De op een na laatste etappe van de Strand6daagse omvat een niet geringe afstand van 27 km en loopt van Egmond aan Zee naar Callantsoog. Als je dit eenmaal hebt gered, dan red je zeker de laatste etappe van slechts 14 km ook wel.
Deze etappe heeft als tussentijdse belevenis de veranderde toestand van de Hondsbossche zeewering. Dit was lange tijd een doodsaaie rechte dijk maar sinds enige jaren is er een nieuw stuk duin tegen en overheen gelegd en dat is bepaald niet beroerd uitgepakt.
Aan het eind, in Callantsoog, kun je bij de plaatselijke horeca tobbedansen: de vermoeide voeten kunnen in een teiltje of zelfs heel zwembad met fris water bijkomen. Onder het genot van een hapje en een drankje vanzelfsprekend….
Locatie/bereikbaarheid
Het is de bedoeling dat je zowel Egmond aan Zee als Callantsoog wandelend bereikt en ook zo weer verlaat. OV, auto’s of fietsen zijn dus niet nodig, maar zou het nodig moeten zijn dan lukt dat in beide plaatsen wel.
Geschikt voor
De hele Strand6daagse moet niet worden onderschat. Er komen nog steeds wandelaars zonder enige oefening of voorbereiding op af. Die lopen dan ook prompt niet van plaats naar plaats maar van dokterspost naar dokterspost. Aldaar zullen ze nooit zeggen dat het beter is op te geven, maar als het aantal vierkante meter pleister elke dag verder oploopt hopen ze dat je zelf tot dat inzicht komt.
Oordeel
De Strand6daagse is werkelijk een meerdaagse wandeltocht die anders is dan andere. En dat komt natuurlijk doordat je alle dagen voortdurend aan de linkerzijde de zee ziet en aan de rechterzijde de duinen. Dat kun je saai vinden, maar het heeft ook iets wat in je systeem gaat zitten. Het is niet voor niets dat sommigen deze wandeltocht tientallen keren, elk jaar weer doen. Al met al kan deze tocht voor sommigen een heel hoog cijfer krijgen, en anderen kiezen 100 keer liever voor een van de vele andere wandeltochten die Nederland rijk is.
Wat ga je doen?
Vanaf voetbalvereniging Egmondia wandel je terug naar het strand waarna je de route noordwaarts wederom weer oppikt. Deze etappe is 27 km dus niet bepaald een klein stukje, maar een geruststellende gedachte is dat dit de laatste lange etappe is. De laatste etappe is slechts 14 km en dus feitelijk peanuts.
Het eerste deel leidt richting Bergen aan Zee. Van het kunstenaarsdorp Bergen zul je niets meekrijgen tenzij je een stuk het binnenland inloopt. Maar, best spannend, welke beroemde kunstenaar of wannebee beroemdheid zul je hier op het strand tegen het lijf lopen? In Bergen aan Zee zou je, mocht je dat willen, een bezoek kunnen brengen aan het Zee Aquarium. Je raadt het vast al, alles over vissen staat hier centraal. Zo loop je door het skelet van een potvis, over een vijver met piranha’s en uiteraard zijn hier ook een paar levende zeehonden te zien. Totaal hebben ze hier meer dan 350 vissoorten, dus je kunt even vooruit.
Na het verlaten van Bergen kom je op het zogenaamde Stille strand, dat zonder dat je het doorhebt overloopt in nog een stil strand, maar daar mag je als extraatje ook je broek laten zakken zonder dat er een bikini, zwempak of zwembroek onder zit.
Daarna volgen achtereenvolgens nog Hargen aan Zee (een grote parkeerplaats met horeca op het strand, that’s it), het bekende Schoorl en Groet waarna je op Petten afloopt. Petten zullen veel mensen nog goed kennen uit de aardrijkskunde boekjes vanwege de kerncentrale en de dijk die daar het achterland beschermd tegen de zee. De kerncentrale ga je ook inderdaad zien, want het opvallende gebouw ligt in de duinen net ten noorden van Petten. Tegen de dijk is sinds enige jaren van een enorme berg zand geschoven waardoor de lelijke rechte strook van beton en asfalt vrijwel geheel is verdwenen en een eigenlijk kunstmatig, maar toch natuurlijk ogend stuk nieuw duin is ontstaan.
In Callantsoog word je verwelkomd door een café waar ze je op het terras niet alleen voorzien van het nodige drinken en muziek, maar ook op een verkoelende bak water om je voeten te laten bijkomen. Het is een geestig gezicht zoveel mensen op een terras met de voeten in het water te zien.
Daarna loop je door naar voetbalvereniging Callantsoog waar je, na de tent te hebben opgezet, nog een hele tijd de laatste avond/nacht kunt vieren; de bonte avond zogezegd.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
Deze etappe is echt wel een leuke, zeker als je bij de Hondsbossche zeewering door de nieuw aangelegde duinen loopt en dus daar enige kilometers niet het strand volgt.
Laat maar zitten
Tja, voor deze etappe geldt, net zoals bij de hele Strand6daagse, dat het nauwelijks keuze geeft voor de route en dat is ook logisch. Alleen bij de Hondbossche zeewering is het aardiger door de nieuw ontstane duinen aldaar te lopen dan over het strand. Hoewel het toch echt een Strand6daagse moet blijven en geen Duin6daagse.
Handige tips
Bij de Strand6daagse krijg je elke ochtend een leuk lunchpakketje met boterhammen, wat drinken en fruit mee. Toch zullen de meeste mensen wel wat extra’s in hun tas steken. Bij warm weer is water echt van belang en in het noordelijk deel van Noord-Holland liggen horecagelegenheden op het strand wat verder uit elkaar.
Kritische noot
De Strand6daagse is een tocht met een sympathiek, maar ook een beetje oubollig imago. Het eten wat meer op het niveau van de 21e eeuw brengen is geen slechte zaak.
In zijn algemeenheid is wel te zeggen dat hoe verder je naar het noorden komt langs deze route van Hoek van Holland naar Den Helder, hoe eenvoudiger de voorzieningen worden. En dat klopt ook vrij goed. Nu zijn de meeste wandelaars niet zo veeleisend, maar andersom, dus beginnen met eenvoudige voorzieningen op de overnachtingsplek en eindigen op een wat meer uitgebreide accommodatie, zou mooi zijn geweest.
Prijs
De all-inclusive prijs voor de Strand6daagse is een alleszins acceptabele Euro175,- waarbij overnachting, ontbijt, lunchpakket en diner zijn inbegrepen. De meeste wandelaars zullen de verlokkingen van de horeca onderweg niet geheel weten te weerstaan en daardoor worden de totale kosten logischerwijs hoger. Toch blijft dit een van de goedkoopste mogelijkheden om in Nederland een actieve week te hebben.
Lengte bezoek
De Strand6daagse duurt logischerwijze 6 dagen. De etappe op de laatste dag is echter maar 14 km en sommigen tellen het daarom als halve etappe. Bij elkaar is het een leuke kleine week uit.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
De Strand6daagse gaat ervan uit dat je met een eenmalig bedrag alles krijgt wat nodig is voor de tocht; de overnachtingsplek met eigen tent, ontbijt, lunchpakket en diner. Toch zullen de meesten ook wel op een of meer plaatsen bij de horeca onderweg neerstrijken, die is er genoeg.
Praktische info/openingstijden
De Strand6daagse wordt eenmaal per jaar georganiseerd rond eind juli. Het is in de week na de week van de Nijmeegse 4daagse, zodat je als je wilt beide kunt lopen. Dat is echter bij elkaar een forse aanslag op de benen.
Nog meer wandelen
Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier
Alle etappes van de Strand6daagse:
- Wandelen Strand6daagse etappe 1: Hoek van Holland – Wassenaar
- Wandelen Strand6daagse etappe 2: Wassenaar – Noordwijk aan Zee
- Wandelen Strand6daagse etappe 3: Noordwijk aan Zee – IJmuiden
- Wandelen Strand6daagse etappe 4: IJmuiden – Egmond aan Zee
- Wandelen Strand6daagse etappe 5: Egmond aan Zee – Callantsoog
- Wandelen Strand6daagse etappe 6: Callantsoog – Huisduinen-Den Helder
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 14 mei 2020