Wandelen Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe

Via het Marskramerpad wandelen van Terschuur naar Stroe. De wandeling begint met stukjes wandelcorvee maar toch ook wel heel aardige paden door agrarisch gebied. Het mooiste stuk is het gedeelte dat daarna volgt over landgoed Appel, een ietwat curieuze naam maar geniet ervan. Heide en bos wisselen elkaar hier af. Kom je dichterbij Stroe, dan wordt het bosrijker en over veelal brede zandpaden wandel je uiteindelijk naar het busstation of het niet al te spannende centrum van Stroe.

Locatie/bereikbaarheid

Terschuur en Stroe zijn beide per bus te bereiken via de busverbinding Amersfoort – Apeldoorn. Je kunt Terschuur ook bereiken via treinstation Hoevelaken, maar het is vervolgens nog wel een paar kilometer wandelen tot aan het startpunt in het centrum van Terschuur.

Ga je met de auto, dan kun je in Terschuur prima parkeren en in Stroe is er bij het busstation een P+R. Tussen Stroe en Terschuur rijdt een bus (Amersfoort-Apeldoorn) die er ongeveer 20 minuten over doet.

Geschikt voor

Wandelaars die wel van een aardig stukje wandelen houden. Met een kilometer of 24 is het geen idioot lange etappe, maar dankzij de vele zandpaden loopt het niet zo makkelijk als je zou denken/hopen.

Oordeel

Er zitten geen echte dieptepunten, maar ook geen echte “wauw” ervaringen in deze wandeling. Al met al krijgt deze wandeling daarom een 7.

Wat ga je doen?

Vanuit Terschuur loop je in noordelijke richting al snel over een halfverharde weg door landelijk gebied met in het seizoen mais en aardappelvelden. Daarna volgen afwisselend stukken asfaltweg met wandelcorvee en best wel leuke paden. Het mooie stuk begint bij landgoed Appel. Het is een beetje curieuze naam voor een landgoed waar het pad kilometers doorheen loopt. Huize Appel is niet eenvoudig te ontdekken, maar in het Marskramerpad boekje staat wel een kopje koffie op deze plaats ingetekend. Ook dat is verder onzichtbaar gebleven.

Na een stuk met afwisselend open landschap en bos, volgt de Appelsche Heide. Hier zijn delen van het Marskramerpad niet gemarkeerd en is het boekje of een recente GPX-track onmisbaar. Weliswaar loopt het pad enigszins logisch door, maar loop je fout dan ben je reddeloos verloren. Voor zover dat kan in Nederland. Ook van de Appelsche Heide is kilometers te genieten, hoewel er nog druk wordt geklust om de heide weer terug te krijgen of te behouden. Het naburige bos is buitengewoon welwillend om elk stukje heide binnen no-time te overwoekeren. Overigens loop je hier in de Gelderse Vallei die vroeger enorm drassig was. De kans dat je nu nog natte voeten oploopt is bepaald niet groot meer.

De weg vervolgt dwars over een heel fraai stukje heide en daarna wordt het bos richting Veenhuizerveld. Het is vast geen naam die bij veel mensen een bel doet rinkelen, maar er zit hier een enorm sauna complex. Opeens zie je dus een groot parkeerterrein met serieuze slagboom en al. Jammer genoeg kun je er niet zomaar even oplopen, maar heb je zin een stoombad tussendoor, dan kun je hier goed terecht. Het heeft, en dat heeft lang niet elke sauna, ook een uitgebreid buitenterrein met zonneweide, Drome boot, grotsauna, Finse en rooksauna, verwarmd bad en koude douche en wat al niet meer. De meeste Marskramerpadwandelaars zullen het letterlijk links laten liggen, maar als dit je aanspreekt is het wellicht een idee om nog eens terug te keren.

Het pad duikt nu tot vrij dicht bij Stroe het bos in. Afwisselend loopt het pad over brede onverharde wegen parallel met fietspaden of als zanderige weg door het bos. Wil je naar het busstation van Stroe, volg dan op de Oude Nijkerkerweg (punt 39 op pagina 102 van het Marskramerboekje) de weg rechtdoor en loop deze dus uit tot je op de N310 terecht komt. Sla rechtsaf en het busstation is een paar honderd meter verderop aan de overkant van de N344 te vinden.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De Appelsche Heide is het mooiste stuk van de wandeling, geniet ervan!

Laat maar zitten

In de buurt van Terschuur af en toe even de pas erin. Wandelen over asfalt kan ook worden gezien als oefenen voor de vierdaagse moet je maar denken.

Handige tips

Al snel na het begin, op de Blankenhoefseweg slaat het pad scherp rechtsaf. Het is ook mogelijk nog een paar honderd meter door te lopen en daarna rechtsaf een klompenpad te volgen. Dat loopt schuin verder omhoog, kruist de Wielweg en komt dan bij P20781 weer uit op het Marskramerpad.

Het busstation van Stroe ligt een heel eind buiten Stroe; op het kruispunt van de N344 en N310. Er rijdt een bus vanaf centrum Stroe naar het busstation en het is zo geregeld dat alle bussen daar per uur gelijktijdig aankomen en vertrekken zodat je kunt overstappen.

Kritische noot

In de buurt van Terschuur zitten toch wel een aantal stukken asfalt wandelcorvee stukken. Het is dat je in Terschuur de snelweg moet passeren, anders zou het pad mooier door dit gebied kunnen lopen.

Terschuur en Stroe zijn verder geen plaatsen die een lang bezoek rechtvaardigen. De nadruk bij deze etappe ligt daarom op wandelen.

Prijs

Ook deze etappe van het Marskramerpad is helemaal gratis te lopen. Het boekje van het Marskramerpad kost ongeveer twintig euro en is zeker het aanschaffen waard.

Lengte bezoek

Deze wandeling van ongeveer 24 kilometer zal afhankelijk van je wandeltempo en hoe vaak je onderweg op bankjes of boomstammen neerstrijkt een uur of 5-6 duren. In Terschuur of Stroe zul je niet al teveel tijd kwijt raken aan het bezoek van bezienswaardigheden aldaar.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca in Terschuur bestaat wel maar kan nog dicht zijn als je met de wandeling begint. Eindig je in Stroe, dan is daar ook horeca. Eindig je bij het busstation, een kilometer of drie ten noorden van Stroe, dan is daar horeca te vinden met de bijzondere naam “Zondag”. Het is ook andere dagen van de week open. Onderweg is erg weinig horeca, neem dus wat te drinken en eten mee.

Praktische info/openingstijden

Op deze route kun je elke dag van het jaar terecht.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Marskramerpad:

Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 9 juni 2020