Rondwandeling Santpoort-Zuid – strand

Een prachtige rondwandeling van Santpoort-Zuid naar het strand en weer terug. Een prima wandeling door de duinen en uitwaaien op het strand. De wandeling is gebaseerd op de Trage Tocht – Santpoort-Zuid en het Kustpad, een lange afstandpad langs de hele Noordzee.

Locatie/bereikbaarheid

De wandeling start in Santpoort-Zuid. Zodra je uit de trein stapt sta je aan het begin van de route. De auto kan worden geparkeerd bij het station.

Geschikt voor

De tocht is ongeveer 16km, maar wel heel veel zandpaden die behoorlijk mul kunnen zijn. Bovendien is het licht heuvelachtig, hoewel het uiteraard geen Oostenrijkse toestanden worden hier. De tocht is bij elkaar zwaarder dan het aantal kilometers doet vermoeden.

Oordeel

Deze wandeling is een echte topper, vooral ook omdat wandelen in de duinen in Nederland maar op een beperkt aantal plaatsen kan. Samen met een stukje strand komt deze wandeling uit op een 9.

Wat ga je doen?

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De hele wandeling is eigenlijk erg aangenaam. Letterlijke hoogtepunten zijn er op diverse plaatsen en vergeet niet te genieten van de omgeving als u op een duintop staat.

Laat maar zitten

Voor sommigen zal het stuk over het strand te lang, voor anderen te kort zijn. Je kunt als je wilt het stuk verlengen of over het fietspad door de duinen lopen.

Handige tips

Er lopen door de duinen best veel wandelpaden, waarvan sommige ook verhard. Probeer in ieder geval de fietspaden te vermijden, deze zijn erg druk en zeker de groepen wielrenners die hier ook fietsen kunnen het relaxte wandelen behoorlijk verpesten. Door gebruik te maken van de wandelpaden zit je elkaar niet in de weg.

De route loopt ook voor een deel over het strand. Wil je een duik nemen, dan kan dat heel goed maar neem dan natuurlijk de benodigde attributen mee. Wel strand maar geen duik? Dan is wellicht een stukje plastic meenemen een goed idee om niet met een nat achterwerk of zand op allerlei ongewenste plaatsen te eindigen.

Strandwandelen is overigens een vaardigheid op zichzelf. Het zand kan hier bijzonder mul zijn en daardoor zak je ver weg. Dat maakt wandelen al snel heel zwaar. Beter is vanuit de duinen rechtdoor tot aan het water te lopen en daar op het harde gedeelte de weg te vervolgen. Andersom is het ook verstandig niet heel schuin weer terug de duinen in te lopen, maar doorlopen tot waar je de duinopgang in een haakse bocht ziet liggen en dan ook weer haaks op het strand door de kortste weg het mulle zand richting duin te lopen.

Santpoort-Zuid ligt heel dichtbij Haarlem, een stad die zeker een bezoek meer dan waard is. Dit is dus goed te combineren met deze wandeling.

Kritische noot

Aan het strand kan koffie of iets anders worden gedronken bij Parnassia. Dit is een grote horecagelegenheid bovenop een duin en wordt drukbezocht. Verwacht dus niet dat je daar in je eentje of met zijn tweeën romantisch naar het ruisen van de golven kunt zitten luisteren. Wil je dat wel, kies dan een stukje strand halverwege de wandeling over het strand, daar is het heel rustig.

Op het strand kunnen veel mensen met loslopende honden wandelen. Heb je het daar niet op, dan heb je dus wel een probleem. Het is mogelijk via het fietspad door de duinen naar het zuiden te lopen, maar een heel aardig onderdeel van de wandeling is nu juist het stukje over het strand.

Prijs

De wandeltocht is gratis, parkeren bij het station ook. Horeca is aan het strand te vinden; het bekende Parnassia is een aanrader, hoewel de prijzen niet bepaald laag zijn te noemen.

Lengte bezoek

De wandeling is ongeveer 16 km, maar omdat het mulle zand niet zo makkelijk loopt ligt het tempo lager dan gemiddeld. Reken dus op een 3,5 -4 uur. Samen met regelmatig genieten van het duinlandschap en wat te eten/drinken wordt het geen dag vullend programma maar een ruim dagdeel.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Santpoort-Zuid heeft in het stationsgebouw een charmante horecagelegenheid. Aan het strand is Parnassia te vinden. Daartussen zal je het moeten doen met wat je zelf hebt meegenomen.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen en heeft in elk seizoen zijn charme. Ook Parnassia is het hele jaar geopend dus wat eten of drinken halverwege de tocht kan altijd.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Datum laatste update: 3 februari 2022