Wandelen Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade

Wandelen door het Groene hart van Langeraar naar Hoogmade. Vanuit Langeraar ga je over de dijk waar het water aan de ene kant veel hoger staat dan het land aan de andere zijde op weg naar het Braassemermeer. Daarna kom je in een stukje echte polder terecht om meteen daarop koers te zetten naar Woubrugge. Woubrugge is een alleraardigst plaatsje waar je vlak langs het water, de oude kerk en een bakkerij met lekkers loopt. De route blijft feitelijk doodsimpel want het water hou je rechts van je en nadat je links bent afgebogen loopje de laatste kilometers langs de Wijde Aa. Voor je het weet ben je in Hoogmade beland en vanaf daar is het met de bus niet ver naar Leiden, voor het geval je nog tijd, energie en geld over hebt. Of gewoon de trein naar huis wilt pakken.

Locatie/bereikbaarheid

Langeraar is met een buurtbus te bereiken. Hoogmade is te bereiken met het OV vanuit Leiden en Alpen a/d Rijn.

Geschikt voor

Deze wandeling is totaal zo’n 15 kilometer en Hollands vlak. Bij elkaar zal dit geen wandeling zijn waar de meeste wandelaars qua zwaarte van opkijken.

Oordeel

De wandeling kent een paar bijzonder fraaie stukken maar ook een eigenlijk weinig aansprekend stuk door de polder. Al met al verdient deze etappe daarom een 7.

Wat ga je doen?

Wandelen door het Groen hart van Holland, en dat begint meteen buiten Langeraar over een fraaie dijk langs de Leidsche vaart. Het is het begin van een paar kilometer genieten van uitzicht over de lager gelegen polder. Vlakbij Rijnsaterwoude moet je even onder de N207 door via een klein stukje modderig pad maar vlak daarna loop je aan de andere kant van de Leidsche vaart weer verder en al snel wordt de vaart een grote waterplas; het Braassemermeer.

Een meter of 200 na het bereiken van het open water slaat het pad bij een boerderij linksaf, het lijkt of je daar het erf oploopt. Ben je niet geïnteresseerd in de agrarische polder waar het pad in loopt, dan kun je hier ook op de dijk je weg vervolgen. In het boekje van het Marskramerpad wordt dit aangegeven als “Alternatieve route met hond”, en wellicht vind je dit een veel aantrekkelijker route. Hoe dan ook, je komt uiteindelijk via beide routes na een kilometer of drie uit bij de Woudwetering en daar is wederom weer een leuk stuk pad te vinden. Al snel loop je daar langs het water Woubrugge binnen met een oude karakteristieke kerk en een kopje koffie is hier ook te krijgen.

Je lijkt overigens, als je in het Marskramerboekje kijkt, hier een kilometer of drie om te lopen omdat je in Woubrugge via de brug moet oversteken naar de andere zijde, maar het is het werkelijk waard. Het pad vervolgt na het verlaten van Woubrugge over een fietspad, dus af en toe even opzij springen voor passerende fietsers, maar wel heel fraai strak langs de Wijde Aa. Heb je je zwembroek bij je dan is er zelfs nog keurig, echt Nederlands een klein stukje aangelegd zwemgelegenheid waar je keurig tussen de lijntjes kunt zwemmen. Stel je eens voor dat iemand het in zijn hoofd zou halen om hier zomaar de Wijde Aa in te springen.

Je passeert nog een klein bruggetje over de Ofwegener Wetering en dan loop je op de Vlietkade, langs de zich versmallende Wijde Aa die dan ook verder Kromme Does wordt genoemd, verder richting Hoogmade.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De echt leuke dingen kom je vanzelf tegen; met name de mooie uitzichten die je al lopend op de dijken langs het water hebt. Ook staan er in dit gebied opvallend veel, en verschillende, molens. Je loopt er doorgaans vrij dicht langs, dus zonder de minste extra inspanning heb je de toppers van de wandeling zomaar te pakken.

Laat maar zitten

Tussen Rijnsaterwoude en Woubrugge duik je de polder in. Dit is vooral bedoeld als educatief moment voor mensen die nog nooit een polder van dichtbij hebben gezien. Erg fraai is het niet en in het seizoen kunnen de gewassen zo hoog zijn opgegroeid dat je een heel stuk door een smalle grasstrook langs het water moet lopen. Je kunt hier net zo goed, of misschien beter, de alternatieve route die is uitgestippeld als je met de hond loopt nemen.

Handige tips

In dit gebied is er zeker genoeg openbaar vervoer, maar ondanks het feit dat je midden in west-Nederland vertoeft kun je niet zomaar bij een willekeurige bushalte gaan staan en verwachten dat binnen korte tijd een bus voor je neus staat. Daar staat tegenover dat je vaak wel meerdere reismogelijkheden hebt, via meerdere routes. Plannen via 9292.nl is hier dus zeker aan te raden.

Bij Woubrugge maak je een grote omweg omdat je via de brug naar de andere kant moet. In het seizoen is het mogelijk om aan de kant van de Wijde Aa via een pontje over te steken en dus drie kilometer af te snijden, maar het stuk wandelen via de brug in Woubrugge is hier echt een aanrader.

Kritische noot

Als je in dit gebied naar boven kijkt zie je uiteraard blauwe lucht, zon en wellicht wolken. Maar je ziet hier ook elke paar minuten wel een vliegtuig. Je wandelt hier heel dicht bij Schiphol en dat is te merken. Hoewel de overlast relatief meevalt, is het hier bepaald dus niet fluisterstil. Tel daarbij op de A4 en talloze provinciale wegen, en je voelt al… Enige meevaller is dat op deze plaats, tegen kosten die opliepen tot tegen een half miljard euro, de hogesnelheidstrein in een tunnel onder de grond loopt. Geniet daar dus maar van, je hebt er zelf aan meebetaald.

Prijs

Het pad is gratis te wandelen, het boekje van het Marskramerpad kost een paar tientjes en is echt een aanrader.

Lengte bezoek

De 25 kilometer zal je zo’n 5 uur wandeltijd kosten. Tel daarbij de pauzes op en aan het eind nog wat leuks ondernemen in Leiden en je komt aan een volle, maar welbestede dag.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

De horeca is Langeraar is vriendelijk geprijsd maar heb geen al te hoge verwachtingen. Onderweg is er in het leuke plaatsje Woubrugge wel wat lekkers te krijgen en aan het eind in Hoogmade ook. De meesten zullen doorreizen naar het nabijgelegen Leiden waar volop keuze is. Voor overnachten geldt eigenlijk hetzelfde, ook dat is in deze omgeving geen heel groot probleem.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen maar het landschap is nogal open dus hou in ieder geval rekening met de weersomstandigheden. Zeker de wind kan hier, in het westen van het land en niet ver van de kust, heel hard waaien.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Marskramerpad:

Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 16 juni 2020