Wandelen Pieterpad etappe 2-11: Montfort – Sittard

Wandelen over het Pieterpad van Montfort naar Sittard. Al meteen buiten Montfort passeer je kasteel Montfort. Hoewel het grotendeels een ruïne is, is het toch een bezoek waard. Daarna vervolgt de route afwisselend langs bosranden, door open veld en langs dorpjes als Echt en, wederom in Duitsland, Isenbruch. Het laatste deel van de etappe loop je langs de Geleenbeek die verrassenderwijs eindigt midden in het centrum van Sittard.

Locatie/bereikbaarheid

Montfort is te bereiken met de bus 61 (Roermond – Maasbracht). Sittard heeft treinverbindingen met Maastricht naar het zuiden en Eindhoven in het noordwesten.

Geschikt voor

Deze wandeling is ongeveer 24 km en vrijwel vlak. Het is dus zeker geen bescheiden ommetje, maar aan de andere kant lopen de kilometers in dit deel van Limburg wel lekker weg. Voor een geoefende wandelaar is deze wandeling daarom zeker geen probleem. Is het echter de eerste keer dat je de wandelschoenen aantrekt dan is het misschien nog best een uitdaging.

Oordeel

Alles bij elkaar biedt deze wandeling zeker afwisseling over bospaden met bos, bosranden en vrij uitzicht over akkers. Daarnaast passeer je de nodige piepkleine dorpjes, loop je een flink stuk langs water en door Duitsland en eindig je in de niet onaardige stad Sittard. Toch bereik je nooit het “wow”-effect en alles bij elkaar verdient deze wandeling daarom een 7.

Wat ga je doen?

Montfort uitlopend via de straat genaamd “Aan het water” (curieuze naam overigens) sta je binnen enkele honderden meters voor kasteel Montfort. Het is weliswaar grotendeels een ruïne maar misschien maakt dat het wel zo charmant. De tegenovergelegen kasteeltuin is alleen een bezoek waard als je hooglopende interesse hebt. Vanaf de Huysweg heb je goed zicht op de tuin om een eigen oordeel te vormen.

Verder lopend moet je na een kleine kilometer de Turfdijk oplopen, die overigens in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geen centimeter boven het omliggende land uitsteekt. Deze gaat al snel over in een onverharde weg. De weg vervolgt al slingerend en voor je gevoel soms een stukje teruguitlopend over bospaden en onverharde wegen, vaak langs een bosrand met een helemaal niet gek uitzicht op akkerland met mais, uien en asperges. Na een kilometer of 5-6 komt het dorp Echt in beeld dat je echter rakelings passeert. Wil je naar het centrum dan is dat een flink eindje omlopen. Een kopje koffie is nog een kilometer of 3 verder op de route in Slek te vinden.

Net daarvoor passeer je in de Slekkerstraat een nieuw kappeletje dat door de gemeenschap zelf is betaald, deels zelfgebouwd en onderhouden. Gek genoeg lopen ook de kerken in dit deel van het land ook langzamerhand leeg, maar kappeletjes als deze hebben beslist nog bestaansrecht. Een dergelijk brandnieuw en spik-en-span exemplaar is echter niet vaak te zien dus neem een kijkje.

Na Slek vervolgt het Pieterpad zuidwaarts richting Heide. Je loopt echter eerst naar de rumoerige oude rijksweg N276 die overvol was voor de komst van de A73 maar vandaag de dag nog steeds bepaald niet aandoet als een verlaten landweg. Hoewel je wellicht voor deze wandeltocht denkt dat je in een uitgestrekt en bijna uitgestorven deel van Nederland gaat lopen, rijgen in werkelijkheid dorpen en steden zich hier aaneen en is het best een drukte van belang. Als toetje zie je regelmatig vrachtvliegtuigen laag overkomen die zich klaarmaken voor de landing op Maastricht-Aachen Airport.

Vlakbij de N276 sla je linksaf en gaat het pad langs de beek verder tot aan het dorp Heide waar na een slinger over de doorgaande weg aldaar het pad vervolgt over een fiets/wandelpad. Dit loopt door het bos door tot de Duitse grens. Je zult er nauwelijks iets van merken behalve dat het pad opeens, heel erg onDuits, onverhard is en wellicht je mobiele telefoonprovider over wil schakelen naar een Duits netwerk. De onverharde weg loopt met een paar rechts- en linksafslagen naar Isenbruch waarna via een rechte weg het pad naar de Roode Beek loopt.

Het grappige is hier dat aan de andere kant van deze diepe greppel, want veel meer is de beek niet, Nederland ligt. Je kunt je nog maar moeilijk voorstellen hoe hier in vroeger tijd de grens bewaakt moest worden.

Na het passeren van de N297 volg je het pad nog even terwijl aan de Nederlandse kant een geasfalteerde weg loopt. Aan het eind duik je linksaf het Duitse dorpje Millen in, dat dus pal aan de grens ligt. Het is een alleraardigst dorpje met zeker een andere uitstraling dan een gemiddeld Nederlands dorp. Na Millen volgt het pad nog steeds strak langs de Rode beek op Duits grondgebied. Na enige honderden meters neem je er toch afscheid van en via een brug wandel je Nederland weer binnen. Even later neem je afscheid van de Roode beek om die te vervangen door de Geleenbeek. Het is meteen het laatste deel van de tocht, want grappig genoeg is deze beek te volgen totdat je midden in het centrum van Sittard bent aangekomen.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Aan het eind van deze wandeling sta je in centrum Sittard met veel terrassen maar ook een hoge concentratie kerken. De basiliek hier is van bescheiden formaat en erg oud is hij ook niet, zo rond de 150 jaar, maar het interieur zal je verbazen. De hele kerk is vergeven van votiefstenen waarop gunsten worden gevraagd of dankzeggingen worden uitgesproken.

Laat maar zitten

De kasteeltuin van kasteel Montfort zal niet heel veel mensen bekoren. Niet alleen is deze, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, pas enkele jaren oud, maar bijvoorbeeld staan er ook perken vol met geraniums. Tja…

Handige tips

In het algemeen is het Pieterpad goed gemarkeerd met de bekende wit-rode stikkers of likken verf op bomen, paaltjes en wat al niet. Deze etappe laat te wensen over en het Pieterpadboekje of een GPX-file zijn hier echt onmisbaar. Updates op het boekje zijn op http://www.pieterpad.nl/ te vinden.

Half oktober is in Sittard het oktoberfeest. Ongeveer zoals in München met veel tenten, kermis, heren in lederhosen, dames in dirndels en een enorme hoeveelheid bier. Je moet ervan houden maar het is een idee om de wandeling of een etappe hier precies in die periode te beëindigen.

Kritische noot

De verwachting van menigeen, zeker degenen die in het westen van Nederland wonen, is dat het hier wel extreem rustig zal zijn. Dat is beslist niet het geval. De natuur is fraai en afwisselend, maar op de achtergrond is vrijwel altijd verkeer te horen en regelmatig passeer je bebouwd gebied. Voor absolute rustzoekers en menshaters is dit dus juist geen geschikt gebied.

Ook het Pieterpad zelf is heel populair, dus het is heel bijzonder als je geen andere Pieterpadders tegenkomt, inhaalt of zelf wordt ingehaald. Het is niet de Nijmeegse Vierdaagse maar vergeleken met andere wandelpaden waar je uren niemand anders kunt tegenkomen, is dit beslist een ander verhaal.

Prijs

Het pad is gratis te lopen maar het boekje over het Pieterpad is zeker een aanrader. Mocht je het nog niet hebben en het willen aanschaffen, let dan wel een beetje op want de beschrijving van het totale Pieterpad bestaat uit twee delen; het noordelijk deel en het zuidelijk deel. Uit het accent van de bewoners tussen Montfort en Sittard kun je eenvoudig afleiden dat je het zuidelijk deel moet hebben.

Je portemonnee kan in de horeca onderweg een beetje, en in Sittard geheel leeglopen.

Lengte bezoek

Met een kilometer of 24 vergt het wandelen een uur of 5. De stops tussendoor kunnen er een uur of wat aan toevoegen en in Sittard kun je al je wilt dagen blijven hangen. Wat je wilt dus.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Aan het begin en aan het eind is voldoende eet- en slaapgelegenheid. Onderweg zijn er wel meerdere plaatsen te vinden voor slapen, eten en drinken, maar is het toch een beetje uitmikken. Ga dus niet helemaal op de bonnefooi lopen hier, en zeker niet buiten het gewone wandelseizoen.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen maar wandelweer is aan te bevelen. Het kan dus ook in de winter als het koud maar wel droog en zonnig is. Deze wandelroute loopt behoorlijk beschut door de bossen en daarmee is het enig wat sterk is af te raden: regen. Maar dat was je vast toch al niet val plan.

Het kasteel bij Montfort is open: Mei tot en met september: dinsdag, woensdag, donderdag en zondag 11:00 – 17:00.
http://kasteelmontfort.eu/

De basiliek in Sittard is open: Dinsdag tot en met zondag: 09:30 – 12:00 en 14:00 – 16:00.
https://basilieksittard.wordpress.com/
Kijk voor actuele openingstijden en prijzen altijd even vooraf op de betreffende sites.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle beschrijvingen van etappes van het Pieterpad op IsDitLeuk.nl:

Wandelen Pieterpad – informatie en tips
Wandelen Pieterpad etappe 2-3: Doetinchem – Millingen aan de Rijn
Wandelen Pieterpad etappe 2-4: Millingen aan de Rijn – Groesbeek
Wandelen Pieterpad etappe 2-9: Venlo – Swalmen
Wandelen Pieterpad etappe 2-10: Swalmen – Montfort
Wandelen Pieterpad etappe 2-11: Montfort – Sittard

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 24 mei 2020