Wandelen Strand6daagse etappe 2: Wassenaar – Noordwijk aan Zee

De 2e etappe van de Strand6daagse start in Duinrell te Wassenaar en eindigt in Noordwijk aan Zee. Zeker bij goed weer is het strand bij de opgang aan de Wassenaarseslag en Noordwijk aan Zee druk met dagjesmensen. Daartussen liggen kilometers strand waar zelfs met het beste strandweer nauwelijks mensen zijn te vinden. Tussendoor passeer je Katwijk waar de Oude Rijn de Noordzee instroomt en ook daar kan het een drukte van belang zijn.

Al met al geeft het deze etappe een wisselend beeld van gezellige zomerdrukte en uitgestrekte lege zandstranden.

Locatie/bereikbaarheid

De start op Duinrell is prima te bereiken en dat geldt ook voort eindpunt Noordwijk. Het is echter een meerdaagse wandeltocht met kamperen onderweg dus in principe is in alle etappes tussen begin- en eindpunt geen vervoer nodig.

Geschikt voor

De Strand6daagse is een tocht voor wandelaars die wel van iets pittigs houden. Deze etappe is overigens slechts 18 km en prima te doen, maar wellicht knagen de 33 km van de eerste etappe nog aan de kuiten.

Oordeel

Het stranddeel is gewoonweg superleuk, het deel in Wassenaar om naar het strand te komen een stuk minder. Bij elkaar een 8.

Wat ga je doen?

Wandelen van Duinrell naar Noordwijk aan Zee. ’s Ochtends ga je, na een ontbijt naast de draaimolen of een andere attractie, op pad om eerst via de Wassenaarse slag naar het strand te lopen. Deze 4 kilometer is meteen het minst aangename, want daarna ligt een kilometer of 10 weids strand op je te wachten. Vergeet niet te genieten van de mooie luchten die je vaak hebt boven het strand en de zee en hopelijk schijnt het zonnetje een beetje.

Tijdens het wandelen van deze etappe kom je langs Katwijk, en dat zal je niet ontgaan. Er staan daar genoeg horecagelegenheden op het strand en ook voor andere beach-activiteiten kun je hier terecht. Of je er zin in hebt is natuurlijk een tweede. Als het goed weer is kun je op een handdoek tussen de andere bandgasten neerploffen, maar dat kun je ook uitstellen tot het wat noordelijker gelegen Noordwijk. Je bent dan immers al bijna aan het eind van de etappe, en dat voelt toch net even wat beter.

Aan de noordkant van Katwijk passeer je overigens een stukje dijk, waarvoor je een klein stukje landinwaarts moet lopen. Hier loopt de Oude Rijn de zee in, hoewel daar weinig meer van over is en de charme ver te zoeken. Verder lopend daalt al snel weer de rust over het strand neer en in de verte is de lelijke hoogbouw van Noordwijk dan al zichtbaar. Wel een leuk gezicht zijn de vele mensen die hier aan het kitesurfen zijn: op een surfboard aan een parachute door het water snijden, over de golven stuiteren en bij tijd en wijle er hoog overheen vliegen.

Bij de vuurtoren van Noordwijk, midden in het centrum, verlaat je het strand. Het is dan nog een kleine kilometer naar vv Noordwijk waar de overnachting is. Bij deze zeer luxe sportaccommodatie zet je je tent op het veld, en dat is heerlijk…vlak. Maar ze weten hier wel wat feestvieren is, dus als je tent dichtbij het clubgebouw staat dan trillen tot laat de tentstokken en het tentdoek vrolijk met de muziek mee.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Even genieten van Katwijk of Noordwijk is hier echt wel een must. Beide zijn heel aardige kustplaatsen. Je kunt hier uiteraard terecht bij een hele reeks horecagelegenheden, maar je kont in het zand laten zakken en de benen een welverdiende rustpauze geven. Natuurlijk kun je dat ook meteen al aan het begin aan de Wassenaarse slag doen, maar psychologisch is het verstandiger eerst maar wat meer te wandelen en de rustpauze zo letterlijk te “verdienen”.

Nu je toch in Noordwijk bent, werp dan zeker even een blik op het standbeeld van Koningin Wilhelmina en als je een klein stukje doorloopt kun je ook de vuurtoren van dichtbij zien. Noordwijk was in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw ook bekend om zijn levendige uitgaansleven. Hoewel dat tegenwoordig wel minder is, kun je hier nog steeds terecht. Op de overnachtingsplek bij vv Noordwijk wordt overigens ook een uitbundig feest georganiseerd. Voordeel is dan dat je na afloop nog maar heel weinig meters terug naar je tent hebt te gaan.

Laat maar zitten

De wandeling van Duinrell naar de kust over de Wassenaarse slag moet je maar snel vergeten.

Handige tips

De Strand6daagse is en wandeltocht over, je snapt het, het strand. Dat betekent dat je weinig beschutting hebt in geval van regen, zon of hitte. Zorg er dus voor dat je vooraf weet wat het weer gaat worden en neem dan ook de bijbehorende spullen mee. Juist omdat er hele stukken echt geen horecagelegenheden of andere bouwsels zijn te vinden, moet je jezelf zo goed mogelijk voorbereiden op het verwachte weer. Overigens, als het echt noodweer dreigt te worden, of juist veel te warm, dan grijpt de organisatie in en wordt een etappe ingekort of zelfs afgeblazen.

Kijk voor meer tips bij de andere etappes.

Kritische noot

Erg veel kritische noten zijn hier niet te kraken. Ben je een wandel- en/of strandhater, dan is dit hele evenement niets voor jou. En ben je niet bereid elke dag te genieten maar ook een behoorlijke inspanning te plegen, laat dit dan ook gewoon voorbij gaan. En zo zijn er vast nog wel meer persoonlijke redenen te verzinnen om deze wandeltocht niet te doen. Maar spreekt het je aan, aarzel dan niet te lang. Het is toch een van de meer bijzondere wandeltochten in Nederland waar je na jaren nog aan zult terugdenken.

Prijs

De hele Strand6daagse is echt een van de goedkoopste manieren om actief bezig te zijn. In Nederland althans. Voor rond de 175 euro ben je 6 dagen onder de pannen, hoewel de meeste mensen nog wel extra geld uitgeven aan koek en zopie. Dat hoeft niet; in principe is het geheel verzorgd en ben je voor dat geld klaar. In de praktijk is het de vraag of ook maar één van de vele deelnemers het ook werkelijk lukt alle 6 de dagen de hand op de knip te houden.

Lengte bezoek

Deze etappe is met 18 kilometer niet erg lang maar omdat je over zand loopt kan het toch flink meer tijd in beslag nemen dan je vooraf denkt. Bovendien heb je de hele dag de tijd, dus je kunt de wandeltijd best een beetje uitsmeren over de dag en onderweg lonkt bij goed weer het strand en de zee. Maak er geen probleem van om op een heerlijk plekje neer te strijken en later de etappe weer op te pakken, daar is dit een prima dagetappe voor.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Bij de Strand6daagse zit in principe alles inbegrepen, dus zowel een overnachtingsplaats (met eigen tent) als alle eten en drinken. Een all-inclusive arrangement kortom wat ook wel bekend is van hotelketens langs de Turkse kust. Grootste verschil is dat hier een flinke inspanning van je wordt verwacht terwijl die inspanning in Turkije beperkt kan blijven tot het ’s ochtends op tijd neerleggen van een handdoek op een strandstoel, het meermalen per dag langslopen bij een van de buffetten voor eten en drinken en tijdig, als een rollade, draaien om al te ernstige verbrandingen door de zon te voorkomen.

Praktische info/openingstijden

De Strand6daagse wordt elk jaar eind juli georganiseerd. Natuurlijk kun je deze etappe ook op eigen gelegenheid wandelen, hij loopt geheel door openbaar gebied.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van de Strand6daagse:

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 14 mei 2020