Wandelen Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten

Wandelen door het Groene hart van Hoogmade via Leiden naar Voorschoten. Vanaf Hoogmade duik je het eerste stuk de polder in met al snel opvallend veel molens die hier behouden zijn gebleven. Toch, als je hier iets verder kijkt zie je al snel de hoogbouw van Leiderdorp en Leiden, de A4 en nog meer minder fraais. Wel weer aardig is dat je de Oude Rijn volgt tot je in het centrum van Leiden terecht bent gekomen. Daar kun je natuurlijk nog veel meer doen en bezichtigen, dus als dat in je wandelschema past… De stad uitlopend kom je langs het Rijn-Schiekanaal en daarna de Vliet waarbij Voorschoten, het eindpunt van deze etappe, op de andere oever ligt. Via een brug kom je in het oude centrum en daarna bij het eindpunt van deze etappe; het treinstation.

Locatie/bereikbaarheid

Hoogmade is met bus 182/183 vanuit Alphen a/d Rijn en Leiden te bereiken. Voorschoten heeft een eigen treinstation net ten zuiden van Leiden.

Geschikt voor

Deze wandeling is totaal zo’n 20 kilometer en Hollands vlak. Bij elkaar geen klein ommetje maar voor iedereen die wat vaker wandelt goed te doen.

Oordeel

Deze wandeling met afwisselend landelijk gebied en een historische stad scoort een 7.

Wat ga je doen?

Wandelen door het Groen hart via de aantrekkelijke stad Leiden. Met andere woorden; het ene moment sta je in de weilanden, even later ben je in een stad met een rijke historie beland.

Vanaf Hoogmade duik je meteen de polder in. Op de kaart lijkt het echt geen leuk of interessant stuk, maar dat valt gelukkig mee. Het eerste deel gaat over een landweg waar verder nauwelijks of geen verkeer is, het tweede deel over een fiets/voetpad waar je af en toe het gras in moet duiken voor fietsers. Of schapen.

Let in deze omgeving zeker op de talloze molens. Het is opvallend hoeveel er behouden zijn gebleven en je loopt vlak langs een aantal ervan. Kijk je hier wat verder weg dan zie je al snel fabrieken, de A4 en al dat andere lelijks wat in dit dichtbevolkte gebied is te vinden. De hogesnelheidstrein rijdt hier wel onder je voeten door, maar ook daarvoor hebben ze gelukkig boven de grond nog wat niet in het landschap passende bouwsels voor neergezet.

Met wat haakse bochten kom je langs de Oude Rijn terecht die je de stad in gaat volgen. Het is een bijzondere manier om Leiden in te lopen, en zelfs als je al vaak in Leiden bent geweest zul je het waarschijnlijk nog nooit via deze route hebben gedaan. Uiteindelijk loop je nog een stuk langs de Nieuwe Rijn, passeer je de watertoren en sta je voor je het weet bij het stadhuis aan de vismarkt en als je wilt aan de andere kant in de Breestraat. Het probleem van Leiden is dat je hier dagen kunt vertoeven om alle bezienswaardigheden de aandacht te geven die ze verdienen. Het pad vervolgt langs de Pieterskerk en het gerechtsgebouw, dan heb je deze in ieder geval van de buitenkant alvast meegepakt.

Via een stukje Rapenburg, waar onze huidige koning tijdens zijn studententijd onder de bijnaam Prins Pils een tijdje heeft gewoond, loop je de stad weer uit waarbij je vooral het water volgt.

Aan de rand van de stad bereik je het Rijn-Schiekanaal wat een stuk saaier klinkt dan het is. Via dat kanaal loop je verder zuidwaarts, maar wel een heel stuk door een helemaal niet onaardig parkachtige omgeving. Kijk je links of rechts wat verder weg dan zie je dat het park niet al te breed is, maar in de lengterichting levert het toch weer het nodige wandelplezier op.

Na een onderdoorgang bij de N206 slaat de hoofdwaterweg rechtsaf richting Oude Rijn en vervolgt het pad over de weg langs de Vliet. Aan de overkant doemt al snel een nieuwbouwwijk van Voorschoten op waar de meningen ongetwijfeld verdeeld over zullen zijn. Heb je interesse en een dikke portemonnee, dan kun je bij de plaatselijke makelaar er nog eens beter naar kijken. Niet veel later ga je over de brug nog even een laatste stukje langs de Vliet waarna je langs de molensloot het compacte oude centrum van Voorschoten binnenloopt. Het ziet er helemaal niet gek uit en koffie, thee, gebak en vele andere dingen staan al op je te wachten. Uiteindelijk is vanaf het centrum via de Papelaan rechtuit lopend het station te bereiken.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Loop in Hoogmade zeker even langs het oude, maar schattige kerkje midden in het dorp.

Het grote probleem van deze etappe is de stad Leiden. Een stad om dagen te blijven zonder je te vervelen. Maar ja, past dat in je wandelschema?

Laat maar zitten

In deze etappe zit nauwelijks wandelcorvee en de iniemienie stukjes die niet zo aantrekkelijk zijn zijn eigenlijk niet te vermijden. Al met al dus een etappe om gewoon te lopen zoals beschreven.

Handige tips

Je komt deze wandeling door in Leiden, een stad met genoeg historie en dingen te doen om nog dagen te blijven hangen. Als je dus op tijd begint met wandelen kun je heel wat leuke extra dingen doen. Zijn het er teveel? Dan kun je altijd later nog eens naar Voorschoten doorlopen en Leiden als eindpunt van de wandeling beschouwen. In ieder geval passeer je de Pieterskerk en daar kun je even binnenlopen zonder dat je wandelschema totaal in de war raakt.

Kritische noot

Het blijft het westen van het land. Je wandelt dus door een behoorlijk open landschap met landerijen, polders en wat verder weg vrijwel altijd wel door mensen gecreëerde, vaak niet al te best in het landschap passende objecten zoals hoogspanningsleidingen, fabrieken, snelwegen of hoogbouw.

Prijs

Het pad is gratis te wandelen, het boekje van het Marskramerpad kost een paar tientjes en is echt een aanrader.

Lengte bezoek

De 20 kilometer zal je zo’n 4 uur wandeltijd kosten. Tel daarbij de pauzes op en de nodige leuke dingen in Leiden en je komt aan een volle dag.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Hoogmade is beperkt horeca, onderweg in Leiden in overvloed en aan het eind in Voorschoten kun je ook op diverse plaatsen in het centrum terecht. Voor overnachten geldt eigenlijk hetzelfde, ook dat is in deze omgeving bepaald geen heel groot probleem.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen. Het eerste stuk loopt door open landschap dus met stevige wind, regen of storm kan dat minder aangenaam zijn. De rest van het pad heb je wat minder last van eventuele wind maar regen zal ook in het centrum van Leiden gewoon op je hoofd blijven vallen.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Marskramerpad:

Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 21 juni 2020