Wandelen over het Zuiderzeepad vanaf het aan de Zuiderzeekust gelegen Muiderberg naar Blaricum. Onderweg passeer je vestingstad Naarden waar de vestingwallen nog grotendeels intact zijn en je ook overheen en langsheen wandelt. Verder bezit Naarden een karakteristieke en voor veel mensen bekende kerk. Aan de achterkant van de kerk staat het eeuwenoude stadhuis, het mooiste gebouw van Naarden. Richting Blaricum gaat de wandeling door bos en over heide die in augustus ook nog eens mooi in bloei staat.
Locatie/bereikbaarheid
Muiderberg is met de bus vanaf Weesp te bereiken. Blaricum is met de bus te bereiken vanaf Hilversum. Let dan wel op dat je de bus neemt naar halte Dorp. Er zijn verschillende buslijnen die wel naar of door Blaricum lopen maar halte Dorp bereiken ze op een of andere manier nooit.
Geschikt voor
Deze etappe is totaal net geen twintig kilometer. Tel er gerust een stukje bij op vanwege het rondwandelen in Naarden maar dan nog is het geen afstand waar een gemiddelde wandelaar nachtmerries van krijgt. Natuurlijk is de etappe te verlengen maar je kunt ook gewoon meer en vooral langer genieten onderweg door het deze etappe wat rustiger aan te doen.
Oordeel
Deze wandeling kent een grote variatie met het eerste deel wandelen langs het Gooimeer, over de vestingwal in Naarden en de binnenstad van Naarden en vervolgens bos en heide rondom Bikbergen.
Wat ga je doen?
In Muiderberg loopt het Zuiderzeepad strak langs het randmeer tussen de huidige Flevopolders en het vasteland. Bij Muiderberg is een (bescheiden) strand met bijbehorende horeca te vinden en afhankelijk van tijd en seizoen kun je hier dus starten met koffie.
Een tip is overigens Muiderberg in te lopen en een bezoekje te brengen aan de zeer, zeer grote en eeuwenoude Joodse begraafplaats. Maar liefst 45000 graven zijn hier te vinden, strak op een rij en wat vooral opvalt; weinig moeite wordt gedaan naast een grafsteen een bijbehorend tuintje met plantjes of iets dergelijks te onderhouden. De natuur heeft hier grotendeels de vrije hand, en dat geeft dit een heel aparte sfeer.

In Muiderberg loop je over de voormalige Zuiderzeedijk en langs een stukje nieuwbouw van Muiderberg richting de onderdoorgang bij de A6. Aan de overkant is de hoogbouw van Almere te zien en wie weet is er toevallig een festival op het daar gelegen Almerestrand. Bij de onderdoorgang van de A6 kun je overigens een alternatieve route nemen waardoor je langer langs het Gooimeer blijft lopen zie op het kaartje de blauwe route. Je komt dan ook op of langs de golfbaan te lopen, waarvan op veel plaatsen ook verbodsbordjes zijn te zien. Niet al te veel zorgen; er is een route door het terrein die openbaar is en bovendien is de golfbaan al tweemaal failliet gegaan dus grote kans dat je van het terrein af wordt gezet is er niet.
Je passeert de jachthaven en een alleraardigste dijk met wie weet ook een kudde schapen volgt. Hopelijk lopen de schapen er al enige tijd rond want anders word je hier wel geconfronteerd op flink lang gras met hobbels eronder als extra traktatie. Het geeft echter wel al een beetje het Naarden-Vesting gevoel en dat zet zich voort als je via een tunneltje de A1 bent gepasseerd.
Een kilometertje verder loop je Naarden-vesting binnen en gelukkig gaat het Zuiderzeepad er met een leuke omweg doorheen. Daarbij loop je een gedeelte over de omwalling loopt. Overigens is wandelen door de straatjes tegen de omwalling aan ook helemaal geen slecht idee; je ziet dan meer van de militaire bouwwerken die voor een gedeelte in de omwalling zijn weggewerkt.
Voordat je het weet sta je in het midden van het niet al te grote centrum en loop je langs het oude stadhuis en de Grote kerk. In het weekend kun je in de zomer het oude stadhuis bezoeken, de Grote kerk is open van juni tot en met oktober. Als je zin hebt is de beklimming van de 45 meter hoge toren een optie. De beloning is een fraai uitzicht op stad en omgeving hoewel een groot deel daarvan wel uit bebouwing bestaat.
Na de wal in de stad kom je op de buitenste wal terecht waar je onder andere een kinderboerderij passeert waar een gedeelte van de voormalige militaire bouwwerken nu in gebruik is als konijnenhok. Waarschijnlijk het meest robuuste van Nederland en wie weet zelfs van het Noordelijk halfrond.

Over de buitenste wal, die je een kilometer of 1,5 volgt, verlaat je Naarden en na het passeren van de A1 kom je op de Oostdijk uit. Hier kun je overigens, als je geen zin hebt in het verharde fietspad, ook de zandweg volgen. Je komt in Valkeveen terecht wat sommigen zullen kennen van het bescheiden pret-/speelpark Oud Valkeveen dat vooral voor kleinere kinderen geschikt is.
Je loopt een kleine twee kilometer over een niet al te drukke asfaltweg richting Bikbergen en passeert niet onaardige huizen aan de linker- en rechterzijde van de weg. Na Bikbergen vervolgt de route het bos in waar soms graanvelden aan de rand zijn ingezaaid met prachtige bloemen. Met dank aan Natuurmonumenten zit het er hier in het juiste jaargetijde prachtig uit en ook de nodige insecten kunnen het hogelijk waarderen. Na het oversteken van de N527 kom je gedurende ruim een kilometer op een open heideveld terecht. Let hier vooral even op de leemputten te herkennen aan de nogal lelijke omheiningen die het landschap bepaald geen goed doen. Bij de tafelberg is op de kaart een vreemde uitstulping in de route te zien. In het echt staan daar bij goed en ook iets minder goed weer tafels en stoelen onder de parasols. Voel je de behoefte voordat je de laatste drie kilometer naar Blaricum loopt nog even een pauze te nemen, dan kan dat hier absoluut. Heb je eigen eten en drinken mee, dan zijn er langs de velden ook genoeg bankjes met mooi uitzicht te vinden.
Het laatste stukje van de wandeling gaat door het bos en langs een groepsaccommodatie loop je via de Blaricummer Eng zo het dorp in waar je binnen tweehonderd meter midden in het centrum staat.
Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk
Naarden is een mooie onderbreking zo’n beetje in het midden van deze tocht van een kilometer of 20.
Laat maar zitten
Mocht je een paar miljoen los in je achterzak hebben zitten, werp dan gerust een blik in de etalage van een van de makelaars hier. Je vindt dan vast een mooi pand. Anders, helaas, blijft het waarschijnlijk bij het bekijken ervan over heggen en langs soms wel heel dikke toegangsdeuren.
Handige tips
De bewegwijzering van deze etappe is bepaald niet fantastisch. Zonder boekje of goede GPX op je telefoon raak je gegarandeerd de kluts c.q. route kwijt en er zijn her en der ook nog stickers te vinden van oudere routes van het Zuiderzeepad.
Zorg in ieder geval voor voldoende tijd in Naarden. Deze stad is het echt waard. Start je op tijd met wandelen, dan ben je na een paar uurtjes in Naarden. Geniet van de stad en je hebt nog lekker een paar uurtjes wandelen tegoed. Of je hebt genoeg wandelkilometers in de benen zitten en pakt vanaf hier de bus terug, dat kan natuurlijk ook.
Let zeker op of je het juiste pad volgt. Onder andere het Pionierspad, Waterliniepad, Westerborkpad en Trekvogelpad lopen hier vlakbij en deels dezelfde route. Zomaar de wit/rode markering volgen zonder goed op te letten zorgt ervoor dat je heel ergens anders kunt eindigen…
In Muiderberg is aan de zuidwestzijde een enorm en eeuwenoude Joodse begraafplaats te vinden. Kom je met de bus, dan passeer je het komende vanuit Muiden vanzelf. Het is werkelijk de moeite van een bezoek waard, een zo grote begraafplaats zie je zelden en ook de uniforme stijl is opvallend.
Loop je in Naarden de Grote Kerk binnen, vergeet dan niet uitgebreid naar boven te kijken. Het fraai beschilderde tongewelf is werkelijk bijzonder. Je moet er niet aan denken dat dit bij een brand zoals in de Notre Dame verloren zou gaan. Kijk overigens ook even naar een wandschildering die bij een restauratie weer tevoorschijn is gekomen. Hij is te vinden door, nadat je de kerk bent binnengekomen, meteen linksaf te slaan, en dan weer linksaf. Om de hoek dus, en daardoor zie je hem makkelijk over het hoofd.
Kritische noot
Bij Muiderberg wandel je een leuk stukje langs de oude Zuiderzee en door natuurgebied Naarderbos. Helaas wordt de rust hier nogal verstoord door de snelwegen A6 en A1. En ook visueel had je hier beter een jaar of 50 geleden kunnen lopen. Het is niet anders…
Naarden is een oude vestingstad waar zowel de vestingwallen als fortificaties nog grotendeels zijn te zien. De oude stad binnen de wallen is niet groot en de wandeling loopt er fraai doorheen. Spijtig is alleen dat het geheel behoorlijk wordt verpest door de vele, vele auto’s die hier in alle straten zijn geparkeerd.
Prijs
Het Zuiderzeepad is gratis en dat is natuurlijk mooi. Aan de start, aan het eind en onderweg zijn er genoeg horecagelegenheden waar natuurlijk wel de knip moet worden getrokken. Het boekje van het Zuiderzeepad, mocht je het nog niet hebben, is werkelijk de moeite van aanschaf waard. Heb je het boekje al en neem je zelf al je eten en drinken mee dan wordt dit dus een goedkoop uitje.
Lengte bezoek
Over de kleine 20 kilometer zul je een kleine vier uur wandelen. Echter, Naarden is een stad waar je echt wel een paar uur extra kunt vertoeven zonder je te vervelen. Als je het handig uitmikt kun je onder andere daar de kerk en een museum bezoeken.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Bij de start, aan het eind en onderweg zijn in dit gebied ruimschoots voldoende gelegenheden voor thee, koffie, wat lekkers ernaast en/of lunch. Ook overnachten, mocht dat nodig zijn, in deze regio is geen punt.
Praktische info/openingstijden
Deze etappe is het hele jaar te lopen hoewel storm en regen het wandelplezier kunnen verminderen tot een zeker nulpunt. Zoals zo vaak het geval; een wolkje/zonnetje zijn toch wel heel plezierig. Temperatuur is hier minder een probleem; flink doorstappen zorgt er vanzelf voor dat je warm wordt en in Naarden moet je bij grote koude maar niet te lang stil blijven staan bij elk interessant object.
Nog meer wandelingen
Voor een overzicht van andere wandelingen: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 7 juli 2019