Wandelen Pieterpad etappe 2-10: Swalmen – Montfort

Over het Pieterpad wandelen van Swalmen naar Montfort. Net buiten Swalmen loop je al langs de eerste bezienswaardigheid: kasteel Hillebrand. Helaas niet te bezoeken, maar ook vanaf de weg staat het er mooi bij. Door bossen kom je daarna in Het Spik terecht, een langgerekt stukje natuurgebied. Tussen de Galloway runderen door laverend kom je vanzelf langs een uitzichttoren die de kleine omweg ook weer waard is.

Hoogtepunt van de wandeling is de basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Orgerus in Sint Odiliënberg. Met een beetje geluk is hij open en dat geldt ook voor het naastgelegen museum. De laatste kilometers loopt het Pieterpad door het bos en langs de Vlootbeek. Daarna bereik je het eindpunt van deze etappe: Montfort, een vriendelijk klein dorp met als plaatselijke attractie Kasteel Montfort.

Locatie/bereikbaarheid

Swalmen is goed te bereiken met de trein vanaf het noorden via Maastricht/Venlo en vanuit het zuiden via Sittard. Montfort is te bereiken met de bus 61 (Roermond – Maasbracht).

Geschikt voor

De wandeling is 22 km en daarmee niet extreem lang maar aan de andere kant is het ook geen klein ommetje. Voor de ietwat geoefende wandelaar zullen we maar zeggen. Loop je het hele Pieterpad en netjes zoals beschreven van Pieterburen naar de Pietersberg, dan heb je in Swalmen, aan het begin van deze etappe, inmiddels ruim voldoende wandelkilometers in je benen zitten.

Oordeel

Deze gevarieerde wandeling verdient een mooie 7,5.

Wat ga je doen?

In Swalmen is het marktplein een blik zeker waard. Net buiten Swalmen volgt meteen de volgende bezienswaardigheid van deze wandeling: kasteel Hillebrand. Helaas niet te bezoeken maar vanaf de toegangsweg ligt het er mooi bij. Daarna loop je het bos in en al snel tegen een niet al te fraai exemplaar van Jezus aan een kruis. De rest van de wandeling valt overigens op hoe weinig kruizen en Mariabeelden langs de weg te vinden zijn. Zeker vergeleken met Zuid-Limburg is het aantal buitengewoon mager.

Misschien wel verrassend, in ieder geval een beetje onverwacht, is de tuin met kangoeroes waar je even later langsloopt. Met een beetje geduld is er ook een albino te zien. Het wandelpad raakt Boukoul via een woonstraatje, maar vervolgt over asfalt en halfverharde wegen langs Huis Zuidewijk Spick en daarna een smal pad dat, behoorlijk streng voor deze omgeving, aan beide kanten is afgezet met grote hoeveelheden prikkeldraad. Je zou eens per ongeluk een stap op het land daar zetten. Na het passeren van de N280 en rakelings langs Maasbroek kom je op een mooi stuk van de wandeling; Het Spik. Het vormt een ecologische verbinding tussen enkele andere gebieden en is niet bijzonder breed. Maar omdat je er in de lengterichting doorheen loopt kun je er maximaal van genieten. Grote kans dat je hier vriendelijk ogende Galloway runderen tegenkomt, maar let even op het formaat. Het zijn geen huisdieren dus een beetje afstand bewaren kan geen kwaad, zeker als er net jonkies zijn geboren.

Na een stukje weg, dat overigens ook door de dieren gebruikt kan worden, kun je in het tweede deel een uitkijktoren bezoeken. Het is een klein stukje om, maar een aanrader. Je hebt een alleraardigst zicht op de omgeving, met name richting zuiden en oosten. Aan de westzijde is Roermond te zien met niet al te fraaie flats. Het Pieterpad liep vroeger dwars door het best aantrekkelijke centrum van Roermond, maar tegenwoordig blijft het pad aan de oostzijde van de A73 en laat daarmee Roermond rechts liggen.

Een paar grote dozen van doehetzelf zaken komen recht voor in beeld en een stukje wandelcorvee volgt om de N570 en N293 te passeren.

Daarna is het niet ver meer tot Melick waar op een paar plaatsen koffie is te krijgen. Onder andere bij de warme bakker die natuurlijk ook heel veel lekkers naast dat kopje koffie kan zetten.

De weg vervolgt naar St. Odieliënburg waar beslist een volgend hoogtepunt van deze etappe in zicht komt; de basiliek. Al van verre is hij zichtbaar en je loopt er in het dorp vanzelf op af. Helaas is hij niet altijd open maar ook aan de buitenzijde absoluut de moeite waard en het kerkhof moet je zeker niet overslaan. Als je wilt kun je hier overigens de etappe eindigen; achter de basiliek is de Priorij Thabor te vinden waar je zoals een postertje aangeeft “de rest van je leven aan God kunt geven”.

Na St. Odieliënburg wandel je via aangename bospaden naar Montfort. De laatste kilometer wandel je langs de Vlootbeek die is heringericht om hem wat minder gekanaliseerd te doen zijn. Nog steeds loopt hij redelijk rechttoe rechtaan. Grappig is wel dat bij de kruising met de weg waar je de Vlootbeek nog maar net hebt bereikt ze een paar uitvergrote Romeinse munten op rotsblokken hebben geplakt. Bij de herinrichting zijn hier namelijk Romeinse munten gevonden en deze worden op deze manier tentoongesteld.

Al snel daarna bereik je Montfort, een plaatsje met meer horeca dan winkels. Verwacht geen historisch centrum maar het is een aardig dorp met vriendelijke bewoners. De attractie hier is Kasteel Montfort.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Aan de zuidzijde van Montfort is een kasteel te vinden waar je eventueel nog even naar toe kunt lopen. De volgende Pieterpad etappe in zuidwaartse richting, van Montfort naar Sittard, loopt er langs maar dan is het vast ’s ochtends vroeg en het kasteel nog niet open. Ook vanaf de weg is het kasteel overigens te zien, en om het aanzicht maar gelijk te verklappen; het is geen puinhoop maar wel een ruïne.

Handige tips

De basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Orgerus in Sint Odiliënberg is niet altijd open. Als je de wandeling handig plant ben je net bij deze kerk als hij open is. Hetzelfde geldt voor het naastgelegen museum. Zie onderaan deze beschrijving voor openingstijden en de naam van de website.

Van het Pieterpad is, net als voor elk ander langeafstandswandelpad, op www.wandelnet.nl de GPX te downloaden. Wel even een gratis account aanmaken, maar wandelen op basis van een GPX op je telefoon in een app als bijvoorbeeld OsMand wandelt toch wel heel fijn.

Kritische noot

Het stukje ten Oosten van Roermond moet je maar even je ogen sluiten voor de aanblik van deze stad. Consequent letterlijk de andere kant opkijken is beslist geen slecht idee.

Prijs

Het pad is gratis maar een actueel exemplaar van het Pieterpadboekje (let op: het zuidelijk deel) is toch wel aan te bevelen. Hierin staat extra informatie en in geval van twijfel kun je nabladeren waar je heen moet.

Lengte bezoek

Deze wandeltocht van een 22 kilometer zal en uur of 4-5 kosten maar door een bezoek aan de basiliek en andere bezienswaardigheden onderweg kan het aantal werkelijke uren die je er over doet flink oplopen. Als je op tijd begint kom je vast voor donker in Montfort aan.

Goed om verder te weten

Misschien leuk om te weten: de opa van Max Verstappen heeft in Montfort een ijssalon. Met wellicht het snelste ijs van Limburg…

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Swalmen en in Montfort is overnachten, koek en zopie geen probleem. Onderweg passeer je ook de nodige horeca, dus alles bij elkaar ga je dit zeker overleven zonder grote hoeveelheden proviand in de mand, eh…rugzak.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen, maar de openingstijden van de kerk in St. Odiliënburg en het kasteel in Montfort zijn als volgt:

Openingstijden basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Orgerus in St. Odiliënburg: Mei tot en met september op woensdag en zaterdag van 13:30 tot 17:00.

Het kasteel bij Montfort is open: Mei tot en met september op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag 11:00 – 17:00.
http://kasteelmontfort.eu/

Kijk voor actuele openingstijden en prijzen altijd even vooraf op de betreffende sites.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle beschrijvingen van etappes van het Pieterpad op IsDitLeuk.nl:

Wandelen Pieterpad – informatie en tips
Wandelen Pieterpad etappe 2-3: Doetinchem – Millingen aan de Rijn
Wandelen Pieterpad etappe 2-4: Millingen aan de Rijn – Groesbeek
Wandelen Pieterpad etappe 2-9: Venlo – Swalmen
Wandelen Pieterpad etappe 2-10: Swalmen – Montfort
Wandelen Pieterpad etappe 2-11: Montfort – Sittard

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 23 mei 2020