Wandelen Picos de Europa etappe 2: Posada de Valderon – Fuente De – Espinama (Spanje)

Wandelen door de Picos de Europa van Posada de Valderon via Fuente Dé naar Espinama.

Locatie/bereikbaarheid

Posada de Valderon is te bereiken via de N625 en dan de LE-2711 of vanaf de andere kant via de LE2703.

Fuente De is via Espinama te bereiken, er is daar ruim voldoende parkeergelegenheid. Er rijdt ook een bus maar niet frequent en een taxi is natuurlijk ook een mogelijkheid.

Espinama is te bereiken via de CA-185. Wil je terug naar naar Posada de Valderon dan is dat niet al te ingewikkeld via de CA-185, N-621 en LE-2703. Reken ook hier op een flinke omweg vergeleken met wandelen tussen deze twee plaatsen; het is zo’n 77 km.

Geschikt voor

Deze wandeling is, zeker als je bergachtig terrein niet zo gewend bent, behoorlijk stevig. Toch, met voldoende doorzettingsvermogen en goede moed is hij voor heel veel wandelaars, ook de niet heel ver gevorderden, geschikt. Je hoeft bepaald geen alpinist te zijn om deze wandeling te overleven. Maar het is natuurlijk wel leuk als je aan het eind een leuke dag hebt gehad, aan de cider, wijn of iets niet-alcoholisch kunt en niet totaal uitgeblust in een stoel hangt.

Oordeel

Het eerste gedeelte van de wandeling is niet heel vreselijk interessant, maar het wordt gaandeweg de route beter en beter. Al met al verdient de hele wandeling een 7.

Wat ga je doen?

Het wandelen van dag twee begint niet met een meevaller. Er moet flink worden gestegen en dat betekent van 900 meter naar dik 1750 meter hoogte in een uurtje of drie over paden die afwisselend sterk en minder sterk omhoog lopen. Het pad gunt je geen moment rust met een stukje vlak traject of, al is het maar ieniemienie, een stukje vriendelijke daling. Ben je eenmaal op het hoogste punt, dan ga je vrijwel alleen naar beneden. Het is bij elkaar niet erg wandelvriendelijk verdeeld in deze wandeling.

Het tweede deel van de wandeling biedt wel op heel veel plaatsen mooi zicht op de omliggende Picos, en dat maakt veel goed.

Verder kun je deze wandeling de weg behoorlijk kwijtraken omdat de koeien die hier rondlopen allerlei paden in het veld hebben gemaakt. Daardoor raak je behoorlijk in de war, alles lijkt op elkaar. Houd dus een routebeschrijving, een GPX op de mobiel en de geel/witte markeringen heel goed in de gaten. Spijtig genoeg zijn ook de geel/witte markeringen niet al te betrouwbaar. Soms staan er overdreven veel en juist wanneer je keuze hebt uit meerdere paden word je aan je lot overgelaten.

Een aanrader is de kabelbaan omhoog bij Fuente Dé. Je kunt de wandeling prima in die richting afbuigen en uitkomen bij het beginpunt van de kabelbaan die je in heel korte tijd naar boven brengt. Boven kun je rondwandelingen maken, gewoon in het gras gaan liggen, koffie of bier gaan drinken of zelfs op de fiets een rondje gaan maken. Hoe dat laatste er in de praktijk uitziet is een raadsel.

Ook is het mogelijk vanaf het hoogste punt door te wandelen naar een berghut of naar beneden af te dalen. Hoe er bij afdalen rekening mee dat dat het pad behoorlijk stijl naar beneden gaat en vaak bestaat uit grindpad. Voor de liefhebbers dus. De meeste mensen nemen de lift omhoog…en weer naar beneden.

Vanaf het startpunt van de kabelbaan kun je met de bus, taxi of lopend naar het dorp Espinama waar veel horeca en overnachtingsmogelijkheden zijn. Hier is de aanrader om even rond te lopen. Het is heel klein en overzichtelijk maar de huizenbouw is alleraardigst, er is een klein Romaans bruggetje in het centrum te vinden dat zo klein is dat de auto’s dwars door de rivier ernaast moeten rijden en er is een in ongebruik geraakte kerk te zien.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De omweg via Fuente Dé is, ondanks het wat toeristische karakter, een echte aanrader. Ook het dorp Espinama is een korte bezichtiging en rondje wandelen waard, dus hou wat tijd en energie over om dat dorp te verkennen.

Handige tips

Een GPX op een mobiel, zodat je de route weer terug kunt vinden als je toevallig toch een verkeerd pad hebt genomen, is hier eigenlijk wel een must. De markeringen zijn soms afwezig of een totaal zoekplaatje en met een papieren omschrijving is het toch ook vreselijk oppassen. Loop je verkeerd, dan wordt het teruglopen of flink ploeteren door struikgewas om het juiste pad weer te vinden. Zelfs een afwijking van bijvoorbeeld 50 meter ten opzichte van de kaart kan al betekenen dat je een flink eind moet klimmen over lastig terrein.

Mocht het regenen of de grond nog vochtig van een vorige bui, pas dan zeker op met het lopen in de weilanden. De paden kunnen flink glad zijn en tussen de koeien eindigen met een verstuikte enkel is tenslotte niet wat je wilt. Goed schoeisel helpt zeker om blessures te voorkomen, het terrein is hier beslist heel anders dan in een gemiddeld Nederlands bos.

Kritische noot

Het is niet anders, maar het eerste deel van de wandeling had wel geschrapt mogen worden. Weinig interessant en wel heel veel voetstappen achter elkaar omhoog.

Prijs

Het pad is, het zal veel Nederlanders aanspreken, gratis en het hele jaar door te lopen.

Lengte bezoek

Deze wandeling vergt met stops en fotomomenten een uur of 7 en daarmee ben je kun je de dag mooi vullen. Samen met een uitstap naar Puente De en uiteindelijk Espinama moet je dus niet al te laat op stap gaan om nog redelijk op tijd op een terras te eindigen. In Spanje wordt ’s avonds pas laat gegeten, dus dat haal je zeker.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Poseda de Valderon en Espinama zijn ovenachtingsplaatsen genoeg en horeca is er ook. In Puente De kun je terecht voor heel wat verschillende hapjes en drankjes, zowel op de plek waar de kabelbaan begint als bovenop de berg.

Praktische info/openingstijden

Het pas kan het hele jaar worden gelopen maar de meesten zullen gezien het weer de zomerperiode kiezen.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 10 oktober 2019