Wandelen Marskramerpad – informatie en tips

Het Marskramerpad; een wandeltocht van 372 km van Bad Bentheim, net over de grens in Duitsland bij Oldenzaal, tot op het strand in Scheveningen. Het wordt vanwege de oost-west oriëntatie wel het Pieterpad-overdwars genoemd. De route loopt door heel verschillende gebieden en dat is ook meteen het allergrootste pluspunt van deze route; de grote afwisseling die je onderweg tegenkomt. Zo loop je door de bossen bij Stroe, dan weer door het zand van de Soestduinen en later langs de watergangen in het Groene Hart en de landgoederen van Wassenaar.

Locatie/bereikbaarheid

Het pad doorkruist Nederland maar op heel veel plaatsen is een treinstation of bushalte langs of vlakbij de route te vinden. In het boekje van het Marskramerpad worden deze plaatsen aangegeven maar check voor de zekerheid altijd even 9292. Zeker in het weekend kunnen sommige busdiensten maar beperkt of helemaal niet rijden.

Geschikt voor

Wandelaars die wel van een flinke tippel houden. Je kunt zeker ook delen van het hele pad lopen en die je zo lang kunt maken als je zelf wilt. Toch is de charme van deze tocht juist de afwisseling in verschillende landschappen die Nederland letterlijk in een dwarsdoorsnede te bieden heeft. Probeer daar in ieder geval van te profiteren.

Oordeel

De grote variatie en de inspanning die de uitzetters van dit pad zich hebben getroost om de route langs en door mooie plekjes te laten lopen moet worden beloond. Natuurlijk zijn er wel stukjes wandelcorvee omdat je soms nu eenmaal van het een in het andere gebied moet zien te komen, maar dat valt op deze hele tocht in zijn totaliteit enorm mee. Alles bij elkaar daarom een 8+, een echte aanrader kortom.

Wat ga je doen?

Het Marskramerpad loopt dwars door Nederland en daarmee ook door verschillende landschappen. Het pad is logischerwijs vernoemd naar marskramers. Die handelslieden trokken in vroeger tijd vanuit Duitsland naar het westen van Nederland om hun waar onderweg en in het westen te verkopen. Het uitgezette pad is omvat de toeristische route en probeert alle mooie plekjes aan te doen die in de buurt van de oude, wat meer rechtuitlopende, routes liggen. Dat is beslist gelukt, hoewel er natuurlijk altijd ruimte voor verdere verbetering blijft en soms ook een stuk pad door omstandigheden zoals een nieuw aangelegde weg of woonwijk moet worden verlegd.

Al met al loop je van Twente naar Salland naar de Utrechtse Heuvelrug door het Groene Hart van Holland om na 372 kilometer op het strand van Scheveningen te eindigen. Loop je het, zoals de meeste mensen, niet in een keer achter elkaar dan kun je er gerust nog een aantal kilometers bij optellen in verband met de treinstations of bushaltes die natuurlijk niet altijd direct langs het pad liggen.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Dit pad kent een zo grote afwisseling dat het lastig is om hoogte- en dieptepunten aan te geven. Sommigen lopen eenvoudigweg de hele route en dat is echt geen gek idee.

Laat maar zitten

Het pad in zijn geheel is heel afwisselend, maar dat kan ook een nadeel zijn. Heb je al eindeloos door bossen gewandeld en kun je dus geen boom meer zien dan zijn sommige etappes, zoals die rondom Beekbergen, niet echt aantrekkelijk. Anderen zullen het Groene Hart liever overslaan. En dat kan gelukkig natuurlijk ook allemaal! Overigens viel wel op dat delen van routes die er op papier, in het boekje, niet aantrekkelijk uitzagen, in werkelijkheid toch verrassend bleken te zijn. Af en toe werden andersom ook de in de loop van het wandelen wel heel hoog opgelopen verwachtingen ietwat getemperd, hoewel gelukkig nooit heel veel.

Handige tips

Van het boekje over het Marskramerpad zijn een paar verschillende versies in omloop. Let dus even op of je de laatste versie te pakken hebt. Op wandelnet.nl staan updates op het laatste boekje online en via die website zijn ook GPX-tracks voor op de mobiele telefoon te downloaden.

Lopen via een GPX op je mobiel is erg prettig. Ten eerste hoef je niet de hele tijd het boekje in je handen te houden. Ten tweede, als je toch fout loopt, hoef je vaak niet terug te lopen maar kun je even puzzelen hoe je weer op het Marskramerpad terecht kunt komen.

Overnachten kan op heel veel plaatsen, maar via de vereniging “Vrienden op de fiets” kan het tegen een laag bedrag. Vaak kom je in een gezellig huis terecht en krijg je leuk contact met de bewoners er gratis bij. Een lunchpakket is doorgaans geen probleem en op die manier blijven de kosten daarvan ook binnen de perken.

Het Marskramerpad loopt van oost naar west, maar is ook in omgekeerde volgorde beschreven en te lopen. Wind en zon kunnen ervoor zorgen dat het handiger is de ene, of juist de andere kant op te lopen. Kortom; kiezen voor de zon/wind in je snoet of in je rug. Bovendien speelt het OV soms ook een rol; doorgaans is het beter van een plek met slechter OV naar een plek met beter OV te lopen, zodat je meer “speling” hebt.

In het boekje van het Marskramerpad staan suggesties voor een indeling in 21 etappes die gemiddeld dus zo’n 18 km lang zijn. De een zal dat prima vinden, de ander te kort of te lang. Het is met behulp van de kaartjes in de gids vrij makkelijk een etappe langer of korter te maken. Je bent zeker niet aan de standaard etappe-indeling gebonden.

Een dergelijk pad leent zich er natuurlijk voor om in ieder geval meerdere dagen achter elkaar te lopen. Toch, als je wilt is vrijwel alles zo goed met het OV te bereiken dat je ook dagetappes kunt lopen en elke keer heen en weer reist. Of, wat zeker kan als je toevallig niet al te ver van een deel van de route woont, in de namiddag/avond een stuk wandelt. Zeker in een warme zomerweek is het heerlijk wandelen als de temperatuur in de avond gaat dalen en het toch lekker lang licht is.

Laatste voordeel van dit pad; het is er zeker niet druk, hoewel er natuurlijk best anderen zijn die het Marskramerpad lopen. Je kunt echter hele etappes lopen zonder ook maar iemand anders tegen te komen. Profiteer ervan zolang het kan!

Kritische noot

Het pad kent natuurlijk mooiere en minder mooie etappes, afhankelijk van je wensen en wat je al gewend bent. De afwisseling is echter groot, groter dan bij het alom bekende Pieterpad. En het Pieterpad is toch zeker een mooi pad. Mocht je het Marskramerpad niet in één keer helemaal uitlopen, dan kun je stukken kiezen die je het meest aanspreken. Uiteindelijk is er geen prijs verbonden aan het uitlopen van het geheel en er zijn geen controleposten onderweg. Dus als je alleen de krenten uit de pap haalt dan komt de Marskramerpolitie je werkelijk niet thuis ophalen.

Vergeleken met

Een dergelijk pad is eigenlijk alleen te vergelijken met het meest gelopen lange afstand wandelpad in Nederland; het Pieterpad. Hoewel het Pieterpad zeker een mooie route kent, is de grote afwisseling in gebieden bij het Marskramerpad het grote pluspunt. Al met al is het Marskramerpad dus eigenlijk een aantrekkelijker pad.

Prijs

Het pad is gratis te lopen. Het actuele boekje kost een paar tientjes en is elke cent waard. Nu mag wandelen gratis zijn, de schoenen, het reizen, de horeca en eventueel overnachten zijn dat toch niet. Wees daarom niet verbaasd als uiteindelijk, als je netjes alle kosten op een rij zet, een dergelijke wandeltocht totaal toch 1500 euro of meer kost.

Lengte bezoek

De tocht is met 372 ingedeeld in 21 etappes, die elk bedoeld zijn voor een dag. Je kunt uiteraard meer of minder kilometers per dag lopen. In het boekje is een handige indeling te vinden in kleine partjes waardoor de hele route veel meer op maat is te maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Langs de route zijn veel horeca en overnachtingsmogelijkheden te vinden, maar er zijn ook stukken waarin je urenlang niets tegenkomt. Vervelend kan bovendien zijn dat horeca in het najaar/winter gesloten is of pas laat op de dag opent, dus voldoende proviand en zeker water mee is geen verkeerd idee. In andere seizoenen spaart eenzelfde aanpak de portemonnee aanzienlijk.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar door te lopen. Ook in het najaar of in de winter zijn sommige etappes misschien nog wel mooier dan in de zomer, maar denk wel even aan de kleding. Zelfs bij flink doorstappen kan een gure oostenwind er na enige wandeluren behoorlijk inhakken.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van het Marskramerpad:

Marskramerpad – Informatie en tips
Marskramerpad etappe 1: Oldenzaal – Bad Bentheim
Marskramerpad etappe 2: Borne – Oldenzaal
Marskramerpad etappe 3: Delden – Borne
Marskramerpad etappe 4: Rijssen – Delden
Marskramerpad etappe 5: Holten – Rijssen
Marskramerpad etappe 6: Lettele – Holten
Marskramerpad etappe 7: Lettele – Deventer
Marskramerpad etappe 8: Klarenbeek – Deventer
Marskramerpad etappe 9: Klarenbeek – Beekbergen
Marskramerpad etappe 10: Hoenderloo – Beekbergen
Marskramerpad etappe 11: Hoenderloo – Stroe
Marskramerpad etappe 12: Terschuur – Stroe
Marskramerpad etappe 13: Amersfoort – Terschuur
Marskramerpad etappe 14: Hollandsche Rading – Amersfoort
Marskramerpad etappe 15: Breukelen – Hollandsche Rading
Marskramerpad etappe 16: Breukelen – Langeraar
Marskramerpad etappe 17: Langeraar – Hoogmade
Marskramerpad etappe 18: Hoogmade – Voorschoten
Marskramerpad etappe 19: Voorschoten -Scheveningen

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 8 november 2019