Wandelen Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne

Wandelen van Delden naar Borne en eventueel doorlopen naar Oldenzaal. Onderweg kom je onder andere langs het klooster in Zenderen dat een klein bezoekje zeker waard is. De route is onderdeel van het Marskramerspad van Bad Bentheim naar Den Haag. De route kan twee kanten op worden gelopen, deze beschrijving volgt west-oost.

Locatie/bereikbaarheid

De route loopt niet langs het station Delden dus als je met de trein komt dan moet je een stukje lopen. Dat is geen ramp, je loopt over landgoed Twickel en dat is zeker een bezichtiging waard. Volg vanaf het station Overijssels Havezatepad en je komt na een dikke twee kilometer vanzelf op de route.

Geschikt voor

Wandelaars die wel van een aardige tocht houden. Het is totaal, van station naar station, een kilometer of 20, dus voor sommigen al een hele tippel en voor anderen een wandeling die fluitend wordt beëindigd. Het is mogelijk deze etappe te combineren met een aansluitende etappe waardoor de tocht flink langer wordt. Voor de liefhebber.

Oordeel

De wandeling is gevarieerd door bos, langs beken en het open Twentse coulisselandschap. Bij elkaar vonden we het een 8 waard.

Wat ga je doen?

Wandelen door een mooi stukje van Twente. Vanaf station Delden loop je via landgoed Twickel naar het Bokdammerveld met bos en heide. Daarna gaat het verder met afwisselend bos en open akkerland naar de snelweg A1/A35.

Die wordt gepasseerd met een tunnel waarna een leuk stuk van 1,5 km langs de Azelerbeek volgt. Aan het eind is het te overwegen om even rechtdoor te lopen naar Hondeborg (zie punt 1 op de kaart) voor koffie, thee, ijs en ander lekkers. Twee kilometer later heb je nog een kans om daarnaartoe te lopen, de route maakt hier een ruime slinger in het open landschap. Overigens is het ook mogelijk bij de Hondenborg na de koffie door te lopen en verderop de route weer op te pikken.

Al snel daarna volgt weer een leuk wandelstuk langs dezelfde beek als eerder, waarna het spoor wordt gekruist. Even verderop komt het klooster van Zenderen al in zicht. De route loopt er vlak langs en de kapel is open; loop zeker even naar binnen. Het is geen spectaculair exemplaar maar het geeft een mooie onderbreking van de wandeling. Jammer dat de rest van het omvangrijke complex afgesloten is.

Na het klooster loop je al snel Zenderen in en bijna gelijk weer uit. Voor de horeca moet je hier een klein ommetje maken. Na Zenderen is er pas in Borne weer horeca, en dat is via de wandelroute een kilometer of 8. Al snel komt een buitengewoon aardig stuk van de wandeling, want je wandelt een kilometer langs de Bornse beek en daarna ook een stuk langs de Deurningerbeek. Dit laatste is een pad wat maar nauwelijks zichtbaar was als pad door het hoog opgeschoten groen. Het is bepaald geen pad voor korte broeken door de brandnetels en distels en als cadeautje heb je ook nog een behoorlijke kans op een tekenbeet inclusief (een kleine maar reële) kans op de ziekte van Lyme. Goed controleren van je lijf, ook als je een lange broek draagt, na afloop van deze wandeling is dan ook echt een must.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Landgoed Twickel en de Noordmolen zijn zeker een bezichtiging waard. Het landhuis van Twickel is niet binnen te bezichtigen tenzij u familie/bekenden bent van de eigenaar maar het buitenzicht en landgoed blijven de moeite waard. Als je geluk hebt zijn ze foto’s van een bruidspaar aan het maken, daarvoor is het ook een goede locatie. De Noordmolen is een gerestaureerde oliemolen en wel te bezichtigen. Samen met het omliggende water is dat zeker de moeite waard.

Laat maar zitten

Op de route zijn kleine stukjes wandelcorvee te vinden, vooral in de buurt van de snelweg A1/A335 die je moet passeren. Helaas niet te vermijden. Even doorstappen en al snel wordt de wandeling weer fraai.

Handige tips

Vanaf station Delden zijn er verschillende routes naar het Marskramerpad. Degene die over landgoed Twickel loopt is een aanrader. Zorg ervoor dat je de Noordmolen niet mist.

Deze etappe combineren met de etappe Delden – Oldenzaal is het overwegen waard. Het wordt dan een wandeling van ongeveer 34km, dus een flinke tocht. Als je vroeg start dan eindig je later in de middag toch in Oldenzaal waar genoeg horeca is om het volbrengen van de tocht te vieren. Wij vonden het in ieder geval een goede combinatie en goed te doen.
Kijk voor meer tips bij de andere etappes.

Kritische noot

De route is nogal eens aangepast dus zonder boekje of actuele beschrijving kan je behoorlijk in de war raken.

Vanaf station Delden via het Overijssels Havezatenpad naar het Marskramerpad lopen is mogelijk maar dan mis je eigenlijk wel een mooi stuk van landgoed Twickel en de Noordmolen. Een stukje eigen route uitstippelen is dus geen gek idee, zie ook het kaartje in deze beschrijving.

Mocht je denken dat het in het Twentse land doodstil is dan zal je al snel teleurgesteld zijn. Met name de snelweg A1/A35 geeft een doordringend geluid dat langere tijd goed te horen is terwijl je hoopt in een rustig bos te lopen.

Prijs

De wandeling is gratis, horeca wat je wilt uitgeven en de aanschaf van het boekje van het Marskramerpad is de moeite waard.

Lengte bezoek

De etappe Delden-Borne is ca 17 km. Doordat het start- en eindpunt niet bij een treinstation liggen kun je er wel een kilometer of 3 bij tellen om daarheen te wandelen mocht dat nodig zijn. Totaal een km of 20 dus wat de totale tijd inclusief foto’s, koffie, thee, bankje met uitzicht etc. op ergens tussen de 4-5 uur zal brengen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca onderweg betekent vaak een beetje omlopen, als het er al is. Eigen eten en drinken meenemen is dus zeker geen overbodige luxe. Koffie bij station Delden hebben wij niet kunnen vinden en het eerste rustpunt was pas een kilometer of 7 verderop. De route raakt Zenderen maar de borden begin en einde bebouwde kom staan angstwekkend dicht bij elkaar. Met andere woorden, je raakt Zenderen maar ook hier is naar het centrum omlopen geblazen. Verder loopt de route in een grote boog van een kilometer of 10 zorgvuldig om Borne heen zodat pas aan het eind het centrum in zicht komt. Loop je door naar Oldenzaal, dan is de horeca in Borne eigenlijk geen optie.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar door te lopen. Ook bij goed winterweer is het goed te doen, hoewel je dan vast niet lang op een bankje zult blijven zitten.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Marskramerpad:

Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 18 januari 2021