Wandelen Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer

Wandelen over het Marskramerpad door het Sallandse land van Lettele naar Deventer. Na het verlaten van het bescheiden Lettele loopt deze etappe eerst enige kilometers door agrarisch gebied maar daarna lang door een landschap met afwisselend stukjes bos en meer open terrein. Bij Diepenveen duikt het enkele kilometers het bos van De Kranenkamp in om bij Deventer te eindigen in een pad door helemaal niet onaardige parkstroken waarna je plotsklaps bij het station eindigt. Heb je nog zin, tijd en puf, dan ligt de aantrekkelijke binnenstad van Deventer op je te wachten.

Locatie/bereikbaarheid

Lettele is vanaf Deventer met de buurtbus te bereiken. Stap uit bij halte Rabobank. Die bank bestaat hier tegenwoordig uit een geldautomaat in de muur midden in het centrum. De buurtbus rijdt niet elk uur op hetzelfde tijdstip, plan het dus via de reisinformatie op 9292. Op zondag rijdt de buurtbus niet!

Deventer heeft een treinstation met treinen naar letterlijk alle windstreken.

Geschikt voor

Wandelaars die wel van een aardige tippel houden. Met een kilometer of 20 is het geen hele lange tocht, maar toch ook weer niet een klein ommetje.

Oordeel

Al met al is het een afwisselende tocht door het open Sallandse land met agrarisch gebied en stukjes bos. De route naar de binnenstad van Deventer loopt opvallend weinig door saaie straten in een buitenwijk. Al met al een dikke 7.

Wat ga je doen?

Een afwisselende wandeling die begint in centrum Lettele. Daar is ook wat te drinken te krijgen, maar als je vroeg start is dat hoogstwaarschijnlijk nog niet open natuurlijk. De eerstvolgende horeca is een dikke 9 kilometer verderop. Eten en drinken meenemen is daarom geen slecht idee.

Lettele loop je uit via een pad langs een watertje en een paar wegen van in totaal een paar kilometer door agrarisch gebied volgen. Op de Butersdijk slaat het pad linksaf, het lijkt of je daar particulier terrein oploopt maar het is toegestaan. Overigens is hier ook de nieuwe Nederlandse preutsheid te ontwaren want er wordt nadrukkelijk voor gewaarschuwd dat je een naturistencamping nadert. Je loopt inderdaad vlak langs de ingang, maar het zal door de hoge begroeiing heel wat moeite kosten blote billen te zien te krijgen. Je bent echter gewaarschuwd en kunt eventueel zelfs een alternatief pad nemen…

Het pad vervolgt door een mooi stuk bos, dat eigenlijk heel smal is maar waar je je op de Veluwe waant. Geniet ervan want daarna vervolgt het pad langs de Kanaaldijk oost, een recht stuk langs een niet al te spannend afwateringskanaal. Het uitzicht op het omliggende landschap hier is echter niet onaardig. Het pad verlaat het kanaal richting buurtschap Averlo waar je verder niets van hoeft te verwachten. De route wordt daarna weer een stuk aantrekkelijker omdat de Kranekampsweg waar je op terecht komt afwisselend door stukjes bos en open terrein loopt.

De Kranekampsweg komt uit op de N348 waar meteen links horecagelegenheid NuNu is te vinden. Het is een bezoek waard. Tegenwoordig is het een Australisch restaurant waar zowel kroketten als kangoeroe te krijgen zijn. Maar ook koffie met of zonder gebak. Niet alleen de menukaart is in Australische stijl, ze hebben zowel binnen als buiten een leuke sfeer weten te creëren en daarmee is het een van de leukste horecagelegenheden in de omtrek. Omdat je inmiddels al een paar uur aan het wandelen bent een stop meer dan waard.

Het pad vervolgt aan de overkant van de N348 die je even naar het zuiden moet volgen. Daarna duikt het pad een aantrekkelijk stuk bos in en na bij K17 linksaf te zijn geslagen vervolgt het pad richting Diepenveen. Tot aan Diepenveen is het beslist een leuk route maar alternatief is om bij K38 rechtsaf te slaan en via de wandelpaden in het Kolkbos naar Diepenveen te wandelen. Het Kolkbos is bijzonder fraai en dat mis je door het aangegeven Marskramerpad te volgen. In Diepenveen kun je dan eenvoudig weer het Marskramerpad vervolgen.

In Diepenveen is een stukje van het pad af wat horeca te vinden en indien gewenst ook een supermarkt en nog talloze andere winkels. Het is een alleraardigst dorpje maar het pad loopt aan de zuidzijde van Diepenveen. Dus wil je er meer van zien, bijv. ook de schattige kerk hier, dan betekent dat een behoorlijke extra wandeling door het langgerekte dorp. Als je Diepenveen weer uitloopt via de Wetemansweg kom je net na de spoorwegovergang op de weg naar Deventer terecht. Dit stuk is mooi uitgezet; tot vlakbij het station van Deventer heb je nauwelijks het idee dat je in de stad loopt, het loopt fraai door groenstroken en een park. Vlak voor het station doemt de dichte bebouwing op.

Het centrum van Deventer is vanaf het station nog een klein stukje doorlopen en een bezoek meer dan waard. Deventer is een oude Hanzestad en kent een fraaie oude binnenstad waar door het jaar heen veel activiteiten zijn. Maar ook zonder een bijzonder festival is Deventer een stad om uren in rond te dwalen en op een terrasje op de Brink wat te eten of te drinken.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De echte aanrader van deze etappe is om aan het eind nog wat uurtjes en energie over te houden om van Deventer te genieten.

Laat maar zitten

Dit traject kent geen echte afraders en bovendien zijn er weinig alternatieven.

Handige tips

De buurtbus naar Lettele rijdt niet op zondag, en de andere dagen heeft hij ietwat merkwaardige, in het uur sterk wisselende vertrektijden. Hij vertrekt dus niet elk uur om 12 over zogezegd. Omdat Deventer veel meer OV heeft is de route het beste te lopen van Lettele naar Deventer, dan kom je met het OV altijd goed uit. Begin je niet al te vroeg dan loop je een groot gedeelte van de wandeling ook met je snoet in de zon. Als er niet al te veel wolken zijn natuurlijk.

Kijk voor meer tips bij de andere etappes.

Kritische noot

Het is niet anders, maar er zitten wat minder spannende wandelstukjes als verbinding tussen de fraaie onderdelen van deze etappe.

Prijs

De wandeling is gratis, horeca wat je er zelf van maakt en het aan te raden boekje van het Marskramerpad kost een paar tientjes.

Lengte bezoek

De wandeling is een kilometer of 20, dus een uur of 4 doe je er al snel over. Met nog wat pauzes, foto’tje maken en (veel) extra tijd om Deventer te verkennen maak je er een leuke, volle dag van.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Mocht het nodig zijn dan zijn er in Deventer overnachtingsmogelijkheden genoeg.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar door te lopen, hoewel een beetje lekker weer is aan te bevelen.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Marskramerpad:

Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 1 juni 2020