Wandelen Strand6daagse etappe 3: Noordwijk aan Zee – IJmuiden

Wandelen met de Strand6daagse van Noordwijk aan Zee naar IJmuiden. Met 31 km is dit de op een na langste etappe en samen met de afgelopen dagen (en nachten) zullen de nodige wandelaars dat flink in de benen voelen.

De route is ook deze etappe doodsimpel: vanaf het voetbalveld van vv Noordwijk loop je terug naar de zee, slaat rechtsaf, 30 km hou je de zee aan de linkerhand en de duinen aan de rechterhand en vervolgens ben je na een heel klein stukje IJmuiden inlopen op de plaats van bestemming.

Locatie/bereikbaarheid

Zowel Noordwijk aan Zee als IJmuiden zijn goed te bereiken met het OV. Als het goed is heb je dat niet nodig, want je komt in beide plaatsen wandelend aan en gaat ook weer wandelend weg. Tenminste, dat is de bedoeling van deze 6-daagse wandeltocht.

Geschikt voor

De Strand6daagse staat bekend als best een pittige tocht. Dat komt niet door het aantal kilometers, dat is in 6 dagen met 140 km best te doen. Maar wandelen combineren met strand, waarbij je als je een beetje pech hebt een hele tijd door mul zand ploetert, maakt het best zwaar. Voor de geoefende wandelaar zullen we maar zeggen dus, hoewel er elk jaar toch nog heel wat mensen aan de start verschijnen met niet veel meer dan goede moed en kakelverse, nog niet ingelopen schoenen.

Oordeel

Deze meerdaagse wandeltocht ligt je, of ligt je niet. Het is al met al een tocht waar je niet al te lichtvaardig aan moet beginnen. Want zeg nu zelf, als je elke dag eindigt bij de medische post voor blaren prikken, enkels intapen en wat al niet meer, dan gaat de lol er toch wel goed vanaf. Ook de aard van de tocht, zes dagen langs het strand lopen, zal de een aanspreken en de ander totaal niet. Meest voorkomende gedachte is dat het wel onvoorstelbaar saai moet zijn. Maar dat valt toch eigenlijk reuze mee, ja komt hier in een best aangename “flow” terecht.

Wat ga je doen?

Op deze derde dag heb je inmiddels vast wel de slag te pakken van tent opruimen, bij de vrachtauto neerleggen, ontbijtje scoren, lunchpakket in de dagrugzak stoppen en heel belangrijk, het actuele weerbericht bekijken om de kleding van de dag te bepalen.

Vanaf het terrein van de voetbalvereniging vv Noordwijk wandel je richting strand waar je op de boulevard van Noordwijk nog eenmaal een blik kunt werpen op het standbeeld van voormalig koningin Wilhelmina.

Daarna ligt een kilometer of 30 strand op je te wachten in één vrijwel rechte streep. Enige onderbreking die zal opvallen is dat je ongeveer halverwege langs Zandvoort komt. Naast een uitbundige hoeveelheid etablissementen zal je hier op een zomerse dag een beetje tussen de strandgasten door moeten laveren. Of er zelf tussen neerploffen, dat is beslist ook geen verkeerd idee. Net ten noorden van Zandvoort ligt het circuit in de duinen. De kans dat je Max Verstappen treft is hier ongeveer nul, maar er worden naast de F1 nog vele andere evenementen georganiseerd. Heb je belangstelling, volg dan gewoon je oren en je komt vanzelf bij de ingang terecht.

Na Zandvoort gaat het verder richting IJmuiden. IJmuiden is vooral bekend vanwege het Noordzeekanaal en de hoogovens van Tata steel. Deze laatste lijken al snel heel dichtbij, maar helaas, je kunt uren wandelen en dan blijken ze nog ver weg te zijn. Laat je dus niet misleiden door de gedachte dat je er al bijna bent, dan worden de laatste loodjes erg zwaar.

Waar je wel het (bijna) einde van de etappe aan kunt herkennen is het strand dat bij IJmuiden veel breder wordt. Tegen die tijd heb je er al bijna 30 km strandwandelen opzitten en zul je het, zoals de meeste wandelaars, waarschijnlijk ruimschoots genoeg vinden. Een klein stukje landinwaarts is de overnachtingsplek te vinden en rond een uur of 7 in de avond kun je aanvallen op de Hollandse pot. En daarna, tja daarna wordt het feest bij de tent of je kunt een dappere poging gaan doen iets leuks in IJmuiden te vinden.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Ben je het strand eventjes zat? Dan kun je hier ook een deel van de route parallel aan het strand door de duinen wandelen. Met een aardige kans dat je grotere of kleinere levende have van niet-menselijke aard tegenkomt ook.

Heb je zin in even wat meer drukte om je heen? Dan is Zandvoort meer een aanrader dan eindpunt IJmuiden.

Laat maar zitten

Heb je trek in vis, dan kun je in IJmuiden in het havengebied je hart ophalen. Vind je vis maar niks, dan is werkelijk het beste daar zo ver mogelijk vandaan te blijven. De nogal indringende geur van vis hangt daar over de kades en dat is dan bepaald niet fijn.

Handige tips

Wandelen op het strand lijkt heel vlak. En dat is zeker bij de waterlijn ook bijna het geval. Alleen, het zand loopt vanaf de duinzijde toch een klein beetje schuin af richting waterlijn. Met andere woorden, als je de Strand6daagse loopt dan staat je linkervoet net wat lager dan je rechtervoet. Sommige wandelaars hebben daar echt last van. Een oplossing is om af en toe ven achteruit te gaan lopen, dat helpt echt. Een andere mogelijkheid is is om te zorgen dat je ene schoen wat hoger is dan je andere. Heb je voldoende speelruimte dan kan een dikker voetzooltje wonderen doen. Er zijn overigens ook genoeg mensen die nergens last van hebben.

Wat voor schoeisel is het meet geschikt voor deze tocht? Velen dragen wandelschoenen, maar er zijn er ook die de volledige route op slippers lopen. Of zelfs op blote voeten. Bij dat laatste moet je natuurlijk wel een beetje letten op scheermessen en andere scherpe objecten die op het strand rondzwerven. Aan het eind zul je merken dat niet alleen je eelt is weg geschuurd door het zand, maar als je pech hebt ook je gewone huid.

Kijk voor meer tips bij de andere etappes.

Kritische noot

Het typische voor deze etappe is dat je bijna voortdurend recht voor je de hoogovens van Tata Steel voor je ziet liggen. Het is nu niet het meest fraaie stukje van Nederland-aan-zee, en hoewel ze zeker aan het begin van de wandeling nog ver weg zijn domineren ze wel het zicht. Helaas, niks aan te doen!

Prijs

De Strand6daagse probeert voor een zeer, zeer schappelijke prijs een week wandelplezier te bieden en daar slagen ze goed in. Voor zo’n Euro 175,- krijg je het hele arrangement met eten, drinken, bagagevervoer en overnachtingsplek in eigen tent.

Lengte bezoek

De Strand6daagse duurt zoals de naam al doet vermoeden 6 dagen en elke dag loop je logischerwijs een onderdeel van de totale route.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

De Strand6daagse is zo georganiseerd dat overnachtingen en al het eten en drinken wordt verzorgd. Toch zul je regelmatig medewandelaars op terrasjes langs de route aantreffen en naar eigen keuze kun je dat natuurlijk zelf ook doen. Je komt dan overigens niet terecht in de goedkoopste etablissementen van Nederland.

Praktische info/openingstijden

De Strand6daagse wordt eenmaal per jaar aan het eind van juli georganiseerd. Het is standaard de week na de Nijmeegse vierdaagse dus voor degenen die veel en pittig willen wandelen is deze combinatie geen gek idee.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van de Strand6daagse:

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 14 mei 2020