Wandelen Pieterpad – informatie en tips

Wandelen over het meest bekende lange afstandspad in Nederland; het Pieterpad. Van Pieterburen in Noord-Groningen, bekend van de zeehondenopvang, tot aan de Pietersberg in Maastricht. Of andersom natuurlijk.

Locatie/bereikbaarheid

Het Pieterpad is ingedeeld in etappes die overigens naar believen langer en korter kunnen worden gemaakt. Er is een dappere poging gedaan op heel veel plaatsen een link te maken met een treinstation of bushalte. Zeker in het weekend en ’s avonds blijft het toch een beetje oppassen of je nog wel met het OV terug kunt komen.

De auto is natuurlijk ook een optie, maar het Pieterpad is geen rondwandeling en de etappes ook niet. Je zult dus moeten bedenken hoe je weer terugkomt. Vaak lukt dat met het OV, maar een andere manier die ook wordt toegepast is de volgende: Laadt de fiets achterin de auto en rij naar het eindpunt. Parkeer de auto en fiets naar het beginpunt. Fieten op slot en wandelen maar! Aan het eind van de wandeling ben je weer bij de auto terechtgekomen en pik je met de auto de fietsen weer op.

Geschikt voor

Mensen die wel houden van een flinke wandeling. Natuurlijk hoef je het hele traject niet in één keer te wandelen, er zijn mensen die over het totale Pieterpad meer dan 20 jaar over doen.

Oordeel

Het is het meest bekende en ook meest gelopen pad in Nederland. In zijn algemeenheid is het best goed uitgezet, maar er zitten toch wel behoorlijk veel kilometers over asfalt in en ook het nodige wandelcorvee; weinig interessante stukken die de verbinding vormen tussen vaak wel aantrekkelijke gebieden. De variatie is behoorlijk, maar typisch Hollandse landschappen die je vanzelfsprekend wel in West-Nederland kunt vinden kom je op deze route niet tegen. Al met al krijgt deze route in zijn totaliteit een 7,5.

Wat ga je doen?

Wandelen, heel veel wandelen. Je kunt het Pieterpad natuurlijk in één keer lopen, maar de meesten kiezen gewoon een etappe, of twee. En dan soms pas na jaren de volgende.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De etappes zijn heel uiteenlopend van aard. Open landschappen zie je vooral in de etappes net boven Groningen, wil je liever in licht heuvelig gebied lopen dan zijn de etappes rond Nijmegen en in Zuid-Limburg meer geschikt. Opvallend veel etappes lopen door bosachtig gebied.

Laat maar zitten

Er zitten best wel wat stukjes wandelcorvee in de totale route. Het is natuurlijk geen bezwaar als je met behulp van een gedetailleerde wandelkaart of online kaart een alternatief zoekt en op een later punt weer aanhaakt bij het standaard-Pieterpad.

Handige tips

Het Pieterpad bestaat uit talloze etappes van noord naar zuid. Maar je kunt het ook andersom lopen en soms is dat in verband met wind en zon een betere optie. Met warm weer is een etappe door het bos misschien wel het prettigst, in het voorjaar met magere zon juist een etappe meer door open veld. Stel dat je de etappes niet precies in volgorde loopt, af en toe wat langer en dan weer wat korter, soms van noord naar zuid en soms omgekeerd, dan krijg je niet de Pieterpadpolitie aan de deur. Je verspeelt ook niet je recht op eeuwige roem en stel dat je uiteindelijk maar een paar etappes loopt, dan zwijg je daar gewoon over op verjaardagsfeestjes. Het gaat er om dat je geniet, en dat kan heel goed met dit pad. Juist door je eigen keuzes te maken. De Pieterpadboekjes zijn niet meer dan een hulpmiddel en geven wel heel goede suggesties.

Het pad is ook creatief te lopen. Zo kun je natuurlijk, als je in de buurt van een etappe woont, ook ’s avonds een stuk gaan lopen, of juist, als je een ochtendmens bent, heel vroeg in de ochtend zodat je de zon op ziet komen. Een verrassende etappe krijg je als je ’s nachts gaat wandelen. Reken er dan wel op dat de bekende wit-rode plakkers die de route aangeven niet meer te zien zijn en het dus soms best even zoeken is om op een splitsing je weg te vervolgen. Een goede zaklantaren is beslist nodig en bij een ongelijk pad in een bos wordt het alsnog een struikelpartij. Toch, het kan een etappe worden die je nooit meer vergeet.

Er bestaan meerdere GPX-files van wandelaars die de route hebben gelopen. Mooi, maar omdat de route in de loop van de tijd nogal eens wordt aangepast kan het ook heel verwarrend zijn. Let er dus op dat je een recente gebruikt, op wandelnet.nl kun je met een gratis account ook GPX-files downloaden. Hetzelfde geldt voor de twee boekjes van het Pieterpad; een recente versie is aan te raden. Op het moment dat er vele jaren tussen de etappes zit, pas dan zeker op; het pad wordt nogal eens aangepast dus het kan zomaar zijn dan je dan verouderde informatie thuis hebt liggen of op je mobiel hebt staan.

Kritische noot

Mocht je van plan zijn als dokter Livingstone op ontdekkingstocht te willen gaan, dan is dit pad geheel ongeschikt. Het Pieterpad wordt jaarlijks door vele duizenden wandelaars gelopen en als je een etappe doet dan kom je doorgaans meermalen per dag andere wandelaars tegen die hetzelfde aan het doen zijn. Aan de andere kant; het is beslist ook geen filewandelen zoals bij sommige wandelevenementen het geval is. Voor wandelsnobs die alleen willen doen wat nog niemand anders heeft gedaan is het Pieterpad volslagen ongeschikt, maar wellicht geldt dat dan wel voor heel Nederland. Troost je, als je in Albanië of in Nepal gaat wandelen ben je ook niet alleen.

Prijs

Het pad is geheel gratis en vrij te wandelen. De twee Pieterpad boekjes (een voor het noordelijke deel van de route, een voor het zuidelijke traject) kosten elk een paar tientjes en zijn elke cent meer dan waard. Behalve de route staat er ook aanvullende informatie over de omgeving waarin je loopt, heel aardig.

Verder kan het heen- en weer reizen, eten drinken en slapen een behoorlijke aanslag op de portemonnee zijn. Het is natuurlijk mogelijk met een eigen tent op stap te gaan en op natuurkampeerterreinen te overnachten. Op die manier worden de kosten per dag een stuk aangenamer, maar niet iedereen zal een dergelijke aanpak aanspreken. Naast de talloze B&B’s en particulieren die wel een kamer over hebben bestaat in Nederland ook een organisatie genaamd Vrienden op de fiets. Zij hebben zo’n 6000 adressen in hun bestand en ook als wandelaar ben je daar van harte welkom. Voor een vriendelijke prijs overnacht je daar en je betaalt per persoon; zeker voor alleengaanden is dat een aantrekkelijke optie. Behalve ontbijt is een lunchpakketje doorgaans ook geen enkel probleem bij deze adressen.

Lengte bezoek

Het totale Pieterpad traject beslaat 26 etappes, maar je kunt er met gemak meer of minder van maken. Sommigen lopen het hele Pieterpad in 10 dagen, anderen splitsen zeker de langere etappes verder op. Tijd inruimen om ook te genieten van de omgeving en de plaatsen waar je doorloopt is beslist geen slecht idee.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Onderweg kom je op talloze plaatsen horeca en slaapplaatsen tegen. Toch kun je ook uren wandelen zonder een kopje koffie tegen te komen. Daarbij zijn zeker buiten het seizoen sommige gelegenheden geheel dicht of pas later op de dag geopend. Neem dus altijd wat eigen proviand mee dan kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen en ook in de wintermaanden kan het juist heel aardig zijn om door de bossen of velden te struinen. Warm krijg je het vanzelf, hoewel enigszins bij het seizoen passende kleding wel vereist is. Regen is een ander verhaal; als je de hele dag druppels op je hoofd krijgt is de lol er een stuk eerder vanaf.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle beschrijvingen van etappes van het Pieterpad op IsDitLeuk.nl:

Wandelen Pieterpad – informatie en tips
Wandelen Pieterpad etappe 2-3: Doetinchem – Millingen aan de Rijn
Wandelen Pieterpad etappe 2-4: Millingen aan de Rijn – Groesbeek
Wandelen Pieterpad etappe 2-9: Venlo – Swalmen
Wandelen Pieterpad etappe 2-10: Swalmen – Montfort
Wandelen Pieterpad etappe 2-11: Montfort – Sittard

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 26 juni 2019