Wandelen Strand6daagse etappe 4: IJmuiden – Egmond aan Zee

Wandelen met de Strand6daagse van IJmuiden naar Egmond aan Zee. Het evenement van de dag is het oversteken van het Noordzeekanaal met de boot waarna je al wandelend langs de strandopgangen van Wijk aan Zee, Heemskerk en Castricum uiteindelijk op het eindpunt van de dag: Egmond aan Zee, terecht komt. Je hebt tegen die tijd weer een kilometer of 24 in de benen zitten en de horeca in Egmond aan Zee is maar al te behulpzaam om de vermoeidheid zo snel mogelijk te doen vergeten.

Locatie/bereikbaarheid

Zowel het startpunt van vandaag, IJmuiden als het eindpunt, Egmond aan Zee, zijn met het OV te bereiken. Als het goed is heb je dat allemaal niet nodig en ben je wandelend aangekomen en ga je ook weer wandelend weg.

http://www.strand6daagse.nl/

Geschikt voor

De Strand6daagse bestaat al meer dan 60 jaar. Van een evenement met 37 deelnemers is het uitgegroeid tot het maximum van 1000 deelnemers, hoewel dat aantal de laatste jaren niet steeds word gehaald. Het is zeker een pittige tocht door de combinatie van zand en soms niet al te best wandelweer. Al met al dus een tocht voor de geoefende wandelaar.

Oordeel

Wat deze tocht bijzonder maakt is dat hij zes dagen lang de kustlijn volgt. Dat klinkt saai maar geeft ook een grote kans op “flow”. Bovendien wordt er in de namiddag/avond op elke overnachtingsplek getracht de sfeer verdere te verhogen met muziek, hapjes en drankjes. Verbeterpunt is wel dat het all-inclusive idee, dus eten en drinken inbegrepen, wel een beetje in de jaren 60-70 is blijven hangen. Tegenwoordig zijn zelfs de meest rudimentaire wandelaars wel meer gewend (of zoals sommigen zullen zeggen: verwend). Bij elkaar verdient deze wandeltocht een 7,5.

Wat ga je doen?

Bij IJmuiden moet je het Noordzeekanaal oversteken. Er is een boot geregeld die iedereen in groepen overzet. Dat betekent dat je al op de overnachtingsplaats wordt tegengehouden om een te grote toeloop op de boot te voorkomen. Mis je de laatste boot, dan kun je alsnog aan de andere kant van het Noordzeekanaal terecht komen maar dat betekent wel over de sluizen een flink stuk omlopen.

Wederom over het strand loop je dan feitelijk vlak langs de Hoogovens die aan de andere kant van het duin liggen. Hou je de blik vooruit gericht, dan merk je er nauwelijks iets van behalve de soms opstijgende rookpluimen.

Ietsje verder begint aan de duinzijde een kilometerslange rij strandhuisjes. Is het mooi weer, dan trekken de bezitters van die huisjes massaal naar buiten om het Strand6daagse circus letterlijk aan hun deur voorbij te zien trekken. Ook voor hen is het tenslotte een evenement dat maar eenmaal per jaar plaatsvindt. Sommige kinderen beginnen daarbij spontaan een handeltje in limonade of koffie en dat is misschien wel zo leuk vergeleken met de commerciële variant die je hier uiteraard ook vindt. Overigens ben je hier bij Wijk aan Zee, dat niet direct aan de kust ligt.

Weer wat verder passeer je de strandopgang van het in het binnenland gelegen Heemskerk. Ook hier staan weer rijen strandhuisjes, hoewel minder dan bij Wijk aan Zee. Nog weer wat verderop herhaalt zich dit nog een keer bij de strandopgang van Castricum. Ben je trouwens je zwembroek of bikini vergeten en wil je toch van het water of zon genieten, dan kun je vlak daarvoor op het naaktstrand terecht. Omdat de grootste populariteit daarvan allang voorbij is, kun je je hier met gemak een plek van 1000 vierkante meter toe-eigenen. Ook aan de zuidzijde van Egmond aan Zee, het eindpunt van vandaag, is er nog een naaktstrand dus mocht je twijfelen dan krijg je later deze etappe een herkansing.

Daarna, of pas heel lang daarna, wordt het tijd om de tent op te gaan zoeken en wie weet na nog een lange, lange avond al slapend de nieuwe dag en etappe in te rollen.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Enigszins op tijd aankomen in Egmond aan Zee is geen slecht idee. De sfeer in het bescheiden dorp is prima en de toeloop van de Strand6daagse deelnemers draagt daar zeker aan bij.

Egmond aan Zee is in het bezit van niet bepaald de lelijkste vuurtoren van Nederland: Vuurtoren J C J van Speijk. Een bezoekje buiten, en eigenlijk ook wel binnen, waard.

Laat maar zitten

Tja, net als met de andere etappes is er vrijwel geen ontsnappen aan de vastgestelde route. Er is dus niet zoveel wat je kunt laten zitten, ook als je zou willen. Is het lekker weer dan kun je tijdens deze etappe met gemak een heel rustig plekje opzoeken, maar ook de drukte bij een van de strandopgangen die hier zijn te vinden.

Handige tips

Elke ochtend krijg je een Strand6Daagse Bulletin met daarin de niet bijster ingewikkelde route van de dag, maar ook leuke weetjes voor onderweg en de weersverwachting. Toch nuttig 🙂

Kijk voor meer tips bij de andere etappes.

Kritische noot

Dit gedeelte van de Strand6daagse kent een flink gedeelte waarbij aan de duinzijde lange rijen strandhuisjes zijn te zien. De een zal het mooi vinden, de ander spuuglelijk.

Prijs

De Strand6daagse wordt voor een heel schappelijke prijs georganiseerd. Voor 175 euro ben je 6 dagen bezig, en als je je portemonnee verder helemaal gesloten wilt houden dan kan dat. Toch zal het voor de meesten uiteindelijk wel wat duurder worden omdat je nu eenmaal heel wat verleidelijke horeca onderweg passeert, die nogal eens speciale “Strand6daagse” aanbiedingen heeft. Nu bevind je je bepaald niet in de goedkoopste regio van Nederland, dus reken alsnog op bovengemiddelde prijzen.

Lengte bezoek

De Strand6daagse duurt van maandag tot en met zaterdag, logischerwijs zes dagen. Elke dag is een etappe van tussen de 14 en 33 kilometer, dus nogal uiteenlopend. Vergis je trouwens niet in het aantal kilometers; het soms mulle zand zorgt ervoor dat het met bijvoorbeeld een dagetappe van 24 km toch een flink zware tocht kan worden.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

De Strand6daagse kent een all-inclusive concept. In principe is dus alles geregeld, van een overnachtingsplaats met eigen tent, tot bagagevervoer, ontbijt, lunchpakket en avondeten aan toe. Toch zullen veruit de meeste deelnemers ook met enige regelmaat gebruik maken van de vele horeca die je onderweg tegenkomt.

Praktische info/openingstijden

De Strand6daagse wordt eenmaal per jaar georganiseerd aan het eind van juli, in de week na de Nijmeegse vierdaagse. De eerste dag (maandag) word je tussen 08:00 en 10:00 verwacht in Hoek van Holland en op zaterdag kom je zo tussen 11:00 en 15:00 aan in Huisduinen / Den Helder.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van de Strand6daagse:

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 14 mei 2020