Wandelen Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading

Wandelen over het Marskramerpad langs plassen en door typisch Hollands groen polderlandschap van Breukelen naar Hollandsche Rading. Vlak na de start passer je het Amsterdam Rijn kanaal waarna je het alleraardigste centrum van Breukelen binnenloopt. Daarna vervolgt de route langs de Vecht met zijn landhuizen en in de zomertijd vele verkeer op het water. Zodra je dit verlaat kom je in agrarisch landschap terecht waarbij je na enige kilometers een oud fort passeert en op de Loosdrechtse plassen aankoerst. Aldaar kun je je billen in het gras of zand laten zakken of, als je daar trek in hebt, een duik nemen. De route vervolgt via het kleine Tienhoven en nog kilometers rechtuit door een tamelijk nieuw natuurgebied waarna misschien sneller dan verwacht het eindpunt Hollandsche Rading opdoemt.

Locatie/bereikbaarheid

Breukelen en Hollandsche Rading beschikken beide over een treinstation waar de route langsloopt. Echter, ze liggen niet aan hetzelfde traject: Breukelen ligt aan de spoorlijn Utrecht – Amsterdam, Hollandsche Rading aan de spoorlijn Utrecht – Hilversum. Het is dus niet mogelijk rechtstreeks van het ene naar het andere station te komen, maar via Utrecht CS lukt dat wel.

Geschikt voor

Wandelaars die wel van een wandeling door een typisch Nederlands groen vlak veenlandschap houden met mooie vergezichten die niet al te zeer wordt ontsierd door lelijke bebouwing. Alleen in de verte zie je de hoogbouw van Utrecht of aan de andere kant ook de weinig fraaie zendtoren van Hilversum.

Oordeel

Deze wandeling loopt door het opvallend groene gebied tussen de industriële gordel langs het Amsterdam-Rijn kanaal en het gebied onder Hilversum. Op de kaart ziet het er heel recht en saai uit, in het echt verdient deze wandeling een dikke 8.

Wat ga je doen?

Vanaf station Breukelen loop je eerst een klein stukje richting het Amsterdam Rijn kanaal, dat je kruist via een grote brug. Dit brede kanaal heeft veel vrachtverkeer maar in de zomertijd wordt het ook veel door pleziervaart gebruikt. Het kanaal is alweer lang geleden met een liniaal door het toenmalige landschap gepland en gegraven. Je moet je eens voorstellen dat dat vandaag de dag nog zo zou gebeuren.

Het vervolg gaat onder de brug door langs een historisch stukje Breukelen naar het centrum. Ruim wat tijd in om de kerk en vooral de huizen eromheen te bekijken, het is alleraardigst. Op het leuke plein van Breukelen is genoeg horeca, maar ook verderop in deze wandeling is dat geen probleem. Dus als je niet 10 minuten na het begin van de tocht al wilt gaan zitten volgen nog genoeg volgende gelegenheden.

Breukelen verlaat je aan de oostzijde via een brug over de Vecht, een mooie rivier met ook hier af en aan varende plezierjachten, sloepen en eigenlijk verder alles wat blijft drijven. Je kunt er enige tijd van genieten want de route vervolgt over de weg langs de Vecht met een leuk uitzicht op de bepaald niet bescheiden huizen die hier naast dit water zijn gebouwd. Let wel een beetje op, want de weg wordt druk gebruikt door fietsers, auto’s en motorrijders. Na ongeveer een kilometer duik je links een bospad in dat rechtdoor een tamelijk weelderige begroeiing kent die het pad avontuurlijker maken dan gedacht.

Met regen zul je niet alleen natte schoenen, maar nog veel meer natte onderdelen oplopen. Hoewel het bos om het pad soms niet meer is dan een rij of 3 bomen dik, waarachter weiland is te zien, is het een pad om echt van te genieten, zeker gezien het contrast met wat na dit pad komt.

Het pad vervolgt over een open graspad langs weilanden waar nieuwsgierige koeien wellicht even komen kijken, ze hebben immers ook niet veel anders te doen op zo’n dag. Bij een van de forten van de Hollandse waterlinie buigt het pad weer af naar het oosten. Van het fort dat hier ligt is niet veel meer te ontwaren dan dichte begroeiing met hier een daar een glimp van de oude bebouwing. Je kunt er niet in of op, het is het domein van dieren geworden.

Het pad vervolgt langs de zuidzijde van de Loosdrechtse plassen. Jammer genoeg is het zicht op deze plassen door een groenwal vrijwel nul en is het lopen over een fietspad met een niet al te rustige weg ernaast. Na een paar kilometer is het mogelijk links een bruggetje over te gaan om op een gras/strand te komen dat rechtstreeks aan de Loosdrechtse plassen grenst. Het is niet te missen; bij goed weer barst het hier van de auto’s aan de kant van de weg. Je kunt over het gras langs de plas, tussen de badgasten door, naar het oosten doorlopen en bij strandtent De Strook terug de brug over waar je dan de weg rechtdoor vervolgt (Griendweg).

Al snel volgt linksaf een grindweg die leidt naar Tienhoven. Het is een alleraardigst lintdorp met een paar kerken die al van verre zichtbaar zijn. In het dorp via een links/rechts combinatie vervolg je de weg naar de molen “De Trouwe Wachter” die samen met het charmante sluisje ervoor een echt hoogtepunt is op deze wandeling. Het pad lijkt overigens in het boekje vrijwel door het water te lopen, maar dat gevoel heb je niet als je daar loopt. De Tienhovensche plassen worden hier ook aan het zicht onttrokken door doorlopende groenstroken. Verderop gaat het over in laag gelegen natte gronden met open water ertussen, maar er is dus veel minder zicht op open water dan je hier zou verwachten.

Na een slingering wachten nog een aantal wandelkilometers vrijwel rechtuit over een pad met twee betonstroken die driftig door fietsers worden gebruikt. Wandelen kan hier ook heel goed en links en rechts is het verder genieten van een mooi natuurgebied met water en veen dat maar net boven het water uitsteekt. Riet en rietsigaren en nog veel meer groen is hier rijkelijk aanwezig en hier en daar lopen koeien die het buitengewoon getroffen hebben in dit gebied. Helemaal stil is het hier overigens niet, want aan de linkerkant ligt het vliegveld van Hilversum waar frequent motorvliegtuigen vertrekken of zweefvliegers achter motorvliegtuigen de lucht in worden getrokken. Een helikopter kan ook met het nodige lawaai voorbijkomen.

Het laatste stuk biedt wat meer bos, je loopt nog langs een vakantiepark en daarna komt Hollandsche Rading in zicht. Pas op met het plotselinge drukke autoverkeer, je bent die alertheid in de afgelopen kilometers misschien al een beetje kwijtgeraakt. Rechtdoor lopend loop je zonder verdere omwegen het bescheiden station van Hollandsche Rading binnen.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Ga zeker even bij de Loosdrechtse plassen naar de grasvelden om te genieten van het open water. Of je er ook languit neerstrijkt is vanzelfsprekend afhankelijk van het weer…

Laat maar zitten

Het is dat je bij station Breukelen je ogen open moet houden omdat je anders overreden wordt, maar anders…

Handige tips

Het Marskramerpad loopt in principe van het oosten naar het westen. Om in de zon egaal bruin te worden is het geen gek idee sommige etappes andersom te lopen. Bij sommige etappes geldt ook nog dat het handig is te eindigen op een bepaalde plek, omdat daar de leukste dingen na het wandelen verder zijn te doen of omdat het OV daar de beste mogelijkheden biedt. Voor deze wandeling geldt dit niet: in beide richtingen is hij even aantrekkelijk en zowel Breukelen als Hollandsche Rading kennen goed OV. Horeca is in het oude centrum van Breukelen wel aantrekkelijker, dus dat zou een goede reden kunnen zijn om de route omgekeerd te lopen dan hierboven beschreven.

Kritische noot

Het is wel jammer dat je van het open water, dat je hier toch op flinke schaal hebt, zo weinig ziet. Als je het toevallig niet op de kaart had gezien zou je thuiskomen met een herinnering aan een leuke wandeltocht, maar water? Hebben we dat gemist dan?

Prijs

Lopen kost ook hier helemaal niets, het wandelboekje van het Marskramerpad kost, mocht je het nog niet hebben, een paar tientjes en wat je bij de horeca onderweg achterlaat is geheel eigen keuze. Er zijn genoeg leuke plekjes om eigen eten en drinken te nuttigen, dus het kan in principe een heel goedkope tocht worden.

Lengte bezoek

In het boekje van het Marskramerpad wordt aangegeven dat deze tocht een kilometer of 15-16 is, maar voor ons gevoel was hij langer. Misschien dat de lange rechte stukken daar debet aan zijn, dan lijkt het al snel heel ver.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er aan het begin en aan het eind, maar op deze wandeling zeker in de zomertijd ook genoeg onderweg. Overnachten kan eveneens zowel aan het begin als aan het eind, tussendoor wordt het even zoeken of slapen onder de sterrenhemel.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar door te lopen, maar bij forse kou, regen en/of wind is het gezien het open karakter van dit gebied geen aanrader. Bij harde wind zie je hier opvallend veel fietsers…met de wind mee fietsen. Hoe die dan weer thuiskomen is de vraag.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Marskramerpad:

Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 14 juni 2020