Wandelen Strand6daagse etappe 6: Callantsoog – Huisduinen-Den Helder

De zesde en laatste etappe van de Strand6daagse loopt langs het strand van Callantsoog naar Huisduinen/Den Helder. Het is geen lange etappe; slechts 14 km. Je wordt echter pas vanaf 11:00 in Huisduinen verwacht dus het heeft niet veel zin om deze dag al vroeg te starten. Met andere woorden: eerst uitslapen, dan uitgebreid ontbijten, inpakken en op weg.

Als je het tot hier hebt gehaald dan lukt de laatste etappe vast ook en de beloning is een leuk feest midden op het plein van Huisduinen. Vrolijke of gekke kledij, muziekinstrumenten en verder alles wat de feestvreugde onderweg en in Huisduinen kan verhogen wordt op prijs gesteld.

Locatie/bereikbaarheid

Callantsoog is bereikbaar met het ov, maar de bedoeling is eigenlijk om hier al wandelend aan te komen en ook weer wandelend te vertrekken.

Huisduinen, bij Den Helder, is het eindpunt. Het ligt ten westen van Den Helder en als je naar het treinstation van Den Helder wilt lopen, dan gaat je dat nog een 2,5 wandelkilometers extra opleveren. Huisduinen is ook eenvoudig met de auto te bereiken.

http://www.strand6daagse.nl/

Geschikt voor

De Strand6daagse moet niet worden onderschat. Zeker ervaren wandelaars die alleen naar de kilometers kijken zullen wellicht denken dat deze meerdaagse wandeltocht een makkie is, maar dat is het bepaald niet. Dat komt vooral door het lopen, soms kilometerslang, door mul en nat zand. Dat maakt het zwaar, soms heel zwaar. Bij elkaar dus een niet te onderschatten tocht die bepaald enige oefening en de nodige wandelervaringskilometers vergt.

Oordeel

Deze laatste etappe is niet het mooiste stuk van het Noordzeestrand. Je loopt aan het eind over een stuk asfaltdijk, echt lelijk. De Strand6daagse als geheel zal sommige wandelaars bekoren omdat hij echt anders is dan andere. Andere wandelaars zullen hem te saai vinden en dan wordt het rapportcijfer vanzelf ook een stuk lager.

Wat ga je doen?

Vanaf de laatste overnachtingsplaats loop je door het kleine centrum van Callantsoog en daarna strekken zee en strand dan breed voor je uit. De laatste 13 km strand starten met een relatief leeg deel. Langs de strandopgang van Groote Keeten loop je richting Julianadorp, waar het op zomerse dagen bij de strandopgang nog wel een drukte van belang kan zijn. Aan de andere kant van de smalle duinenrij rijgen de campings en vakantieparken zich hier namelijk aaneen en de bewoners van de stacaravans en huisjes komen natuurlijk vooral voor de dichtbij gelegen zee.

Daarna volgt nog een aardig stuk leek zandstrand, waarna het laatste deel niet zo mooi meer is. Hier houden de duinen namelijk op en komt er een niet bepaald charmante asfaltdijk met betonblokken voor in de plaats. Gelukkig wandel je al heel snel naar de andere kant van de dijk waar je meteen Fort Kijkduin aan de rechterzijde ziet liggen. Dat fort stamt uit de tijd van Napoleon en is dus nu dik 200 jaar oud. Heb je zin om een kijkje binnen te nemen, dan is dit je kans.

De meeste wandelaars pakken gelijk de allerlaatste wandelkilometer mee en eindigen op het plein midden in Huisduinen. In Huisduinen wacht al in de ochtend, vanaf 11:00, een flink feest rondom de finishlijn om het einde te vieren.

De uiteindelijke beloning van deze flinke wandeltocht is een leuk flesje met wat zand van het strand.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Het beste wat je natuurlijk kunt doen is deze laatste dag nog eens goed genieten van het strand en de zee. Je hebt er inmiddels meer dan 100km strand opzitten, maar er is nog een stukje te gaan en eruit halen wat erin zit is beslist de moeite.

Verder is deze etappe niet erg lang, en al in de middag ben je helemaal klaar. Nu is de Kop van Noord-Holland, waar je nu bent, voor de meeste mensen een behoorlijk eind van huis. Je kunt natuurlijk na afloop van de festiviteiten spoorslags naar huis gaan, maar in Den Helder heb je bijvoorbeeld het best interessante Marinemuseum en ook het buurtje er omheen is zo gek nog niet. Vervolgens eerst uit eten en dan pas naar huis maakt de laatste dag ook helemaal compleet.

Laat maar zitten

Tja, de route van de Strand6daagse staat vast en zelfs als je ervan af zou willen wijken dan zal dat nog niet meevallen. Dus ook niet zulke leuke dingen zijn moeilijk te ontwijken, hoewel het bij deze etappe allemaal reuze meevalt.

Handige tips

Deze laatste etappe is de kans om wat anders dan anders gekleed over de finishlijn te gaan. Dus heb je daar zin in en een leuk shirt, overall, onesie of wil je met blaasinstrumenten luid toeterend Huisduinen binnenwandelen en de finish passeren, dan is dit je kans.

Kijk voor meer tips bij de andere etappes.

Kritische noot

Het laatste stukje langs de Noordzee is nu precies ook niet het mooiste. Je eindigt met een stukje over een lelijke asfaltdijk. Lang duurt het niet want al snel steek je een duin over en kom je op een pad naar het dorp Huisduinen terecht. Het afscheid van de zee had mooier gekund.

Prijs

Mocht je op zoek zijn naar een activiteit tegen een schappelijke prijs dan zit je hier goed. Voor 6 dagen all-inclusive wandeltocht, dus inclusief overnachting in eigen tent, bagagevervoer, ontbijt, lunchpakket en diner ben je slechts Euro 175,- kwijt. Dat is werkelijk heel weinig geld voor 6 dagen wandelplezier. Eerlijk is eerlijk, de meeste mensen kopen onderweg ook het een en ander en er zijn er genoeg die met regelmaat op het strand op een terras neerstrijken. Dan kan de portemonnee met enige snelheid heel snel platter worden.

Lengte bezoek

De Strand6daagse duurt zoals de naam al zegt 6 dagen, van maandag tot en met zaterdag. Maandagochtend start de tocht tussen 08:00 en 10:00 in Hoek van Holland en op de laatste dag word je tussen 11:00 en 15:00 in Huisduinen verwacht bij de feestelijke afsluiting. De laatste etappe is slechts 14 km en dus eigenlijk min of meer een “halve”.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

De Strand6daagse kent een opzet conform het all-inclusive concept: ontbijt, lunchpakket, avondeten en overnachting in eigen tent zijn geregeld. De tent en andere spullen worden voor je vervoerd, je hoeft daar dus niet elke dag mee te sjouwen. De meeste deelnemers waaien onderweg met regelmaat aan bij een van de talloze horecatenten die je tegenkomt.

Praktische info/openingstijden

De Strand6daagse wordt eenmaal per jaar georganiseerd in de week na de Nijmeegse vierdaagse. Doorgaans is dit dus eind juli.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

Alle etappes van de Strand6daagse:

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 14 mei 2020