Wandelen Zuiderzeepad etappe 5: Muiderberg – Amsterdam

Een etappe met het echte Zuiderzeegevoel; vanaf Muiderberg loop je een lang stuk langs de voormalige Zuiderzee en je eindigt deze etappe midden in het drukke Amsterdam. Vanaf Muiderberg loop je langs het water richting Muiden waar na vier kilometer Kasteel Muiderslot opdoemt. Daarna vervolgt het wederom langs het water richting Diemerzeedijk, voor velen nog bekend vanwege de vuilstort in vroeger tijden. Dwars door de Indische buurt en langs de voormalige pakhuizen met aan de overkant Artis bereik je het Damrak en sta je opeens voor Amsterdam Centraal station.

Locatie/bereikbaarheid

Muiderberg is te bereiken met de bus vanaf Weesp en Naarden-Bussum. Check voor de zekerheid altijd 9292. Amsterdam CS is logsicherwijs vanaf heel veel richtingen met de trein, maar ook met de bus, metro, tram en zelfs met de veerpont (over het IJ) te bereiken.

Geschikt voor

Deze etappe is totaal 22,5 kilometer en dat is voor veel wandelaars goed te doen. Je kunt er natuurlijk als je wilt nog een stukje aan vastknopen of juist een stukje vanaf knippen en bijvoorbeeld starten in Muiden. Een goed idee is in ieder geval wat tijd te reserveren voor Muiden, eventueel het Muiderslot en natuurlijk Amsterdam.

Oordeel

Het stuk van de wandeling langs het IJsselmeer geeft natuurlijk het echte Zuiderzeegevoel en zo hoort dat ook. Amsterdam zullen sommige mensen met een 4, 3 of nog lager waarderen, maar anderen geven het een 8. Of hoger. Met andere woorden, het eerste deel van de etappe klopt exact met de essentie van dit Lange Afstand Wandelpad, het tweede deel, tja…

Wat ga je doen?

In Muiderberg bgint de tocht meteen goed op het strand met koek en zopie. Als je niet oppast kom je dus nooit in Amsterdam maar eindigt de etappe nog voor hij begonnen is. Als je overigens in vroeger tijd hier was gekomen had je nog een uitdaging te gaan. Zo’n honderd jaar geleden reed hier namelijk de Gooise Stoomtram. Deze tram had echter als bijnaam “Gooise moordenaar”, en dat was niet onverdiend. In totaal zijn bij hele reeksen ongevallen maar liefst 117 mensen om het leven gekomen. Stel je eens voor dat dat vandaag de dag nog zo zou zijn…

Ben je eenmaal aan de wandel dan gaat het over de dijk richting Muiden. De dijk ligt logischerwijs dicht bij het water, maar heel veel bomen zorgen er in de zomer voor dat je toch geen heel wijds uitzicht hebt. Zijn de blaadjes in de herfst gevallen, dan is het zicht op het IJsselmeer dus eigenlijk beter. Aan de andere kant, tussen de bomen door zijn op een mooie zomerdag met een beetje wind wel heel veel zeilboten te zien, een leuk gezicht. Al na enkele kilometers komt Kasteel Muiderslot in zicht. Eerst ver weg, waarbij de koeien vredig grazen in de weilanden ervoor, maar je nadert het kasteel tot heel dichtbij en er zijn dus ruimschoots voldoende fotomomenten.

Vergeet bij het mooie uitzicht op Kasteel Muiderslot overigens niet af en toe de andere kant op over het IJsselmeer te kijken. Hier ligt het eiland Pampus, wat je waarschijnlijk kent van het spreekwoord “Voor Pampus liggen”. Dat spreekwoord was overigens niet uit de lucht gegrepen; in vroeger tijd lagen schepen hier te wachten op vloed en een goede wind om de haven van Amsterdam binnen te varen. Het grote fort dat op Pampus is gebouwd is tegenwoordig te bezoeken via een boot die vanuit Muiderberg vertrekt.

Na Muiden vervolgt de route over de dijk richting Diemen en ook hier is aan de rechterzijde tussen de bomen door het IJsselmeer te bewonderen. Vlak voordat je Muiden verlaat is er in de bocht Fort Muiden te zien, een van de oudste van de Hollandse Waterlinie. Vervolgens is aan de linkerzijde een nieuwbouwwijk te zien die is gebouwd op de plek van de voormalige kruitfabriek “De Krijgsman”. Na talloze ontploffingen en doden is deze definitief gesloten en ontmanteld. De omvang van deze nieuwe wijk heeft lokaal nogal wat stof doen opwaaien; met 1300 nieuwe woningen is Muiden in één klap (wellicht een ongelukkige beeldspraak in dit geval), verdubbeld in omvang. En een handige zakenman naar verluid ook een paar honderd miljoen rijker. Tja…

De wandeling vervolgt in de richting van PEN-eiland, een eiland dat is ontstaan vanwege de bouw van de nieuwe elektriciteitscentrale van Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland (PEN). Eerst was het het baggerdepot, vandaag de dag is het een natuurgebied van Staatsbosbeheer en zowaar wordt menselijk ingrijpen zoveel mogelijk beperkt.

Vlak nadat je de nog nieuwe weg richting IJburg onderdoor bent gelopen doemt het volgende interessante object alweer op: Fort Diemerdam. Hoewel het eigenlijk geen fort is, is het zeker de moeite even een kijkje te nemen. Te zien zijn de oude munitiemagazijnen en binnen hangen oude foto’s. Wie weet kom je hier ook terecht in een bruiloftsfeest of bedrijfsevent, maar rondkijken kan altijd. De horeca is helaas maar zeer beperkt open voor passanten.

De tocht vervolgt over de Diemerzeedijk naar een volgend stukje roemrucht Nederland. Tegenwoordig heet het Diemerpark, maar het is vele jaren gebruikt als vuilstort voor Amsterdam. Ook werd er in de jaren 60 zonder problemen chemisch afval verbrand, en daarmee is het een van de meest vervuilde plekken van Nederland geworden. Tegenwoordig is het helemaal ingepakt met damwanden en ligt er een laag aarde bovenop het afval. Helaas zal er nog heel, heel lang vervuild water uit dit gebied moeten worden weggepompt en gezuiverd. Google gerust even om foto’s uit de vorige eeuw te zien die we nu toch als behoorlijk schokkend ervaren. Voor het geval je van plan zou zijn hier een tent op te zetten; zelfs haringen in de grond slaan is hier al niet de bedoeling.

Nadat je de ringweg van de A10 bent gepasseerd en weer op de Diemerzeedijk loopt, kom je nog langs een bijzonder fraai pand. Het is het Gemeenlandshuis van Diemen en werd gebouwd in 1727. Het is eeuwenlang in het bezit geweest van het waterschap hier, tegenwoordig worden er evenementen in georganiseerd. Daarna is het bijna gedaan met de rust, het begint er aan het begin van het Flevopark met een skatebaan al behoorlijk stads uit te zien met graffiti van onder tot boven. Zelfs zitbanken en bomen hebben er hier aan moeten geloven. Toch komt er eerst nog een stuk Flevopark dat ook door inwoners van de Indische buurt wordt gebruikt om te recreëren. Na het passeren van een zeer oude Joodse begraafplaats, waar zo’n 100.000 Joden zijn begraven maar waar helaas bijna niets van te zien is, loop je via de Javastraat de stad in.

De sfeer is in de Javastraat meteen geheel anders dan tot nu toe in deze etappe. De Indische buurt is tegenwoordig een mengelmoes van culturen, er wonen mensen met een achtergrond uit alle delen van de wereld. Ook de winkels en restaurants zijn daar inmiddels op afgestemd. Bij het Dapperplein en in de Dapperstraat kun je zomaar op de plaatselijke markt terecht komen en daarna, het houdt niet op deze wandeling, wandel je nog langs de oude pakhuizen terwijl je aan de andere kant van het water Artis ziet liggen. En wie weet ook hoort.

Met een paar iets minder leuke want drukke wegen en kronkels loop je via de Kalkmarkt richting Montelbaanstoren, gebouwd in 1516. Je bent hier niet voor niets in het hart van historisch Amsterdam terecht gekomen… Even later sta je voor de Waag, die stamt uit de 15e eeuw en een geschiedenis op zichzelf heeft. Niet veel later kom je via het doorgaans zeer drukke Damrak bij Amsterdam CS terecht. Wil je nog verder, dan ligt aan de andere kant van het station de veerpont naar de overkant van het IJ op je te wachten en anders is de NS zeker genegen je naar een bestemming naar keuze te brengen.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Heb je geen zin of tijd om ht Muiderslot te bezoeken, loop dan toch zeker even de toegangspoort onderdoor. Vlak voor de kassa is het kasteel fraai te zien. Overigens is een bezoek wel een aanrader, maar je moet er tijdens deze etappe maar de tijd voor (over) hebben. Anders is het wellicht een mooi uitje om te bewaren voor een volgende keer.

Laat maar zitten

Aan de ene kant is Amsterdam natuurlijk een enorm leuke stad, aan de andere kant geeft de binnenstad nu niet echt een Zuiderzeegevoel. De enorme hoeveelheid toeristen die de laatste jaren de stad overspoelen helpt natuurlijk ook niet. Je kunt dus lekker een klein stukje Amsterdam meepakken op deze wandeling, maar voor de rest is het een beter plan om Amsterdam op een later tijdstip nog eens te bezoeken.

Handige tips

Deze etappe loopt nogal oost-west, en dat betekent dat je van oost naar west de meeste kans hebt tegen de wind in te lopen. Bovendien zijn nogal wat wandelaars geneigd het Zuiderzeepad tegen de klok in te volgen. Toch is dit een etappe die, als je van oost naar west loopt, eindigt in Amsterdam. En dat is beslist geen onaardig idee, de meeste wandelaars zullen hier niet elke dag komen. Misschien heb je er na een paar uurtjes weer voor jaren genoeg van, van alle drukte, toeristen, ranzig voedsel en niet al te hoogstaand vermaak in het centrum. Maar toch, je kunt het ook als buitenkans zien. Je krijgt in ieder geval niet de Zuiderzee-politie achter je aan als je de route andersom loopt. Of, helemaal een wilde gedachte, soms een etappe tegen de klok in en soms een etappe met de klok mee.

Neem deze etappe zeker het boekje mee, of download de route als GPX op je mobiel. In Amsterdam ben je zo van de route af en het Trekvogelpad en Westerborkpad lopen hier ook vlakbij. Als je niet oppast eindig je dus geheel ergens anders… Bovendien is de bewegwijzering op dit stuk van het Zuiderzeepad niet bepaald fantastisch, op heel veel plaatsen ontbreken stickers en raak je dus al snel in de war.

Is het heel warm? Stop dan zwembroek of bikini in je rugzak want bij Muiderberg kun je op een lekker strandje in het IJsselmeer plonzen.

In Amsterdam loop je bij Artis over het Entrepodok langs het water. De pakhuizen die je hier ziet zijn inmiddels allemaal omgebouwd tot woonhuizen. Aardig hier is even via een trappenhuis naar binnen te lopen. Je komt dan op een binnenplaats waar je je weg een stuk kunt vervolgen. De oude pakhuizen, die enorm diep waren, zijn namelijk doormidden geknipt waardoor een middengebied is ontstaan. Ook de andere kant van de pakhuizen, dus de straat genaamd Laagte Kadijk, is echt de moeite waard.

Kritische noot

Het pad loopt een flink aantal kilometers over de dijk en daarmee verwacht je fraai uitzicht over het IJsselmeer. Helaas verpesten de vele bomen vlak langs het water het wel een beetje. Hierdoor heb je wel vaak doorkijkjes, maar het wijdse karakter van het IJsselmeer gat wel een beetje verloren.

De bewegwijzering met de bekende witrode plakkers is hier niet bepaald in orde. Oppassen dus!

Kasteel Muiderslot wordt tegenwoordig ook wel Amsterdam Castle genoemd. Op zich is het slimme promotie van plekken buiten Amsterdam, maar het is toch niet te hopen dat dit kasteel gaat bezwijken onder de massale toestroom van toeristen zoals in de binnenstad van Amsterdam nu al het geval is.

Prijs

Lopen is gratis, tenminste, als je de schoenen en het reizen niet meerekent. Je komt onderweg en zeker in eindpunt Amsterdam op genoeg plaatsen waar de portemonnee toch moet worden getrokken, maar hopelijk heb je daar dan wat smakelijks voor gekregen. Het boekje van het Zuiderzeepad, als je dat nog niet hebt, is zeker een aanrader. De route langs het water vanaf Muiderber tot aan Diemen is niet zo lastig, maar midden in Amsterdam ben je zo de route kwijt.

Lengte bezoek

Over de 22,5 kilometer zul je een uur of 4-5 doen, maar met een bezoek aan het Muiderslot, genieten van het uitzicht over het IJsselmeer en tot slot binnenstad Amsterdam kun je met gemak een hele dag zoetbrengen met deze etappe.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Aan het begin en aan het eind helemaal is genoeg horeca, onderweg kun je in Muiden terecht. Slapen kan natuurlijk heel goed in Amsterdam maar reken wel op stevige prijzen. Ook in Muiden en Muiderberg kun je als je wilt blijven overnachten.

Praktische info/openingstijden

Het Zuiderzeepad is het hele jaar door te lopen. Deze etappe vergt toch wel weer met goed zicht, dat maakt het stuk langs het water een stuk fraaier. Het hoeft dan beslist niet warm te zijn; er zijn genoeg mooie winterdagen waar je goed ingepakt hier ook genoeg te genieten hebt.

Nog meer wandelingen

Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 20 juli 2019