Wandelen Picos de Europa etappe 4: Sotres – Bulnes – Poncebos (Spanje)

Wandelen door de Picos de Europa van Sotres via Bulnes naar Poncebos.

Locatie/bereikbaarheid

Sortres is te bereiken via de CA-1. Bulnes is te bereiken met een ondergrondse trein via Poncebos.

Poncebos is eenvoudig te bereiken via de AS-264 en dat is weer een aftakking van de AS-114. Wil je vanaf daar terug naar Sotres dan kan dat ook via de CA-1.

Geschikt voor

Deze wandeling valt in de categorie medium pittig. Het eerste deel van het pad is goed te lopen en gaat eerst fors naar beneden en dan weer naar boven, maar daarna volgt een smal, rotsachtig stuk tot Bulnes dat niet heel eenvoudig is te doen. Zeker bij regenachtig weer, en die kans is hier niet gering, wordt het allemaal erg glad en de vele rotsen maken het ook niet eenvoudiger. Al met al is deze wandeling wel voor de meer geoefende wandelaar.

Oordeel

Het eerste deel mag wat minder spectaculair zijn, het tweede deel van Bulnes ar Poncebos is een pad waarvan veel mensen met volle teugen zullen genieten. De kans op medewandelaars is hier behoorlijk groot maar storend wordt het niet en bij elkaar levert deze wandeling een 8,5 op.

Wat ga je doen?

Een wandeling die voornamelijk door een grote kloof loopt en eigenlijk gedurende deze hele kloof helling af. Dat zullen niet veel mensen betreuren. Hoewel voor je voeten stijgen eigenlijk beter is dan dalen, maar dat terzijde. Voordat je daar bent aangekomen begint de wandeling vanuit Sotres met een afdaling waarna je heuvel een uurtje gaat stijgen, zo’n 400 meter totaal. Het is hier mogelijk, en het wordt veel gedaan, om door te stijgen tot een hooggelegen berghut, daar te overnachten en de volgende dag de weg te vervolgen naar Poncebos. Het is een mooie maar ook zware tocht want het betekent op de eerste dag vrijwel voortdurend stijgen (op de eerste afdaling bij Sotres na), en de tweede dag vanaf de berghut naar Poncebos voortdurend dalen, waarbij je dan moet denken aan zo’n 1800 hoogtemeters en heel ongelijk terrein.

De GR202 gaat niet langs de berghut maar neemt een route meer rechtdoor door het dal waarbij je op Burgos aankoerst. Ook dat is nog best een pittige afdaling, en zeker bij regenachtig weer, wat in de Picos bepaald niet zeldzaam is, wordt het voorzichtig lopen om niet met verzwikte enkels of erger te eindigen.

Burgos is een heel klein gehucht midden tussen de bergen en ongeveer een op de twee huizen daar is omgetoverd of gebouwd als restaurant. Het komt echter, na een uur of 3, vast gelegen om wat te eten of drinken. Het pad van Burgos naar Poncebos is een stuk beter te lopen en wordt ook veel gedaan door mensen die via het treintje vanuit Poncebos naar boven zijn gekomen, daarna in Burgos rondkijken/drinken/eten en vervolgens te voet terugkeren naar Poncebos.

Indien je wilt kun je vanuit Burgos dus ook met het treintje door de berg naar Poncebos afdalen maar dan mis je wel een prachtige kloof. Bij wisselvallig weer is het daarom beter in Burgos te blijven wachten tot het opklaart en dan alsnog in een dik uur af te dalen naar Poncebos.

Handige tips

Vanaf Bulnes gaat er een ondergrondse trein naar Poncebos. Heb je dus niet zoveel tijd, of wil je een fraaie rondwandeling in de Picos maken, dan kun je ook naar Poncebos, daar met de ondergrondse trein naar Bulnes en vervolgens via het pad door de kloof teruglopen. Je zult niet de enige zijn die dat doet, maar dat heeft natuurlijk ook zo zijn redenen.

Het pad van Bulnes naar Poncebos is het allerfraaiste gedeelte van deze wandeling. Maar stel dat het pijpenstelen regent en er is geen kans op verbetering, dan is de trein naar beneden in plaats van de wandeling over het pad te overwegen.

Poncebos is het eindpunt van deze wandeling maar verder niet een heel spannende plaats. In tegenstelling tot andere plaatsen in de Picos de Europa heeft het dus geen zin om te proberen al vroeg daar te arriveren om een uitgebreide rondtoer in Poncebos te doen.

Kritische noot

Bulnes is een prima tussenstop om even wat te eten of drinken, maar stel je verwachtingen verder niet te hoog. Doordat het tegenwoordig met een trein via een tunnel te bereiken is denk je wellicht dat het heel wat moet zijn, maar dat valt dan zwaar tegen. Je ziet er ook nogal wat mensen rondlopen met een gezicht van “waar is het feestje”.

Prijs

Het pad kan niet mooier want gratis en de horeca aan het begin, het eind en onderweg is heel redelijk geprijsd.

Lengte bezoek

Deze wandeling neemt totaal, inclusief pauzes en wat eten en drinken, een uur of 6 in beslag. Met een beetje rondhangen in Bulnes en niet al te vroeg vertrekken uit Sotres heb je dus zo een leuke dag te pakken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Aan de start en aan het eind is ruime keuze in overnachtingsplaatsen, eten en drinken. In Bulnes struikel je over de restaurants dus dat is verder ook geen probleem.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen. Je was het vast al niet van plan, maar ga in ieder geval niet in het donker op pad want het is soms best even kijken hoe je verder moet lopen.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 10 oktober 2019