Wandelen Zuiderzeepad etappe 18: Zurich – Hindeloopen

Wandelen over het Zuiderzeepad van Zurich, aan de kop van de Afsluitdijk, naar het kleine maar fraaie Hindeloopen. Onderweg passeer je het schattige Makkum, bezoek je museumdorp Allingawier en neem je (als je wilt natuurlijk) een kijkje in de kerk van Ferwoude. Hoogtepunt onderweg is Workum met de Grote kerk, toren, fontein en voor de liefhebbers het Jopie Huisman museum.

Locatie/bereikbaarheid

Zurich ligt niet direct aan de kop van de Afsluitdijk maar er even boven. Wel aan de kop van de Afsluitdijk ligt een groot busstation en parkeerterrein. Je kunt daar onder andere met de Qliner vanuit Leeuwarden eenvoudig komen. Kom je met de auto, dan is parkeren hier ook geen probleem. Hindeloopen heeft een treinstation maar wat ze daarbij vergeten zijn te vermelden dat dat station een behoorlijk eindje buiten het stadje ligt. Aldus heb je nog een klein halfuurtje extra wandelen te gaan. Er rijdt ook een bus door centrum Hindeloopen, maar de frequentie daarvan is niet hoog. Met de auto kun je het beste net buiten Hindeloopen parkeren op een van de aangelegde parkeerterreinen. Parkeren in Hindeloopen zelf is niet zo’n goed idee, zeker niet in het toeristenseizoen.

Geschikt voor

Deze etappe is met zo’n 28 kilometer best een pittig stukje en bij zuidwestenwind loop je ook nog tegen de wind in. Je kunt de etappe eenvoudig inkorten door bijvoorbeeld in Workum te eindigen, en andersom lopen met dan hopelijk wind in de rug tot Makkum is wellicht ook helemaal geen gek idee.

Oordeel

Diti is echt een etappe waarbij het oude Zuidezee gevoel opbloeit. Je loopt hele stukken over de dijk van de vroegere Zuiderzee en passeert een paar leuke oude Friese stadjes. Spijtig is een middenstuk met beton en graslandschap, waardoor het totaal uitkomt op toch helemaal geen gekke 7,5.

Wat ga je doen?

Vanaf de Afsluitdijk, waarvan de route ook al niet ingewikkeld was, loop je geheel over de dijk naar Makkum. Het is zeker een stuk rustiger dan de drukke snelweg die bij de Afsluitdijk parallel loopt aan het fiets/wandelpad.

Na een paar kilometer doemt het kerkje van Cornwerd op, wat overigens niet in de route is opgenomen. Aan de rechterzijde ligt in het IJsselmeer een natuurgebied genaamd Makkumer Noordwaard en voor je zie je niet het allerfraaiste onderdeel van Makkum opdoemen. In Makkum worden namelijk grote jachten gebouwd. Hele grote. En bij grote jachten horen grote gebouwen waarin ze worden gebouwd. Gebouwen die nog het meest doen denken aan grote schoendozen. Pal voor de deur bij Makkum is het resultaat aldus drie enorme hallen op een rij die nu niet echt een sieraad voor het oog zijn. Dit in tegenstelling tot de jachten die je ze hier bouwen, maar daar zie je nu net weer niets van.

In Makkum loop je eerst achterlangs de huizen richting brug en sluis wat meteen de eerste attractie vormt in deze verder bepaald niet lelijke plaats. In de zomertijd is het een drukte van belang met de pleziervaart die hier richting IJsselmeer wil of andersom richting Friese meren. De route in Makkum vervolgt via de Voorstraat en Waagsteeg, maar maak gerust een klein uitstapje richting Markt en Plein. Niet in de laatste plaats vanwege de horeca, maar ook de historische gebouwen die hier omheen zijn gedrapeerd. Daarnaast vinden veel mensen het stukje bij de Krommesloot heel mooi.

Nadat je bent uitgekeken in Makkum volgt een klein stukje wandelcorvee Makkum uit over de Weersterweg, maar al snel loop je gelukkig weer langs het water over een grind- en later graspad richting Allingawier. Allingawier is een museumdorp waarbij het grootste deel van de huizen die hier staan onderdeel uitmaken van een museum. Heb je er geen zin in dan kun je eenvoudigweg over het terrein lopen en alles letterlijk links laten liggen. Toch, heb je een uurtje over, dan is het een aanrader bij het loket de entree te voldoen en vervolgens de twee kerken, bakkerij, ingericht woonhuis, brandweerhok, smederij en meer een bezoekje te brengen. In de bakkerij worden demonstraties gegeven van het maken van drabbelkoeken en daar mag je natuurlijk ook zelf van proeven. Lekker? Dan kun je er tegen betaling je rugzak extra mee vullen.

Heb je op een later tijdstip in je leven nog eens tijd over en ben je nog eens in de buurt, dan kun je in deze omgeving de Alfaers Erfroute fietsen, met de auto of bus doen. Je komt dan behalve in Allingawier ook in Ferwoude, Piaam en Exmorra. Maar nu niet, want de Zuiderzeeroute loopt vanaf hier een aantal kilometers over betonwegen door typische Fries landschap: open, vlak, gras, koeien en paarden. Je passeert Vierhuizen wat zijn naam zowaar eer aan doet en een uur of anderhalf links en rechts afslaand (een beetje opletten dus), kom je uiteindelijk in Ferwoude. Sommige betonwegen worden hier druk gebruikt door landbouwvoertuigen dus ook daarvoor moet je hier soms in de kant springen. Gelukkig is een deel fietspad, hoewel dat dan weer zo smal is dat je net niet lekker naast elkaar kunt lopen. Wat sommige echtparen misschien dan weer stiekem heel fijn vinden…

Je komt uiteindelijk, na flink door te hebben gestapt, in Ferwoude. De eerste attractie hier bestaat uit een lieflijk kerkje waarvan de deur in principe open is en je dus zo een kijkje binnen kunt nemen. Een tweede attractie is een oude timmerwerkplaats die aan de zuidzijde van het heel kleine dorp is te vinden. De Zuiderzeeroute loopt er niet langs maar het zijn bepaald niet veel extra meters. Uitgekeken? Horeca is hier niet, dus op naar Workum.

Al snel wandel je weer over de oude zeedijk, hoewel je dat gevoel niet erg zult hebben. De pad op de dijk ligt weliswaar hoog maar aan beide zijden strekt het grasland zich ver uit. De aanlooproute naar Workum is echter een van de mooiste stukjes van deze hele etappe; je ziet eerst in de verte de toren en twee kerken van Workum al opdoemen en deze worden logischerwijs langzaam groter. Na de zeedijk heb je een stuk kerkepad te gaan waarbij je dwars door een aantal weilanden, over bruggetjes met witte leuningen, uiteindelijk via een steegje opeens midden in het oude centrum van Workum staat. En dat is geen straf. Meest opvallend zijn natuurlijk de Grote kerk en toren die daar los voorstaat. De kerk is voor een euro te bezoeken en dat is het absoluut waard. Het interieur is, zoals een protestantse kerk betaamt, wat kaal maar de hoog oprijzende ramen geven het bepaald grandeur. Verder zijn de gildebaren die aan beide zijden aan de zijkant staan opgesteld met meest wonderlijk. Deze gildebaren werden gebruikt om de doodskist van een gildelid te dragen. De beschilderingen aan de zijkant drukken de werkzaamheden van het gilde uit.

Ook de toren die los voor de kerk staat is een (kort) bezoekje waard. De toren is in gebruik voor een permanente verkoop van tweedehandsspullen voor het goede doel, maar even rondkijken is geen probleem. Tegenwoordig kun je vanaf de grond helemaal tot bijna bovenaan het dak kijken, best apart. Ben je op zoek naar de fontein in Workum, die onderdeel uitmaakt van het 11 fountains project? Kijk dan even achter de kerk. In Workum is de kunstenaar geinsprieerd geraakt door de twee leeuwen die je op verschillende plaatsen tegenkomt, onder andere op het schild dat aan de Waag hangt. Over de gelaatsuitdrukking van de leeuwen is het laatste woord nog niet gezegd… Heb je nog niet genoeg van Workum dan is hier onder andere ook nog het Jopie Huisman museum te bezoeken.

De Zuiderzeeroute vervolgt westwaarts waarbij je aan het einde van de stad Workum als attractie nog de sluis en haven tegenkomt. Zoals op meer soortgelijke plaatsen zitten en staan hier altijd wel mensen aan de kant om te zien hoe de schepen soms op de vierkante meter manoeuvreren om elkaar niet, en soms dus toch helaas wel, te raken. Daarna wandel je recht, langs een druk bevaren kanaal, op de Zuiderzee aan. Aan de overzijde zie je een gigantische jachthaven en uiteindelijk op een wat menselijker schaal een recreatiestrand, waarna je afbuigt en, nog steeds op de dijk, op Hindeloopen afkoerst. Zoals vaker het geval deze route moet je op de dijk af en toe even om de schapen en zeker om de keutels heen zien te laveren maar de scheve kerktoren van Hindeloopen komt snel naderbij. Het allerlaatste stukje loop je langs de toegangsweg naar Hindeloopen en al snel kom je via een leuke brug Hindeloopen binnen en sta je aan de havenzijde van deze plaats die beslist een wat langer bezoek waard is. Blijven slapen misschien?

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Een bezoek aan de Grote kerk in Workum, waar de Zuiderzeeroute overigens voor langs loopt, is echt een absolute aanrader. Behalve het imposante gebouw met hoog oprijzende ramen en grafstenen zijn de gildebaren het meest bijzonder in deze kerk. Deze gildebaren werden gebruikt voor het vervoer van de doodskist van een lid van het gilde. De beschildering aan de zijkant geeft de werkzaamheden van het gilde aan.

Handige tips

Van noord naar zuid of van zuid naar noord lopen is echt wel even iets om over na te denken. Van noord naar zuid loop je met je hoofd in de zon (hopelijk), maar heb je ook een grote kans op tegenwind. Op de dijk, waar het altijd nog weer een streepje harder waait. Van zuid naar noord is zeker voor fotografen te overwegen; je ziet dan het hele landschap mooi voor je in de zon liggen. Als het regent, dan maakt dat natuurlijk allemaal niet uit en kun je het beste met de wind mee lopen. Of een andere dag uitkiezen.

Ben je klaar met het Zuiderzeepad en denk je dat je het boekje nooit meer inkijkt? Dan kun je nog wat geld verdienen door het te verkopen op marktplaats.nl of bol.com. Of gewoon gratis weggeven aan een geinteresseerde. Op die manier is er toch weer wat papier bespaard en laten we wel zijn; dit is nu niet een boekje dat in perfecte staat hoeft te verkeren om het te gebruiken.

Kritische noot

Het is niet anders, maar het stuk tussen Allingawier en Ferwoude loopt wel heel erg over beton en boerenwegen in een niet bepaald spannend Fries landschap. Met links gras. En rechts. En voor je. En achter je. Met koeien en paarden. Het is uiteindelijk maar een uur of anderhalf, maar dit moet je toch niet teveel hebben.

Prijs

Het Zuiderzeepad is geheel gratis te lopen. Heb je het boekje van het Zuiderzeepad nog niet in bezit, dan is dat toch echt een aanrader. Niet alleen om in geval van twijfel de route te raadplegen, maar er staat ook alleraardigste achtergrondinformatie in. Voor de prijs hoef je het niet te laten. In de horeca die je aan begin, eind en onderweg tegenkomt kun je ongeveer spenderen wat je maar wilt.

Lengte bezoek

Deze etappe zoals hierboven beschreven is 27 kilometer lang en dus geen klein ommetje. Je kunt hem met gemak inkorten door in Makkum te beginnen of eindigen en ook Workum is geen verkeerd start- of eindpunt.

Samen met allerlei extra activiteiten in Makkum, Workum en Ferwoude kom je vrij eenvoudig aan een mooie maar volle dag.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Bij de start in Zurich is horeca bij het busstation/parkeerplaats, aan het eind in Hindeloopen is er keuze te over en onderweg in Makkum, Allingawier en Workum kom je ook niets te kort. Let wel even op de openingstijden als je een echt vroege vogel bent; veel horeca in bijvoorbeeld Makkum opent de deuren pas om 11:00 of nog later.

Praktische info/openingstijden

Het Zuiderzeepad is natuurlijk het hele jaar te lopen en dat geldt ook voor deze etappe. Toch, met een mooi zonnetje is het natuurlijk net even wat lekkerder en hou er rekening mee dat met regen of harde wind op de dijk het nog net even wat harder te keer gaat. In het voorjaar heb je een dikke kans dat je tussen de vele lammetjes door moet laveren, en tja, die kans heb je ook niet elke dag. De openingstijden van de horeca zijn nogal gevarieerd, van heel lang bij Zurich tot soms maar kort in het meer toeristische Makkum. En zelf in Hindeloopen is midden in het seizoen na 20:30 nog wat gaan eten helemaal niet zo eenvoudig als je zou verwachten.

Nog meer wandelingen

Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 12 december 2019