Wandelen Pieterpad etappe 2-4: Millingen aan de Rijn – Groesbeek

Wandelen van Millingen aan de Rijn naar Groesbeek over het Pieterpad. Vooral het gedeelte bij Nijmegen tot aan Groesbeek is een bosachtig en behoorlijk geaccentueerd gebied waarbij het pad dus soms (kleine) stukjes flink omhoog of omlaag gaat. Onderweg passeer je Leuth en kom je in Duitsland door het schattige kleine plaatsje Zyfflich. Niet lang daarna volgt een pittig klimmetje de Duivelsberg op maar dat is het dan ook waard. Je kunt jezelf daarna uitgebreid belonen met koffie of pannenkoek. De rest van de route richting Groesbeek bestaat afwisselend uit bos en open veld en is bepaald geen straf om te wandelen.

Locatie/bereikbaarheid

Millingen aan de Rijn is goed te bereiken per bus en datzelfde geldt voor Groesbeek.

Geschikt voor

Wandelaars die wel van een niet heel lange, maar door het heuvelachtige terrein toch vrij pittige wandeling houden.

Oordeel

Deze wandeling verdient een echte 9. Natuurlijk zijn in heel Europa veel plaatsen te vinden waar paden nog veel steiler en langer omhoog en omlaag lopen, maar voor Nederlandse begrippen is dit een bijzonder fraai gebied.

Wat ga je doen?

Wandelen! Millingen aan de Rijn verlaat je aan de zuidzijde en je gaat op weg naar Zeeland. Niet schrikken, niet naar de provincie Zeeland, maar naar een buurtschap waar je binnen een paar kilometer bent. Wel opletten, want meer dan een paar losse huizen is het niet. Aan de boerderijen die vaak hoog zijn gelegen is te zien dat hier in vroeger tijd het water nogal eens over het land stroomde.

Daarna wordt al snel Leuth bereikt maar mocht je hier hoge verwachtingen van hebben wat betreft koffievoorziening dan worden die hier helaas niet waargemaakt en, hoewel de naam anders doet vermoeden, is het een slaperig dorpje. Daarna gaat de tocht verder, al snel op Duits grondgebied. Het dorpje Zyfflich komt in zicht met een beschermd dorpsgezicht en een kleine maar karakteristieke kerk met kolossale steunberen, alsof het de Notre Dame is. Na dit dorp vervolgt de weg richting Wylermeer dat aan de uiterste punt wordt geraakt. Het is hier mogelijk uitgebreid te recreëren, maar verstandiger is eerst de Duivelsberg te bedwingen.

Er moet een knap stukje omhoog worden gelopen maar de beloning is uitzicht en keuze uit heel veel lekkers bij het daar gelegen Pannenkoekenrestaurant.

De weg vervolgt met een bijzonder fraai stuk richting Groesbeek waarbij stukken heuvelachtig bos worden afgewisseld met akkerland waardoor leuke uitzichtpunten ontstaan. Ongeveer 3,5 km voor Groesbeek is een uitstapje te maken naar het Canadese kerkhof. In 1944-1945 is in dit deel van Nederland hard gevochten, onder andere in de operatie “Market Garden”. De Canadese soldaten die hierbij sneuvelden zijn niet naar huis gerepatrieerd maar hier begraven. Tot op de dag van vandaag blijft dit een indrukwekkend gezicht. Even later is rechts het Vrijheidsmuseum (voorheen Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945) te zien. Het dak van dit museum symboliseert de parachutelandingen die precies op deze plek plaatsvonden.

Snel daarna komen de eerste huizen van Groesbeek in zicht en loop je via een kleine omweg, die toch nog de moeite waard is, het centrum van Groesbeek binnen.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De Duivelsberg is een pittig klimmetje, maar erg fraai en bovenop is een aardig plateau met uitzicht. Meteen daarna kun je jezelf belonen met iets lekkers bij het pannenkoekenrestaurant dat daar fraai tussen de bossen ligt. Het kan er erg druk zijn maar hopelijk weet je een mooi plekje op het terras te veroveren.

Laat maar zitten

Het stukje Duitsland waar je doorheen loopt is best aardig als je op de details van de huizenbouw let, omdat dat direct over de grens ook hier toch al anders is. De route loopt helaas wel erg over asfalt.

Handige tips

Hoewel je vlakbij Nijmegen loopt, toch een aantrekkelijke stad, is een stadbezoek een flink eind omlopen. Wat wel mogelijk is is een beetje doorstappen en vanuit het eindpunt Groesbeek de bus naar Nijmegen nemen. Dat is waarschijnlijk toch al de plek waar je heen moet als je met het OV reist en dan is een stadsbezoek als afsluiting van deze mooie wandeltocht natuurlijk goed te doen.

Je loopt vlakbij de grens van Duitsland en ook een stukje door Duitsland. Hoewel de meeste telefoonabonnementen tegenwoordig geen grote kosten meer veroorzaken als je via een Duitse provider belt/internet gebruikt, is het wel iets om even aan te denken.

Omdat de route gedeeltelijk door Duitsland loopt is het bij gebruik van een app als bijvoorbeeld OsMand wel even nodig de juiste Duitse deelkaart ook te downloaden. Anders wordt het alsnog spoorzoeken…

Kijk voor meer tips bij de andere etappes.

Kritische noot

Zoals hierboven ook al aangegeven, de stukken asfalt in het Duitse gedeelte leveren wat wandelcorvee op en erg boeiend is dit stuk ook niet.

Prijs

Wandelen is gratis. Natuurlijk is de aanschaf van het boekje van het Pieterpad voor een paar tientjes, als je het nog niet hebt, een aanrader. Van de horeca kan worden gebruikt wat gewenst. Dus bij elkaar, als je alles meeneemt, kan dit een extreem goedkoop uitje worden. Maar zelfs met wat lekkers onderweg blijft het niet te vergelijken met bijv. een dagje met een motor er op uit.

Lengte bezoek

Deze etappe is met 20km goed te doen voor een gemiddelde wandelaar. Ook bij uitslapen, een lange stop bij het pannenkoekenrestaurant en stops bij een van de fraaie uitzichten op het pad ten noorden van Groesbeek blijft er voldoende tijd over voor Groesbeek zelf, Nijmegen of de Canadese begraafplaats en/of het Vrijheidsmuseum bij Groesbeek. Al met al kun je er dus een mooie dag van maken.

Goed om verder te weten

Het is behoorlijk bossig, dus bij regen kan het heel lang blijven nadruppelen en het pad flink glad worden. Doordat het ook geen vlakke etappe is kan daardoor het lopen behoorlijk lastig worden.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Zowel Millingen aan de Rijn als Groesbeek hebben voldoende horeca en overnachtingsmogelijkheden. Iets over de helft is bij de Duivelsberg een pannenkoekenrestaurant te vinden waar naast pannenkoeken ook heel veel andere smikkeldingen worden geserveerd.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen. Hoewel de meeste wandelaars vooral in de zomerperiode lopen, zou dit best eens een etappe kunnen zijn die ook midden in de winter erg aantrekkelijk is. In tegenstelling tot de etappes van bijvoorbeeld Pieterburen naar Groningen, daar vriezen je oren er al snel af.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle beschrijvingen van etappes van het Pieterpad op IsDitLeuk.nl:

Wandelen Pieterpad – informatie en tips
Wandelen Pieterpad etappe 2-3: Doetinchem – Millingen aan de Rijn
Wandelen Pieterpad etappe 2-4: Millingen aan de Rijn – Groesbeek
Wandelen Pieterpad etappe 2-9: Venlo – Swalmen
Wandelen Pieterpad etappe 2-10: Swalmen – Montfort
Wandelen Pieterpad etappe 2-11: Montfort – Sittard

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 20 mei 2020