Wandelen Zuiderzeepad etappe 17: Hindeloopen – Rijs

Vanuit Hindeloopen loop je over het Zuiderzeepad in 22 kilometer naar Rijs. Vrijwel de hele route volgt de dijk bovenop met aan de ene kant het IJsselmeer en aan de andere kant het vlakke Friese platteland met gras, koeien en paarden. Ondertussen passeer je Stavoren, de Roode Klif waar de Friezen de Hollanders in de pan hakten, een nogal anarchistisch uitziende haven en horecauitspanning bij Laaxum, begraafplaats met klokkentoren bij Mirns en je eindigt deze etappe in een geheel andere sfeer: Het Rysterbos met beukenlaan bij Rijs.

Locatie/bereikbaarheid

Hindeloopen heeft een treinstation en busverbinding. Bij het treinstation is het goed te bedenken dat dat nogal ver van Hindeloopen centrum afligt. Reken op een halfuurtje extra wandelen. De bus komt wel in het dorp maar rijdt niet bepaalt vaak. Rijs heeft een frequente busverbinding met Bolsward. Deze rijdt wel een geheel toeristische route waarbij het lijkt of er geen enkele plaats met meer dan 7 huizen of koeien wordt overgeslagen.

Geschikt voor

Met 22 kilometer is deze etappe voor veel wandelaars prima te doen. Je kunt, net als alle andere etappes van het Zuiderzeepad, deze etappe indien gewenst verkorten of verlengen. Kijk in het boekje van het Zuiderzeepad, daar is de hele route opgeknipt in 84 delen van gemiddeld een kilometer of zes.

Oordeel

Dit pad geeft zeker weer een aangenaam Zuiderzeegevoel doordat je de hele tijd op de dijk langs de voormalige Zuiderzee loopt. Beeld je eens in hoe in vroeger tijd de golven van de Zuiderzee hier onbarmhartig tegen de dijk hebben geslagen. Verder passeer je onderweg de nodige interessante plaatsen en bij elkaar geeft dit, na aftrek van de schapenkeutels die je uit je zolen moet peuteren, een fraaie 8.

Wat ga je doen?

Tja, eigenlijk is deze wandeling doodsimpel. In Hindeloopen klim je de dijk op, om er grofweg vlakbij Rijs pas weer vanaf te stappen. Alleen bij Stavoren en Mirns heb je een klein stukje dijkloos traject, maar verder is het dus buiengewoon overzichtelijk. Opvallend genoeg kun je hier toch wandelaars tegenkomen die vele, vele kilometers het boekje van het Zuiderzeepad stevig in de handen houden. Voor het geval dat…

Voordat je Hindeloopen verlaat is het wel goed nog even de checklist af te lopen: 1. Heb ik de Grote kerk van buiten en van binnen gezien? 2. Heb ik de fontein in het parkje achter de kerk gezien? 3. Heb ik nagedacht of ik het Museum Hindeloopen wil bezoeken? 4. Weet ik dat in Hindeloopen het Eerste Friese Schaatsmuseum aan de Kleine Weide is gevestigd?

De dijk op! Richting zuiden, met de zon in de snoet en waarschijnlijk ook de wind in de haren wordt eerst koers gezet naar Stavoren. Je passeert een camping waarvan de campingbaas zo te zien een ruim huis op de dijk heeft kunnen kopen. Helaas moet je daardoor even van de dijk af klauteren en even later er weer op. En dan begint toch wel op te vallen dat van alle hekken (ze zijn genummerd, kijk maar vlakbij de weg) hier er maar heel weinig stapplankjes hebben om eenvoudig over het hek heen te klimmen. Pas nabij Stavoren zijn ze er “opeens” weer en valt het eerdere gemis extra op.

Met een ruime bocht kom je bij het oude sluisje van Molkwerum terecht waar in de zomertijd aan de linkerzijde een levendige camping is te vinden. Heb je zin in een klein ommetje dan is het dorp Molkwerum niet ver. Je kunt er de best aardige Sint Lebuinuskerk bekijken en Bakkerij Molkwerum, ingericht in oude stijl, binnenlopen. Over de dijk vervolgt het richting Stavoren en hoe dichter je bij Stavoren komt, hoe meer kribben er vanuit het land het water insteken. Dat heeft tot gevolg dat minuscule zandstrandjes ontstaan die bij goed weer elk worden geconfisqueerd door een enkele zwemmer of zonnebader. Aldus ontstaan ten noorden en ten zuiden van Stavoren allemaal privé-strandjes waarbij je ook nog kunt kiezen; ten noorden zonder zwemkleding, ten zuiden met zwemkleding.

In Stavoren kom je terecht in de oude haven en daar omheen is de nodige horeca te vinden. Vlak daarvoor ben je een deel van de oude spoorhaven gepasseerd en de geschiedenis daarvan is niet helemaal oninteressant. In de bloeitijd van het goederenvervoer over de spoorwegen werden hier namelijk complete spoorwagons op de boot gezet en richting Enkhuizen gevaren. Die tijd is al lang voorbij; tegenwoordig kun je alleen nog als passagier aanmonsteren voor een tocht naar Enkhuizen. Stavoren is verder bekend van het “Vrouwtje van Stavoren”. Veel mensen zijn toch lichtelijk teleurgesteld als ze het kleine beeld bij de brug ontdekken. Het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren blijft echter heel aardig en is op een bijbehorend bord te lezen.

Veel leuker in Stavoren is de gigantische fontein in de vorm van een vis met enorme open bek. Niet alleen kinderen vermaken zich hier opperbest, ook veel volwassenen vinden het een geslaagde creatie. Het maakt onderdeel uit van het project 11Fountains waarbij in 2018 ter gelegenheid van Leeuwarden-Culturele hoofdstad in de 11 Friese steden fonteinen zijn geplaatst. Elk ontworpen door een andere kunstenaar en een aantal ervan hebben heel wat commotie opgeleverd. En niet in de laatste plaats door de torenhoge kosten.

Stavoren verlaat je via de Voorstraat waarna je al snel bij de dubbele sluis in het Johan Frisokanaal aankomt. In de zomer is het hier een drukte van belang en zijn beide sluizen hard nodig om alle schepen van het IJsselmeer binnen te loodsen of andersom, juist over het IJsselmeer uit te spuwen. Maar niet alleen de pleziervaart zelf heeft profijt van de sluizen, de hekjes en banken aan de zijkant worden ook goed gebruikt door toeschouwers die de ervaren en soms niet zo ervaren schippers gadeslaan.

De route vervolgt naar het zuiden waar je het moderne J.L. Hooglandgemaal passeert en daarna liggen weer kilometers dijk op je te wachten. De weg die onderlangs loopt is overigens niet zo rustig als je zou denken of hopen. Bij goed weer weten motorrijders, antieke auto’s, solexen en wat al niet meer deze route ook te vinden.

Een kilometer of drie nadat je Stavoren hebt verlaten loopt de dijk zichtbaar flink omhoog en ben je aangeland bij de Roode Klif. Voor Friezen een belangrijk herdenkingspunt want in 1345, het is even geleden, werden de Hollanders hier door de Friezen in de pan gehakt. De herdenkingssteen heeft als opschrift “leaver dea as slaef” (liever dood dan slaaf), maar dat bleek dus niet nodig.

Wil je overigens nog een fraaie klokkenstoel zien, loop dan even naar Scharl. Het is niet ver het binnenland in maar op een klein kerkhof aldaar staat een exemplaar dat de omweg waard is. Later deze route passeer je nog een klokkenstoel bij Mirns, maar het exemplaar bij Scharl is werkelijk een stuk meer de moeite waard.

Op naar Laaxum, ook weer over de dijk. Niet ver, het is slechts een paar kilometer wandelen, maar toch ook wel weer enigszins bijzonder. Er is hier een piepkleine haven maar vooral een nogal anarchistisch aandoend stukje horeca wat je zelden meer ziet in Nederland. Heb je trek in wat lekkers, dan is dit een aanrader. Daarna, heel verrassend, gaat de route wederom over de dijk verder tot vlakbij Mirns de weg afbuigt en je een tweetal kilometers over een asfaltweg maar ook gedeeltelijk onder de bomen loopt.

Aan het eind, je bent dan bijna alweer op de dijk, ligt aan de rechterzijde een niet te missen kerkhof met klokkenstoel. Heel aardig om even overheen te lopen hoewel van de klokkenstoel, die je in deze regio meer vindt, mooiere exemplaren zijn te vinden.

Een kilometer verderop is het dan eindelijk gedaan met de dijk, want je slaat rechtsaf een klein voetpad in dat leidt tot een strandje aan het IJsselmeer. Aan de horizon zie je het enorme windmolenpark dat hier enige jaren geleden aan de rand van de Noordoostpolder is neergezet en in de zomertijd kun je heerlijk pootjebaden. Letterlijk pootjebaden, want je moet echt een enorm stuk het water inlopen voordat het water boven je knieën uitkomt.

Het laatste deel van deze etappe heeft een totaal anders sfeer; je loopt het Rysterbos in en al snel loop je over een breed pad omringd door beukenbomen waar je je net zo goed op de Veluwe zou kunnen wanen. Geniet ervan, zo bosrijk is Friesland niet. Aan het eind kom je in het redelijk bescheiden Rijs, behalve op het gebied van horeca; de ene gelegenheid rijgt zich aan de andere. En dat is wellicht een mooi einde van deze etappe.

Handige tips

Het boekje van het Zuiderzeepad is echt een aanrader en elke euro waard. Wil je toch nog wat besparen? Het is vaak ook tweedehands verkrijgbaar op Marktplaats.nl of Bol.com. Let er dan wel even op dat je de juiste druk koopt, want in de loop van de tijd is het pad behoorlijk aangepast.

Een echt mooie klokkenstoel is te vinden bij Scharl. Je moet daarvoor bij de Roode Klif even de weg het binnenland in wandelen, maar het is niet ver en de moeite absoluut waard.

Is het mooi weer? Stop dan zwembroek of bikini in de rugzak. Je hebt genoeg mogelijkheden tijdens deze etappe een duik in het IJsselmeer te nemen. Per ongeluk toch vergeten? Ook zonder kleding ben je welkom in het IJsselmeer, al is het dan misschien verstandig een daarvoor geschikt plekje op te zoeken.

Kritische noot

Stavoren is de eerste Friese plaats die stadsrechten kreeg en heeft een grote naamsbekendheid. Toch is dat niet helemaal terecht; het niet veel verder gelegen Hindeloopen is goed beschouwd aantrekkelijker en interessanter.

Prijs

Het hele Zuiderzeepad staat ter beschikking voor welgeteld nul euro. Toch, als je het hele pad loopt, dan kan het met de reiskosten, horeca, overnachten en af en toe wat extra’s zoals een museum of een gift in een bezochte kerk, nog best een aardige uitgave worden. Hoewel wandelen een goedkope hobby is, is het uiteindelijk toch net iets duurder dan in- en uitademen.

Het boekje van het Zuiderzeepad, mocht je het nog niet hebben, kost een paar tientjes.

Lengte bezoek

Deze etappe is met 22 kilometer goed voor ergens tussen de 4 en 5 uur. Tel je er de nodige fotomomenten, uitzichtpunten, horeca en simpelweg genieten van de omgeving bij op, dan is er met gemak een mooie totale dag van te maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Overnachten kan in Hindeloopen, in Stavoren zelfs in wijnvaten bij Hotel “De Vrouwe van Stavoren”, in Rijs en verder nog op een aantal plekken, misschien niet helemaal op de route. Je wandelt hier in Gaasterland en dat is een behoorlijk bezocht vakantiegebied met dito voorzieningen.

Praktische info/openingstijden

Het pad kun je het hele jaar door lopen, maar deze etappe gaat voor het overgrote deel over de dijk en zeker met harde wind, regen of sneeuw kan dat snel minder aangenaam worden. Ook de horeca kent in het zomerseizoen andere openingstijden dan in voor- en najaar, laat staan de winter. Bij elkaar is een beetje plannen en checken dus geen gek idee.

Nog meer wandelingen

Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 27 oktober 2019