Van voormalige Zuiderzeestad Medemblik naar voormalige Zuiderzeestad Enkhuizen. Over de dijk langs de voormalige Zuiderzee. Dat klinkt toch als de route die het meest het Zuiderzeegevoel moet geven. En dat doet het ook.
Locatie/bereikbaarheid
Je kunt natuurlijk met de bus naar Medemblik, maar de meest originele manier om naar Medemblik te reizen is in Hoorn de stoomtram te pakken. Je tuft dan door het Westfirese landschap en dat is geen straf. Enkhuizen heeft een treinstation maar is ook met de bus is het bereikbaar. Wil/moet je terug van Enkhuizen naar Medemblik, overweeg dan over het water te gaan met een historische boot.
Geschikt voor
De etappe is 23 kilometer en daarmee voor de meeste wat meer ervaren wandelaars prima te doen. De route loopt vrijwel geheel over de dijk. Alleen bij Medemblik loop je een stuk door een nog vrij nieuw recreatiegebied, maar ook dat is bijzonder vlak…
Oordeel
Dit is misschien wel de etappe met het hoogste Zuiderzeegevoel. Vanaf het al helemaal niet onaardige Medemblik loop je naar historisch Enkhuizen. Is dit toevallig ook je laatste etappe omdat je het Zuiderzeepad netjes bent begonnen in Enkhuizen en verder de etappes ook in de beschreven volgorde hebt gedaan, dan eindig je met een daverend hoogtepunt. Een heel mooie 9,5 is deze etappe echt waard. Waarom geen tien? Wel, dan hadden er nog net iets minder wandelpad op de dijk gecombineerd moeten worden met fietspad en dus ook asfalt.
Wat ga je doen?
Je start in Medemblik de wandeling langs de zeer drukke haven. Als je bedenkt wat deze boten per stuk kosten en hoeveel er liggen dan kun je je toch moeilijk meer voorstellen dat er in Nederland toch ook heel veel mensen wonen voor wie een dergelijk jacht volstrekt onbereikbaar is. Gelukkig maar dat er veel mensen zijn die voor geen goud (wat ze dus ook niet hebben) op een dergelijk jacht zouden willen zitten. De etappe vervolgt met een rondtocht letterlijk rond het oude Kasteel Radboud. Natuurlijk kun je er ook in maar hoe interessant de historie van het kasteel ook is, de reviews die op internet zijn te vinden over het bezoek zijn nogal wisselend van aard.

Je vervolgt de dijk een stukje en als je geluk hebt is er veel te doen in de haven die nu links van je opdoemd. Er worden hier onder andere wedstijden gevaren en dat trekt niet alleen veel zeilers maar ook de nodige supporttroepen. Met het bijbehorende verkeer, trailers, campers en wat al niet. Daar moet je dan maar een beetje doorheen kijken. Het volgende stukje loop je door recreatiegebied Vooroever. Dit gebied is nog niet zo heel lang geleden buitendijks aangelegd en als je wilt kun je hier vanaf een mooi zandstrand genieten van het koele IJsselmeerwater. In de zomer dan, in andere seizoenen kan het ijskoud zijn. Voordeel is dan wel dat je in dat geval waarschijnlijk het strand voor je alleen hebt.
Na een dikke kilometer moet je even teruglopen naar de drukke Oosterdijk om daar met een brug het water over te steken. Je loopt dan wel direct tegen de volgende attractie aan; het Nederlands Stoommuseum. Je voelt wel aan, als je in Medemblik alles gaat doen wat je kunt doen of wat best interessant, leuk of prettig is, dan kom je vast ooit wel in Enkhuizen. Maar wel dagen later dan gepland. Wie weet is een bucketlist maken van alles wat je op het Zuiderzeepad tegenkomt maar waar je op dat moment geen zin in of tijd voor hebt, helemaal geen slecht idee. Dan kun je zonder schuldgevoel doorlopen en wie weet later nog eens terugkeren…
Hierna volgen heel wat kilometers over de dijk. En toch heel anders als de kilometers over de dijk tussen Den Oever en Medemblik. Waren de kilometers aldaar rechttoe rechtaan, de kilometers tussen Medemblik kronkelen vrolijk en je passeert onderweg de nodige dorpen. Die worden vaak al van verre aangekondigd door een kerktoren, waar overigens tegenwoordig geen kerk meer in gevestigd hoeft te zijn; een woonhuis of restaurant kan ook. Heb je op dit vlak een goed idee, dan kun je in deze regio wellicht ook een oud kerkgebouw op de kop tikken om met het nodige papier- en zwoegwerk het kerkgebouw een nieuwe bestemming te geven.
Als eerste komt Onderdijk in zicht waar je feitelijk achterlangs loopt. Heb je trek in koffie, sla dan bij de speeltuin even het voetpad in en binnen no-time sta je in het (zeer bescheiden) centrum van Onderdijk. De dijk vervolgt langs Wervershoof, dat wel strak tegen de dijk aan is gebouwd en daarna volgt wederom een stukje recreatiegebied waar je helemaal aan de noordzijde langs een bijna ronde en ook nog vrij recent aangelegde recreatieplas loopt.
Daarna doemt aan de rechterzijde een uberschattig kerkje op met een mooie groen geschilderde houten toren. Gebouwd in 1667 en tegenwoordig in gebruik als restaurant, toepasselijk “Het Kerkje” geheten. Als je de kans hebt een blik binnen te werpen… Een tweetal kilometer over een opvallend rechte dijk volgt, met precies in het midden een knik. De “oude” dijk zie je letterlijk in het binnenland een andere route kronkelen. Waarom ligt hier een dubbele dijk zul je je misschien afvragen? Het antwoord is te vinden in de periode net voordat er werd gestart met het droogleggen van de Wieringermeer. Dit is namelijk een proefpolder die in 1927 is aangelegd om ervaring op te doen met inpoldering van land dat toen nog in de zoute Zuiderzee lag. De gevolgen van eeuwen zout water waren niet bekend. De proef viel absoluut niet tegen; al twee jaar na drooglegging kon het land in deze kleine polder worden gebruikt voor gewassen. Tegenwoordig is er een huisjespark in de proefpolder gevestigd.

De dijk slingert vrolijk verder en aan de rechterzijde zal het nog lang duren voor je afscheid neemt van Andijk; het is een enorm langgerekt dorp. Ter lering en vermaak staan naast het fietspad waarover je loopt op regelmatige afstand van elkaar informatieborden met oude foto’s. Zo is te zien hoe in vroeger tijd complete huizen op een andere plek werden neergezet of simpelweg werden gehalveerd omdat er een nieuwe weg aangelegd werd.
Een volgende kerk met een bijzondere vorm dient zich vervolgens aan; de Gereformeerde kerk Andijk. Het is geen heel oud exemplaar, hij is gebouwd in 1930. De vormgeving is bepaald niet standaard en binnen zijn de gewelven voorzien van heel kleurrijke patronen. Af en toe is de kerk open voor bezichtiging en anders is er als je geluk hebt toevallig misschien een vriendelijke schoonmaker of ander kerklid die je best wel even een kijkje wil laten nemen. Ondertussen dorstig geworden? Hier vlakbij is Theetuin De Libel. Libelles zijn er niet altijd te zien, maar thee en andere drankjes met wat lekkers erbij, dat lukt zeker wel.
Na het passeren van een gigantisch complex van PWN waarvan je denkt dat het de rioolzuivering is maar in werkelijkheid maken ze hier drinkwater voor de regio, koers je aan op een vuurtoren. Van bescheiden formaat, maar deze stenen vuurtoren stamt uit 1700 en is daarmee verschrikkelijk oud voor een dergelijk exemplaar. Helaas zit een beklimming er niet in.
Er rest je nog een kilometer of drie om de contouren van Enkhuizen recht voor je steeds duidelijker en groter voor je te zien. In Enkhuizen buig je dan weer af richting het IJsselmeer waar je vervolgens een wel heel apart bouwsel zult ontwaren. Geen zorgen; dit is niet het nieuwe gemeentehuis van Enkhuizen maar Sprookjeswonderland. Hoewel sommige volwassenen het verschil tussen die twee misschien niet zo heel groot vinden, is voor kleine kinderen Sprookjeswonderland een park waar ze geweldig veel plezier kunnen hebben.
Langs het strand, waar het met lekker weer een gezellige drukte kan zijn, loop je naar de tweede grote attractie van Enkhuizen; het Zuiderzeemuseum. Je loopt pal voor de ingang langs, dus als je zin hebt… En anders heb je nog een laatste kilometer voor de boeg waarna je eindigt op het punt waar je misschien al lang geleden bent begonnen; het Staverse Poortje. Dit poortje is het start- en in dit geval eindpunt van het Zuiderzeepad. Helaas is hier geen Via Galdiola zoals bij de Nijmeegse Vierdaagse waarbij je de laatste loodjes met bloemen en cadeaus wordt overladen, en ook bij het Staverse Poortje is het een beetje een dooie boel wat betreft het Zuiderzeepad.
Handige tips
Van Enkhuizen terug naar Medemblik (of andersom) kun je met de bus via Hoorn, maar ook met de boot. Wel zo leuk!
Van Medemblik naar Enkhuizen heb je de zon in je snoet, maar waarschijnlijk, op de dijk, ook behoorlijke wind. Het waait nu eenmaal veel in deze regio, dus afhankelijk van de windrichting en je voorkeur kun je zo lopen dat je wat meer voor- of juist tegenwond hebt.
Wandelen met een beetje flinke wind zorgt ervoor dat je op het IJsselmeer veel meer zeilboten zult zien. En dat is natuurlijk best mooi meegenomen.
Ruim zeker extra tijd in voor Medemblik en Enkhuizen, en ook onderweg zijn leuke extra dingen te doen en te zien. Veel meer dan in één wandeldag past.
Is de weersverwachting 25 graden of hoger? Stop een zwembroek/bikini in je rugzak en plons op verschillende plaatsen in het koele IJsselmeer.
Kritische noot
Een heel klein kritisch nootje zou kunnen zijn de combinatie fiets/wandelpad bovenop de dijk. Het barst niet van de fietsers omdat die er ook nogal eens voor kiezen de weg onderaan de dijk te nemen (minder wind). Maar toch…wandelaars en fietsers samen op een niet al te breed pas is altijd een beetje passen en meten.
Prijs
Het Zuiderzeepad is gratis. De horeca in Medemblik, Enkhuizen en onderweg uiteraard niet. Amsterdamse prijzen rekenen ze hier nog niet maar het is zeker een toeristische omgeving met bijbehorende prijzen. Heb je het boekje van het Zuiderzeepad (nog) niet, dan is het zeker de moeite waard. Was dit je laatste etappe en heb je de route geheel zonder boekje gelopen, dan kun je het nu natuurlijk ook wel laten zitten, maar anders…
Lengte bezoek
De 23 kilometer is in een 4-5 uur te lopen. Echter, alle extraatjes die je deze wandeling in Medemblik, Enkhuizen en onderweg kunt doen zorgen ervoor dat je hier met gemak dagen zoet kunt zijn.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
In Medemblik en eindpunt Enkhuizen is horeca genoeg en onderweg is tijdens deze etappe ook wel wat te krijgen. Slapen is vanzelfsprekend in dit toch wat toeristische gebied ook geen probleem, hoewel je in de zomer wel op tijd wat moet gaan regelen.
Praktische info/openingstijden
Het Zuiderzeepad is het hele jaar te lopen, en ook op een stralende winterdag of juist met harde wind in de herfst, kan deze etappe best aantrekkelijk zijn. Toch zullen de meeste mensen een temperatuur van 20-25 graden en een zonnetje het meest geschikt vinden.
Nog meer wandelingen
Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 30 december 2019