Wandelen Pieterpad etappe 2-3: Doetinchem – Millingen aan de Rijn

Deze Pieterpad etappe loopt van Braamt naar Millingen aan de Rijn. Startpunt van deze beschrijving is Doetinchem, waardoor deze wandeling een stuk langer werd. Maar nog leuker… Vanaf Braamt heb je een leuk stuk bos voor de boeg met een uitzichttoren op de Hulzenberg als beloning. Daarna duik je Duitsland in en kom je in Elten. Weer terug in Nederland bereik je bij Spijk de Rijn die je vervolgens richting Tolkamer gaat volgen. Tot slot ga steek je met de pont de Rijn over om dan meteen op het eindpunt van deze etappe terecht te komen: Millingen aan de Rijn.

Locatie/bereikbaarheid

Braamt is lopend te bereiken maar ook per bus. Doetinchem heeft een treinstation, in Millingen aan de Rijn bent u weer aangewezen op de bus.

Geschikt voor

Wandelaars die wel van een flinke wandeling houden. De etappe van Braamt naar Millingen aan de Rijn is 24 km, met het extra stuk van Doetinchem wordt het, afhankelijk hoe je loopt, tussen de 27 en 32 km.

Oordeel

Deze gevarieerde wandeling door bos en uiteindelijk langs de Rijn krijgt een dikke 8,5.

Wat ga je doen?

Wandelen, en flink ook. Van Doetinchem naar Braamt kan via de Doetinchemseweg en N316, maar veel fraaier is vanaf het station eerst een stuk het Graafschapspad te lopen. Dat komt richting het zuiden lopend vanzelf uit op het Pieterpad. Je verlaat Doetinchem via een grote kinderboerderij en je loopt ondertussen ook langs het stadion van de Graafschap. Als je geluk hebt kun je zelfs een aanhanger van de Graafschap zien. Al snel wandel je door een stuk bos en later open landschap richting Braamt. Heb je tegen de tijd dat je in Braamt aankomt trek in koffie, helaas….

Daarna wordt de route almaar mooier want je duikt een glooiend bos in waar het voor Nederlandse begrippen ook wel even klimmen is. Na ongeveer 1,5 uur staat in het bos, bovenop de Hulzenberg, een grote uitkijktoren. Het is een aardige klim maar het geeft een prima uitzicht over de wijde omgeving.

Na de bezichtiging vervolgt het pad dalend door het bos, je passeert een snelweg en daar ook de Duitse grens. De markering kan hier wel verwarrend zijn, de bedoeling is om Hoch-Elten aan te houden. Een beslist niet gekke alternatieve route hier loopt via Elten. Dat ligt logischerwijs wat lager en is een charmant plaatsje met voldoende horeca. Kies je voor een bezoek aan Elten dan is via een leuk pad de oorspronkelijke route makkelijk weer terug te vinden.

Afdalend vanaf Hoch-Elten/Elten, na het passeren van het spoor, loop je enige tijd op de Duits-Nederlandse grens. De route vervolgt door een open landschap richting Spijk, waar ook de dijk van de Rijn in zicht komt. Over de dijk vervolgt de route kilometers richting Tolkamer. Daarna kom je langs een jachthaven en een stuk door de uiterwaarden richting een laatste stuk waar de route even om een camping heenloopt. Tot slot komt hier het pontje richting Millingen aan de Rijn in zicht. Wellicht moet je even wachten, maar aan de overkant is het eindpunt van deze etappe meteen bereikt.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De uitkijktoren op de Hulzenberg is absoluut de klim waard. Verder loopt het eerste deel van de wandeling door heuvelig bos en het laatste deel langs de Rijn. Genoeg variatie in deze wandeling dus.

Laat maar zitten

Vind je deze etappe te lang, dan kun je hem natuurlijk inkorten.

Handige tips

Let op de boot naar Millingen. Deze vaart niet in de avond, dus als je blijft hangen op een terras langs de Rijn bij bijvoorbeeld Tolkamer, wat best aantrekkelijk is overigens, dan wordt het héél ver omlopen of de bus/taxi pakken. Aan de Millingse kan van de Rijn is er ook een terras met uitzicht op de Rijn, dus daar kun je onder het genot van een drankje precies zo van de drukke scheepvaart op de Rijn genieten.

De route loopt via Hoch-Elten, maar het is ook mogelijk via Elten te lopen. Dat heeft een leuk plein en voldoende horeca. Daarna kun je eenvoudig de wandeling via de oorspronkelijke route weer te vervolgen. Wil je helemaal niets missen van dit kleine stukje Duitsland, loop dan eerst naar Elten, vervolgens Hoch-Elten (of andersom) en dan weer verder.

Omdat de route gedeeltelijk door Duitsland loopt is het bij gebruik van een app als bijvoorbeeld OsMand wel even nodig de juiste Duitse deelkaart ook te downloaden. Anders wordt het alsnog spoorzoeken…

Je loopt vlakbij de grens van Duitsland en een stukje door Duitsland. Hoewel de meeste telefoonabonnementen tegenwoordig geen grote kosten meer veroorzaken als je via een Duitse provider belt/internet gebruikt, is het wel iets om even aan te denken.

Om te voorkomen dat je de hele tijd het Pieterpadboekje in je hand moet houden kun je de pagina’s die het betreft kopiëren en dan alleen het enkele A4’tje bij de hand houden. De markering is overigens best goed, maar als je teveel loopt te kletsen of rond te kijken mis je er al snel eentje en loop je fout. In Duitsland was de markering niet best, let hier dus nog wat beter op de route.

Er zijn op internet diverse GPX-tracks te vinden. Let wel op dat je een recente hebt als je hierop wilt lopen. Vroeger liep de route door Doetinchem en het eerste deel dus heel anders dan nu. Ook oude Pieterpad boekjes kunnen je behoorlijk in de war brengen. Uiteindelijk is lopen op een GPX wel fijn omdat, mocht je een keer een markering missen, je vrij makkelijk de route weer kunt oppikken zonder terug te moeten lopen. Het papieren boekje biedt echter ook leuke en nuttige achtergrondinformatie over het gebied waar je doorloopt.

Kijk voor meer tips bij de andere etappes.

Kritische noot

Het stuk langs de Rijn is grotendeels fraai maar een beetje aan de lange kant. Hier en daar passeer je grote bedrijven wat het uitzicht soms behoorlijk verpest, zowel aan de rivier- als aan landzijde. Maar ja, voor sommige bedrijven is ligging direct aan een rivier nu eenmaal noodzaak. Aan het eind moet je nog enigszins onverwacht om een grote camping heen lopen. Het is niet heel ver, maar het is wel aan het eind van de wandeltocht dus psychologisch is omlopen dan niet hetgeen waar je nog op zit te wachten.

De Rijn kent heel veel beroepsvaart. Leuk om te zien, maar het is dus geen uitzicht zoals in Friesland waar veel boten met gezellig wapperende zeilen varen.

Prijs

Wandelen is gratis. Natuurlijk is de aanschaf van het boekje van het Pieterpad voor een paar tientjes een aanrader. Horeca is in Duitsland zeer redelijk geprijsd, in Nederland kun je vanwege de fraaie locaties van sommige gelegenheden wat meer kwijt zijn.

Lengte bezoek

Van Braamt naar Millingen aan de Rijn is 26 km en dat is inclusief pauzes al goed voor een leuke wandeldag. Inclusief de aanlooproute vanaf Doetinchem wordt het een flinke dag, maar nog steeds te doen. In Millingen hangt het er natuurlijk vanaf wat je doet, maar overnachten kan hier in de plaats zelf of anders is de bus naar huis hier ook te vinden.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Doetinchem is koffie te krijgen, in Braamt hebben wij het tevergeefs geprobeerd en daarna is in Hoch-Elten of Elten de eerstvolgende mogelijkheid. Zelf wat eten en drinken meenemen is dus aan te raden, ook als je meer een liefhebber bent van uit eten en drinken. Vanaf Hoch-Elten/Elten is het een kilometer of vier naar de Rijn en daar is gaandeweg de rest van de route genoeg horeca te vinden. Ook aan de Millingse kant van de Rijn, als je bent overgestoken, is genoeg horeca. Uit eten is daar aan het eind van de wandeltocht beslist geen probleem. En mocht je er nog een of meer etappes aan vastknopen, dan wacht in Millingen aan de Rijn wellicht de bingo op je.

Praktische info/openingstijden

Let vooral op de vaartijden van de pont naar Millingen aan de Rijn. Deze moet je halen aan het eind van de wandeling want anders heb je toch wel een probleem. Neem de tijd dus ruim, zeker als je de laatste afvaart wilt nemen. Beter even wachten bij de pont dan hem missen tenslotte.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle beschrijvingen van etappes van het Pieterpad op IsDitLeuk.nl:

Wandelen Pieterpad – informatie en tips
Wandelen Pieterpad etappe 2-3: Doetinchem – Millingen aan de Rijn
Wandelen Pieterpad etappe 2-4: Millingen aan de Rijn – Groesbeek
Wandelen Pieterpad etappe 2-9: Venlo – Swalmen
Wandelen Pieterpad etappe 2-10: Swalmen – Montfort
Wandelen Pieterpad etappe 2-11: Montfort – Sittard

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 19 mei 2020