Wandelen van Holten via de Sallandse Heuvelrug naar Rijssen via het Marskramerpad. Aan de achterkant verlaat je het station waarna je al heel snel Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug inloopt, en dat is niet verkeerd. Het is een hoger gelegen zandrug met veel bos. Al snel kun je ook terecht bij de uitgebreide hoeveelheid horeca en een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer is hier ook gevestigd. Daarna vervolgd de wandeling richting de Canadese begraafplaats waar duizenden Canadezen liggen begraven die in het laatste deel van de Tweede Wereldoorlog soms, vlak voor 5 mei, in deze omgeving zijn omgekomen. Deze begraafplaats is een bezoek meer dan waard.
Kilometerslang vervolgt de route over zandpaden over de Holterberg. Op een zeker moment sla je rechtsaf en verlaat je dit gebied langzaam. Je komt dan terecht op de Zunasche heide. Het grondwaterpeil is hier aanzienlijk verhoogd waardoor heel veel bomen het loodje hebben gelegd. Op lange termijn wordt dit daardoor een natuurgebied met een ander karakter. Daarna, deze etappe kent een grote afwisseling, volgt nog een leuk stuk pad langs de Regge. Via een pontje kom je in Rijssen terecht waar musea of horeca op je wachten.
Locatie/bereikbaarheid
Zowel Holten als Rijssen hebben een treinstation aan dezelfde spoorlijn. Het is daarom mogelijk in zeer korte tijd, een minuut of 6, van de een naar de andere plaats te komen. Pas wel een beetje op in het weekend, dan is er een uurdienst en als je de trein dus net mist wordt het lang wachten. Mocht je met de auto komen, parkeren kan in beide plaatsen ook prima.
Geschikt voor
Wandelaars die van een leuke, afwisselende wandeling houden in het overgangsgebied tussen Salland en Twente.
Oordeel
Deze wandeling kent een mooi stuk over de Holterberg en daarna een wat landelijk stuk via Zuna, langs de Regge in een grote boog om Rijssen heen. Al met al een 8.
Wat ga je doen?

Vanaf de achterkant van het station van Holten loop je zo de Sallandse heuvelrug op. Je volgt in het begin een stukje van het Pieterpad dat noord-zuid over de hele Sallandse heuvelrug loopt. Bij het centrale gedeelte waar de horeca is te vinden en ook een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer buig je rechtsaf. De route loopt richting de Canadese begraafplaats en mocht je deze nog niet eerder hebben bezocht dan is dat absoluut de moeite waard. In het laatste deel van de Tweede Wereldoorlog is hier nog flink gevochten en de Canadese militairen die daarbij zijn overleden zijn hier begraven.
Daarna volgt een mooi stuk van enkele kilometers over de Holterberg, dat best nog wel wat langer had gemogen. Het pad lijkt op de kaart heel erg recht en dat is ook zo maar het loopt geleidelijk omhoog en het bos hier is best fraai. Het pad kan bij droog weer behoorlijk zanderig zijn dus het is wel wat lastiger lopen. Bij de Paggeweg sla je af en komt er een fietspad naast de zandweg, dat het lopen makkelijker maakt maar je zult af en toe te maken hebben met passerende fietsers. Of mountainbikers die geen zin hebben in de zandweg. Ook deze weg volg je een paar kilometer waarna je aan de oostzijde de Holterberg en dus de Sallandse Heuvelrug verlaat.

Het landschap wordt landelijk met af en toe stukken asfaltweg en af en toe onverharde wegen en paden. Bij de Blokkendijk, een brede grindweg, is de Zunasche heide te vinden. In een deel van het gebied is het waterpeil zo gestegen dat de bomen er massaal het loodje hebben gelegd. Een droog-nat gebied waar veel dieren plezier van hebben is ervoor in de plaats gekomen.
Na Zuna kom je via een sluip door kruip door pad door onder andere een boomgaard langs de Regge terecht. Door stukken weiland volg je dit vrolijk kronkelende water gedurende enkele kilometers waarbij je ook een paar keer oversteekt. De een na laatste keer is dat met een schattig pontje, waar het hard zwoegen is om al slingerend aan de zwengel langzaam, heel langzaam, maar wel zeker aan de overkant terecht te komen. Hoewel, als je de zwengel loslaat ga je keurig achteruit. Al met al een leuke onderbreking van de wandeling, en je kunt als je wilt het draaiwerk met zijn tweeën tot een goed einde zien te brengen. De aftakroute conform het boekje naar Rijssen is niet de meest charmante weg. Alternatief is een weliswaar kortere weg, maar wel over het grote noordelijk van Rijssen gelegen industrieterrein.
Vergeet niet tijd over te houden om in Rijssen langs de pelmolen te lopen en naar een van de Rijssense musea te gaan, een van de vele kerken te bezichtigen of in de binnenstad te genieten van een hapje of drankje. Het eenvoudigst kom je daar via de aftakroute door na het kruisen van de Regge, bij de grote rotonde links aan te houden en de Pelmolenweg in te slaan. Deze loopt logischerwijs langs de Pelmolen. Als je daarna doorloopt en de eerste weg rechts neemt loop je eerst langs het alleraardigste Volkspark en linksaf via een wandelpad loop je zo naar de Havezate waar de musea in zijn gevestigd.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
De route loopt zoals hij loopt, daar is niet zoveel aan te doen. Behalve de wandelroute zijn de Canadese begraafplaats op de Holterberg en in Rijssen de musea zeker een bezoekje waard.
Laat maar zitten
De wandelroute loopt in een grote boog aan de noordzijde om Rijssen heen. Wil je in Rijssen eindigen of beginnen, dan is er bijna geen alternatief dan of de niet interessante route die in het Marskramersboekje staat beschreven te nemen ofwel dwars door het grote industriegebied van Rijssen te lopen.
Handige tips
Rijssen kent twee musea die bij elkaar zijn gevestigd in een havezate, en een bezoek waard. In de havezate is het Rijssens museum te vinden, in een van de bijgebouwen het Internationaal Brandweer museum. Vooral dat laatste heb je vast nog nergens anders gezien en is vooral ook leuk vormgegeven. Behalve de nodige brandspuiten, uniformen en wat al niet is op de bovenverdieping een alleraardigste poging gedaan om het werk van de brandweer leven in te blazen. Je kunt virtueel meerijden met een brandweerauto, een brandje blussen of kijken wat er na een brand aan onderzoek wordt gedaan. Ook kinderen van de basisschoolleeftijd zullen hier zeker plezier beleven.
Rijssen wordt ook wel eens gekscherend Holten-Oost genoemd, maar daar doe je een gemiddelde inwoner van Rijssen geen plezier mee. Holten en Rijssen vormen sinds 2001 een gemeente, maar de verschillen tussen beide plaatsen zijn aanzienlijk.
Kritische noot
Het is niet anders, maar als je de Holterberg verlaat heb je een klein stukje wandelcorvee te gaan voordat je op de Blokkendijk weer in het gebied van de Zunasche heide terecht komt.
Prijs
De wandeling kost behalve energie en goede zin helemaal niets. Het aan te raden Marskramerboekje kost enkele tientjes en het enige waar de portemonnee wellicht voor open moet is voor de musea en horeca.
Lengte bezoek
Deze etappe is niet lang en dus in enkele uren te lopen. Op de Holterberg, waar je al snel uit Holten terecht komt, is naast koffie en dergelijke ook een museum te vinden, de Canadese begraafplaats onderweg is een bezoek waard en Rijssen heeft een fraaie molen, musea en helemaal geen onaardig centrum. Bij elkaar is er zeker een complete dag van te maken.
Goed om verder te weten
Rijssen is een christelijke enclave in dit overwegend katholieke deel van Nederland. De treinen rijden op zondag wel degelijk en ze stoppen ook op zondag te Rijssen. Je wordt niet bekogeld als je met de auto door Rijssen rijdt, maar hou er wel rekening mee dat veel horecagelegenheden en alle winkels dicht zijn. Dat geldt ook voor de musea in deze plaats.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Bij Holten verlaat je aan de noordzijde het station. Wil je meteen koffie, thee of iets anders, loop dan eerst even aan de andere kant van het station een paar honderd meter naar het centrum van Holten. Na een paar kilometer lopen de Holterberg op is er overigens ook genoeg horeca en onderweg zijn er nog een paar extra punten waar wat lekkers is te krijgen. Als je eindigt in Rijssen dan is er in het centrum genoeg horeca te vinden en als het geen zondag is dan zijn ze ook nog open. Overigens moet je zaterdagavond ook voor 24:00 alles wat je wilde bestellen naar binnen hebben gewerkt, want klokslag 12 gaat de zondagsrust in.
Praktische info/openingstijden
Het pad is het hele jaar te lopen. Het kan zijn dat in een natte tijd een stuk langs de Regge niet goed te belopen is. In dat geval is er een alternatief dat maar een heel klein stukje verderop loopt.
Nog meer wandelingen
Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier
Alle etappes van het Marskramerpad:
Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 30 mei 2020