Wandelen Marskramerpad etappe 19: Voorschoten – Scheveningen

Wandelen over het Marskramerpad van Voorschoten naar eindpunt Scheveningen. Vanaf Voorschoten loop je langs het spoor richting landgoed Duivenvoorde dat een bezoekje al waard is. Er zullen deze dag nog veel landgoederen volgen…waaronder degene waar je in terecht komt als je het spoor bent gepasseerd: Landgoed De Horsten. Hier rinkelt er vast een bel: Koning Willem Alexander woonde daar jarenlang met zijn gezin. Vandaar loop je aan de andere kant van de drukke A44 van het ene landgoed naar het andere, totdat je vlakbij Den Haag langs Huis ten Bosch loopt en daarna sta je in de drukte voor Den Haag CS. Vandaar loopt de route door de binnenstad waarbij je het Binnenhof aan doet en via de Scheveningsche Boschjes bereik je het eindpunt van het Marskramerpad: de boulevard voor het Kurhaus. De, uit eigen portemonnee te bekostigen, beloning kun je hier zelf uitkiezen.

Locatie/bereikbaarheid

Voorschoten heeft een treinstation en Scheveningen heeft bus- en tramlijnen naar Den Haag CS en HS. Parkeren kan bij Voorschoten heel goed, Scheveningen kan in het seizoen enorm druk zijn. Bovendien moet je om Scheveningen te bereiken dwars door het centrum van Den Haag en hoewel de route niet ingewikkeld is, heb je behoorlijke kans dat je ruimschoots de tijd krijgt deze route vanuit een stilstaande auto zeer, zeer uitgebreid te bekijken.

Geschikt voor

Wandelaars die wel van een randstedelijke, afwisselende maar bepaald niet korte tocht houden van een kilometer of 25. Ga je nog wat leuks doen onderweg of in Scheveningen, dan eindig je zomaar met een kilometer of 30 in de benen.

Oordeel

Deze afwisselde tocht, door landgoederen, bos, de Haagse binnenstad en eindigend in bruisend Scheveningen, is een dikke 8,5 waard.

Wat ga je doen?

Vanuit station Voorschoten kun je eerst rechtdoor en in het centrum van Voorschoten de Marskramerroute oppikken, maar je kunt ook meteen langs het spoor zuidwaarts lopen en na een 500 meter kom je vanzelf op het Marskramerpad, ter hoogte van Rosenburgh. Dat is een oud landgoed, maar tegenwoordig alleen nog een begraafplaats, kinderboerderij en park. Wil je een klein ommetje maken, dan is het in ieder geval niet ver maar de ingang van het park is vanaf het spoor gezien aan de andere kant.

Een niet al te spannend fiets/wandelpad langs het spoor brengt je al snel in de buurt van landgoed Duivenvoorde. Hoewel het niet in de Marskarmerroute is opgenomen, is het de omweg meer dan waard. Het is heen en weer een kleine 2 kilometer extra, maar je krijgt daarvoor een mooi landgoed inclusief park als beloning. Het kasteel is in de zomerperiode in de middag onder begeleiding van een gids te bezoeken. Misschien dat dat een apart bezoek waard is…

Nadat je het spoor bent gepasseerd kom je tot aan centrum Wassenaar op landgoed De Horsten terecht. Koning Willem Alexander woonde daar met zijn gezin, maar de kans dat je hen ook te zien krijgt is niet groot. Geeft niet, ook zonder de koning biedt het landgoed een aangename wandeling. Het lijkt op de kaart overigens even door een open weiland te lopen, maar feitelijk is het vrijwel geheel bos. Grappig is trouwens om te zien dat in het eerste deel van de wandeling toch ook vrij gewone, zelfs wat armoedige, woningen en vervallen gebouwen zijn te zien. Kennelijk is het verschil tussen arm en rijk op dit landgoed aanzienlijk. Geniet van de wandeling door de bossen over met klinkers bestrate lanen maar ook kleine paden. Halverwege zie je vanzelf de Seringenberg met het uitzichtpunt. Er cirkelt een pad gestaag omhoog en hoewel je vast wel eens een mooier uitzicht hebt gehad in het leven, is het de moeite waard. Even verderop is een theehuis te vinden. Dat is niet alleen voor de thee een aanrader maar ook voor de vorm, het is een oud jachthuis.

Na het verlaten van het landgoed de Horsten kom je via een tunnel onder de drukke N44 in het dorp Wassenaar terecht. Eerst loop je door een paar straten met relatief gewone huizen. Mocht je een par miljoen los in je zak hebben zitten, dan is hier vast iets naar je zin te koop. Daarna loop je langere tijd van het ene naar het andere landgoed. Het start met landgoed de Paauw, dat je misschien ook al eerder van de voorkant had gespot. Het is een imposant gebouw, maar of het nu heel fraai is, daar verschillen de meningen toch wel over. De leeuwen die aan de voorzijde water in een badkuip spuwen dragen in ieder geval niet bij aan de schoonheid van het geheel. Vervolgens kom je langs Backershagen en Witzank bij een vrij nieuw complex van appartementen wat op zijn best een uitbreiding van de Efteling lijkt te zijn. Wel mooi gelegen, dat wel.

Heb je het bewonderd, dan loop je via landgoed Rust en Vreugd en op afstand langs kasteel Oud Wassenaar, dat helaas niet zomaar vrij te bezoeken is, richting Nieuw-Wassenaar waar Wittenburg en Beukenhorst nog in het bos op je staan te wachten. Daarna wordt het even een heel klein stukje minder leuk omdat je wederom de N44 moet oversteken, maar wellicht dat een kleine versnapering onder een toekan aldaar het leed kan verzachten.

Aan de andere kant van de N44, onder het viaduct door, volgt de weg even een kleine straat maar al snel loop je Park Marlot in, achterlangs het Louman automuseum richting het Haagse Bosch. Vlak aan het begin is aan de linkerzijde Huis ten Bosch te zien waar Beatrix in de tijd dat ze koningin was lang heeft gewoond. Na een uitgebreide verbouwing woont Koning Willem-Alexander er met zijn gezin. Van verre zijn al de trappen te zien waar elk nieuw kabinet zich presenteert. Helaas kun je ook hier niet op de koffie.

De route volgt een paar kilometer het Haagse Bosch waarna je opeens voor het Centraal station in Den Haag staat en de drukte van de stad je een beetje overvalt. Vanaf het Centraal station is het maar een klein stukje voor je een mooi uitzicht hebt op het kantorenpark waar tegenwoordig alle ministeries een plek in gevonden hebben en daarna kom je via het Mauritshuis op het Binnenhof terecht. Voordat je echter bij het Mauritshuis afslaat kun je even een klein stukje rechtdoor lopen richting Plein. Op een doordeweekse dag heb je een dikke kans een politicus tegen het lijf te lopen omdat hier de ingang van de Tweede kamer zit en de kans op een demonstratie op dit plein is hier ook bepaald niet gering. Het gaat er doorgaans erg vredig aan toe. Ook vanaf dit plein is er een fraai zicht op het kantorenpark van de ministeries.

Op het Binnenhof is het ook in het weekend een gezellige boel met heel wat toeristen en bij goed weer een ijscoman. Het geeft toch wel aan hoe relaxed in Nederland uiteindelijk toch met politiek wordt omgegaan, hoe het er om internet soms ook uitziet. Kom daar in het buitenland maar eens om. Via de Lange Voorhout en de Denneweg, waar de horeca langzamerhand ook alle winkels aan het opsnoepen is, loop je via Plein 1813 richting Vredespaleis. Een imposant gebouw, waar je helaas ook weer niet zomaar even binnen kunt lopen.

Hierna duik je het laatste stukje bos in; de Scheveningsche Boschjes. Na een monument voor de Haagse plantsoendienst (of iets in die orde) passeer je aan de achterkant het beslist fraaie Indië monument. Loop beslist ook even voorlangs. Daarna is het nog een kilometer of wat waarna het Kurhaus voor je opdoemt. Het echte einde van het Marskramerpad, en sowieso een aanrader, is aan de zeezijde van het Kurhaus. Het is echt een dramatisch lelijk stukje langs het Kurhaus, je vraagt je af waarom ze ooit toestemming hebben gegeven om het Kurhaus zo in te bouwen. Maar goed, daarna ligt het strand en de zee aan je voeten. En richting Engeland kijkend is het hier beslist een leuke plek.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Vlak onder Voorschoten ligt Kasteel Duivenvoorde. Het is een ommetje, maar de extra meters zeker waard.

Hou aan het eind tijd over voor Scheveningen. De meningen over Scheveningen zijn verdeeld, maar de tijd om het einde van de wandeltocht te vieren moet je nemen en dat kan hier best goed. Geniet in ieder geval van de reuring en het geluid van de zee.

Laat maar zitten

In Den Haag loopt de route langs het Mauritshuis, het binnenhof, de Lange Voorhout, de Denneweg via plein 1813 richting Vredespaleis en verder de Scheveningsche bosjes in. Heb je dit al 10 keer gezien en gelopen, dan kun je ook een stukje afsnijden. De route wordt er niet interessanter van, maar je staat nog iets eerder op het strand.

Handige tips

Je eindigt in Scheveningen, tenminste, volgens het Marskramerpad. Het is beslist geen gek eindpunt, hoewel menig marskramer zich in vroeger tijd zal hebben afgevraagd, waar ben ik in vredesnaam in terecht gekomen? En bovendien: kan ik hier mijn laatste spulletjes verkopen voordat ik de lange weg terug naar huis aanvang? Ook voor een hedendaagse wandelaar die er inmiddels heel wat wandelkilometers door Nederland op heeft zitten kan het even slikken zijn. Het percentage platgeslagen entertainment met bijbehorend eten en drinken is hier behoorlijk hoog. Maar toch…gek genoeg kan het ook heel leuk zijn om je hier, na zo’n wandeltocht, eens in onder te dompelen en gewoon over de boulevard te struinen, de pier op te wandelen en he, doe eens gek, in het reuzenrad te gaan zitten. Al dan niet met patat en bier. Stel je daar dus vooraf maar op in, dit is de beste tip om deze wandeltocht mee te eindigen.

In Wassenaar loop je lange tijd van het ene landgoed naar het andere. Behalve het Marskramerpad is er ook een landgoederenroute uitgezet in Wassenaar, die lange tijd gelijk op lopen. Dat kan helpen om op de juiste route te blijven. Overigens is het geen ramp om hier af en toe een ander pad te nemen, als je maar zorgt dat je niet in Wassenaar of pal langs de N44 terecht komt.

Kritische noot

De landgoederen in Wassenaar zijn werkelijk de moeite en de wandeling loopt er al slingerend mooi doorheen. Toch merk je hier heel goed dat je in de randstad bent; lopend in het bos zie je opvallend veel andere mensen, hoewel het geen colonne wordt. Ook het doordringende geluid van het verkeer op de N44 is nooit ver weg.

Het Marskramerpad is echt niet overal goed gemarkeerd en deze etappe is beslist niet eenvoudig. Hou de routebeschrijving dus goed in de gaten anders wordt de wandeling nog een stuk langer, en waarschijnlijk ook heel veel minder interessant en leuk.

Prijs

Het Marskramerpad is gratis te lopen, maar deze route gaat over Landgoed de Horsten en de toegang daarvan bedraagt de lieve som van Euro 1,- per persoon. Verder is de aanschaf van het boekje van het Marskramerpad voor net boven de 20 euro zeker de moeite waard, maar de meesten die deze etappe lopen zullen dat ondertussen wel hebben. Of je moet in Scheveningen begonnen zijn natuurlijk…

Lengte bezoek

Deze etappe vormt met een kilometer of 25 en een einde in Scheveningen een mooie dag. Je kunt in Scheveningen en Den Haag zeker nog dagen blijven hangen zonder je te vervelen, maar of je daar de tijd voor hebt…

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er op landgoed De Horsten in het theepaviljoen (ze hebben meer dan alleen thee), in Wassenaar loop je er vrij nauwkeurig omheen, maar in Den Haag centrum ruimschoots voor handen en in Scheveningen eindig je in de horecahemel of -hel, afhankelijk van je verwachtingen.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen, maar het landgoed De Horsten is van 1 sept. – 1 apr. Op maandagen dicht. Het alternatief is buitengewoon onaantrekkelijk; je mist niet alleen dit landgoed, maar ook diverse landgoederen aan de andere kant van de N44.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Marskramerpad:

Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 23 juni 2020