Wandelen Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe

Wandelen door de heuvelige bossen, over stuifzand en heidevelden van Hoenderloo naar Stroe. Deze stevige etappe start met een lang stuk door het bos bij Hoenderloo. Daarna volgen stuifzand en de eerste heidevelden waarna je je weg vervolgt over de Hoog Buurlosche heide. Vlak hierna kun je een uitstapje maken naar Radio Kootwijk met zijn markante gebouw. Na het Kootwijkerzand, ook weer voorzien van genoeg zanderige ondergrond, kom je in het kleine Kootwijk met voldoende horeca voor een aangename tussenstop. Opgefrist duik je weer het bos in waarna de open Stroese Heide volgt. Tot slot volgt een stukje wandelcorvee langs het spoor waarna je in Stroe eindigt en je er een afwisselende etappe op hebt zitten.

Locatie/bereikbaarheid

Hoenderloo en Stroe zijn beide goed te bereiken met de bus. Maar let op: tussen deze plaatsen is vrijwel niets. Je komt alleen door het plaatsje Kootwijk. Leuk, maar geheel verstoken van openbaar vervoer. Of zoals de plaatselijke ober het schetste: “We doen hier alles met de auto”. Kom je wandelend aan dan ga je dus ook weer wandelend weg hier.

Geschikt voor

Wandelaars die van een stevige tippel houden. De route is 25 km, maar hou er rekening mee dat er flink wat kilometers rul zand bij zitten. Soms kun je een beetje aan de kantjes van het pad lopen, maar toch…

Oordeel

Deze afwisselde etappe met fraaie stukken bos, stuifzand wat je toch maar op weinig plaatsen ziet, leuke heidevelden en best aardige plaatsen als start, einde en tussendoor, met als toetje Radio Kootwijk: een mooie 8,5. Let wel op dat dit een stevige wandeling is. Kom je geheel total loss aan op het eindpunt dan wordt het rapportcijfer vast niet hoger dan een 4, en dat zou heel spijtig zijn.

Wat ga je doen?

Vanuit Hoenderloo duik je vrijwel meteen het bos in om daar voorlopig ook niet meer uit te komen. De eerste kilometers is het on-Nederlands heuvelachtig, hoewel het vergeleken met het buitenland erg bescheiden vormen heeft. Toch wordt het daardoor een fraai stuk bos. Mocht je in het bos denken; wat is het hier een zwijnenstal naast het pad, dan zit je heel dicht bij de waarheid. De zwijnen die hier in het bos wonen hebben een bijzondere voorkeur om vlak naast de wandelpaden de hele boel overhoop te halen op zoek naar eten. De kans dat je ze overdag ziet is niet groot, maar heel vroeg in de ochtend of bij avondschemering komen ze overal tevoorschijn.

Het pad door het bos loopt uit in het eerste stuk stuifzand en heideveld. Dat stuifzand is erg mooi maar ook een beetje ploeteren. Het geeft het gevoel of je aan het eind van een mooie stranddag een duin op moet lopen richting auto of fiets. En daar hebben de meeste mensen niet zulke goede herinneringen aan… Het is en blijft een mooi gezicht dus het is het lopen waard. Doe gewoon rustig aan, dan ben je voor je het weet aan de overkant waarna het pad over het heideveld vervolgt langs een fietspad, wat dan opeens best lekker loopt. Is het geen broedseizoen, dan vervolgt de route over de Hoog Buurlosche heide langs wat oude gebouwen van Staatsbosbeheer die hier probeert de natuur enigszins in banen te leiden. Met enige fantasie zou je hier zo een science fiction of horrorfilm kunnen opnemen.

Even later loop je via de schaapskooi van Hoog Buurloo afwisselend door bos en door heidevelden. Na ongeveer 1,5 kilometer kun je een ommetje maken naar Radio Kootwijk. Ben je er nog nooit geweest, dan is dit beslist een aanrader. Het is een dikke 2 kilometer heen en terug, maar Radio Kootwijk is een bijzonder gebouw en de locatie draagt daar zeker aan bij. Bijna honderd jaar geleden werd het gebruikt als radiostation om een verbinding te maken met Nederlands-Indië. Alweer jaren wordt er druk nagedacht wat nu verder met dit gebouw en het omliggende gebied te doen. Je kunt het natuurlijk ook later een keer uitgebreid bezoeken, maar kies dan een dag dat je er ook in kunt. De route vervolgt richting Kootwijkerzand, een groot gebied met stuifzand waar je eigenlijk een beetje langs de rand loopt. Heb je zin, dan kun je natuurlijk ook iets zuidelijker dwars door het gebied lopen. Het is niet om, maar erg eenvoudig is het lopen door het zand hier zoals gezegd niet.

Via een paar straatjes loop je vervolgens het kleine dorpje Kootwijk in. Het stelt niet veel voor maar heeft toch een alleraardigste kerk en misschien belangrijker; horeca!

Ben je weer vol energie voor het volgende deel van de wandeling, dan loop je al heel snel weer in het bos. Mocht je hier vreemde geluiden horen, kijk dan eens in de lucht. Er is hier een groot militair terrein vlakbij en naast het geschiet op dat terrein wordt er ook nogal eens laag gevlogen met helikopters. Het geeft een beetje het gevoel of je in een live aflevering van de Vietnam oorlog loopt, maar uiteindelijk is het niet al te storend.

Door het bos, waar je weer vreselijk moet opletten omdat de wit-rode markeringen soms net om de hoek zijn aangebracht of ontbreken, loop je naar het laatste maar zeker niet het minste heideveld van deze etappe; de Stroese Heide. De naam geeft al aan welke plaats je aan het naderen bent; na een stukje wandelcorvee langs het spoor eindig je in Stroe. In het bescheiden centrum stopt de bus, maar het busstation van Stroe ligt eigenlijk een kilometer of drie noordelijk van deze plaats. Mocht je daar moeten overstappen dan zijn ze hier zo handig dat de bussen allemaal vrijwel tegelijkertijd aankomen en weer vertrekken. Slim!

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Radio Kootwijk is een bijzondere locatie met het oude zendgebouw als centraal hoogtepunt. Je kunt er spijtig genoeg niet altijd in, maar ook aan de buitenkant is het al een heel markant gebouw dat je van verre ziet liggen. Het is maar een klein ommetje vanaf de route van het Marskramerpad, in het boekje staat het aangegeven.

Laat maar zitten

Tja, niet zoveel toch…

Handige tips

Deze wandeletappe is flink lang, ook in het boekje staat als einde-/beginplaats Kootwijk genoemd. Door het ontbreken van OV daar, en overnachten is ook al niet eenvoudig in dit piepkleine plaatsje, is het toch het meest verstandig de etappe Hoenderloo-Stroe (of andersom) in één keer te lopen. Vroeg starten is het devies en dan lukt het zeker om in de loop van de middag in de andere plaats aan te komen. De route loopt voor een gedeelte over open veld, maar toch wel in een bosrijk gebied. Midden in de zomer met weinig wind en veel zon kan de temperatuur op deze route hoog oplopen. Neem dus zeker voldoende drinken mee en voor degenen die inmiddels wat minder dakbedekking hebben; een petje is voor deze etappe zeker geen gek idee.

Heide bloeit mooi in augustus, tenminste, als het geen gortdroge zomer is. Omdat deze etappe nogal wat heidevelden bevat is dus de tweede helft van de zomer geen gekke periode op deze etappe te lopen.

Kritische noot

Het Marskramerpad is af en toe goed, maar vaak toch erg wisselend gemarkeerd. Juist op cruciale punten mis je nog wel eens een bordje of is het enorm zoeken. Alleen met het boekje en een fatsoenlijke plattegrond op je mobiel aan de hand waarvan je kunt bepalen waar je bent gaat het wel goed. Maar ja, het is juist zo lekker om te lopen zonder de hele tijd op de route te moeten letten. Ook bij punten waar je moet afslaan is het nogal wisselend; soms wordt het aangegeven met een dubbele wit-rode stikker, soms met een wit-rode stikker met een punt eraan, soms gewoon met twee plakkers waarvan je er dan eentje om de hoek moet gaan zoeken.

Prijs

Het boekje van het Marskramerpad, zeker bij deze etappe weer echt goed te gebruiken, kost een paar tientjes en is dat geld meer dan waard.

Lengte bezoek

Deze wandeling is 25 km maar vanwege de zanderige paden kun je wel rekenen op 5-6 uur. Tel je er nog wat genieten van de mooie uitzichten bij op, pauzes en ook een terrasje aan begin, eind of onderweg dan ben je een mooie dag zoet. Het is het meer dan waard.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er in Hoenderloo, onderweg in Kootwijk en aan het eind in Stroe. Overnachtingen hier zijn zeker ook aan het begin en aan het eind van deze etappe te vinden. Onderweg wordt het vrijwel zeker flink omlopen, je zit hier behoorlijk ver van andere plaatsen af.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen. Met regen in het bos of bij grote kou over heuvelige paden…is misschien een minder goed idee.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Marskramerpad:

Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 7 juni 2020