Wandelen Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort

Wandelen van Hollandsche Rading naar Amersfoort over het Marskramerpad. De eerste kilometers volg je een zandpad dwars door de bossen om op landgoederen Eyckenstein en Roverestein aan te koersen. Al wandelend ga je vanzelf richting Soestduinen en een echt heel mooi gedeelte van de wandeling; de Lange duinen. Deze zandverstuiving kun je aan het randje of dwars oversteken. Met droog weer is het wandelen hier een beetje ploeteren, maar beslist de moeite waard. Ben je moe aan het eind, dan kun je altijd je billen in het zand laten zakken. Daarna volgen ook nog eens de Korte Duinen. Iets kleiner, misschien nog wel fraaier. Vervolgens komt Amersfoort langzaam in zicht waarbij je achterlangs het dierenpark daar passeert, een kleine omweg door de stad maakt en uiteindelijk pal voor Amersfoort CS eindigt.

Locatie/bereikbaarheid

Hollandsche Rading is makkelijk met de trein te bereiken via Hilversum of Utrecht. Het Marskramerpad loopt over de spoorwegovergang bij de perrons, dichterbij kun je het niet krijgen. Je kunt overigens ook goed bij het station parkeren.

Amersfoort is vanuit alle windstreken heel goed met de trein te bereiken. Parkeren is hier een minder goed idee. Het Marskramerpad loopt voor het station langs dus ook hier heb je geen aanlooproute. Van Amersfoort kom je met de trein eenvoudig terug in Hollandsche Rading via Hilversum.

Geschikt voor

Wandelaars die van een aardige tippel houden, het is een kilometer of 23.

Oordeel

Het pad loopt grotendeels door bos, het absolute hoogtepunt zijn de Lange en Korte Duinen bij Soestduinen. Dat stuk krijgt een hele dikke 9, het gevarieerde bos een mooie 8.

Wat ga je doen?

Een mooie, flinke wandeling voornamelijk over zandpaden door het bos en over een paar zandverstuivingen. Startend vanaf station Hollandsche Rading duik je al na een paar honderd meter een leuk stuk bos in met een flink dal waar je omheen loopt en je vervolgens al zigzaggend het pad blijft volgen. Let op de routemarkeringen, het is niet altijd meteen duidelijk wat de bedoeling is en hoewel andere paden hier ook heel mooi zijn raak je het Marskramerpad gegarandeerd helemaal kwijt.

Al snel loop je door het Maartendijksche Bosch dat er op de kaart heel rechtlijnig uitziet, maar dat is tijdens het wandelen nauwelijks te merken. Geniet gewoon van de vegetatie en als je geluk hebt spot je ook het nodige wild. Tussen landgoederen Eyckenstein en Roverestein loop je richting Berg en Bosch, waar je overigens ten noorden van blijft. Ook zul je merken dat het bos wel goed zit, maar de bergen zijn hier wel heel bescheiden uitgepakt.

Wederom volgt een stuk waar je erg moet oppassen dat je al kletsend of anderszins niet-oplettend een van de vele afslagen links- en rechtsaf mist. Na een klein stukje wandelcorvee langs de N234 wandel je langs een smal pad naast een golfbaan verder. Enig asfalt is verderop niet te voorkomen maar ook dan kom je alweer snel op een zandweg waar overigens een deel van de tijd een fietspad naast ligt dat van mooi beton is. De keuze is hier dus mul zand of een mooi vlak parcours waar je dan wel met regelmaat voor de fietsers opzij moet springen. Het is duidelijk dat dit deel van het Marskramerpad door een drukker stuk van Nederland loopt.

De route loopt richting Soestduinen maar neemt hier een flinke omweg die ruimschoots wordt beloond door het hoogtepunt deze etappe; de Lange Duinen. Deze grote zandverstuiving is de moeite waard om uitgebreid van te genieten en het wandelpad loopt er aan de zuidzijde doorheen. Eerlijk is eerlijk, een zandverstuiving betekent ploeteren met lopen maar dit is toch bijzonder mooi. Vrees niet aan het eind, na het passeren van Soestduinen volgen nog de Korte Duinen die weliswaar wat kleiner in omvang zijn maar misschien nog wel fraaier. Ook daar is vast een bankje te vinden of plof gewoon in het zand neer. Je bent vast niet de enige.

Aan de geluiden van de trein zul je hierna al merken dat Amersfoort in de buurt komt, maar er resten nog best enige kilometers. Het pad komt vrij dicht langs het spoor te lopen terwijl aan de andere kant geluiden van Dierenpark Amersfoort opstijgen. Veel te zien is er niet helaas, je loopt letterlijk aan de achter- en zijkant van het park. Het pad is overigens heel grappig hobbelig, je loopt dwars op de geulen die dit stuk bos doorsnijden. Voor mountainbikers een klein paradijs, dus let op dat je niet omver wordt gereden.

Bij de spoorwegovergang kom je op de drukke toegangsweg van Amersfoort waarna de weg standaard vervolgt met nog een stukje door een park om een paar tennisvelden heen. Het is een niet heel erg spannend slot van de wandeling die uiteindelijk via een rechte straat van nog een paar laatste honderden meters pal voor station Amersfoort eindigt.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Je komt er vanzelf, maar geniet ten volle van de Lange en Korte Duinen. Je loopt er een klein stukje doorheen, maar je kunt natuurlijk hier een groter ommetje maken.

Laat maar zitten

Zodra je Amersfoort binnenwandelt over de N221 maak je na de spoorwegovergang nog een ommetje door het Bergkwartier. Het voegt niet bepaald iets toe aan de wandeling. Bos heb je inmiddels genoeg gezien en juist het bijzondere van het Bergkwartier, de huizen daar, mis je compleet. Je kunt dus ook, saai maar korter, de weg langs het spoor blijven volgen en dan sta je nog net wat sneller voor het station.

Handige tips

De route van deze wandeletappe is niet eenvoudig om te lopen. Je moet dus ofwel een goede, recente GPX hebben op je mobiel, of het Marskramerboekje bij de hand houden. Nu is het boekje steeds moeten vasthouden niet heel prettig. Wat nogal wat mensen doen is een kopie van de betreffende pagina’s van deze etappe maken en die een voor een uit de tas toveren tijdens de wandeling. Als je het A4’tje dan ook nog een beetje strategisch opvouwt heb je er geen last van, maar wel veel gemak. Eerlijk is eerlijk, deze methode leidt door al die kopieën wel tot meer papiergebruik. Je kunt het eventuele schuldgevoel grotendeels afkopen door het aan het eind bij het oud papier te stoppen.

Kritische noot

De eerste kilometers bij Hollandsche Rading en later ook boven Bilthoven is het een soort circuit van voortdurend links- en rechts afslaan. Je raakt met gemak de weg kwijt, dus opletten bij elke mogelijke afslag of kruising is echt een must. Zomaar rechtdoor lopen als je denkt geen markering te zien op een afslag/kruising is een slecht idee op tijdens deze wandeling. Hou de beschrijving of GPX dus echt bij de hand.

Prijs

Ook deze etappe is, net als de andere, voor helemaal noppes te lopen. De horeca onderweg is natuurlijk wel heel verleidelijk en een recente uitgave van het Marskramerboekje is voor net boven de 20 euro een aanrader voor degenen die het niet allang hadden.

Lengte bezoek

Met een kilometer of 23 ben je inclusief pauzes wel een uur 4,5 bezig. Blijf je nog wat langer plakken in de bijzondere zandverstuivingen en ga je daarna ook de oude binnenstad van Amersfoort in, dan wordt het een lange maar zeer fraaie dag.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is bij de start te vinden, maar zeer beperkt. Aan het eind, in Amersfoort is horeca te over en ook overnachten lukt je daar absoluut mocht dat nodig zijn. Onderweg zijn er verschillende plaatsen om wat te drinken of eten te krijgen.

Praktische info/openingstijden

Het pad is zonder problemen het hele jaar te lopen. Met regen is het vanwege het vele bos niet aan te raden, maar hier lopen met sneeuw zou best wel eens heel mooi kunnen zijn.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Marskramerpad:

Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 11 juni 2020