Wandelen Picos de Europa etappe 3: Espinama – Sotres (Spanje)

Wandelen door de Picos de Europa van Espinama naar Sotres.

Locatie/bereikbaarheid

Espinama is te bereiken via de CA-185 en Sortres is te bereiken via de CA-1.

Wil je aan het eind van de wandeling terug naar Espinama, dan kun je vrijwel dezelfde weg nemen. Of chauffeurs en auto’s de grotendeels onverharde weg zo leuk vinden is een tweede.

Geschikt voor

Natuurlijk loop je in de Picos de Europa zelden echt vlak, maar in deze wandeling zitten toch veel relaxte stukken. Bij elkaar dus heel goed te doen maar het is ook weer geen klein ommetje.

Oordeel

Deze wandeling begint, als je Espinama uitloopt, een beetje gewoontjes, maar wordt al gauw heel fraai. Met name het lange stuk vanaf het Refugee hotel, waar je over een heuvelrug loopt maar om je heen nog veel hogere bergen hebt terwijl het zicht niet wordt belemmerd door hoge bomen, is buitengewoon. Een verdiende 9 dus deze wandeling.

Wat ga je doen?

Het eerste deel van de wandeling gaat via de GR202 via een consequent stijgende grindweg waar ook taxi’s rijden op weg naar het punt waar ook de kabelbaan vanuit Puente De uitkomt. Of gewone auto’s met Spanjaarden die een broertje dood hebben aan wandelen maar wel willen genieten van de fraaie omgeving hier. Al te storend is het niet.

Na een klein uur klimmen en het passeren van een vrijwel uitgestorven gehucht wordt het terrein geheel anders van aard; de bossen verdwijnen en de rest van de wandeling loop je door een open veld met hoog uitstekende rotsige bergen aan de rechter, maar vooral linkerzijde en de nodige koeien, paarden en schapen. Wie weet kom je ook vriendelijke ezels tegen die overigens ook wel een lekker hapje lusten. Voeren is echter zeker niet nodig; er is hier meer dan genoeg voor ze te vinden. Ook als je ze niet voert mag je ermee op de foto waarna ze hun tocht vervolgen.

De GR 202 vervolgt tamelijk rechtdoor maar er is een interessante omweg mogelijk via een refugee hut. Wat uiteindelijk overigens een voor deze omgeving tamelijk luxehotel met restaurant en cafetaria blijkt te zijn waar ze, en dat is interessant op deze tocht, koffie met wat lekkers verkopen. De eerstvolgende mogelijkheid voor versnaperingen is het eindpunt in Sotres, dus het is de omweg waard. Bovendien is er vanaf daar ook een nog beter zicht op de bergen die hoog oprijzen. Als je toevallig de lift van Fuente Dé al naar boven hebt genomen, dan ben je nu eigenlijk aan de andere kant van een forse berg aanbeland. Zou je echter hier afslaan richting het zuiden dan kom je vanzelf verder stijgend bij de top van de kabelbaan van Fuente Dé terecht.

Vanuit het Refugee Hotel (een naam die op zichzelf een wat een vreemde combinatie vormt) start een heel lange afdaling over een bergrug tussen twee bergmassieven. Vergeet niet te genieten van dit zeer fraaie gebied waar je waarschijnlijk ook vrijwel alleen bent. Hooguit hoor je wat geluid van koeienbellen vanaf de hellingen en zie je een boer of schaapsherder die, buitengewoon druk, op een rots naar zijn kudde zit te kijken met een paar slapende honden aan zijn voeten.

De enige weg die zowel door wandelaars als fietsers als motorrijders als auto’s wordt gebruikt is een grindweg. Als je een beetje oplet kun je op meerdere plaatsen dwars door de weilanden lopen en zonder enig probleem een heel eind verderop de weg weer vervolgen. Zoals gezegd is de weg erg rustig, maar het lopen op gras is toch net even wat prettiger dan grind. Al kilometers van tevoren is de eindbestemming te zien; Sotres, hooggelegen tegen een heuvel waar je recht op aan loopt.

Na het passeren van een paar gehuchten waar alle leven uit verdwenen lijkt te zijn kom je in een zichtbaar iets drukker gebied. De weg vervolgt helaas nog lang verder naar beneden wat uiteindelijk tot gevolg heeft dat je vlakbij Sotres een tamelijk steile weg moet volgen om een kleine 150 meter te klimmen. Gelukkig staan er genoeg banken bij hotels en restaurants op je te wachten voor een verkoelend drankje of lekker hapje. Het lijkt wel of het merendeel van Sotres bestaat uit horeca en hoewel dat uiteindelijk meevalt hoef je je daarover toch het minst zorgen te maken.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Ben je nog niet in Fuente Dé geweest, dan is dit eigenlijk wel een aanrader. Vanuit Espinama ga je naar de kabelbaan van Fuente Dé, vervolgens daar naar boven en dan wandel je naar het Refugee Hotel. Vanaf daar pak je de route op naar Sotres zoals boven beschreven.

Laat maar zitten

Tja, deze wandeling ent eigenlijk geen wandelcorvee of andere vervelende dingen. Misschien dat het stuk stijgen aan het eind, om Sotres te bereiken, niet iedereen zal bekoren maar helaas is daar niet aan te ontkomen.

Handige tips

Gezien de weinige horeca onderweg is het meenemen van water en eten wel een must.

Een rondje lopen door Sotres is geen slecht idee. Het modernste gebouw in het dorp herbergt een kaasmakerij. Je kunt er rondleidingen krijgen over de manier waarop kaas wordt gemaakt en de ondergelegen grot waar de kaas jarenlang ligt te rijpen. Verder is er in Sotres, als je een beetje naar het westen loopt, een leuk uitzichtpunt over de twee dalen. Sotres ligt in de bocht ervan, dus je hebt mooi uitzicht over beide. Tot slot zijn de oude en nieuwe begraafplaats en het oude gedeelte van het dorp waar vooral veel trapjes en weinig wegen tussen de huizen zijn te vinden de moeite waard.

Kritische noot

Bijna altijd, hoe mooi een wandeling ook is, is er toch wel een kritische noot te plaatsen. Niets is tenslotte perfect. Maar hier is het toch werkelijk zoeken naar spijkers op laag water en laten we dat niet doen.

Prijs

De wandeling op zichzelf kost niets, de horeca aan het begin, eind en onderweg naar verwachting wel.

Lengte bezoek

Totaal kost deze wandeling inclusief de geschetste omweg, koffie, van het uitzicht genieten en foto’s maken, een uur of 6. Als je op tijd vertrekt ben je dus mooi op tijd in Sotres om in dat plaatsje uit te blazen en vervolgens nog een interessant rondje te lopen.

Goed om verder te weten

Wat opvalt in de Picos de Europa is het grote aantal Engelsen. Terwijl ze in Engeland zelf toch genoeg regen hebben.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Espinama, Sotres en het Refugee Hotel onderweg zijn overnachtingsmogeljikheden genoeg. Wil je gratis slapen dan zijn er voldoende verlaten en vervallen huizen onderweg te vinden. Of dat heel aangenaam is is de vraag.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen en heel goed begaanbaar. Dus ook met slecht weer is het lopen van dit pad feitelijk geen probleem, hoewel de mooie uitzichten dan helaas wel verdwenen zullen zijn.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 10 oktober 2019