Wandelen Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen

Van Hoenderloo naar Beekbergen wandelen over het Marskramerpad. Vanuit het kleine centrum van Hoenderloo sta je al snel voor het charmante witte kerkje van deze plaats. Daarna vervolgt de route over het terrein van De Hoenderloo Groep, een locatie voor jongeren met vaak ernstige problemen. De route vervolgt eerst nog niet al te spannend over wegen en door bos. Daarna breekt het fraaiste deel van deze etappe aan; de route in de Spelderholt bij de Miabank. Enkele kilometers on-Nederlands geaccidenteerd pad volgt waarna je uiteindelijk door een stukje agrarisch landschap Beekbergen bereikt.

Locatie/bereikbaarheid

Zowel Hoenderloo als Beekbergen zijn met de bus vanuit Apeldoorn te bereiken. Beekbergen heeft frequentere verbindingen dan Hoenderloo, dus vanwege het ov is het handiger van Hoenderloo naar Beekbergen te lopen dan andersom.

Geschikt voor

Wandelaars die een boswandeling kunnen waarderen.

Oordeel

Het stuk route door het Spelderholt is zondermeer prachtig en on-Nederlands heuvelachtig: een 9,5. De rest is gewoon aangenaam met vlakbij Hoenderloo een stukje wat minder spannend is, dat krijgt een 7.

Wat ga je doen?

Wandelen, grotendeels door het bos, van Hoenderloo naar Beekbergen. Deze wandeling is ongeveer 10km en eenvoudig te verlengen met een stuk van dezelfde lengte van Beekbergen naar Klarenbeek. Dat stuk heeft echter een totaal andere sfeer!

Vanuit centrum Hoenderloo, een klein dorpje tegen Nationaal park De Hoge Veluwe aan, loop je al snel naar het schattige witte kerkje van Hoenderloo. Ben je er omheen gelopen, dan kom je na een klein stukje wandelen op een terrein met veel gebouwen van De Hoenderloo Groep (DHG) terecht. Dat zegt je niets? Prijs je gelukkig. Hier worden jongeren opgevangen met een bepaalde gedragsproblematiek, die zeer ernstig kan zijn. Vaak hebben de jongeren die hier verblijven al een hele carrière achter de rug van zorg die op een of andere manier toch niet is gelukt. Ook bijvoorbeeld de gezinsomstandigheden waarin zij leefden kunnen buitengewoon schrijnend zijn.

De wandeling vervolgt over de Weikamperweg waar goed is te zien dat het in vroeger tijd armlastige Hoenderloo er inmiddels behoorlijk bovenop is gekomen. Links en rechts schijnen grote huizen tussen de bomen door. De weg waarop je wandelt mag dan niet spannend zijn, het uitzicht op die huizen met soms mooie tuinen vergoed veel. Je duikt vervolgens het bos in via een smal bospad. Ben je niet alleen, dan zul je even achter elkaar moeten lopen.

Na enige kilometers bos volgt het veruit fraaiste deel van de wandeling, hoewel je goed op moet letten dat je geen afslag mist; een stijgend pad in de Spelderholt bij de Miabank. Een paar kilometer van puur genieten volgt. Pas bij nattigheid wel een beetje op, want het pad kan dan glad zijn en je roetsjt dan toch flink naar beneden voor je aan een tak blijft hangen of tegen een boom eindigt.

Het pad vervolgt door het bos nog enkele kilometers waarna je midden door boerenakkers lopend Beekbergen bereikt. Beekbergen is een toeristisch dorpje waar je jezelf na deze wandeling zeker kunt trakteren. Het is ook de thuisplaats van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (https://www.stoomtrein.org). Het station ervan is gevestigd in Lieren, ongeveer 1 km van Beekbergen. Afhankelijk van de dag en het tijdstip dat je in Beekbergen bent kun je een kijkje nemen bij de stoomlocomotieven en verder materieel dat hier staat of zelfs een ritje mee met de trein naar Apeldoorn of de andere kant op, naar Dieren. Er zijn ook leuke arrangementen waarbij je tevens een stukje over de IJssel vaart.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Zoals hierboven al aangegeven; het wandelstuk in het Spelderholt is absoluut top. Je waant je beslist even in het buitenland. Geniet ervan!

Laat maar zitten

In dit stuk van het Marskramerpad zitten geen echt beroerde onderdelen.

Handige tips

Let bij dit stuk van het Marskramerpad wel op. Het Trekvogelpad en Maarten van Rossumpad lopen hier vlakbij en soms een stukje parallel. Je kunt dus niet zomaar de witrode markeringen volgen, waar nodig staat in het witte vlak ook de naam van het pad aangegeven.

Het Marskramerpad is opgedeeld in kleine stukjes van een kilometer of 4-7. Dat maakt het makkelijk een lengte uit te kiezen die je zelf het meest aanspreekt. Let er natuurlijk wel op het vervoer; hoe kom je op het startpunt en hoe kun je vanaf het eindpunt weer weg?

Loop je van A naar B of van B naar A? De route van het Marskramerpad is twee richtingen op beschreven in het boekje en ook gemarkeerd met de bekende witrode tekens op het pad zelf. Wat is nu wijsheid? Hier een paar aspecten waar je aan kunt denken:

  1. Loop je liever met je hoofd in de zon, of juist met je nek? Denk dan natuurlijk ook aan het tijdstip van de dag! De zon komt op in het oosten, maar in de namiddag staat hij, gezien de oriëntatie van het Marskramerpad, precies aan de andere kant van de route.
  2. Loop je liever tegen de wind in (die meestal uit het zuidwesten komt), of met de wind mee? Check natuurlijk wel even de windrichting voor de dag dat je gaat lopen. In bos heb je doorgaans niet veel last/gemak van de wind.
  3. Check de plaatsen waar je begint en waar je eindigt. Het leukheidsgehalte van de startplaats is vaak niet zo belangrijk, je wilt immers toch eerst gaan wandelen. Maar het is natuurlijk wel zo prettig als je eindigt in een plaats waar nog wat te doen is of waar je op een terrasje kunt neerstrijken.
  4. Reis je met het OV? Loop dan van de plek die lastig met OV is te bereiken naar de plek die makkelijk met OV is te bereiken. Bijvoorbeeld van een plaats met een uurdienst naar een plaats met een halfuurdienst. Op die manier hoef je gemiddeld het minst lang te wachten.

Bij weer met af en toe een bui is wandelen sowieso niet zo aangenaam, maar in een bos blijft het dan de hele tijd nadruppelen. Aan de andere kant kan bij stralende zon en grote warmte een boswandeling, zoals deze hierboven van Hoenderloo naar Beekbergen, juist heel aangenaam zijn.

Het boekje van het Marskramerpad kent een paar edities. Schaf altijd de nieuwste aan, de oude versie geeft meer verwarring dan dat het uiteindelijk aan kosten bespaard. Wel kun je natuurlijk bijvoorbeeld via Marktplaats of ook op Bol.com proberen voor minder geld een boekje tweedehands over te nemen. De laatste updates ten opzichte van het boekje zijn op https://www.wandelnet.nl/ te vinden.

Wil je meer tips? Kijk dan ook even bij de andere beschreven routes.

Kritische noot

In het Spelderholt zijn de markeringen niet altijd even duidelijk. Zonder boekje of GPS ben je zo de weg kwijt. Vooral de toch vrij gebruikelijke kruisen voor een verkeerde weg zijn er nauwelijks en je loopt dus als je niet oppast snel verkeerd. En probeer dan de weg maar weer eens te vinden…

Verder zijn de bankjes zeer dun gezaaid op deze route. De eerste die we tegenkwamen stond al bijna in Beekbergen.

Prijs

De kosten van de wandeling bedragen 0 euro en zijn dus goed te overzien. Horeca in Hoenderloo is niet de goedkoopste in Nederland en in Beekbergen kun je ook goed terecht met een gevulde portemonnee. Heb je het boekje van het Marskramerpad nog niet, dan is dat voor rond de 20 euro te koop.

Lengte bezoek

Deze wandeling is met 10km in een dikke 2 uur wel te doen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Hoenderloo barst het van de horeca. Hier is ook een ingang naar het Nationaal park De Hoge Veluwe, dat heeft er vast mee te maken. Ook in Beekbergen zijn versnaperingen te krijgen. Onderweg zie je vooral bomen en in ieder geval geen horeca. Overnachten kan ook zowel in Hoenderloo als in Beekbergen.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen, maar in de winter of herfst bij natheid of gladheid is het door het heuvelige terrein een beetje oppassen geblazen.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Marskramerpad:

Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 6 juni 2020