Wandelen van Munnekeburen naar Blokzijl over een kilometer of acht schelpen voetpaden en dan nog eens een kilometer of vijf over een voetpad langs de fraaie Kalenbergergracht. Het Zuiderzeegevoel ontstaat weer aan het eindpunt als je via de dijk Blokzijl binnenwandelt.
Locatie/bereikbaarheid
Munnekeburen, en ook de Oldelamerbrug waar deze routebeschrijving begint, is door de weeks te bereiken met de buurt- of belbus vanaf Wolvega. In het weekend is dat helaas niet mogelijk. Blokzijl is op weekdagen en zondagen met de bus goed te bereiken via Steenwijk.
Geschikt voor
De beschreven etappe is 25 kilometer en dus geen klein ommetje. Als je er de dag de tijd voor neemt en een beetje ervaren wandelaar bent is het een prima etappe, anders is het natuurlijk ook een stuk in te korten. Bijvoorbeeld beginnen in Munnekeburen centrum (stel je er niet teveel van voor) scheelt drie kilometer.
Oordeel
Deze wandeling geeft niet echt een Zuiderzeegevoel omdat je alleen de allerlaatste 500 meter even op de Kuinderdijk loopt. Ook Blokzijl ademt de oude Zuiderzeesfeer met een leuke binnenhaven en eeuwenoude historische panden er omheen. De rest van de etappe is echter best heel fraai met vele kilometers aangenaam wandelpad en mooie natuur in de buurt van Munnekeburen. Een heel dikke 8 is het waard.
Wat ga je doen?
Vanaf startpunt van deze etappe bij de Oldelamerbrug loop je meteen via een schelpenpad het natuurgebied Rottige Meente binnen. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, is dit best een fraai en vooral heel waterrijk gebied. Na een meter of 500 stuit je al op een bouwsel dat er een beetje vreemd, enigszins Japans, uitziet. Later wordt het op een informatiebord verklapt, maar om dat meteen hier ok maar te doen; oorspronkelijk stond hier een molen bovenop die het schoepenrad aandreef.

Na anderhalve kilometer maakt het pad bij de sluis een scherpe bocht naar rechts, maar neem hier de tijd om zowel de sluis met zijn waterwegen als de molen te bekijken. Er loopt een paadje naar de molen en het is maar een heel klein stukje heen en weer lopen. Het pad vervolgt langs De Scheene om aan het eind af te buigen naar Munnekeburen. Aan het eind heb je er dan al een kilometer of drie waterrijk natuurgebied opzitten.
In Munnekeburen, geen plaats van wereldformaat, is het oude kerkje toch een kort bezoek waard. Het is sterk in verval maar dat is misschien juist ook wel het meest aardige ervan. Heel veel oude gebouwen worden zodanig opgeknapt en voor hergebruik bestemd dat ze vervolgens erg staan te glimmen. Deze kerk heeft daar in ieder geval geen last van en het omliggende kerkhof draagt zeker bij aan de sfeer van verval.
Op naar het vervolg van het schelpenpad, want met een heel grote bocht, die een kilometer of vier aanhoudt, ga je richting Spanga. Onderweg passeer je Scherpenzeel waar ook een kleine omweg naar het zeer bescheiden centrum leidt tot wederom een fraaie kerk. Als je geluk hebt kun je in Scherpenzeel ook koffie drinken, maar anders kom je, terug op de route, al snel langs een natuurcamping met een rustpunt (dus koffie, thee en koekjes).
Vlak voor bij Spanga het schelpenpad eindigt passeer je een buitengewoon fraai klein kerkhofje op een terp. Met klokkenstoel van hout, omdat het gebied te arm was om een serieuze toren van steen te bouwen. Dit soort houten klokkentoren is alleen maar in dit Friese veengebied te zien.
Mochten gedurende deze tocht overigens het grote aantal ooievaars en ooievaarsnesten opvallen; dat is niet gek. Bij Spanga was een ooievaarsstation en steeds meer ooievaar koppels zoeken een plekje in de buurt. Daarbij geholpen door bewoners die her en der palen met hoog bovenop nesten neerzetten. Het blijft een fascinerend gezicht om te zien dat het weer steeds beter gaat met deze vogels die enkele tientallen jaren geleden in Nederland vrijwel uitgestorven waren.
De weg vervolgt met enige wandelcorvee richting Ossenzijl. Ook dit dorp is met zo’n 500 inwoners niet groot maar het heeft wel een groot bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Het ligt precies aan de andere kant van het dorp en het Zuiderzeepad komt er niet langs. Wil je er toch even naar toe, reken dan op heen en weer een paar kilometer extra.

Bij Ossenzijl kom je terecht op wederom een fraai wandelpad langs de Kalenbergergracht. Je bevindt je nu in Nationaal park Weerribben-Wieden. Links loopt de gracht tot aan Kalenberg door en aan de rechterzijde is een nat, moerasachtig gebied te zien waar veel riet groeit. In Kalenberg bij de brug is een oud kerkje te vinden dat door sympathieke uitbaters in 2007 is getransformeerd in betrekkelijk kleinschalige horeca. Uitgebreid eten lukt hier niet, maar koffie drinken op het terras met uitzicht op het water wel. Neem zeker even een kijkje binnen, het kerkje is natuurlijk wel verbouwd maar binnen nog wel herkenbaar en heel aardig om te zien.
De wandelroute vervolgt nog een laatste stukje over het wandelpad waarna je linksaf slaat richting de Diepe Wiede. Het pad loopt langs en een beetje door het bos en je passeert bij de Diepe Wiede een erg grappige ophaalbrug, die je open kunt doen door eenvoudigweg aan een kant aan een houten stok te gaan hangen. Naar rechts afslaand zal blijken dat het uitzicht op land met riet nog niet ten einde is; ook de komende kilometers kun je hier nog van genieten. Uiteindelijk eindig je bij het plaatsje Nederland.
Hoewel het plaatsje Nederland bestaat uit enige huizen die dicht bij elkaar staan, is het natuurlijk wel aardig om vanaf nu te kunnen zeggen dat “Overijssel in Nederland ligt”, maar ook dat “Nederland in Overijssel ligt”. Waarbij je tweemaal de waarheid spreekt. Voor de fotografen onder ons is het wel jammer dat er geen fraai bordje “Nederland” aan de kant van de weg (meer) is te vinden. Ze schijnen nogal diefstalgevoelig te zijn.

Vanaf Nederland volgt een paar kilometer door agrarisch landschap over een asfaltweg richting Baarlo waarna het laatste heel aardige stukje van de wandeling op je ligt te wachten; de Kuinderdijk waar je hoog boven het landschap op Blokzijl afloopt. Blokzijl is een oud Zuiderzeestadje. Het is niet groot maar wel met mooie eeuwenoude panden rondom de binnenhaven, een oude kerk, klein museum en natuurlijk heel veel horeca.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
Je kunt de wandeling inkorten door in het centrum van Munnekeburen te beginnen, maar dan mis je wel drie heel mooie kilometers wandelpad door de Rottige Meente.
Bij Ossenzijl is een groot bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Het is een mooie uitvalsbasis voor kanoën, wandelen, fietsen of wat dan ook in Nationaal park Weerribben-Wieden.
Laat maar zitten
Behalve de niet te vermijden stukjes wandelcorvee is dit gewoon een echt heel leuke en evenwichtige wandeling. Niets om echt te laten zitten dus.
Handige tips
Je wandelt door de Rottige Meente. Vind je de etappe nog niet lang genoeg, dan kun je hier nog een extra rondje lopen van een kilometer of drie. Het pad is uitgezet en de route is sowieso niet heel ingewikkeld.
Ook net na Kalenberg kun je een kilometer of drie afsnijden door aan het eind van het pad langs de Kalenbergergracht niet linksaf te slaan, maar meteen rechtsaf, richting Blokzijl. Zeker ook geen onaardige route.
Kritische noot
Een heel groot deel van de wandeling gaat over aangename paden. Helaas zitten er toch ook wel een paar verbindingsstukken met wandelcorvee tussen. Op de kaart te zien niet te voorkomen maar wel jammer.
Prijs
Het Zuiderzeepad kun je helemaal gratis lopen. Mocht je het boekje van het pad nog niet hebben, dan is dat de aanschaf heel erg waard. Bijvoorbeeld van deze etappe is interessante extra informatie in het boekje te vinden.
Lengte bezoek
Over de 25 kilometer van deze etappe doe je waarschijnlijk een uur of zes. Het wandelen over de goede paden en wegen is daarbij een uur of 5, maar de vele leuke punten om even rond te kijken en een foto te nemen, of gewoon even zittend op een bankje te genieten, kosten je zeker een uur extra. Of een paar uur.
Goed om verder te weten
Mocht je op station Steenwijk op de trein staan te wachten en je verwonderen over het grote aantal frisgewassen blonde haren maar daarnaast personen met een Aziatisch uiterlijk… Eerstgenoemde zijn waarschijnlijk Friezinnen die naar school of werk gaan, of later op de dag terug naar huis. De tweede categorie is verklaarbaar omdat vanaf station Steenwijk de Giethoorn Express rijdt. Steeds meer toeristen uit China gaan niet meer met een georganiseerde toer naar Giethoorn maar op eigen houtje. In Giethoorn zijn in de bushokjes zelfs dienstregelingen in het Chinees te vinden…
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Langs deze route zijn op heel veel plekjes in het boekje van het Zuiderzeepad koffiekopjes getekend. Dat geeft goede moed, maar helaas hoeft lang niet alles open te zijn. En zeker niet als je al ’s ochtends vroeger in de ochtend start met de wandeling.
Praktische info/openingstijden
Het pad is het hele jaar te lopen maar voor een groot deel is het een vrij open landschap. Kies dus toch maar voor een beetje goed weer, waarbij het overigens helemaal geen gek idee is om midden in de winter met een dikke jas aan deze route te lopen.
Nog meer wandelingen
Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 28 februari 2020