Rondwandelingen Kiersche wijdepad (De Wieden) – Doosje

Wandelen in De Wieden, onderdeel van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het is geen bijzonder lange wandeling maar de ondergrond ligt maar net boven waterpeil en daardoor voelt het sompig aan. Af en toe heb je daardoor het gevoel er bijna in weg te zakken, maar dat past ook precies bij het karakter van dit gebied.

Locatie/bereikbaarheid

Met de auto/fiets is deze locatie het best te bereiken. Met openbaar vervoer is het mogelijk via een buurt/belbus, dus niet al te eenvoudig. Het wandelgebied ligt tussen Meppel en Zwartsluis. Op de N375 sla je bij Doosje af en na ca. 700 meter ligt het parkeerterrein naast de weg.

Parkeerplaats Kierschewijdepad
Lozedijk
7946 KM Wanneperveen

Geschikt voor

Wandelaars die geen zin hebben in een monstertocht, maar wel in een leuke wandeling in een moerasachtig gebied dat je niet veel in Nederland, en zelfs niet in Europa, hebt.

Oordeel

De wandeling loopt door een bijzonder gebied dat grotendeels niet is ontsloten voor wandelaars, fietsers, auto’s of andere vervoermiddelen. Op deze plek kun je wel het Nationale park in en dat maakt deze wandeling best een beetje bijzonder. Je loopt precies 0 meter op asfalt en dat maakt de wandeling nog weer wat aantrekkelijker. Het is al met al een dikke 8 waard.

Wat ga je doen?

Wandelen door De Wieden, onderdeel van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het is een moerasachtig gebied waar de weilanden maar net hoger liggen dan het omliggende water. De vaarten en sloten zijn ruim begroeid met riet wat dit gebied een heel eigen sfeer geeft. Daarnaast zijn er ook kleine stukjes bos te vinden waardoor een aangename afwisseling ontstaat.

Vanaf de parkeerplaats zijn twee routes mogelijk; de rode en de gele. Ze zijn goed uitgezet hoewel het heel soms even kijken is waar het volgende paaltje is te vinden. Ook het spoor dat voorgaande wandelaars in het land hebben getrokken kan behulpzaam zijn om hier niet de weg kwijt te raken. De rode en gele route zijn resp. 4 en 5 kilometer en dus een leuk “ommetje”. Een combinatie van de twee is zeker mogelijk, en zelfs een aanrader.

De rode route loopt vanaf de parkeerplaats meteen een stukje bos in, haaks op de weg die je gekomen bent. De route wijst dan vervolgens zichzelf en afwisselend loop je door kleinschalig bos, open weilanden en langs grote rietkragen. Omdat je de weilanden hier dwars oversteekt is er ook regelmatig een klein bruggetje om het water over te steken. Enige routetechnische onderdeel om even op te letten is dat deze wandeling halverwege bijna de heenroute raakt. Als je op dat punt rechtdoor loopt eindig je nog sneller dan verwacht en de bedoeling is weer bij de parkeerplaats. Let dus even op dat je de “8”-vorm helemaal loopt, zie het kaartje hieronder. Het staat overigens met de rode pijlen ook goed aangegeven.

De gele route ligt vanaf het parkeerterrein gezien aan de overzijde van de weg. Het hoge bruggetje dat je moet gebruiken om in dat gebied terecht te komen zie je tegenover de parkeerplaats duidelijk liggen. Vervolgens loopt de route (met de klok mee) eerst een flink stuk over graspaden, waarna het ook hier weer vervolgt met stukjes bos, open water en riet. Bijna halverwege is er langs het pad een uitkijkpost gemaakt om het leven op het water te bewonderen zonder de dieren al te veel te storen. Ook hier vallen de educatieve bordjes op over alles wat er zoal te zien is. Tenminste, als je geluk hebt. Met name dieren hebben zich hier ruimschoots de gelegenheid te verstoppen en daar maken ze goed gebruik van. Verbaas je dus niet als je vooral dieren op de bordjes ziet en niet in levenden lijve.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Deze wandelingen zijn een beetje zoals ze zijn, erg veel keuzemogelijkheden tijdens het wandelen zijn er niet. Je bevindt je hier wel in een heel fraai gebied waar nog veel meer is te doen. Onder andere veel watersportmogelijkheden zoals varen met kano’s en bootjes is goed mogelijk, fietsen, maar ook bezoek aan een van de nabijgelegen stadjes zoals Blokzijl, Hasselt en Vollenhove is echt wel een aanrader. Het zorgt voor een heel leuke combinatie van mooie natuur tijdens deze wandeling en een leuk stadsbezoek om het af te maken.

Laat maar zitten

Er is hier niet zoveel om te laten zitten omdat het uitgezette wandelingen zijn waar geen keuzemogelijkheden zijn ingebouwd. Erg is dat niet want gezien de lengte zul je toch al niet de neiging hebben af te snijden en het pad is leuk uitgezet.

Handige tips

Het wandelpad loopt voor het overgrote deel over gras in weilanden en paden in stukjes bos. Omdat het waterpeil hier zo hoog staat (of andersom geredeneerd, de weilanden zo laag liggen) is het zelfs in een heel droge tijd hier en daar zompig. Heeft het veel geregend in de dagen/weken voor je gaat wandelen, dan wordt dat effect natuurlijk nog sterker. Kortom; zorg voor gepast schoeisel. Laarzen zijn niet nodig, maar stevige, waterdichte schoenen toch echt wel.

Het pad loopt grotendeels door open gebied en niet alleen voor het wandelen maar in het kader van onderweg genieten is grijs of regenachtig weer niet echt een aanrader. Is het koud najaars- of winterweer maar wel zonnig, dan is deze wandeling zeker geen slechte keuze omdat je dan lekker met je snoet in de zon loopt.

Een andere aantrekkelijke wandeling in dit Nationaal park is die in de Weerribben bij Ossenzijl.

Kritische noot

De twee uitgezette wandelingen lijken op elkaar. Omdat ze beide niet zo lang zijn is het niet onaardig ze allebei te doen, maar landschappelijk heb je na een van de twee eigenlijk alles al wel gezien.

Prijs

Het wandelpad is helemaal gratis te wandelen. Als je wilt en alles hier waardeert kun je natuurlijk een lidmaatschap van Natuurmonumenten overwegen. De wandeling is ook terug te vinden in de wandelgids van Rother (Rother wandelgids Nederland, uitgeverij Elmar), waarin 52 leuke wandelingen zijn te vinden; voor elk weekend eentje.

Lengte bezoek

De wandeling bestaat uit twee onderdelen van resp. 4 en 5 kilometer lengte. Elk zijn ze dus goed voor een uur en los van elkaar of in combinatie te lopen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Je bevindt je hier midden in een natuurgebied en horeca is afwezig. Illegaal een tent opzetten en blijven slapen is hier ook niet de bedoeling. Dichtbij zijn echter Meppel, Zwartsluis, Wanneperveen, Giethoorn en Hasselt.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen maar bedenk dat het grotendeels open gebied is en dus niet bij elk weertype even geschikt.

Nog meer wandelingen

Nog niet genoeg gewandeld? Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 16 mei 2020