Wandelen van Klarenbeek over Marskramerpad door de bossen en over een fraaie oude dijk parallel aan de IJssel naar de oude Hanzestad Deventer. De start van de wandeling begint met de aanlooproute naar het Marskramerpad en dat is meteen een verrassing. In 2013 streek hier namelijk een aantal kabouters neer en die hebben een heus kabouterdorp gesticht.
Door bos, over een stuk hoger gelegen oude bandijk, grind- en asfaltwegen door meer agrarisch landschap loop je vanzelf naar het allerfraaiste deel van de wandeling; de oude bandijk langs de IJssel. Die hier overigens nog best een eindje vandaan stroomt. Slechts onderbroken door landgoed De Poll, waar je helaas een eind moet omlopen, kun je kilometers genieten van deze oude dijk. In de nabijheid van Wilp is het landschap meer open en slingert de dijk vrolijk verder. Na Wilp is er helaas een stuk wandelcorvee maar dat wordt uiteindelijk goed gemaakt door het zicht op stad Deventer. Voordat je het weet sta je in de historische binnenstad op de Brink en heb je er een leuke etappe opzitten.
Locatie/bereikbaarheid
Klarenbeek heeft een treinstation aan de lijn Apeldoorn – Deventer. Vanaf Deventer kun je met de trein zowel noord-, zuid-, west- als oostwaarts. Klarenbeek en Deventer liggen niet aan hetzelfde spoortraject, maar via Apeldoorn of Zutphen kun je eenvoudig van de een naar de ander komen.
Geschikt voor
Wandelaars die van een aardige tippel houden.
Oordeel
Het stuk over de oude bandijk is buitengewoon aangenaam, een dikke 9. Het laatste stuk van Wilp naar Deventer is maar zozo, dat komt met hakken over de sloot op een 7.
Wat ga je doen?

Vanaf station Klarenbeek heb je binnen 100 meter de eerste verrassing te pakken. Iemand heeft met veel liefde in de aanlooproute naar het Marskramerpad een kabouterdorp genaamd Klarenbos gemaakt. Op vele plaatsen zijn kleine tafereeltjes uitgebeeld, zoals een kabouterhuisje met was buiten, een aantal kabouterhuisjes bij elkaar rondom een pleintje, een huis op een verhoging, etc.
Let op dat je na een paar honderd meter scherp linksaf slaat, anders kom je op de route naar Beekbergen terecht. Door een stukje bos waar de bewegwijzering niet al te duidelijk is en wij het gevoel kregen over een afgesloten, maar wel leuk stuk hoog gelegen pad over de oude bandijk te lopen en vervolgens over een grindweg passeer je al snel het spoor weer. Met en rechtslinks combinatie, waarbij je het gevoel hebt over het erf van een huis te lopen (of is dat echt zo?) vervolgt de route wat hoger gelegen door het bos. Ook met overstroomde IJssel loop je hier dus met droge voeten. Hoewel tegenwoordig in dat geval ook een andere dijk het begeven moet hebben.
Het pad gaat over in een recht stuk weg (Watergatstraat) met links en rechts agrarisch land waar voor de stadse mensen wordt uitgelegd hoe het zit met de aardappels die hier op het veld staan. De weg vervolgt met een beetje vreemde kronkel en door een mooi stukje bos met hoge bomen en een fraai laag gelegen meer kruis je de N790. Deze kan heel druk zijn en als hij niet druk is dan rijden auto’s hier best hard. Een beetje oppassen kan geen kwaad.
Aan de andere kant van de weg vervolgt het pad voor na een stukje boerenweg met een pad naar rechts waar al snel de bandijk weer terug is. Deze oude dijk blijf je vervolgens kilometers volgen, een buitengewoon fraai stuk van de wandeling. Alleen bij Huis de Poll en Oude Poll moet even een flinke omweg worden gemaakt om ervoor te zorgen dat u werkelijk geen vierkante meter van dit privé-eigendom beroerd. Het is een enorm landgoed maar zelfs de laatste 10 meter ervan zijn afgezet zodat het pad een D-tour moet maken om te zorgen dat je weer terug op de bandijk komt. Let bij het passeren van het landgoed ook even op het witte lage hek dat daar staat. Er is prikkeldraad op gespannen om maar te voorkomen dat u denkt daar even te gaan zitten. Het is al met al voor dit gebied buitengewoon onvriendelijk en ongastvrij. Het schijnt dat je als vrijwilliger wel welkom bent op dit landgoed. Waarschijnlijk om nog meer bordjes “verboden toegang” op te hangen en prikkeldraad te spannen. Markering is hier ook niet te vinden, volg de bordjes “dijkroute” en dan komt het alsnog goed.

De omweg wordt echter wel weer beloond met nogmaals een lang stuk over de bandijk, die na enige tijd het bos verlaat maar doorloopt tot achter het dorp Wilp. Uiteindelijk eindig je bij de kerk van Wilp, die zeker een blik waard is. Hij is gebouwd zoals sommige boerderijen: Kop-hals-romp, dus vanaf de klokkentoren eerst een laag stuk en dan weer een hoog en uitgebouwd stuk.
Jammer genoeg verlaat je hier de dijk en volgt een stuk wandelcorvee richting IJssel. Daar vlakbij aangekomen volgt het laatste stuk richting Deventer, maar dat is dan toch nog wel een dik half uur wandelen over een niet al te brede asfaltweg met autoverkeer. Eerst is er aan de rechterzijde uitzicht op allerlei zijarmen van de IJssel, maar vlakbij de snelweg die je onderdoor gaat komt de IJssel met al het vrachtverkeer en af en toe plezierjachten vanzelf dichterbij.
Er is de hele weg langs de IJssel zicht op Deventer met de karakteristieke Bergkerk, die inderdaad opvallend hoog in de stad staat, en de niet te missen grote Lebuinuskerk. Verder is het front nogal een mix van oude en nieuwe bebouwing dus hoewel Deventer fraai is gelegen direct aan het water, is dit toch niet het fraaiste gezicht. Ooit is hier “A bridge to far” opgenomen omdat de brug over de IJssel aardig lijkt op de brug die bij Arnhem in de Tweede Wereldoorlog moest worden ingenomen. Ze hebben toen een aantal nieuwe gebouwen afgedekt om het historisch toch nog iets meer correct op beeld te krijgen.
Bij Deventer aangekomen kun je met een schattig klein pontje naar de overkant waarna je meteen de historische binnenstad inloopt. Wil je dat niet of vaart de pont niet, dan kun je ook de gewone brug nemen.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
Mocht je toevallig niet bij station Klarenbeek het stukje aanlooproute doen, loop er dan speciaal even heen. Het kabouterdorp Klarenbos is echt de moeite waard en levert hooguit 10-15 minuten wandelvertraging op.
Laat maar zitten
Het stukje weg tussen Wilp en de IJssel is overbodig wandelcorvee, maar helaas…alternatieven zijn nog erger.
Handige tips
Klarenbeek station ligt flink buiten Klarenbeek en dit is overigens ook een dorp waar de meeste mensen zo hard mogelijk doorheen rijden. Enige reden om zich in te houden is de kans op snelheidscontroles op de lange kaarsrechte doorgaande weg door dit dorp. Een tip is dan ook op tijd in Klarenbeek te starten en aan het eind van de wandeling uitgebreid te gaan genieten van de mooie binnenstad van Deventer.
Aan het eind van de wandeling moet je met de pont over naar Deventer. De vaartijden zijn tot 23:00 ’s avonds. Mocht je dat toch niet redden of ’s ochtends voor 07:30 (in het weekend fors later: 09:00 of zelfs 10:00 op zondag) de IJssel over willen, dan is dat ook te doen via de vlakbij gelegen IJsselbrug. Niet te missen en nauwelijks om. De pont is niet gratis maar wel leuker en je bent meteen in de binnenstad van Deventer die direct aan het water begint.
In juni / juli is het ’s avonds lang licht en is een late middag / avondwandeling ook helemaal geen gek idee. Toegeven, het moet passen met het werk, maar als je start om een uur of 4 of 5, eten meeneemt en een beetje doorstapt kun je een leuke etappe doen en toch niet midden in de nacht eindigen. Een nog wat wilder idee is in de nacht gaan wandelen. Zorg er wel voor dat je dat goed uitmikt; maanschijn kan heel handig zijn omdat het zeker in bossen erg donker kan worden. Veel donkerder dan je verwacht in Nederland, en de wit/rode markeringen zijn dan echt lastig te vinden. Een zaklantaren is noodzaak en probeer vooraf een beetje de route in je hoofd te krijgen, dan loop je op je gevoel natuurlijk ook al wat relaxter. Rond een uur of 4, 5 in de ochtend komt vanzelf de man met de hamer langs. Het levert al met al een bijzondere ervaring op.
Kritische noot
Het is heel jammer dat het fantastische stuk over de bandijk wordt onderbroken bij landgoed de Poll. Het beroep op privacy van de bewoners kunnen we gerust met een grote korrel zout nemen, want vanaf de dijk ligt het landgoed nog een behoorlijk stuk verder en bovendien; er zit bos tussen. Maar ja…
Prijs
Het pad is gratis te lopen, hoewel de barones van landgoed de Poll je waarschijnlijk met liefde zou willen laten betalen. Maar gelukkig kun je met een dergelijk landgoed al genoeg belastingvoordelen bij elkaar harken, dus geniet maar extra van dit stuk. Verder is het boekje van het Marskramerpad, mocht je het nog niet hebben, een aanrader.
Lengte bezoek
Met een kilometer of 15 is dit geen heel lang traject. Vergeet niet onderweg te genieten maar de grootste kanshebber om er toch een heel lange dag van te maken zit aan het eind: Deventer.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Zeker op het eind in Deventer is horeca te over en slapen is daar ook beslist geen probleem.
Praktische info/openingstijden
Het pad is het hele jaar door te lopen. Gezien de grote hoeveelheid bos tijdens de wandeling is wandelen met regen of buien niet erg aan te raden. Het zal na een bui nog heel lang nadruppelen…
Nog meer wandelingen
Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier
Alle etappes van het Marskramerpad:
Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 4 juni 2020