Wandelen over het Zuiderzeepad van Oosterwolde via Noordeinde naar Hanzestad Kampen. Over het platteland, oude zeedijken en eindigen in een interessante oude stad.
Locatie/bereikbaarheid
Oosterwolde is door de weeks te bereiken via de buurtbus, in het weekend niet. Een goed alternatief is met de bus naar Oldebroek en via het kerkpad naar Oosterwolde lopen en vervolgens het Zuiderzeepad daar oppikken.
Kampen is per bus en per trein prima bereikbaar vanuit Zwolle.
Geschikt voor
Iedereen die wel van een aardige tippel houdt. Met een kilometer of 23 is het geen kort stuk maar als je er de dag voor uittrekt kun je de 4-5 uur die deze tocht in beslag neemt rustig aan doen, tussentijds genieten van het landschap en de koffie en uiteindelijk nog wat leuke dingen doen in Kampen.
Oordeel
De wandeling ziet er op de kaart erg agrarisch uit maar het beginstuk is toch meer besloten. Na een open stuk met weilanden links en rechts volgt een echt “Zuiderzee”-stuk op de dijk wat eindigt langs een fraai stukje natuur. Ook de kronkelende Zwartedijk naar Kampen heeft zijn eigen charme. Bij elkaar krijgt deze wandeling een 7,5.
Wat ga je doen?
De start van deze wandeltocht is Oosterwolde, of voor sommigen waarschijnlijk Oldebroek omdat dat met de bus eenvoudiger is te bereiken. Natuurlijk kun je ook 5 kilometer zuidelijker in Elburg starten.
In Oosterwolde loop je meteen over een smal pad richting landgoed Morren, waar naar verluid oud VARA presentator Marcel van Dam woont. We zullen het bewonen en in stand houden van het landgoed maar op een socialistisch project houden. Naast dit landgoed staat overigens een boerderij die behoorlijk creatieve bewoners herbergt en waar het pad met een kleine boog omheen loopt.

Even later kom je in het agrarische land ten westen van Oosterwolde terecht, waar je al links en rechts afslaand op het Lancasterpad terecht komt. De naam verraadt het al; halverwege dit pad is een gedenkbord terug te vinden van de Lancaster die hier in de oorlog is neergestort. De bemanning is in Oosterwolde begraven en op het bord is nog wat meer informatie te vinden over de aanval waar dit toestel bij betrokken was en die in 1944 plaatsvond.
Een ietwat saaie weg leidt tot een langzamerhand wel weer broodnodig stukje “Zuiderzee”- beleving, hoewel het ook hier beperkt blijft tot het randmeer. De overzijde met de Flevopolder is niet ver weg maar de zomerdijk waar je over kunt lopen geeft toch nog wel het gevoel dat het hier vroeger met westerstorm behoorlijk tekeer zal hebben gegaan.
Een paar kilometer naar het noorden buigt de dijk wat naar binnen en voordat je Noordeinde binnenwandelt zie je aan de linkerzijde een mooi stukje natuur met eilanden, riet en als je geluk hebt bijzondere vogels. Ook aan de andere kant van de zomerdijk zal het opvallen dat het grasland behoorlijk drassig is; het is een weidevogelreservaat wat ook wel agrarisch wordt benut.

In Noordeinde is een sympathiek maar eenvoudig Rustpunt te vinden voor koffie, thee, koek en in het seizoen ook ijs, waarna de wandeling net buiten het bescheiden dorp vervolgt langs het Nieuwe kanaal. Aan het einde sla je linksaf en volgt bijna twee kilometer een tamelijk drukke weg en ben je overigens, voor zover dat interessant is, in Overijssel terecht gekomen.
Na 1,5 kilometer komt een nog maar recent aangelegde nieuwe dijk in zicht. Na de hoge waterstanden in 1995, waarbij bij Kampen door het leger zelfs nooddijken moesten worden aangelegd, is besloten ten zuiden van Kampen een bypass aan te leggen van de IJssel naar het randmeer. Zo kan veel water van de IJssel naar het randmeer worden afgevoerd zonder Kampen te passeren.
Met een brug passeer je de bypass die bij laagwater in de IJssel overigens voor een flink deel erg ondiep is of droog staat. Wel is in deze bypass een vaargeul voor kleinere pleziervaart aangelegd zodat ook zij niet langs Kampen hoeven te varen. Hoewel dat waarschijnlijk wel veel leuker is…
Na de brug kom je al snel op de Zwartedijk die je een kilometer of 4 zult gaan volgen. Dat is helemaal geen straf; hij slingert vrolijk van links naar rechts, het aantal kolken is hier immens. Het geeft wel aan hoeveel dijkdoorbraken hier in de loop van de tijd zijn geweest; elke kolk staat immers voor een doorbraak. Erg goede constructeurs woonden hier dus niet. Of er was eenvoudigweg te weinig geld om een goede dijk aan te leggen. Het resultaat vandaag de dag is echter een uurtje best wel genieten. Enige minpunt hier zou kunnen zijn dat enige honderden meters ten noorden van deze dijk de zeer drukke N50 loopt, maar met een gunstige zuiden- of westenwind heb je daar nauwelijks last van.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
Zorg er in ieder geval voor dat je ruim voldoende tijd en zin overhoudt voor Kampen. Kampen is een leuke oude Hanzestad aan de IJssel. De Koggewerf, het Ikonenmuseum, St-Jansmuseum, de verschillende oude poorten die hier te zien zijn, de kade langs de IJssel met de brug die voorzien is van gouden wielen bovenop of gewoon genieten op een terrasje in de binnenstad. Kampen heeft een compacte oud centrum maar er is genoeg te beleven.
Laat maar zitten
Het aantal meters wandelcorvee gedurende deze wandeling is relatief beperkt en ook niet te voorkomen.
Handige tips
Zorg dat je tijdig aan de wandeling begint zodat je genoeg tijd overhoudt om leuke dingen in Kampen.
Je kunt natuurlijk ook van Kampen naar Oosterwolde lopen. Voordeel is dat je met je hoofd in de zon loopt. Je eindigt dan in bruisend Oosterwolde, waar de gemiddelde verblijfsduur waarschijnlijk wel wat onder het landelijk gemiddelde zal liggen.
Kritische noot
Het allergrootste deel van deze etappe is het lopen op een geasfalteerde weg en een stuk of wat kilometers daarvan is het ook niet al te rustig.
Prijs
Het Zuiderzeepad is natuurlijk gratis te lopen. Het handige boekje waarin de route staat beschreven kost een paar tientjes en is elke euro waard. Verder kost een kopje koffie/thee bij het Rustpunt een enkele euro. In Kampen daarentegen kun je het financieel gezien behoorlijk bont maken.
Lengte bezoek
Het wandelen van de 23 kilometer zal zo’n 4,5 uur in beslag nemen. Samen met een bezoek aan stad Kampen wordt het een welbestede dag.
Goed om verder te weten
–
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
In Oosterwolde is bij het startpunt theetuin Boeren-goed te vinden, maar als je vroeg start met wandelen is hij waarschijnlijk nog dicht. Bovendien is hij niet alle dagen van de week open. Bij Noordeinde is een Rustpunt met koffie/thee/koek/ijs en in Kampen, tja in Kampen is van alles te vinden. Neem voor onderweg dus toch maar wat te eten en drinken mee om niet uitgehongerd en verdorst in Kampen aan te komen.
Praktische info/openingstijden
Het pad is het hele jaar door te lopen maar gezien het tamelijk open landschap is een beetje mooi wandelweer aan te raden. Bij grote warmte en felle zon is genoeg water en een petje voor kalende hoofden een aanrader.
Nog meer wandelingen
Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 8 juni 2019