Wandelen Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur

Van Amersfoort CS naar het landelijke Terschuur via het Marskramerpad. Vanaf het station van Amersfoort loop je door de rand van de oude binnenstad. Deze binnenstad is op zichzelf al een bezoek van een dag of meer waard, maar de wandelroute gaat voort richting het landelijk gebied richting Achterveld. Aldaar staat een bepaald bijzonder vormgegeven kerk en de nodige horeca op je te wachten. Daarna vervolgt het pad langs een nog vrij nieuw stuk langs de modderbeek, waarna je in niet minder dan Het Paradijs terecht komt. Nog geen zin om daar te blijven? Dan volgt nog wat gewandel over asfaltwegen van waaraf je wel uitzicht hebt op enkele heel grote kippenfarms. Zoveel kippen bij elkaar zag je misschien nog nooit. Na het oversteken van het spoor en snelweg sta je al snel in het bescheiden centrum van Terschuur.

Locatie/bereikbaarheid

Terschuur is vanuit Amersfoort en vanuit Apeldoorn met de bus te bereiken. Ook op zon- en feestdagen ben je in een halfuurtje weer van het een in het andere punt. Amersfoort is een OV-knooppunt en het Marskramerpad loopt pal voor het station langs. Met de auto naar Amersfoort en daar in het centrum parkeren is niet zo’n goed idee, in Terschuur kun je je auto heel goed in het bescheiden centrum kwijt.

Geschikt voor

Wandelaars die wel van een vlakke tocht van een kilometer of 23 houden.

Oordeel

De wandelroute is eigenlijk niet echt om over naar huis te schrijven. Dat komt niet omdat er niet genoeg aan gedaan is om alles eruit te persen wat erin zit; het gebied leent zich gewoon niet voor een spectaculaire route. Maar als je net van de Veluwe afkomt, of andersom langs de duinen bij Soest bent gelopen, is dit wel een koude douche. Er zitten nogal wat niet fraaie asfalt stukken in en een paar mooie stukken compenseren dat maar ternauwernood. Met hakken over de sloot wordt het dan toch nog een 6.

Wat ga je doen?

Vanaf station Amersfoort loop je via een paar straatjes naar het oude centrum van Amersfoort. Ook hier is weer te zien en voelen dat in vroeger tijd treinstations buiten de stad werden aangelegd waarna de stad letterlijk naar en om het station heen groeide. Het is gelukkig geen lange wandeling waarna je het bijzondere centrum van Amersfoort inloopt. Het Marskramerpad vervolgt in het centrum al snel de buitenste rand van de oude binnenstad, langs de muurhuizen. Heb je tijd, dan kun je ook een extra rondje binnenstad maken. Hou wel in de gaten waar je bent, want door alle rondlopende en gekromde straten raak je je gevoel voor oriëntatie hier snel kwijt.

Via de Dieventoren verlaat je de binnenstad en na enkele straatjes waar je maar even door moet stappen loop je het Randenbroek park in. Slim gedaan door degene die het Marskramerpad heeft uitgezet, want dat scheelt heel wat wandelmeters door de niet bijster interessante buitenwijken van Amersfoort aan deze zijde van de stad. Wil je overigens eens een wel aardig bijzondere buitenwijk zien, dan kan dat ook in Amersfoort: Kattenbroek. Deze wijk ligt aan de westzijde van de stad en is wat betreft opzet en huizenbouw bepaald niet beroerd uitgepakt.

Het pad vervolgt langs de beek en sportterreinen met honkbalvelden waarna vlak voor de snelweg een stukje bos opduikt en leidt naar een complex waar leerlingen met leerproblemen voorbereid worden op een plekje in de maatschappij. Na het kruisen van een brede weg, waar ze in Amersfoort ook wel patent ophebben, duik je langs de snelweg onverwacht een behoorlijk woest pad in met zeker in de zomertijd hoge begroeiing en dus niet erg geschikt voor korte broeken. In de herfst en winter zijn waarschijnlijk laarzen hier het meest geschikt.

Je duikt de snelweg onderdoor en het pad valt in het andere uiterste; een lange betonstrook maar je komt ook meteen in een andere, agrarische wereld terecht. Als je het pad bent uitgelopen loop je met een links-rechts combinatie een toekomstig landgoed op, wat ondanks de nabijheid van alle bebouwing en snelwegen opvallend rustig is.

Een oude boerenweg volgt waarna het pad een stukje bos net iets groter dan een postzegel induikt rondom kasteel Stoutenburg. Wil je het kasteel zien en er wellicht een kopje koffiedrinken, dan moet je even een klein ommetje maken want het Marskramerpad loopt achterlangs en het kasteel krijg je normaal gesproken niet te zien. Het is ook niet het mooiste exemplaar onder de kastelen overigens, dus mocht je gewoon doorlopen dan kun je later zonder wroeging sterven.

Het pad vervolgt langs de Barneveldsche beek. Helaas kronkelt de beek niet erg, maar het is toch geen onaardig stuk om te wandelen.

Daarna volgt een stuk wandelcorvee tot aan het centrum van Achterveld. Daar wacht wel een verrassing, want de kerk die hier in het centrum is gebouwd is je aandacht meer dan waard. Je zult misschien niet eerder een dergelijk exemplaar hebben gezien en via de Mariakapel aan de zijkant kun je ook een blik binnen werpen. Het blijft daarbij, want de kerk is normaal gesproken niet open. Het is jammer dat steeds meer kerken zijn afgesloten terwijl het toch ook mogelijk zou moeten zijn een zodanige beveiliging aan te brengen dat een kerk open is voor bezoekers zonder dat hij wordt geplunderd.

In Achterveld is ter onderbreking de nodige horeca te vinden en daarna volgt het pad via een, op de kaart vreemde, d-tour een stukje van de modderbeek. Deze beek was in de vorige eeuw strakgetrokken als een vrouw met teveel vrije tijd in het Gooi. Als gevolg van de inzichten van vandaag de dag slingert hij sinds 2016 weer vrolijk door het landschap. Het ziet er nog wel een beetje gemaakt uit maar in de loop van de tijd wordt het vast een fraai stukje wandelpad en het alternatief zou zijn: nog meer wandelcorvee. Want dat staat je vanaf hier te wachten; bijna twee kilometer langs de saaie Achterveldseweg die kennelijk voor motorrijders reuze interessant is om het gas flink open te draaien. Daarna volgt de Aarderweg.

Het wandelcorvee wordt enigszins verzacht doordat je hierna niet minder dan in Het Paradijs terecht komt. Wellicht wat onverwacht en je hoeft er niet voor te sterven, goed voor te leven of aan het eind van je leven op een of andere manier al je zonden te laten wegtoveren. Het Paradijs ligt hier letterlijk aan of om precies te zijn, onder je voeten. Geniet ervan want het is kleiner dan je denkt. Hoe aan het einde der tijden iedereen met de juiste credentials hier moet komen te leven blijft een raadsel, maar je vindt het vast prettig alvast een preview te hebben. Besluit je niet stiekem blijven, dan val je via wat heidevelden waar het gras probeert de boel over te nemen al heel snel weer terug in het laatste stuk wandelcorvee. Een aardige onderbreking zijn nog de boerderijen met vrije uitloopkippen van het Barneveldse soort. Zoveel zag je er misschien nog nooit, maar je bent hier niet voor niets in de buurt van kippencity Nederland. Via een laatste kilometer asfalt en een illegale klauterpartij het talud op van een brug over het spoor en de snelweg bereik je Terschuur.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De stad Amersfoort is absoluut een uitgebreid bezoek waard. Tijdens de wandeling vang je al een glimp van het centrum op en loop je langs de zogenaamde muurhuizen. Je kunt in Amersfoort met gemak een hele dag doorbrengen en breng je meerdere bezoeken dan kun je in deze stad nog steeds verrast worden.

Laat maar zitten

Er is niet zoveel om te laten zitten en een verkorting van de route ten zuiden van Terschuur zou er alleen maar voor zorgen dat je echt kilometers over een boeren asfaltweg moet lopen. Bij elkaar is de lange omweg via Achterveld toch de moeite waard.

Handige tips

Als je moet kiezen tussen Terschuur en Amersfoort, dan is de keuze eenvoudig. Amersfoort heeft een geweldig fraaie binnenstad, er is heel veel horeca en bovendien is de bereikbaarheid top. Enige pluspunt van Terschuur ten opzichte van Amersfoort is dat je je auto overal gratis kunt parkeren. En dan weet je eigenlijk wel genoeg.

In Achterveld zal je de Sint Jozefkerk meteen opvallen. Dit gebouw stamt uit 1933 en is indertijd in één jaar gebouwd. De opvallende vorm met heel veel baksteen is ook binnen terug te zien. De kerk zelf is gewoonlijk niet open maar aan de rechterzijde is een Mariakapel die wel open is en van daaruit kun je door het glas een aardige blik op de rest van de kerk werpen. Hoewel dit gebied onderdeel uitmaakt van de bible-belt is dit een katholieke kerk. Zoals de naam ook al doet vermoeden.

In Terschuur zal een kerkgebouw opvallen dat er nog niet zo oud uitziet. Dat klopt ook inderdaad; deze is in 2013 gebouwd. In Nederland worden niet veel nieuwe kerken gebouwd, maar deze is ontstaan juist vanwege een fusie tussen drie kerkelijke stromingen: de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk. Deze gingen in 2004 samen verder onder de naam Protestantse Kerk in Nederland. Niet iedereen was het daarmee eens en zo is de Hersteld Hervormde Kerk ontstaan en daarmee ook een kleine rits nieuwe kerkgebouwen. Je bent er vast welkom voor een dienst en op zekere dagen voor een kopje koffie of thee. Met een stichtelijk woord erbij, als je daar prijs op stelt.

Kritische noot

Dit stukje van het Marskramerpad is bepaald niet het fraaiste. Het vormt de verbinding tussen de Veluwe en de Utrechtse heuvelrug, even doorlopen maar dus. Geniet ondertussen van de stukjes in deze etappe die toch nog best heel aardig zijn.

Prijs

Het Marskramerpad is gratis te lopen. Het boekje met de beschrijving van het pad is echter wel erg aan te bevelen. Het kost net boven de 20 euro en het houdt je op het goede pad. Er staat her en der ook nog leuke aanvullende informatie in.

Lengte bezoek

Afhankelijk van je wandeltempo zul je over de wandeling dikke 4 uur doen. Tel daar tijd bij op voor Amersfoort en het kan een volle en voor wat betreft Amersfoort zeer interessante dag worden.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Terschuur is enige horeca, onderweg in Achterveld ook, in Amersfoort is er zoals je al zult vermoeden meer dan genoeg. Ook overnachten is hier geen probleem.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen, maar mooi weer doet natuurlijk wel een hoop goed. Zeker de open stukken zullen met regen geen pretje zijn en als je daarna in het bos moet lopen regent het nog uren vrolijk door.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Marskramerpad:

Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 10 juni 2020