Wandelen Strand6daagse etappe 1: Hoek van Holland – Wassenaar

De eerste etappe van de Strand6daagse: van Hoek van Holland naar Wassenaar. In Hoek van Holland bij het station start traditioneel de Strand6daagse, de wandeling in 6 etappes naar Den Helder. Nadat je de formaliteiten achter de rug hebt, en, heel belangrijk, het vlaggetje aan de jas, rugzak of nog ergens anders aan vast hebt gebonden, kun je op weg. De eerste etappe is meteen flink pittig qua lengte en vooral het laatste stuk, vanaf het strand bij Wassenaar het binnenland in tot je bij de overnachtingsplaats op Duinrell terecht bent gekomen, is een flinke aanslag op deze eerste dag nog verse voeten en benen. Al de eerste dag is de pleisterpost voor blaren en andere ongemakken dan ook goed gevuld. Aan de andere kant…even zweven in de molen of ’s avonds naar het subtropisch zwemparadijs doet de eerste dag al snel verdampen.

Locatie/bereikbaarheid

Het startpunt bij Hoek van Holland is goed te bereiken, vroeger met de trein en tegenwoordig met de metro. De start is voor de deur van Hoek van Holland-strand. Ook het eindpunt van deze etappe, Duinrell in Wassenaar, is niet ingewikkeld om te vinden. De bedoeling is echter dat je wandelend eindigt, overnacht op Duinrell en de volgende dag weer verder loopt dus waarschijnlijk zal de bereikbaarheid van Duinrell je een zorg zijn.

http://www.strand6daagse.nl/

Geschikt voor

Deze etappe is meteen echt fors. Niet alleen is deze lang, maar ook hakt het lopen over strand en zand er zeker in. Er zijn nog steeds mensen die aan dit soort tochten beginnen met als voorbereiding: goede moed en goede zin. Maar deze twee combineren met voldoende actuele kilometers in de benen is werkelijk geen slecht idee. Er zijn genoeg wandelaars die deze tocht zwaarder vinden dan de Nijmeegse vierdaagse. Al met al dus wel voor de ervaren wandelaars dus.

Oordeel

De wandeltocht is uiterst simpel; hou zes dagen lang de zee links en het duin rechts. Maar juist door dagenlang zo te wandelen ontstaat een bijzondere tocht. Eerlijk is eerlijk, als je een zee- en strandhater bent, dan is dit geen verstandige keuze. Maar anders verdient deze wandeltocht een mooie 8.

Wat ga je doen?

Wandelen vanaf de start bij Hoek van Holland naar Wassenaar. Je eindigt deze dag op het terrein van attractiepark Duinrell, en wel op een van de grasvelden tussen de attracties. Het is dus niet ongewoon dat je vanuit je tent uitkijkt op de achtbaan of het Tikibad. Wil je het iets rustiger hebben, dan kun je je tent ook iets meer naar achteren op het terrein opzetten. Overigens gaan de attracties om 18:00 dicht waarna een weldadige rust neerdaalt over het park. Behalve het attractiepark bestaat Duinrell ook uit een uitgebreid bungalowpark waardoor het in de avond toch niet helemaal uitgestorven is.

De wandeltocht begint bij waar de trein ooit eindigde en tegenwoordig de RET metrolijn B zijn eindpunt heeft. Je kunt vanaf dat punt meteen richting strand wandelen of eerst een stukje schuin naar het noorden over de weg lopen en de iets noordelijker doorgang naar het strand nemen. Het is deze eerste dag meteen een pittige tocht van 33 km waarbij het venijn in de staart zit: als je het strand bij Wassenaar verlaat is het nog een kilometer of 4 naar Duinrell en zelfs op het terrein van Duinrell rest nog een laatste stukje wandelcorvee wat je vast niet meer had verwacht.

Maar eerst volgt een mooi stuk strand boven Hoek van Holland, waar je de drukte al snel achter je laat. Dat is overigens de hele tijd zo; ondanks ons druk bevolkte landje is het op het strand opvallend vaak behoorlijk leeg. Na een kilometer of 6 passeer je de zogenaamde zandmotor. Rijkswaterstaat heeft hier een enorme hoeveelheid zand opgespoten waardoor het strand opeens uitwaaiert richting zee. De bedoeling is dat in de loop van de jaren dit zand zich langs de kust verder zal verspreiden en op een natuurlijke manier het strand verderop breder wordt. Hou er wel rekening mee dat als je de kustlijn volgt je waarschijnlijk in een grote bocht ook weer terugloopt richting het “oude” strand. Leuk maar dus nog weer langer.

Daarna komt Kijkduin in zicht, een stukje ten zuiden van Den Haag waar enorm wordt gebouwd en verbouwd. Een paar strandkilometers verderop, terwijl aan de andere kant van de duin, heel dichtbij, Scheveningen en Den Haag liggen, kom je aan bij de Scheveningse haven. Het is even een stukje omlopen (of zwemmen), maar tegenwoordig is de Tweede Haven, waar je langs loopt, een alleraardigst stukje van Scheveningen met heel wat horeca. Pas op, je moet vanaf hier nog een heel eind dus als je hier lekker doorhaalt heb je daarna wel een probleem.

Kom je weer langs het strand terecht dan doemt de boulevard op met onder andere een aantal beelden van het museum Beelden aan Zee dat hier vlakbij is gevestigd. De strandtenten rijgen zich aaneen en de Pier is hier natuurlijk ook niet te missen. Tegenwoordig is deze vrij te bezoeken dus als je zin hebt in een extra aantal, maar best leuke, meters, dan kun je hier een klein extra wandelingetje maken. En eventueel in het reuzenrad een rondje maken, bungeejumpen en wat al niet meer.

Je bent op dit punt op 2/3 van de etappe, dus er is nog letterlijk een lange weg over het strand te gaan. Na de drukte van Scheveningen volgt het tweede behoorlijk lege stuk. Het duin is hier ook breder, onder andere Meyendel en de Waalsdorpervlakte liggen hier wat meer het binnenland in. Dat bewaar je deze wandeltocht voor een andere keer, want het gaat rechtdoor over het strand tot aan de Wassenaarseslag. Daar is het ook weer opeens een stukje behoorlijk druk op het strand en volgt een minder leuk stuk langs de weg tot je bijna in Wassenaar het park van Duinrell oploopt. Denk je dat je er bent? Bijna, toevallig moet je op het park zelf ook nog helemaal naar achteren doorlopen. Daar ligt als het goed is de tent voor de eerste overnachting al op je te wachten.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Op Duinrell slaap je in je tent tussen de attracties die gelukkig in de avond dicht zijn maar het Tikibad is ’s avonds open. Na een lange wandeldag kan het heerlijk zijn daar in het bubbelbad te gaan zitten of vanaf een van de fantastische glijbanen naar beneden te zoeven. Als Strand6daagse deelnemer betaal je een kleine meerprijs om bij het Tikibad naar binnen te mogen. Overigens, als je op tijd bent kun je ook gewoon in de achtbaan of de draaimolen gaan zitten. Kost niks, de entree van Duinrell is immers inbegrepen bij de Strand6daagse, en is zeker leuk.

Laat maar zitten

Het is niet anders, maar Duinrell had wel wat dichter bij zee mogen liggen zodat het heen en weer lopen vanaf het strand korter was geweest. De locatie maakt veel goed, maar na een lange wandeldag zit je op dat niet al te spannende stuk wandeltocht niet meer te wachten.

Handige tips

Lopen kan op serieuze wandelschoenen, sportschoenen, slippers of blote voeten. Het is persoonlijke voorkeur, en de route is zo langs de waterlijn vanzelfsprekend erg vlak. Bedenk wel dat bij het lopen op blote voeten je erg op moet passen voor achtergelaten stukken glas (gelukkig zeldzaam), schelpen, scheermessen en andere dingen die minder prettig zijn aan je voeten. Bovendien: zand schuurt. Dus aan het eind van de 117 kilometer ben je niet alleen je eelt kwijt maar ook je huid.

Deze eerste etappe is meteen de langste; 33 km. Je bent natuurlijk de eerste dag goede moed en er helemaal zin in, maar het blijft een heel eind. Tel daarbij op dat lopen over zand en strand zwaarder is dan over asfalt. In Hoek van Holland is het dan ook de bedoeling dat je tussen 08:00 en 10:00 van start gaat en een aanrader is om al in de ochtend het grootste deel te hebben gedaan. Plof je te snel ergens neer dan wordt het een heeeeele lange etappe.

Het avondeten is rond 19:00, maar stel dat je toevallig met mooi weer op het strand blijft hangen dan hoef je daar niet aan te schuiven. Je tent blijft geduldig op je liggen wachten en ook in het donker kun je hem tenslotte nog opzetten, want dat wordt niet voor je gedaan. Je voelt wel aan dat om dat laatste klusje van de dag tot een goed einde te brengen de verhouding drank-handelingsbekwaamheid nog wel enigszins in balans moet zijn.

Omdat elke dag de tent moet worden opgezet en afgebroken is een eenvoudige, kleine tent aan te bevelen. Veel deelnemers hebben ook een zogenaamde werptent, die in twee seconden uitvouwt. Het invouwen duurt overigens iets langer…

Tenten staan doorgaans op een voetbalterrein waar in de kantine het muziekvolume flink kan worden opgeschroefd, tot in de nacht. Wil je rust, zet je tent dan daar niet te dichtbij. Toiletten en douches zijn in het kantinegebouw te vinden en vaak zijn extra toiletten neergezet. In de nacht kan het echter heel donker zijn dus neem een zaklantaren mee.

Er is een pleisterbrigade die elke avond paraat staat om blaren en andere ongemakken te behandelen. De rij kan enorm zijn. Wat toch ook wel een indicatie is van het niveau van voorbereiding. Het is bij elkaar toch echt een flinke wandeltocht en het zand en strand maakt het zwaarder dan het aantal dagkilometers misschien doet vermoeden. Een fatsoenlijk aantal kilometers in de benen krijgen en goed schoeisel meenemen is dus echt geen gek idee.

Op sommige terreinen zijn jonge jongens en meisjes aanwezig die met kruiwagens tegen een kleine beloning je spullen van de vrachtauto naar je plek brengen waar je de tent wilt opzetten. Soms moet je zelf sjouwen…

Kun je niet in de periode dat de Strand6daagse wordt gelopen, of heb je geen zin om met ruim honderden anderen te lopen? Je kunt het ook individueel doen, de route is immers doodsimpel en vrij.

Zin om met anderen te kletsen? Dan kun je zeker met anderen oplopen. Even rustig alleen of met zijn tweeën zijn? Ondanks het feit dat het een groepsevenement is loop je over het strand al snel ver uit elkaar en heb je beslist niet het idee dat je in colonne loopt.

Let wel even op het eind van elke etappe op het strand op de juiste opgang. Natuurlijk kan het zijn dat er iemand voor je loopt met een Strand6daagse vlaggetje (en dan hopen dat die de juiste afslag neemt). Maar op het strand lijkt alles al snel op elkaar en na een lange wandeling ook nog de verkeerde opgang nemen is wel spijtig.

Het kampeermateriaal wordt vervoerd, dus elke ochtend leg je het bij de vrachtauto en elke middag ligt het dan weer op het volgende kampeerterrein te wachten. Dat is wel buiten, dus bij regenachtig weer is het zaak dat de boel goed waterdicht is verpakt want anders kom je aan op de plaats van bestemming en kun je met een kletsnatte boel aan de gang.

Slapen in een tent is onderdeel van het evenement en schept ook meer een band met de andere deelnemers. Wil je het echt niet, dan kun je natuurlijk gewoon stiekem op elke overnachtingsplaats een B&B of hotel boeken. Het wandelen wordt er niet minder leuk van en je kunt zeker even langs gaan bij het feest op het kampeerterrein.

Bij goed weer kun je natuurlijk zelf tussen de andere bandgasten neerstrijken. Wel zwembroek en handdoek mee dus in de dag-rugzak!

Kijk voor meer tips bij de andere etappes.

Kritische noot

De opzet van het eten is sympathiek maar wel een beetje gedateerd. Het avondeten wordt in heel grote pannen klaargemaakt in Den Helder en op de overnachtingsplaats uitgedeeld, en lijkt elk jaar hetzelfde patroon te volgen. Ook het ontbijt en lunchpakket zijn op zichzelf een goed idee om kosten te besparen, maar zijn sinds het ontstaan van de strand6daagse waarschijnlijk niet meer aangepast.

De accommodaties zijn wisselend qua voorzieningen en grofweg gezien naar het noorden toe wordt het allemaal wat meer basic.

Prijs

Voor de prijs hoef je het niet te laten; voor Euro 175,- per persoon krijg je ontbijt, lunchpakket, fruit, avondeten, kampeergelden en vervoer van de eigen tent en andere spullen die je overdag niet nodig hebt. De meeste deelnemers zullen nog het nodige extra uitgeven aan horeca onderweg en ’s avonds als er behoorlijk gefeest wordt, maar toch.

Lengte bezoek

Deze Strand6daagse duurt…6 dagen en elke etappe duurt…1 dag.

Goed om verder te weten

Er is een limiet op het aantal deelnemers van 1000, hoewel dat de laatste jaren niet meer wordt gehaald. Het is dus niet enorm grootschalig. Je kunt ook niet vlak vooraf of op de startdag zelf nog inschrijven, dit in verband met de organisatie van het hele evenement. Wil je dus meedoen, hou dan de website in de gaten en schrijf je tijdig in.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

De Strand6daagse is een all-inclusive tocht dus ontbijt, lunchpakket, avondeten en overnachting in eigen tent zijn geregeld. De tent en andere spullen worden voor je vervoerd, je hoeft daar niet elke dag mee te sjouwen. De meeste deelnemers waaien ook met regelmaat aan bij de talloze horecagelegenheden onderweg. De tenten kunnen worden opgezet op een voetbalveld (behalve dan de eerste dag, dan is het op Duinrell). Voordeel is dat zo’n terrein mooi vlak is. Daarna kan in de bijbehorende voetbalkantine feest worden gevierd.

Praktische info/openingstijden

De Strand6daagse wordt elk jaar eind juli georganiseerd in de week na de Nijmeegse 4daagse. De diehards kunnen dus van de ene in de andere tocht vallen.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van de Strand6daagse:

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 14 mei 2020