Wandelen Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen

Over het Marskramerpad wandelen van Klarenbeek naar Beekbergen. Deze etappe is niet al te lang en meteen al vanaf het treinstation van Klarenbeek loop je het Kabouterdorp Klarenbos in. De kabouters die hier in 2013 zijn neergestreken hebben een verrassend dorp langs het pad gebouwd, alleraardigst.

Achterlangs Klarenbeek, helemaal niet onaardig over een smal bomenpad, en daarna door Klarenbeek heen, kom je langs de strak als een liniaal gegraven Beekbergse beek die je volgt tot het kleine Oosterhuizen. Door open landschap en langs stukjes bos loop je gemoedelijk naar Beekbergen waar in het centrum niet alleen een bescheiden kerk maar ook een heerlijke ijssalon staan te wachten.

Locatie/bereikbaarheid

Klarenbeek heeft een treinstation, wel een beetje uit het centrum maar het Marskramerpad loopt er vrij dicht langs. Beekbergen heeft busverbindingen met Apeldoorn en Arnhem. Wil je van Beekbergen naar Klarenbeek of andersom, dan gaat dat via Apeldoorn.

Geschikt voor

Wandelaars die een leuk stukje willen lopen.

Oordeel

Al met al is dit best een leuke route voor dit gebied. Het is toch ook wel veel open boerenland wat het weinig spannend maakt, maar deze route weet het maximale eruit te halen. Daarom toch een 7.

Wat ga je doen?

De wandeling start bij het treinstation van Klarenbeek waar je meteen na 100 meter de eerste verrassing tegenkomt: Kabouterdorp Klarenbos. De kabouters die hier in het bos wonen zijn buitengewoon actief met het bouwen van woningen langs het pad. Ze zijn daarin buitengewoon creatief dus gaandeweg de wandeling zul je hier bijzondere woningen en tafereeltjes tegenkomen. Heb je overigens de kans hier nog eens terug te komen, doe dat dan ook want er wordt regelmatig bij- en verbouwd. Kennelijk een van de weinige stukjes Nederland waar dat vergunningsvrij kan.

Via een aangenaam bospad loop je richting Huize Klarenbeek, die helaas niet te bezoeken of van dichtbij te bezichtigen is. Aan de andere kant is een voormalige rooms-katholieke kerk te zien. De naam “Het Boshuis” geeft al aan dat dit gebouw een andere bestemming heeft gekregen. Het probleem was hetzelfde als bij zoveel kerken in deze omgeving; een sterk teruglopend aantal kerkbezoekers. Door donaties van inwoners van Klarenbeek is het gebouw echter behouden voor de gemeenschap en worden er allerlei bijeenkomsten gehouden.

Een toch best fraai pad tussen hoge bomen door leidt achterlangs Klarenbeek, waar je even later toch wel in terecht komt maar ook eigenlijk vrijwel meteen weer uitloopt. Je mist er volgens de meeste mensen niet veel aan. Klarenbeek is echt een dorp waarvan sommigen zeggen “Je wilt er niet dood gevonden worden”. Maar maak je in dit geval geen zorgen; je wordt er ook niet dood gevonden.

Na een drukke weg overgestoken te zijn kom je op een pad dat leidt naar een lang betonnen fietspad langs de Beekbergse beek. Deze beek ga je een paar kilometer volgen en hoewel de beek als een liniaal door het landschap snijdt is het beslist geen onaardig onderdeel van deze etappe. In deze omgeving worden bijzondere oude koeienrassen gefokt en wellicht krijg je er daar wat van te zien. Vanwege de snelweg is het even een klein stukje linksaf-rechtsaf lopen, waarbij overigens opvalt hoe dicht hier de snelweg langs de huizen loopt. De aanwijsborden van de snelweg staan hier bijna in de tuin van een boerderij, zo lijkt het.

Onder de snelweg door kom je al snel in Oosterhuizen uit. Dit gehucht komt in de basis neer op huizen die wat dicht bij elkaar staan. Bij elkaar is het geen slechte plaats om te wonen. Als je een kopje koffie of thee wilt drinken dan kun je terecht in misschien wel de kleinste wijngaard van Nederland en verder staan langs de weg nogal eens kraampjes met allerhande fruit en openhaardhout. Loop je Oosterhuizen weer uit dan heb je kans dat je de Veluwse stoomtrein voor je neus voorbij ziet komen. Deze rijdt van Apeldoorn naar Dieren en is een ritje waard. Instappen kan overigens niet op deze plaats maar wel in het nabijgelegen Lieren waar ook een groot depot is.

Het Marskramerpad slaat hier rechtsaf richting Ruggeweg. Een alternatieve route is hier nog even rechtdoor te lopen naar camping de Bosrand en daar rechtsaf slaan, de Hulhorstweg op. Je zult dan wederom wit-rode plakkers zien want je komt op deze manier op een klein stukje van het Maarten van Rossumpad. Dit pad komt uiteindelijk samen met het Marskramerpad in Beekbergen uit. Pas na Beekbergen splitsen ze weer.

In de buurt van Beekbergen zal je overigens steeds grotere huizen zien verschijnen. Was Oosterhuis al niet beroerd, hier wordt het pas echt jaloersmakend. In Beekbergen loopt het Marskramerpad eigenlijk langs de zuidzijde van Beekbergen door. Toch, ook als je van plan bent door te wandelen is een klein ommetje door het centrum aan te raden. Naast alle horeca is er een niet onaardige kerk te zien.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Deze etappe kent geen echte hoogte- of dieptepunten. Wat aan te raden is is om in Beekbergen het centrum even in te lopen in plaats van deze plaats aan de zuidzijde te passeren zoals de route aangeeft.

Wil je een uitstapje naar de stoomtrein die hier in de buurt rijdt, wandel dan naar Lieren. Het is nog geen twee kilometer en Lieren is de beste plek om een en ander te zien van de stoomtreinen die her hun thuisbasis hebben. Voor een complete rit met de trein kun je beter in Apeldoorn of Dieren opstappen.

Laat maar zitten

Tja…Klarenbeek…

Handige tips

Het Marskramerpad is in twee richtingen te lopen. Om te eindigen op de plaats waar de meeste parasols zijn te vinden kun je deze etappe het beste van Klarenbeek naar Beekbergen lopen. In Klarenbeek eindig je bovendien niet in de plaats zelf, maar op het treinstation dat helemaal buiten het dorp ligt. Dat klinkt niet alleen onaantrekkelijk, dat is het ook.

Kritische noot

Het stuk direct onder Klarenbeek is niet het meest fraaie gedeelte van de route. Het pad had ook al aan het begin van Klarenbeek naar het zuiden kunnen afbuigen en dan al eerder op het pad langs de Beekbergse Beek kunnen aansluiten.

Prijs

Wandelen is hier gratis. Het Marskramerboekje is een aanrader omdat de route soms toch niet overduidelijk is gemarkeerd en bovendien staat er soms leuke aanvullend informatie in. Het boekje kost net boven de 20 euro en is elke euro werkelijk waard.

Lengte bezoek

Deze etappe is ongeveer 10 km en zal dus een uur of 2 wandeltijd vergen. Zeker in Beekbergen is het eenvoudig nog veel meer tijd te besteden, zeker in de lokale horeca.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is in Klarenbeek mondjesmaat, onderweg hier en daar en in Beekbergen ruimschoots voorhanden. Overnachten kan in deze regio ook op talloze plaatsen, je bevindt je hier in een behoorlijk toeristisch gebied.

Praktische info/openingstijden

Het Marskarmerpad heeft geen openings- of sluitingstijden en je loopt in deze etappe ook niet door een natuurgebied dat in het jaar soms gesloten is.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Marskramerpad:

Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 4 juni 2020