Wandelen Zuiderzeepad etappe 10: Oosterwolde – Nunspeet

Wandelen over het Zuiderzeepad van Oosterwolde naar Nunspeet. Een echte Zuiderzeepad etappe met onderweg het mooie, ietsepietsie toeristische, maar toch zwaar aan te bevelen Elburg, over de dijk met uitzicht op het water naar de kerk ruïne bij Oudekerk. Daarna duik je via Doorspijk en het landgoed aldaar de bossen in om er pas bij Nunspeet weer uit te komen.

Locatie/bereikbaarheid

Oosterwolde is met het OV niet zo eenvoudig te bereiken, het laatste stuk gaat via een buurtbus. Hoewel dat goed is te doen, is een prima alternatief de bus naar Oldebroek (bus tussen Zwolle en Nunspeet). Vandaar loop je via het kerkpad naar Oosterwolde en pikt daar de Zuiderzee route op. Parkeren kan in Nunspeet op een heel groot parkeerterrein bij het station en in Oosterwolde is het ook geen probleem. Eventueel kun je parkeren in Elburg; buiten de vesting zijn daar heel veel parkeerplaatsen.

Geschikt voor

Deze wandeling is met 19 kilometer een leuk stuk om in een dag te doen en voor de bezichtiging van Elburg is dan tijd genoeg. De route is vrijwel vlak en echte kilometervreters zullen er nog wel een stukje aan vast willen knopen, maar dat kan met het Zuiderzeepad natuurlijk heel goed.

Oordeel

De wandeling is niet super spectaculair, maar de stukken over de dijk geven toch wel een Zuiderzee-gevoel en Elburg is tussendoor zeker een hoogtepunt. Alles bij elkaar een 7.

Wat ga je doen?

Vanaf Oosterwolde loop je de eerste kilometers door zeer open en vlak agrarisch grasland. Het zal de een aanspreken, en de ander niet. Daarna komt Oostendorp in beeld waar het Zuiderzeepad aan de buitenrand langs loopt. Ook dit zal je niet de rest van je leven bijblijven als meest verrassende woonwijk ooit.

Gelukkig wordt dit ruimschoots gecompenseerd door het opdoemende zicht op de Vesting van Elburg met heel dominant de Grote of Sint-Nicolaaskerk. Vanaf een afstand lijkt het of deze kerk de helft van de hoger gelegen vesting in beslag neemt, maar dat valt uiteindelijk mee. Via een alleraardigst stuk dwars door weilanden die verbonden zijn met witte bruggetjes sta je al heel snel in Vesting Elburg.

Het Zuiderzeepad slingert letterlijk door de Vesting Elburg heen en loopt langs de eerder genoemde kerk, via een ietwat toeristische winkelstraat naar de Vischpoort. Kerk en Vischpoort zijn te bezoeken, maar niet altijd dus als je dat wilt dan moet je de wandeling wel goed uitmikken. Naast deze twee hoogtepunten zijn er in Elburg ook nog een museumsmederij, museum sjoel, nationaal orgelmuseum, touwslagerij, muurhuizen, kazematten en een zandsculptuur te vinden. Niet heel verrassend zijn er de nodige galeries en horeca is hier ook ruimschoots voorhanden. Tot slot: loop bij de Vischpoort even door richting haven, dat is beslist de moeite waard. Kortom: Elburg is echt niet groot, maar de attractiedichtheid is hier extreem hoog. In het seizoen kan het hier daarom wel erg druk zijn met bezoekers die beslist niet allemaal wandelschoenen aan zullen hebben.

Al wandelend kom je na de Vischpoort een deel over de stadswal van Elburg waarna je via stoer kijkende leeuwen die het stadswapen vasthouden het stadje weer verlaat. Na een halve kilometer komt het Zuiderzeegevoel vast weer een beetje terug want je wandelt verder over de Elburgerzeedijk waarvan je je wel afvraagt hoe die ooit de woeste Zuiderzee heeft kunnen tegenhouden. Vlak voor je, weer een 1,5 kilometer verder, linksaf de kerkdijk oploopt richting Doornspijk, is er nog een alleraardigste reconstructie van de oude St. Ludgeruskerk van Doornspijk te vinden die hier bijna 1000 jaar heeft gestaan tot hij, inclusief het oude dorp Doornspijk, werd verzwolgen door de Zuiderzee.

Over de Kerkdijk wandel je naar Doornspijk waar behalve twee kerken het Landgoed Klarenbeek het dorp domineert. Ooit was het landhuis plus landgoed hier het duurste te koop staande object van Nederland. Uiteindelijk is het op een veiling voor iets meer dan een tiende van de oorspronkelijke vraagprijs verkocht. Het Zuiderzeepad vervolgt over een gedeelte van het opengestelde landgoed en loopt daarna afwisselend tussen stukken bos en weiland verder richting de dichte bossen van Nunspeet met de talloze campings die daarin liggen verborgen.

Het noordelijk deel van het bosgebied boven Nunspeet wordt doorsneden door rechte paden waar je bijna een kilometer rechtuit over doorploopt, tot aan de rondweg van Nunspeet. Daarna slaat het pad af en is de trein en de snelweg niet alleen maar hoorbaar maar ook zichtbaar. Het spoor volg je een stukje om een laatste helemaal niet onaardig bospad aan de overkant van het spoor in te slaan. Als je wilt kun je daar een frisse duik in de Zandenplas nemen, het pad loopt daarna langs golfterrein Rijk van Nunspeet.

Daarna komen de eerste woningen van Nunspeet in beeld die met steile daken fier de hemel inprikken. De laatste honderden meters loop je weer vlak langs het spoor en al snel komt het parkeerterrein en een hoge uitzichttoren in beeld. Heb je die nog niet beklommen, dan is daar nu het moment voor. De toren is behoorlijk hoog en geeft een mooi uitzicht over Nunspeet en de andere kant op over de bossen. Een mooi besluit van een afwisselende wandeling.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Ben je nog nooit in Elburg geweest, ruim daar dan echt tijd voor in. Het is niet groot maar er is veel te zien en te doen, je bent zo een paar uurtjes kwijt. Plan je wandeling wel even zo dat je bijvoorbeeld de kerk en/of Vischpoort kunt bezoeken. Komt het echt niet uit in de timing? Dan rest je niet anders dan Elburg op je bucketlist te zetten en later nog eens terug te keren.

Laat maar zitten

Deze wandeling kent nauwelijks wandelcorvee. Degenen die hier het pad hebben uitgezet hebben hun best gedaan het pad zo aantrekkelijk mogelijk te laten lopen en zijn daar ook goed in geslaagd.

Handige tips

Als je nog nooit in Elburg bent geweest, ruim daar dan zeker 1 of een paar uurtjes voor in en in de middag is het het meest levendig. Het is werkelijk de moeite. Later nog eens terugkomen kan natuurlijk altijd, maar nu je er toch doorheen loopt…

Ook voor deze wandeling geldt dat van Oosterwolde naar Nunspeet lopen betekent dat je hoofd weer wat bijkleurt. Mits de zon schijnt natuurlijk. Bij zuidwestenwind loop je echter wel gedurende meerdere kilometers vol tegenwind voordat je in de bossen bij Nunspeet terecht komt.

Kritische noot

Vanaf Doornspijk vervolgt het Zuiderzeepad verder landinwaarts en komt in het bosachtige gebied rondom Nunspeet terecht. Het is absoluut geen verkeerd gebied, maar het “Zuiderzeegevoel” verdwijnt hierdoor wel compleet. Ook het contrast met het eerste deel van deze wandeling is wel erg groot, hoewel sommigen dat juist wel zullen kunnen waarderen aan deze etappe.

Prijs

Het Zuiderzeepad is gratis te lopen maar het wandelboekje is, als je het nog niet hebt, echt de moeite waard. De portemonnee wordt er een paar tientjes dunner van. Verder zijn allerlei activiteiten in Elburg soms gratis, maar soms ook niet en dat laatste geldt zeker voor de horeca hoewel die hier nog wel enigszins redelijk is geprijsd.

Lengte bezoek

De wandeling van 19 kilometer zal met fotostops en zitbankjes (die overigens niet veel zijn te vinden in dit gebied), een uur of 4, 5 in beslag nemen. Elburg kan zomaar een paar extra leuke uurtjes in beslag nemen en zo kom je dus aan een welbestede complete dag.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Vlakbij Oosterwolde is theeschenkerij Boerengoed te vinden. Niet altijd open en je moet ook niet te vroeg komen, maar het Zuiderzeepad loopt er strak langs en het ziet er sympathiek uit. Onder andere is hier een boer’n hightea te krijgen. Horeca is in Elburg ruimschoots voor handen, in Doorsnspijk moet je een beetje geluk hebben met de openingstijden en in Nunspeet is er ook genoeg te vinden, onder andere heel dicht bij het treinstation.

Praktische info/openingstijden

Het Zuiderzeepad is het hele jaar door te lopen. Het eerste deel van deze etappe gaat door open veld en over dijken, dus miezerig of erger weer zal je niet plezieren. Een lekker zonnetje en een terrasje in Elburg klinkt dan toch een stuk beter 😊

Nog meer wandelingen

Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 10 november 2019