Rondwandeling Speulder- en Sprielderbos – Garderen/Drie

Wandelen over de Veluwe net boven Garderen. De wandeling loopt geheel door het bos en over opvallend rechte paden. Toch is het hier beslist niet saai; de dansende bossen, zoals ze hier worden genoemd, zijn best aantrekkelijk. Bij Garderen loopt het wandelpad langere tijd over een stuwwal. Onderweg passeer je grafheuvels van het Klokbekervolk en wil je de benen strekken in een horecagelegenheid, dan kan dat uitstekend in Garderen of bij Drie.

Locatie/bereikbaarheid

Garderen ligt ten noorden van afslag Stroe op de A1. Wil je naar een van de parkeerplaatsen bij Drie, dan kan het met sommige navigatiesystemen wat lastiger worden. Als je echter eerst aankoerst op Speuld en dan westwaarts de rit vervolgd, kom je alsnog op de juiste plaats terecht.

Geschikt voor

Deze niet al te lange wandeling van een kilometer of 10 is voor velen geschikt. En dat is hier ook te zien; gezinnen, stelletjes, ouderen, alleengaanden en toch ook de nodige jongeren kun je hier met gemak in aardige aantallen tegenkomen.

Oordeel

In werkelijkheid is deze wandeling een stuk aantrekkelijker dan het op papier lijkt te zijn. De rechte lijnen doen vermoeden dat je alleen maar in productiebos loopt en hoewel daar ook wel iets van is te vinden is het grotendeels niet het geval. Ook het feit dat het terrein niet helemaal vlak is draagt bij aan een aangename paar uurtjes.

Wat ga je doen?

Er zijn meerdere plekken om de wandeling te starten maar als je start op de parkeerplaats Drieseberg langs de Sprielderweg, tussen Drie en Speuld, dan loop je meteen tegen een buitenkansje aan. Als je namelijk aan de noordoostzijde de parkeerplaats verlaat dan loop je zo naar een Prehistorisch graf van het Klokbekervolk. Vierduizend jaar oud. Helaas is er toch niet heel veel van te zien, maar wat hier wel te zien is als je het pad noordwaarts volgt, zijn enkele grafheuvels. Ze zijn duidelijk herkenbaar omdat ze heel onnatuurlijk uit het landschap omhoog rijzen. En als je ze toch mist? Dan staat er voor de zekerheid nog een bordje langs het pad.

Vervolgens kun je de route natuurlijk met de klok mee en tegen de klok in lopen. Loop je tegen de klok in, dan sta je binnen no-time in Drie. Hoewel er net iets meer dan drie huizen staan is het alleraardigst tussen deze door te lopen en binnen minuten sta je bij een oude horecagelegenheid voor de deur: Boshuis Drie. Eeuwenoud, en als je meteen al trek hebt gekregen kun je daar natuurlijk binnenlopen. Anders staat dit er vast ook nog als je terugkeert van de wandeling.

De route vervolgt over de Drieseweg die inmiddels een zandpad is geworden maar merkwaardig genoeg toch ook auto’s en motoren trekt. Bij de Solse Passage sla je linksaf en je komt al heel snel langs het Solse Gat, een kleine waterplas in het bos. Op papier is de Solse Passage overigens kaarsrecht maar in de praktijk is het lang niet zo saai als je zou vermoeden. Bij de Oude Prinsenweg ga je linksaf om al snel daarna de Laak te gaan volgen, de Peppelseweg en Dodenweg. Overigens kun je straatbordjes in het bos wel op je buik schrijven, maar een navigatiesysteem als OsmAnd laat de namen van de paden en wegen wel zien.

De Dodenweg loop je zuidwaarts af tot je bij het mooiste stuk van de wandeling terecht komt; slingerend op een stuwwal loop je richting Garderen en doordat de bossen hier vrij open zijn heb je een fraai zicht aan beide kanten van de stuwwal. Geniet ervan! Aan het eind kun je kiezen om rechtsomkeert te maken en via de Harderwijkerweg de terugweg richting het noorden aan te vangen of eerst door te lopen naar Garderen. Dat dorpje is heel dichtbij en via het Kruipad en je er zo.

In Garderen is horeca genoeg en heb je toevallig gen zin in koffie of thee, maar een heerlijk grote ijsco met bijzondere smaakjes, dan ben je hier ook op de goede plek beland. Daarna loop je via de Harderwijkerweg richting het noorden Garderen weer uit en binnen no-time loop je weer over het zand in het bos. Na een kleine knik loopt de Harderwijkerweg kaarsrecht door, maar om de wandeling nog wat aan te kleden kun je ook de koningsweg rechtsaf inslaan en na een kleine 500 meter linksaf een wat meer slingerende weg verder richting het noorden vervolgen.

Je kruist de Sprielderweg waar even naar links het parkeerterrein is te vinden maar als je nog even rechtdoor wandelt en het tweede pad links inslaat heb je nog een laatste wandeltoetje te gaan. Zodra je de Harderwijkerweg weer kruist ga je deze weer volgen, maar nu zuidwaarts en dor de bomen heen zie je dan al snel rechts hopelijk je geparkeerde auto weer staan. Zo niet; dan ben je ergens anders ten noorden van Garderen terecht gekomen. Of je auto is gestolen. Welk van de twee het ook is: succes gewenst!

Handige tips

De hele route loopt door het bos. Dat betekent dat bij harde wind je heerlijk beschut loopt. Maar bij regenbuien regent het na de eind van de bui onder de bomen nog vrolijk een tijdje door. De wandeling wordt er niet aangenamer van.

In het najaar zijn hier talloze soorten paddenstoelen te vinden. Het is een leuk extraatje tijdens de wandeling, kinderen vinden het natuurlijk maar wat leuk om steeds weer een nieuw type te spotten en, als in het geval van heel kleine kinderen, te zien of de kabouters toevallig net thuis zijn.

Kritische noot

Garderen is een plaats waar je uitstekend van een kopje koffie of wat anders kunt genieten. Toch val je hier in een toeristische hotspot en dat betekent dat je ook slierten elektrische steps, Dafjes of mini’s kunt tegenkomen vol met mensen die bezig zijn met de invulling van een bedrijfs- of familie-uitje.

Garderen en omgeving is onderdeel van de Biblebelt. Dat betekent dat de zondagsrust hier nog met hoofdletters wordt geschreven. Bovendien, als je oplet zie je opvallend veel gezinnen waarvan de paps en mams weliswaar droog zijn achter de oren, maar beslist niet kurkdroog. Ook gezinnen met een hele trits kinderen van alle denkbare leeftijden zijn hier niet zeldzaam. Vriendelijk zijn ze beslist en wees ook niet verbaast als tieners je vrolijk begroeten.

Je wandelt hier in een gebied waar aardig wat mensen wonen en helemaal alleen zul je dus niet zijn. Hoewel je in de buurt van Garderen de meeste mede-wandelaars tegenkomt kun je het gevoel alleen op de wereld te zijn, wat toch met wandelen in Nederland regelmatig lukt, hier wel op je buik schrijven.

Prijs

Dit wandelpad is gratis te lopen. Als je ook nog wat te eten en te drinken in je rugzak stopt wordt het al helemaal geen duur evenement. Het kan natuurlijk wel…drinken, uit eten, overnachten en nog veel meer dingen zijn tegen betaling in Garderen te vinden.

Lengte bezoek

Deze wandeling kost, met een niet al te hoog tempo en fotopauze, een paar uurtjes. Met nog wat aanvullende activiteiten ben je een leuk dagdeel onder de pannen en er een compleet dagje uit van maken is in deze omgeving zeker niet moeilijk.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Drie, aan de noordzijde van deze rondwandeling, is een heel aardige en heel oude horecagelegenheid te vinden. In Garderen is het aanbod uitgebreider en slapen kan in deze omgeving ook heel goed. Hoewel het niet de bedoeling is zou het zomaar kunnen dat als je hier illegaal je tentje opzet in het bos de plaatselijke veldwachter je toch niet van je bed komt lichten.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen maar een beetje lekker weer helpt natuurlijk wel. Juist bij grote warmte kan een wandeling onder de bomen natuurlijk erg lekker zijn en een winterdag met sneeuw is hier beslist ook niet verkeerd. Alleen regen kan hier het plezier goed verpesten.

Meer…

Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 28 december 2019