Wandelen Picos de Europa etappe 1: Poncebos – Cain – Posada de Valderon (Spanje)

Wandelen door de Picos de Europa van Poncebos naar Cain en vandaar verder naar Posada de Valderon.

Locatie/bereikbaarheid

Poncebos is eenvoudig te bereiken via de AS-264 en dat is weer een aftakking van de AS-114.

In Cain staan voor degenen die daar behoefte aan hebben taxis klaar die je verder brengen naar Posada de Valderon, of terug naar Poncebos. Dat is echter wel een langere rit dan je misschien zou verwachten omdat de weg helemaal om het bergmassief heen loopt. Bijna 97 kilometers…

Posada de Valderon is te bereiken via de N625 en dan de LE-2711 of vanaf de andere kant via de LE2703.

Geschikt voor

Alles bij elkaar is dit een stevige wandeling maar goed te doen voor de meeste wandelaars. Er zijn op deze route zelfs de nodige tieners te vinden. Vaak wel in gezelschap van ouders, maar toch…de aard van de wandeling, toch vrij spectaculair, maakt dat zelfs zij zich (zonder wifi) niet snel zullen vervelen.

Oordeel

Deze wandeling staat bekend als een van de mooiste van Europa, en dat klopt ook wel. Er zijn in heel Europa zeker meer kloven waar doorheen gewandeld kan worden, maar doorgaans loop je dan helemaal beneden. Juist omdat je hier wat meer op hoogte loopt is dit een bijzondere wandeling die een dikke 9 verdient.

Wat ga je doen?

Vanuit Poncebos loop je de eerste helft van de wandeling, tot aan Cain, door een vallei. Het is een prachtige wandeling die ook bij veel Spanjaarden bekend is. Dus uitgezonderd bij storm, regen en natte sneeuw, erg alleen zul je hier niet zijn. Vanuit Poncebos volgt eerst een klim van een meter of 400. Deels loopt die stijging via zigzaggende wandelpaden dus je kunt wel nagaan hoe steil dat op sommige punten is. Daarna wordt het wandelpad vrijwel vlak en dat heeft zijn oorzaak in het ontstaan van het pad. Het is namelijk eigenlijk een onderhoudspad voor een kanaal dat hier is aangelegd. Dat kanaal voert water aan voor de waterkrachtcentrale die je in Poncebos langs de weg ziet liggen. Omdat een kanaal logischerwijs vrijwel horizontaal loopt is dat met dit onderhoudspad ook het geval. Het kanaal zie je op een aantal plaatsen vlak naast het pad lopen, maar onder je is het meest spectaculaire deel te zien. Het pad volgt namelijk niet het dal van de kloof, maar loopt op ongeveer 2/3 van de totale hoogte waardoor je vaak ver in de diepte de oorspronkelijke stroom van de rivier kunt zien en horen.

Overigens kun je aan het begin van het pad mensen serieus voorovergebogen zien over stafkaarten om de route te bepalen. Maak je daarover echter geen zorgen. Zelfs de wandelaar met het slechtste richtingsgevoel ter wereld zal hier niet verdwalen. Je loopt eenvoudigweg door een dal waar letterlijk geen ontsnappen uit mogelijk is, behalve aan het begin en aan het eind.

Het pad stijgt heel langzaam omdat het kanaal logischerwijs enig verval heeft en je tegen de stroom van het kanaal inloopt. Die stijging is echter bijna niet merkbaar. Ook de kleine stijgingen en dalingen zodat je soms wat onder het kanaal en soms er wat boven loopt zullen een beetje wandelaar niet verontrusten. Het kan in de kloof echter wel behoorlijk opwarmen omdat de zon ongenadig op het pad schijnt en de wind zwak of afwezig is. Hoe verder je komt, hoe hoger de oorspronkelijke rivier stijgt en de kloof die eerst behoorlijk breed is wordt steeds nauwer. Het geeft uiteindelijk wel een beetje het gevoel van de slufts waar je in Oostenrijk doorheen kunt wandelen. Je steekt met bruggen meermalen over van de ene naar de andere kant en soms moet je ook door soms lage en langere, donkere tunnels. Deze tunnels hebben een Spaanse maatvoering dus voor een medium tot lange Nederlander is het zaak om niet met een gebutst hoofd weer naar buiten te komen. Aan het eind is er een mogelijkheid om in de rivier een verfrissende duik te nemen. Neem als je dat wilt dus een zwembroek of bikini mee.

Je komt vanzelf bij het inlaatpunt van het kanaal terecht waar ook een klein meer is te vinden en een vistrap waarvan je je afvraagt of er ooit vissen erin zullen slagen naar boven komen. Niet veel later loop je via een brug Cain binnen waar genoeg restaurants zijn te vinden om deze flinke wandeltocht af te sluiten of te onderbreken met wat heerlijks te eten of te drinken.

Sommigen keren via dezelfde route terug naar Poncebos, wat echt geen straf is. Andersom lopend ziet deze route er beslist anders uit en het is dus goed mogelijk op één en dezelfde dag. Wat ook een mogelijkheid is is doorlopen naar Posada de Valderon. Vergis je echter niet, want dat betekent nog eens een meter of 500 stijgen en een deel van de route, hoewel fraai, loopt over de weg waar voor dit gebied opvallend veel autoverkeer is. Een alternatief is de taxi nemen naar het uitzichtpunt Del Tombo. Dat is sowieso een stop waard en vanaf daar is het nog maar een uurtje wandelen met een betrekkelijk kleine stijging van nog geen 100 meter naar eindpunt Posada de Valderon.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Zeker het stuk van Poncebos naar Cain is een absolute must. Of je daarna doorloopt naar Posada de Valderon is meer een keuze. Normaal gesproken is hetzelfde pad teruglopen niet zo aantrekkelijk maar in dit geval geen gek idee. Veel wandelaars doen dat ook na in Cain uitgebreid van de horeca te hebben genoten.

Laat maar zitten

Misschien dat het eerste stuk bij Poncebos, waar je wel veel stijgt maar het pad nog niet zijn latere charme heeft, niet erg aanspreekt. Maar dat soort stukken horen er nu eenmaal bij in bergachtig gebied en stap voor stap kom je vanzelf boven.

Handige tips

Wellicht zit de speelruimte niet in je vakantieplanning, maar deze wandeling is het allermooist met een zonnetje en eventueel een klein wolkje. Warm krijg je het vanzelf wel, maar vanwege de uitzichten door het dal is goed zicht een must en het weer in dit gebied kan dat toch wel eens in de weg zitten. Dus kun je schuiven in de planning, probeer dan beslist deze wandeling met goed wandelweer te doen.

Aan het begin en aan het eind is er voldoende te eten en te drinken, maar onderweg zeker niet. Tenzij je uit het kanaal gaat drinken, wat niet een echte aanrader is, kun je dus maar beter voldoende water en kleinigheid te eten meenemen.

Kritische noot

Tja, mooie paden trekken veel mensen. Naast wandelaars uit talloze landen zijn hier ook veel Spanjaarden die het pad geheel of gedeeltelijk lopen. Het is daarmee nog geen filewandelen, maar op het pad dat voor je uitstrekt zul je dus altijd wel anderen zien. Wil je je alleen op de wereld voelen dan kan dat ook in de Picos de Europa zeker, maar niet op deze plek.

Prijs

Dit pad is helemaal gratis en vrij te betreden. De horeca in Poncebos, Cain en Posada de Valderon is ook zeer schappelijk geprijsd.

Lengte bezoek

De wandeling van Poncebos naar Cain kost ongeveer vier uur inclusief genieten van het uitzicht en hier en daar het maken van een foto. Loop je helemaal door naar Posada de Valderon tel er dan nog maar een uur of drie bij op.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca en overnachtingsmogelijkheden zijn er aan het begin en aan het eind.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar geopend maar doorgaans zullen de meeste wandelaars hier kiezen voor de zomerperiode.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 10 oktober 2019