Wandelen Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden

Wandelen over het Marskramerpad, etappe 4 van Rijssen naar Delden. Een aantrekkelijke route door het Twentse land met flinke stukken over paden langs de Midden Regge. Met en kleine omweg knoop je er een bezoek aan de pelmolen in Rijssen aan vast. Na het passeren van het Twentekanaal kom je op zandpaden en in het coulisselandschap van Twente. Vlak voor Delden is de keuze om binnendoor rechtstreeks op Delden aan te koersen of eerst nog de Noordmolen en landgoed Twickel met een bezoek te vereren. Ze zijn beide een bezoek meer dan waard, maar het zou natuurlijk kunnen dat je daar bij etappe 3 al langs bent gekomen.

Locatie/bereikbaarheid

Zowel Rijssen als Delden hebben een treinstation, maar niet aan dezelfde spoorlijn. Om van de ene naar de andere plaats terug te keren vereist een verder niet al te gedenkwaardig ritje via Hengelo.

Geschikt voor

Wandelaars die van een flinke wandeling houden. De route in het boekje is 20 km, maar met de kilometers erbij om van het treinstation op de route te komen en aan het eind ook weer terug werd het toch wel een kilometer of 24. Een extra uitstapje, dat hierna wordt beschreven bij de tips, maakt het totaal een kilometer of 28.

Oordeel

Het deel langs de Regge is een dikke 8, daarna volgt er toch wel wat vrij “gewoon”, maar wel fraai Twents landschap wat af en toe wandeltechnisch vergezeld gaat van minder interessante stukken. Dat deel verdient een 7. Bij elkaar een mooie 7,5.

Wat ga je doen?

Wandelen In het Twentse land van Rijssen naar Delden. Bij de start in Rijssen is het eerst zaak naar de route toe te lopen. Een aardige route is aan de achterzijde van het station de Morsweg op te lopen en bij de rotonde de Nijverheidsweg in. Je ziet dan een behoorlijk en creatief staaltje Rijssense nijverheid. Vlak voor het eind linksaf de Molenwijk Nord en na 100 m rechtsaf de Maatgravenweg inslaan. Dit gaat na een bruggetje over de Maatgraven over in een pad waarna je bij de trekpont uitkomt op het Marskramerpad. Slinger jezelf naar de overkant en ga rechtsaf; het Marskramerpad staat hier aangegeven. Het pad volgt met wat haakse bochten de spoorlijn waarna na een paar kilometer de spoorlijn wordt gekruist.

Volg het pad waarna de Midden Regge in beeld komt die in de richting van Rijssen moet worden gevolgd omdat je naar de overkant moet. Dat kan bij de brug van de N347. Daar loopt ook het Overijssels Havezatepad, let hier dus goed op dat je na het passeren van de brug aan de andere kant van de Midden Regge terugloopt. Een tip is trouwens om hier toch even een uitstapje te maken via het Overijssels Havezate pad. Dat loopt vanaf hier rechtstreeks naar de Pelmolen in Rijssen (zie punt 1 op de kaart), en het pad ernaartoe is ook alleraardigst. Na bezichtiging van de pelmolen loop je dan weer terug naar de brug over de Midden Regge en vervolgt de route langs de Midden Regge. Het is een kilometer of 3 extra wandelen, maar de moeite waard.

Lange tijd volg je de Midden Regge tot aan de Wierdenseweg waar het pad wordt verlaten en een stukje wandelcorvee over de Keizersweg volgt. Wel woont hier een familie Keizer en wij vroegen ons af wat eerst was; de familie of de straatnaam. Daarna vervolgt de weg over een vrij nieuw fietspad. Oppassen dus met aanstormende of achterop komende grijze haren met elektrische ondersteuning. Uiteindelijk is via de Ganzenweg en Reintsweg op de Reintszijweg een uitgebreid terras met parasols en grote speeltuin in zicht.

Na een prettige onderbreking kun je zichzaggend de A1 passeren. Al snel komt er weer een zandweg waar het heerlijk wandelen is tot aan de zijtak van het Twentekanaal. Vergeet niet op de brug even te genieten van het uitzicht op dit kanaal die als een streep door het landschap is getrokken.

Na het passeren van de zijtak van het Twentekanaal volgt een wat minder interessant stuk dat na enige tijd wel weer overloopt in een leuke zandweg in een typisch Twents landschap.

Aan de bordjes her en der is al te zien dat je het landgoed Twickel nadert. Bij het bereiken van buurschap Deldeneresch is het mogelijk rechtsaf te slaan richting Delden, waardoor een paar kilometer wordt bespaard. Je passeert vlak voor Delden een oude watertoren en de kerktoren van Delden centrum doemt al snel op. Heb je nog niet de Noordmolen en het landgoed Twickel bezichtigd, vervolg in Deldeneresch dan de route tot aan de Noordmolen en ga daar rechtsaf om via landgoed Twickel richting station Delden terug te lopen.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Algemene tip voor het Marskramerpad: De route is beschreven van Bad Bentheim naar Den Haag. Andersom kan echter ook, en zeker in de ochtend loop je dan lekker met je zon in het gezicht. En vaak ook met de wind mee. Het is dus echt wel de moeite om te kijken welke richting het beste uitpakt gezien het weer.

Vanuit Rijssen loopt het pad een aantal maal langs de Regge, en al je eigenlijk al bijna 2 uur aan het wandelen bent kun je een stukje doorlopen om in…Rijssen de Pelmolen te bezichtigen. Het is een kilometer of 3 extra wandelen maar zeer de moeite waard. Wil je de molen ook in kijk dan even op internet voor de openingstijden.

Handige tips

Er bestaan GPX bestanden die op internet zijn te vinden. Omdat het pad toch nog wel eens wordt aangepast kan dat buitengewoon verwarrend zijn. Soms zijn de aanpassingen heel logisch omdat er een stukje pad niet meer begaanbaar is of een iets leukere route is gevonden. Maar soms gaat het pad en dus de aanwijzingen voor je gevoel helemaal de verkeerde kant op, en dat kan erg veel verwarring geven. Bovendien loopt hier ook het Overijssels Havezatepad, dat ook witrood is gemarkeerd. Let dus ook even op of er nog steeds “Marskramerpad” in het witte gedeelte staat waar beide paden samenkomen/lopen. Het pad is verder heel goed gemarkeerd dus samen met het boekje en enige oplettendheid komt het goed.

Een mobiele telefoon met kaarten van Google maps of OsMand is ook een aanrader zodat je weet waar je bent mocht je totaal de weg kwijt zijn geraakt.

Kijk voor meer tips bij de andere etappes.

Kritische noot

Het is niet anders, maar op sommige plaatsen moet je aan de ene kant van de Regge of een weg heen, en aan de andere kant een stuk teruglopen. Natuurlijk kan het best heel mooi zijn maar psychologisch schiet het dan toch niet op.

Prijs

Wandelen is gratis, het boekje van het Marskramerpad kost een paar tientjes maar geeft honderden kilometers wandelplezier en goede schoenen kosten natuurlijk ook wel wat. Onderweg kun je zelf meegenomen eten en drinken verorberen, maar de horeca staat in dit gebied ook met plezier voor je klaar.

Lengte bezoek

De route in het boekje is 20km. Vanaf het treinstation Rijssen aanhaken op de route en bij Delden weer (via de ijssalon, koffie, eten, nog iets anders of gewoon niks) naar het treinstation teruglopen levert nog wat extra kilometers op wat het een volle dag maakt.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Rijssen is een zeer christelijk dorp, hou daar rekening mee als je daar op een zondag start of eindigt. Ook in de omgeving kunnen op zondag gelegenheden gesloten zijn. Dat gezegd hebbende: Er zijn genoeg horecagelegenheden te vinden in Rijssen en Delden en onderweg is een grote uitspanning vlak voor de A1 wordt gekruist. Je passeert ook enkele RustPunt.nu punten waar via zelfbediening koffie, thee en wat lekkers is te krijgen. Neem daarvoor wel wat gepast kleingeld (enkele losse euro’s) mee, vaak is wisselen een probleem.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen maar de paden langs de Regge kunnen modderig zijn en het gras kan ook behoorlijk hoog zijn opgeschoten. Oer het algemeen zijn de uitzichten fraai maar de velden met mais kunnen in de loop van de zomer zo hoog zijn opgeschoten dat dat een grote muur wordt van ca 2,5 meter hoog. Lopen in het voorjaar tot in de vroege zomer of in het najaar, als in september/oktober de oogst is gedaan, is wellicht een kleine aanrader, hoewel ook in de andere jaargetijden de route zeker de moeite waard blijft.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Marskramerpad:

Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-2
Datum laatste update: 28 mei 2020