Wandelen Strand6daagse – informatie en tips

De Strand6daagse is waarschijnlijk de wandeltocht met de meest eenvoudige route die je maar kunt bedenken. Zes dagen lang hou je de zee aan de linkerhand en de duinen aan de rechterhand. Zo loop je de 117 km over het strand van Hoek van Holland naar Den Helder. Inclusief wat kilometers om van en naar de overnachtingsplaatsen te komen komt het totaal aantal kilometers op ongeveer 140. Dat lijkt niet heel veel, maar in het algemeen wordt deze tocht vanwege het zand waar je soms doorheen moet ploeteren als behoorlijk zwaar gezien.

Locatie/bereikbaarheid

Startpunt Hoek van Holland en eindpunt Den Helder zijn beide met het ov en met de auto goed te bereiken. Tussendoor is het de bedoeling dat je in een eigen tent op een overnachtingsplaats blijft slapen. Bagagevervoer is inbegrepen dus je hoeft die spullen niet elke dag zelf mee te slepen.

Geschikt voor

In het algemeen wordt dit als een pittige tocht gezien. Vooral het soms zachte zand lijkt heel aantrekkelijk voor de tere voetjes, maar zorgt ervoor dat het lopen flink zwaarder is dan op een gewone weg.

Oordeel

Er zijn genoeg mensen die deze tocht dodelijk saai zullen vinden, of in ieder geval denken dat hij dodelijk saai is. Maar juist de setting, 6 dagen zee, strand en duinen, kruipen bijna letterlijk onder je huid en daarmee wordt het juist een bijzondere wandeling. Er zijn genoeg wandeltochten in Nederland die op zichzelf veel meer variatie bieden. Maar onderling lijken ze dan toch soms wel een beetje veel op elkaar. De Strand6daagse is zo bezien echt een buitenbeentje en beslist het overwegen waard als je eens een weekje anders wilt wandelen dan anders.

Wat ga je doen?

Tja, een wandeltocht is altijd een kwestie van de ene voet voor de andere zetten. In dit geval ongeveer 168.000 keer. Al met al een mooie workout, maar naast de wandelprestatie is het vooral zaak te genieten van dit toch best bijzondere stukje Nederland. Er zijn maar weinig landen ter wereld waar je zo lang achter elkaar over een zandstrand kunt wandelen. De afwisseling tussen de drukke gedeelten bij de strandopgangen en plaatsen die tegen de duinen aan liggen en de best grote stukken strand die werkelijk heel rustig zijn, is zeker aangenaam.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Vergeet niet te genieten van strand en zee tijdens deze tocht. Het water ligt letterlijk aan je voeten en tussendoor plonsen is natuurlijk een buitenkansje dat lang niet bij elke wandeltocht is inbegrepen.

Laat maar zitten

De route ligt vrijwel vast dus er is niet zoveel keuze om onderdelen over te slaan of met een alternatief te ontwijken. Wat natuurlijk wel kan is meer of minder met de andere wandelaars optrekken. Er is op het strand ruimte genoeg, dus wil je helemaal alleen lopen dan is daar alle gelegenheid voor. Wil je juist wat meer sociaal contact, juist ook als je deze tocht in je eentje loopt, dan is dat ook geen probleem.

Heb je op een zeker moment toch eventjes genoeg van het strand, dan kun je op de meeste plaatsen ook een parallel pad door de duinen lopen.

Handige tips

Veel tips zijn bij de individuele etappes beschreven, kijk daar dus zeker ook even.

Een algemene tip is niet teveel bagage mee te nemen. Hoewel het vervoer ervan is inbegrepen, zul je er toch op de overnachtingsplaatsen zelf mee moeten slepen en bovendien, zit je na een stevige wandeling te wachten op het opzetten van een megatent?

Zorg in ieder geval voor kleding en verpakking van je bagage die regenbestendig is. De bagage wordt vervoerd in een gesloten bus maar op de plaats van bestemming meteen uitgeladen en dan kan het, voordat jij arriveert, behoorlijk nat worden. Ook langs het strand kan het net even wat harder waaien en regenen dan je wellicht gewend bent.

Kritische noot

Er is niet zoveel aan te merken op deze tocht. Het is niet voor niets dat sommigen deze tocht al voor de heelveelstekeer lopen. Als er dan toch een kritische noot moet worden gekraakt dan gaat het over de verzorging. Deze is ietwat in de jaren 70 van de vorige eeuw blijven hangen; ontbijt, lunch en avondeten zoals dat tijdens de Strand6daagse wordt verzorgd zullen velen zich alleen maar uit een ver verleden herinneren.

Prijs

De kosten voor deze tocht, inclusief overnachten en alle maaltijden, bedragen Euro 175,- (jaar 2020). Dat is werkelijk een heel schappelijk bedrag voor een weekje actief bezig zijn in Nederland.

Lengte bezoek

De Strand6daagse duurt, nogal logisch, 6 dagen. De laatste dag is een korte etappe van slechts een halve dag waarna je feestelijk wordt onthaald en je uitgebreid het halen van de finish kunt vieren.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

De Strand6daagse is in principe een all-inclusive wandeltocht. De overnachtingen, bagagevervoer, ontbijt, lunchpakket en avondeten zijn allemaal inbegrepen. Toch strijken de meeste deelnemers met enige regelmaat neer bij een van de vele horecagelegenheden die je op het strand tegenkomt. Op de overnachtingsplaatsen wordt ook in de avond redelijk uitbundig feestgevierd en ook de daaraan verbonden drankjes en hapjes zijn niet inbegrepen. Toch blijft dit bij elkaar een van de goedkoopste manieren om een weekje actief in Nederland te vertoeven.

Praktische info/openingstijden

De Strand6daagse word elk jaar in de tweede helft van de zomer georganiseerd, in de week na de Nijmeegse Vierdaagse. Doorgaans valt de Strand6daagse dan in de laatste week van juli. Gestart wordt op de maandag om uiteindelijk op zaterdag in Huisduinen / Den Helder aan te komen.

Nog meer wandelen

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

Alle etappes van de Strand6daagse:

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 14 mei 2020