomen en wat al niet. Het is eigenlijk on-Duits rommelig, maar werkt wel.

Vlakbij Bad Bentheim loopt de markering wat anders dan het boekje en de GPX aangeeft. Opeens slaat de markering linksaf een stukje nieuwbouwwijk in. Rechtsaf slaan kan nog steeds en via een aangenaam bospad loop je dan al heel snel het kleine centrum van Bad Bentheim binnen.
Kijk voor meer tips bij de andere etappes.

Kritische noot

In Duitsland bestaat de route toch wel uit erg veel stukken asfalt. De wegen zijn niet heel druk en je wordt in Duitsland als wandelaar ontzien, maar het blijft toch jammer.

Prijs

De wandeling is gratis en de horeca in Duitsland alleszins betaalbaar. Het boekje van het Marskramerpad heb je voor een paar tientjes in huis en is een echte aanrader.

Lengte bezoek

De wandeling is 26 km dus afhankelijk van het tempo zul je er zo’n 5 uur over doen. Tel daarbij op de pauzes voor eten, drinken en foto’s, een bezoek aan het kasteel in Bad Bentheim en je bent een goede dag onder de pannen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is onderweg erg spaarzaam. We ontdekten een ijsboerderij waar ook koffie met wat lekkers werd geserveerd, en in Gildehaus is ook horeca maar dan ben je al vrij dichtbij eindpunt Bad Bentheim. Vertrek je vanaf station Oldenzaal dan is ook daar niet eenvoudig horeca te vinden, zeker niet als je vroeg vertrekt. Aan het eind, rondom kasteel Bentheim, is genoeg horeca om het gemis goed te maken.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar door te lopen, maar waarschijnlijk is het met mooi weer toch net iets aangenamer. Er is lang niet overal bos dus erg beschut loop je niet en bovendien kan het op open stukken behoorlijk waaien. Het is niet voor niets dat je hier ook behoorlijk wat windmolens ziet.

Nog meer wandelingen

Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Marskramerpad:

Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 8 juni 2019