Wandelen Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten

Wandelen over het Marskramerpad, afwisselend door bos over aangename bospaden en een wat meer open landschap, van Lettele naar Holten. Vlak buiten Lettele loop je het fraaie Gooierveld in wat wordt vervolgd door ’t Oostermaet. Daarna gaat de route richting Okkenbroek dat in het bezit is van een schattig kerkje en een motormuseum. Als je geluk hebt kun je daar ook terecht voor het jaarlijkse tentfeest. Dat vieren ze hier uitbundig.

Het saaiste stuk van de wandeling volgt hierna, richting Espelo. Asfalt, recht en het landschap is wel een beetje saai. Espelo geniet landelijke bekendheid om zijn Paasvuur, ze proberen hier elk jaar de hoogste bult te creëren. Na Espelo komt de Holterberg in zicht, die overigens niet meer dan een meter of 50 boven het omliggend land uitsteekt. Toch, als je eenmaal boven bent aangekomen, word je beloond met een leuk uitzicht. Over kleine paadjes loop je een stuk door en langs bos tot je in het drukke gedeelte met horeca en bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer terecht komt. Daarna rest je nog een stukje wandelen samen met Pieterpadders richting het treinstation van Holten.

Locatie/bereikbaarheid

De route start in Lettele-centrum, letterlijk op het centrale kruispunt daar. Lettele is vanuit Deventer te bereiken via de buurtbus. Let op, deze rijdt niet elk uur op hetzelfde tijdstip, plan dus via 9292. Bovendien rijdt deze niet op zondag.

In Holten is vanaf het bezoekerscentrum op de Holterberg via de weg die achter Woody’s langsloopt een stukje van het Pieterpad te lopen, waarna u letterlijk het perron van station Holten oploopt.

Geschikt voor

Geschikt voor wandelaars die wel van een leuke tippel houden. Bij elkaar is het een kleine 19 km. Het laatste stuk de Holterberg op zich weliswaar geen reuzeklim maar wel behoorlijk zanderig dus nog best even pittig.

Oordeel

Deze afwisselende wandeling met als enige minpunt een paar asfalt-kilometers rondom Okkenbroek verdient een mooie 8,5.

Wat ga je doen?

Een leuke, gevarieerde tocht van Lettele door het bos ten oosten van Lettele via een weer wat meer open stuk rondom Okkenbroek naar het bosgebied en nationaal park op de Sallandse heuvelrug.

De wandeling start midden in het centrum van Lettele, wat letterlijk gevormd wordt door een kruispunt. Horeca is direct aan het kruispunt te vinden. Via de zuidelijke uitvalsweg loop je al snel een leuke landweg het Gooierveld in, wat wordt vervolgd in een route door ’t Oostermaet. Het is een buitengewoon fraai stuk om in te wandelen. Hierna buigt het pad af naar het noorden richting Okkenbroek. Okkenbroek is een klein plaatsje waar in het centrum een fraai kerkje is te vinden. Het is niet te missen want je loopt er vlak langs, evenals het motormuseum waarvan echter onduidelijk is wat je daarvan mag verwachten.

De weg vervolgt met het relatief saaiste stuk van de wandeling over een stuk asfalt. Een leuke onderbreking is te vinden bij H35. Er is hier een rustpunt waar een kopje koffie is te krijgen. Je bent hier nu in Espelo, een behoorlijk hechte buurtschap die vooral bekend is om zijn paasvuur. Elk jaar proberen ze hier met snoeiafval de hoogste baasbult te maken die dan met Pasen in brand wordt gestoken. In het rustpunt zijn daarvan een aantal leuke foto’s te zien en ook op een foto is een enorme sneeuwpop te zien die kennelijk in een winter met heel veel sneeuw is gemaakt.

Na Espelo, waar je overigens verder nauwelijks iets van meekrijgt, duik je het bos weer en via nog wat open velden komt de Holterberg in zicht. Stel je van het woord “berg” overigens niet teveel voor, het hoogste punt ligt hier op een meter of 50. Toch stijgt het pad merkbaar en het pad is behoorlijk zandering. Bij droog weer is het pad dus toch nog wel een beetje ploeteren, ook als je een beetje langs de zijkant loopt. De beloning bovenop is het echter waard; je kijkt vanaf de berg uit op het omliggende landschap.

Op de Holterberg is het doorgaans, zeker in het toeristisch seizoen, behoorlijk druk en er worden ook nogal eens evenementen georganiseerd. Het Marskramerpad is hier echter mooi uitgezet zodat je tot een laat moment heel rustig door de bossen loopt en pas de laatste honderden meters in de drukte terecht komt.

Aldaar is veel horeca en een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. De route naar het station loopt via de weg die achter Woody’s langsloopt. Je volgt dan een stukje van het Pieterpad richting Holten. Dit stukje is ongeveer 1,5 kilometer en beslist een aardige afsluiting van deze wandeling.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Dit is een wandeling om in zijn geheel gewoon van te genieten. Op de Holterberg is een informatiecentrum van Staatsbosbeheer wat zeker een bezoekje waard is.

Ook is op de Holterberg een grote Canadese begraafplaats te vinden, waar je overigens met het Marskramerpad langskomt als je vanaf Holten verder loopt naar Rijssen. Ben je dat niet van plan, dan is het de omweg meer dan waard.

Laat maar zitten

Het is niet anders, maar het stukje rond Okkenbroek was het betere wandelcorvee.

Handige tips

Vergeet niet in het centrum van Lettele even naar het monument te kijken, direct bij het startpunt, van de lanceerplaats van de V1 uit de Tweede wereldoorlog. In de bossen rondom Lettele hadden de Duitsers deze gebouwd waarvandaan Antwerpen aan het eind van de oorlog werd bestookt. Antwerpen was op dat moment een belangrijke haven voor aanvoer van geallieerd materieel. Het monument markeert niet de werkelijke lanceerplaats. Deze is nog steeds te vinden in ’t Oostermaet, het bosgebied even ten oosten van Lettele. Ook zijn in dit bosgebied nog steeds diepe kuilen te zien van mislukte lanceringen waarna de raket in het bos ontplofte. Te begrijpen is hoe mensen hier in angst hebben geleefd als er weer eens een lancering niet goed verliep.

Daarnaast is de Katholieke kerk in Lettele, niet te missen, een korte blik waard. Deze kerk stamt uit het eind van de 19e eeuw. In die tijd overspoelde een katholieke bouwwoede Salland waardoor in enkele tientallen jaren talloze grote kerken zijn gebouwd. Deze kerk, nogal dominant in het kleine Lettele, is daarvan een levend bewijs. In de huidige tijd wordt overigens de een na de andere kerk gesloten vanwege het sterk afgenomen kerkbezoek en de letterlijk torenhoge onderhoudskosten.

Kritische noot

Op de kaartjes van het boekje van het Marskramerpad staan meer kopjes koffie in de route ingetekend dan wij hebben gezien. Maar wie weet is dat een kwestie van onoplettendheid.

Prijs

Het hele Marskramerpad, dus ook deze etappe, is in zijn geheel voor het bedrag van Euro 0,- te lopen. Commerciële horeca aan het begin en op de Holterberg of in Holten centrum is vanzelfsprekend niet gratis en neem wat losse euro’s mee voor een redelijk geprijst kopje koffie op een van de RustPunt.nu onderweg. Het boekje van het Marskramerpad, een aanrader, kost een paar tientjes.

Lengte bezoek

Deze wandeling neemt een uur of 4 in beslag. Blijf je lang hangen in de horeca aan start- of eindpunt of onderweg of gewoon lang genieten van het landschap en uitzichten vanaf de Holterberg, dan kan het aanzienlijk langer uitpakken. Ook is het centrum van Holten best aantrekkelijk, dus als je tijd overhebt aan het eind….

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is er aan het start en onderweg zijn er Rustpunten waar via zelfbediening koffie en thee te krijgen zijn. Aan het eind is veel horeca op de Holterberg te vinden maar ook als je vanaf het treinstation een paar honderd meter doorloopt naar het centrum van Holten is daar meer dan voldoende. Al met al zul je dus niet van de honger en dorst omkomen, maar zelf wat water meenemen blijft een goed idee, zeker bij warm weer.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar door te lopen. Bij erg regenachtig weer kunnen de paden wel wat blubberig en glibberig zijn en in de bossen drupt het na een regenbui nog wel even door.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Marskramerpad:

Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 31 mei 2020