Wandelen Scharl- Stavoren – Molwerum – Warns – Scharl

Over de IJsselmeerdijk ten noorden van Stavoren gaat de wandeling het binnenland in en via de dorpjes Molkwerum en Warns en buurtschap Scharl via de IJsselmeerdijk weer terug naar Stavoren. Het is een echte goed-weer wandeling met fraaie uitzichten over het IJsselmeer waar veel plezierjachten en soms ook vrachtboten zijn te zien. In het voorjaar loop je over de dijk tussen de schapen en lammetjes.

Deze wandeling is gebaseerd op Groene Wissel 422, te vinden via wandelzoekpagina.nl. Onderstaande beschrijving van de wandeling start in Warns en gaat met de klok mee. Als je het goed uitmikt ben je dan tegen lunchtijd in Stavoren :).

Locatie/bereikbaarheid

Via de N359 en een laatste stukje binnenweg is Stavoren te bereiken. Even voor Stavoren passeer je Molkwerum en Warns al. De trein rijdt elk uur van Leeuwarden naar Stavoren. Pas wel op: de laatste trein richting Leeuwarden vertrekt niet erg laat; even na 10 uur ’s avonds, op sommige dagen even na 11 uur. Check dus altijd even 9292 als je met de trein gaat.

Molkwerum deelt met Koudum een treinstation (genaamd Koudum-Molkwerum) maar dat ligt ca. 500 meter van de route.

Geschikt voor

Dit is een activiteit voor wandelaars, dat spreekt vanzelf. Het is geen zware route maar lopen over de dijk door het gras maakt het iets minder makkelijk dan asfalt. Wel veel leuker… Verder ga je een paar keer de dijk op en af, maar het zijn bepaald geen Oostenrijkse toestanden hier.

Oordeel

Het lange stuk over de dijk, in het voorjaar tussen de schapen en lammetjes met uitzicht over het IJsselmeer en een zonnetje erbij: een dikke 8. Stel dat het regent of er een harde koude wind staat, dan zakt het cijfer evenredig…

Wat ga je doen?

Een leuke wandeling langs het IJsselmeer met mooi uitzicht en afhankelijk van het weer flink uitwaaien. De start van deze beschrijving is in Warns (1), een dorpje even ten oosten van Stavoren. Parkeren bij de kerk is daar geen probleem. Je loopt door de dorpskern naar het zuiden en slaat na 200 m rechtsaf de Skarlerdijk op. Die weg loopt richting het buurtschap Scharl, waar je even rechtsom doorheen moet lopen. Je ziet dan vanzelf de eerste bezienswaardigheid van deze wandeling; het kleine maar fraaie kerkhof met klokkenstoel (2). Vervolg de weg en ga na een paar honderd meter als de weg een bocht naar rechts maakt rechtdoor, links voor het huis langs. Je loopt rechtdoor richting dijk en de Roode Klif. Op de Roode Klif staat een gedenksteen van de slag bij Warns, een slag tussen de Friezen en Hollanders.

Vervolg gaat de route over de dijk enkele kilometers richting Stavoren. In Stavoren kun je ervoor kiezen het voetpad te vervolgen dat vlak langs het IJsselmeer loopt of rechtdoor dwars door de stad. Of beide; eerst het voetpad volgen en daarna wat ronddwalen in Stavoren. Verdwalen is hier volstrekt onmogelijk, Stavoren is maar een heel klein plaatsje. Eindig in ieder geval in het noorden bij de Oude haven/treinstation (4), dat is een leuke plek om een pauze te nemen en indien gewenst iets te eten of te drinken.

In noordelijke richting moet je even om de oude spoorhaven heen te lopen en direct na de haven richting IJsselmeerdijk de weg vervolgen. Over de dijk gaat het dan weer verder. Hier zijn bij de kribben kleine zandstrandjes te zien waar bij goed weer ook, en dat zie je in deze tijd van mobiele telefoons met camera’s toch niet veel meer, naakt wordt gerecreëerd. Je kunt er zelf ook een duik in het water nemen (met of zonder kleding).

Enige kilometers is de enige mogelijkheid de dijk te vervolgen maar bij de eerste brug over het water het binnenland in (hier is een camping) neem je deze ook. Deze weg vervolg je tot in Molkwerum. Daar is een bezoekje aan de kerk en kerkhof de moeite waard (5). De weg volgend kom je vanzelf weer in Warns uit. Dit lintdorp bestaat uit twee kernen, de eerste is de grootste met een grote brug over het Johan Frisokanaal en een tot dorps-/cultuurhuis verbouwde kerk; De Spylder. Al snel daarna is in de tweede kern het eindpunt bereikt.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

In Scharl is beslist een aanrader het kerkhof te bezoeken met ook de graven van enkele vliegers die in de oorlog in de buurt zijn neergestort. In Stavoren is het vrouwtje van Stavoren te bewonderen (let op: kleiner dan je misschien denkt) en geniet in de oude haven of bij de brug aan de zuidkant van Stavoren ook van het vele verkeer op het water.

Laat maar zitten

De Roode Klif klinkt net zo spannend als The Cliffs of Moher in Ierland maar is in werkelijkheid een glooiing van een meter of 10 hoog en als je het niet weet denk je dat het een onderdeel is van de dijk aldaar. Ook het monument van de Slag bij Warns, waar de Friezen tegen de Hollanders streden, zal op weinig mensen echt indruk maken. Toch is het in deze wandeling de kleine omweg waard. Ook vanaf hier is het uitzicht op het IJsselmeer mooi en indien gewenst zijn er bankjes om even op te zitten.

Handige tips

Een tip is om niet te beginnen in Stavoren maar in Warns waardoor je halverwege in Stavoren bent voor een pauze en eventueel bijbehorende koffie/lunch. Alcohol is niet echt aan te raden halverwege, dan wordt het tweede deel onverwacht zwaar.

De wandeling loopt door een erg open gebied, er zijn geen bossen of andere beschutting. Ook op de dijk heb je fraai uitzicht over het IJsselmeer, maar dat betekent dus bij slecht weer…niet echt een prettige wandeling.

Kritische noot

Er zijn behoorlijk wat hekken om over te klimmen. Vaak wel met redelijke opstapjes, maar met korte benen is het soms toch even spannend om niet jodelend thuis te komen.

Prijs

Wandelen is gratis, onderweg ergens wat gaan eten of drinken natuurlijk niet.

Lengte bezoek

Deze wandeling is een kilometer of 15 dus afhankelijk van je snelheid een uurtje of 3 wandelen. Tel de horeca en eventueel een uitgebreide rondwandeling in Stavoren erbij op en je bent een leuk dagdeel of een dagje onder de pannen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Stavoren is voldoende horeca hoewel dat vooral in de zomer op zijn top is. Overnachten kan hier ook. Meest bijzonder is slapen in omgebouwde wijnvaten bij Hotel De Vrouwe van Stavoren.

Praktische info/openingstijden

Het wandelpad is het hele jaar te lopen maar bedenk wel even dat je grotendeels over dijken loopt in een open Fries landschap. Aangenaam wandelweer, altijd prettig, is hier nog wat meer op zijn plaats.

Nog meer wandelingen

Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 19 mei 2019