Wandelen Zuiderzeepad etappe 16: Lemmer – Rijs

Van het leuke Lemmer naar toeristisch Rijs. Ondertussen kom je door de oude haven van Lemmer en net buiten Lemmer langs het grootste nog werkende stoomgemaal van de wereld; het Woudagemaal. Verder wandel je over de dijk naar Nijemirdum met zijn kerktoren zonder kerk, in Oudemirdum langs een kerktoren met kerk en tot slot sla je je door de campings en huisjesparken een weg naar Rijs.

Locatie/bereikbaarheid

Lemmer is goed te bereiken door de afrit bij de A6. Voor Rijs neem je dezelfde afrit en via de N359 kom je er bijna vanzelf. Lemmer heeft een groot busstation vlakbij de snelweg. Vanaf Rijs kun je terug naar Lemmer via een goede overstap bij Wijckel.

Geschikt voor

Met een kilometer of 24 is het geen klein ommetje maar voor de meeste wandelaars prima te doen. Ga je echter naar het Woudagemaal en wat in Lemmer rondlopen dan kunnen er de nodige kilometers bij komen. Maar wel leuke kilometers…

Oordeel

Bij elkaar zitten er toch wel wat mindere stukken in deze wandeling langs de N359, en ook bijvoorbeeld het vooruitzicht op Nijemirdum is een stuk beter dan het uiteindelijke lopen door dit dorpje met vrijwel niets. Nou ja, een leuke losse kerktoren op een begraafplaats dan. Een 7.

Wat ga je doen?

De wandeling start bij het niet al te spectaculaire maar wel heel praktische busstation van Lemmer, vlakbij de snelweg. Parkeren kan hier uitstekend. Gelukkig loop je al snel over de polderdijk en heb je zicht op oude schepen langs de wal en passeer je Hotel Lemmer gevestigd in een oud gebouw waar vroeger scheepsverfwaren verkrijgbaar waren.

Met de bocht mee kom je meteen bij een buitengewoon fraai stukje Lemmer bij de Lemstersluis. Dit complex ademt nog de sfeer van vroeger en richting vuurtoren, aan de overzijde, zie je een-, twee- en driemasters rijen dik liggen. Op de sluis staat onder andere de sluisknechtswoning, voor die tijd vast helemaal nog niet zo’n beroerd onderkomen maar naar hedendaagse normen wel wat aan de kleine kant.

Via de Prinsessekade loop je de haven en het centrum van Lemmer binnen dat in de loop van de dag en verdere avond een gezellige drukte kent. Kom je voor 10 uur in de ochtend voor een kopje koffie, dan wordt het een wat lastiger verhaal. Wandel je door dan loop je al snel langs Lemmer Beach, ook wel Lemsterstrand genoemd. Bij goed weer kan dit zomaar het eindpunt van je wandeling betekenen want ruimte en terrasjes genoeg hier.

Iets minder goed weer of toch gewoon meer zin om te wandelen? Dan ga je met uitzicht op het IJsselmeer, de Noordoostpolder aan de overkant en vooral veel, heel veel windmolens, op weg naar het Woudagemaal. Aan de rechterzijde is overigens nog een tamelijk bizarre camping te zien waar de dakgoot van de ene caravan zo ongeveer over de keuken en tuinstoelen van de volgende loopt. Met andere woorden; niet meer erg van deze tijd.

Vlak voor het Woudagemaal maakt het pad spijtig genoeg een knik omdat je vlak langs de N359 de brug bij het Woudagemaal moet oversteken. Je ziet dan aan je linkerhand meteen het gemaal liggen. Het toegangspad ligt vanaf het parkeerterrein rechts van het kanaal. Het Woudagemaal is beslist de moeite waard, maar kost je wel een paar uurtjes voor de rondleiding, expositie, film en eventueel koffie/thee.

Na het Woudagemaal sta je enige honderden meters verder bij het Prinses Margrietkanaal met bijbehorende enorme sluis. Je hebt tijd genoeg deze te bewonderen want na het passeren van de brug over het kanaal loop je langs de sluis naar het IJsselmeer toe. Over de dijk met veel schapen zullen vast het vele vrachtverkeer, maar ook pleziervaart op dit stuk van het IJsselmeer opvallen. Het is dan ook de route naar het Friese merengebied.

Enkele knikken in de dijk verder loop je wederom richting N359 waar je gelukkig niet al te lang langs blijft lopen; de dijk buigt af en hoewel je die even later zelf ook verlaat wordt het wel behoorlijk rustig Fries plattelandslandschap. De route vervolgt na een afslag linksaf langs de Sondeler Leien en voordat je het weet sta je in Nijemirdum. Niet echt de grootste plaats in dit gebied en helaas, een bus rijdt hier wel maar horeca zal je hier niet vinden. Toch, een bijzonderheid hebben ze wel; midden in Nijemirdum is een kerkhof waar pontificaal een grote toren op staat. Deze stamt uit de 14e eeuw. Voor het geval je denkt; en de kerk dan? Die is inmiddels al een paar honderd jaar geleden afgebroken toen het dorp vrijwel ontvolkt raakte. Inmiddels is het bewonersaantal weer boven de 500 terecht gekomen en ook al weer meer dan een eeuw geleden is er een kerk gebouwd; De Hoekstien.

Vanaf Nijemirdum koers je niet rechtstreeks op Oudemirdum af maar maak je een ruime slinger door een niet onaantrekkelijk stuk bos. Toch, een kilometer of 5 verder sta je in het centrum van Oudemirdum met zijn strakke kerk uit 1790 maar ook een voor deze plaats ruime hoeveelheid horeca. Het geeft meteen een goede indicatie in welk toeristisch gebied je terecht bent gekomen.

Vlak buiten het centrum van Oudemirdum wacht je echter het wellicht meest merkwaardige bouwsel langs het hele Zuiderzeepad. Een beetje verscholen in het bos, maar je loopt er vlak langs, staat namelijk de laatste luchtwachttoren van Friesland. Het is een overblijfsel uit de koude oorlog in de jaren 50 van de vorige eeuw. In die tijd zijn in heel Nederland totaal 138 van dergelijke torens gebouwd. Het idee was dat visueel laagvliegende Russische straaljagers zouden kunnen worden gespot. Het hele netwerk van torens werd door voortschrijdende radartechniek al in de jaren 60 overbodig en de meeste torens zijn afgebroken. Van het exemplaar bij Oudemirdum is er zelfs een website: https://www.luchtwachttoren.nl/.

Het laatste deel van deze etappe slingert door de bossen met steeds meer huisjes- en caravanparken richting Rijs. Hoewel het Zuiderzeegevoel van deze etappe snel slijt, is het geen onaardig slot van de wandeling.

Handige tips

Deze wandeling loopt door Lemmer, langs het Woudagemaal en door Oudemirdum. Alles bij elkaar ruim genoeg voor meerdere leuke dagen of zelfs een hele vakantie in Gaasterland. Ben je hier dus aan de wandel, maak er dan in ieder geval een hele dag van. De route splitsen in meerdere kleinere wandelingen kan natuurlijk ook heel goed.

De luchtwachttoren bij Oudemirdum is in de zomer geopend. Hoewel niet hoog en inmiddels omgeven door nog hogere bomen, is het zeker de moeite waard.

Kritische noot

Deze gevarieerde wandeling kent maar weinig meters wandelcorvee. Heel af en toe loop je even langs de drukke N359, maar dat duurt nooit heel lang. Verder zullen sommige mensen het uitzicht op het gigantische windmolenpark bij de Noordoostpolder, in het IJsselmeer, niet echt een schoonheidsprijs geven. Ze staan wel mooi in het gelid, dat dan weer wel.

Prijs

Het hele Zuiderzeepad, dus ook deze etappe, is geheel gratis te lopen. Ook de GPX-files zijn gratis te downloaden van www.wandelnet.nl. Er bestaat een boekje van het Zuiderzeepad en mocht je dat nog niet hebben, dan is dat een aanschaf zeker waard. Niet alleen de route staat er in voor het geval je lopen met de route op een mobiel niet prettig vindt, er staat ook allerlei leuke achtergrond informatie in. Wil je toch nog wat besparen? Het boekje is vaak ook tweedehands te koop en na afloop…kun je het weer doorverkopen als je wilt.

Lengte bezoek

Over de 24 kilometer zul je 4,5-5 netto wandeluren doen, maar fotomomenten, pauzes en een eventueel bezoek aan het Woudagemaal en Lemmer maken er met gemak een complete dag van.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Lemmer en in Rijs, maar ook onderweg in Oudemirdum of bij het Woudagemaal is horeca genoeg te vinden. Ben je een heel vroege wandelaar, dan kan dat wel tot teleurstellingen leiden. Friezen staan toch niet bekend als luie mensen maar openingstijden vanaf 10:00, 11:00 of nog later zijn eerder regel dan uitzondering.

Praktische info/openingstijden

Het Zuiderzeepad is het hele jaar door te lopen. Toch zullen veel mensen de voorkeur geven aan de zomertijd. Is het echter herfst of winter maar de lucht blauw maar koud, dan is het met een dikke jas aan nog steeds een mooie tocht.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 11 november 2019