Wandelen Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal

Wandelen van Borne naar Oldenzaal over het Marskramerpad. Het pad volgt een route van een kilometer of 17, maar met de looproute naar en van de treinstations kom je totaal wel op de 20 km. Het is mogelijk om in Delden te starten waardoor het een pittige, maar fraaie, wandeling wordt van ca. 34 km. In het eerste deel loop je lang langs de Deurninger beek door weilanden en over zandpaden. Meer in de buurt van Oldenzaal kom je in recreatiegebied Het Hulsbeek waar je als je wilt een flinke duik in het meer kunt nemen. Daarna volgt al snel het bepaald niet onaardige centrum van Oldenzaal waar je, als je nog puf over hebt, bijvoorbeeld de Plechelmusbasiliek kunt bezoeken of de bijbehorende toren beklimmen.

Locatie/bereikbaarheid

Vanaf station Borne is het een paar kilometer wandelen om op het pad te komen. In Oldenzaal loopt het pad vrij dicht langs het station en daar is ook goede parkeerruimte te vinden.

Geschikt voor

Wandelaars! Het is met 20 km best en aardig stuk dus het zal niet aan iedereen zijn besteed. Bovendien is het struinen langs beken ook iets wat je moet aanspreken.

Oordeel

Het stuk tot aan Deurningen krijgt een 9, maar daarna volgt een weliswaar aardige zandweg maar wel een beetje saai en een behoorlijk stuk in een aangelegd natuurgebied, dat krijgt een 7.

Wat ga je doen?

De wandeling start in Borne, maar de doorlopende route van het Marskramerpad loopt een paar kilometer buiten het dorp. Vanaf het treinstation loop je door het centrum een paar kilometer de aanlooproute tot je op het Marskramerpad komt. Daarna volgt tot Deurningen een leuk stuk met afwisselend paden langs de Deurninger beek, door weilanden en over zandpaden. Af en toe een stukje asfalt is niet te vermijden. Je loopt vervolgens door het centrum van het dorpje Deurningen waar helaas nauwelijks voorzieningen meer zijn. De kans dat de horeca hier gesloten is is niet gering. Je hebt wel kans dat een vriendelijke bewoner je mee naar huis neemt om je te voorzien van koffie, een appel en een banaan.

Je verlaat Deurningen aan de zuidzijde waarna een lange bijna rechte zandweg van een paar kilometer volgt. Met een paar haakse bochten vervolgt de route door een open landschap met boerderijen en wederom een paar kilometer verder loopt het wandelpad door bos naar recreatiegebied Het Hulsbeek. Je loopt door tot het water en volgt dan de rand van het grote meer een paar kilometer. Aan het eind ligt links horeca en het meer heeft een vervolg met lange zandstranden.

Het is mogelijk een stuk over het strand te lopen en pas later door het bos de oorspronkelijke route weer op te pikken. De route loopt wat meer door het bos parallel aan de Bornedijk. Langs een kartbaan en een manege komt Oldenzaal in zicht, waar eerst via een wandelpad langs de erg drukke N342 een stuk naar het noordoosten moet worden gelopen. Via een tunnel loop je vervolgens via een paar straten vrij rechttoe rechtaan het centrum van Oldenzaal in.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Hou aan het eind van de wandeling tijd over voor een bezoek aan de Plechelmusbasiliek en museum Palthehuis in Oldenzaal. Op horecagebied heeft deze plaats opvallend veel te bieden. Rondom een groot plein zijn diverse restaurants met grote terrassen en voor elk wat wils te eten en te drinken te vinden.

Laat maar zitten

Het recreatiegebied De Hulsbeek is niet echt heel aantrekkelijk, maar misschien komt dat omdat je aan de wandel bent en niet gestrekt ligt aan de rand van het meer.

Handige tips

Het is mogelijk deze route te verlengen met de etappe Delden-Borne. Het wordt dan een stevige tocht van 34 km, maar voordeel is dat de trein van Oldenzaal terug naar Delden er zonder overstappen maar 20 minuten over doet.

Heb je zin en tijd, dan is bij lekker weer een duik in het meer van recreatiegebied Het Hulsbeek te overwegen. Wel zwemspullen en een handdoek meenemen natuurlijk, eten en drinken zijn daar genoeg te krijgen.

Kijk voor meer tips bij de andere etappes.

Kritische noot

Het is niet anders, maar het laatste stuk Oldenzaal inlopen is nu niet iets waar en gemiddelde wandelaar een warm gevoel van krijgt. Het is wel aardig om te zien dat de stad opvallend ruim is gebouwd, maar tja…wie vindt dat een interessante observatie?

Verder is het een raadsel hoe je aan het beginpunt van de etappe Borne – Oldenzaal moet komen zonder een paar kilometer te moeten lopen als je met de trein naar Borne gaat. Het pad loopt namelijk met een zeer weide boog om Borne heen. Een alternatief is om vanaf Borne met de bus naar Zenderen te gaan en daar de route op te pikken. De wandeling wordt dan 5 km langer, dus ongeveer 22km.

Prijs

Wandelen kost niets, horeca kan zo goedkoop en duur als je maar wilt en het aan te bevelen boekje van het Marskramerpad kost een paar tientjes. Dat boekje geeft wel potentieel honderden kilometers wandelplezier en is daarmee zijn geld dik waard.

Lengte bezoek

De tocht is ongeveer 20 km en zal dus zo’n 4 uur wandeltijd in beslag nemen. Met de interessante dingen die in Oldenzaal zijn te doen is er absoluut een heel leuke dag uit van te maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Borne en zeker Oldenzaal is horeca genoeg. In Deurningen lijkt horeca te zijn maar midden in het dorp gaat de horeca pas laat open en ook een supermarkt zul je tevergeefs zoeken. Een fiets kopen lukt in Deurningen dan weer wel gek genoeg. Aan de zuidzijde van Deurningen, als je voor je gevoel Deurningen alweer hebt verlaten, is wel een gelegenheid voor een kopje koffie met wat lekkers erbij.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen, maar de beek kan erg hoog staan en daardoor het pad erg drassig. Omlopen kan, maar daar wordt de wandeling een stuk minder leuk van. Een droge periode met een lekker zonnetje erbij, altijd prettig weer om te wandelen, maakt het hier extra plezierig.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Marskramerpad:

Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 18 januari 2021